Ipoteze uluitoare despre marea afacere a migrației

Politicienii şi birocraţii europeni au declarat război traficului cu imigranţi şi au susţinut că vor să pună capăt afacerii traficanţilor. Numai că una dintre măsurile centrale luate de către UE, închiderea frontierelor, mai degrabă a ajutat la creşterea profitului traficanţilor, care au devenit singura opţiune a celor care doreau să fugă din zonele de conflict. Aceasta este concluzia principală a unui studiu realizat de universităţile Oxford, Coventry şi Birmingham, în colaborare cu parteneri din Turcia, Grecia, Italia şi Malta.

Migraţia a devenit o mare afacere imediat după aşa-zisele primăveri arabe, încheiate cu războaiele din Libia şi Siria. Sutele de mii de imigranți care sperie cetățenii europeni și pe liderii lor nu sunt decât tot atâtea pușculițe umane din care banul contribuabilului european se scurge către structuri mafiote. Presa a scris în ultimii ani despre reţeaua libianului Ermias Ghermay, extinsă din Libia până în Italia, Suedia, Marea Britanie. Potrivit expertului antimafie Corrado de Rosa, membrii reţelelor de traficanţi comunică intens pe Skype şi ­WhatsApp cu marii şefi din Libia, Egipt, Siria, Pakistan şi Turcia şi folosesc sisteme ilegale pentru a transfera banii, milioane de euro.

Puşculiţa Mafiei

Nu numai traficanţii fac bani de pe urma migranţilor, ci şi Mafia italiană. Spre exemplu, Newsweek scria despre centrul de primire a imigranţilor de la Mineo, Sicilia, că este deţinut de Mafie. Aici, pe amplasamentul unei foste baze militare americane, Mafia a pus pe picioare un adevărat lagăr de muncă – migranţii care sperau să ajungă în Vest au rămas ani de zile la cules de portocale sau măsline pentru 2-3 dolari pe zi, pe care îi cheltuiesc în magazine deţinute tot de mafioţi.

Mişcări stranii în Mediterana

În noiembrie 2016, think-tank-ul GEFIRA, înregistrat în Olanda, a lansat o ipoteză uluitoare: o serie de ONG-uri europene fac trafic cu imigranţi spre Europa la scară industrială. Folosind site-ul marinetraffic.com şi informațiile despre vasele folosite de o serie de ONG-uri (date oferite de Agenţia ONU pentru refugiaţi), GEFIRA susţine că mai multe ONG-uri (înregistrate în Olanda, Malta, Germania) fac trafic cu imigranţi, sub protecția pazei de coastă italiene, mână în mână cu UE. Modus operandi, spune GEFIRA, ar fi următorul: traficanţii africani contactează garda de coastă din Italia şi anunţă locul în care ar urma să aibă loc un „naufragiu“, iar la fața locului sosesc deja navele unor ONG-uri, deşi „victimele“ sunt încă pe uscat, în Libia. Navele urmărite pe marinetraffic.com se apropie mult de coasta libiană, îi preiau pe „naufragiaţi“ şi apoi fac cale întoarsă 260 de mile până în Italia, deşi Tunisul, spre exemplu, este la doar 60 de mile. „Scopurile celor din spatele ONG-urilor nu este limpede. Nu ar trebui să ne surprindă dacă ar primi bani. Pot fi şi acțiuni motivate politic (în cazul unor ONG-uri malteze care împiedică astfel imigranţii să ajungă în Malta). Este posibil ca aceste organizaţii să fie conduse de buni samariteni naivi, care nu îşi dau seama că astfel încurajează traficul şi se ajunge la şi mai multe tragedii în Mediterana“, scrie GEFIRA. Organizaţia a monitorizat traficul timp de două luni, timp în care susţine că ar fi fost traficaţi, în acest fel, 39.000 de africani, care au ajuns în Italia, totul cu ştiinţa autorităţilor italiene şi europene.

ONG-urile, luate în colimator

ONG-urile au intrat şi în atenţia publicaţiei online Atlantico.fr, citând în cursul acestui an avocaţi care blamau Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros că finanţează o treime din cele mai vocale ONG-uri care susţin deschiderea porţilor Europei în faţa imigranţilor. Este menţionat ONG-ul „PICUM (Platforma pentru cooperare internaţională a imigranţilor ilegali), cu sediul la Bruxelles, cu o influenţă considerabilă asupra instituţiilor UE. Acest ONG este finanţat de UE şi de Fundaţia pentru o Societate Deschisă“, scrie Atlantico.

În timp ce cetăţenii europeni asistă la lansări de Agende ale Migraţiei, la impunerea unui vocabular corect politic al migraţiei, la reformarea Frontexului (agenţia de frontieră şi pază de coastă a UE), migraţia devine o afacere, iar bugetul european, o vacă de muls.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.