ÎPS Teodosie, deconspirat. Adevărata miză a scandalului?!

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a insistat pentru înființarea Mitropolei Tomisului, iar pe data de 29 februarie Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se reuneşte în şedinţă ca să-l judece după ce a fost acuzat de răzvrătire.

Politologul Cristian Pârvulescu a arătat la Digi24 că în momentul în care Tomisul devine mitropolie va fi cea mai veche mitropolie, iar regula în România este că aceasta dă și Patriarhul.

Teodosie vrea să devină Patriarh?

„Care este de fapt argumentul pe care în subsidiar îl au în vedere Teodosie și susținătorii săi? În momentul în care Tomisul devine Mitropolie devine cea mai veche mitropolie. Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii, iar până acum cea mai veche mitropolie era a Moldovei. Așa s-a stabilit în momentul în care a avut loc Marea Unire. S-a stabilit o regulă de succesiune.           Dar, de data asta, (Teodosie -n.r.) a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică, menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română în fața unei situații complicate într-un an electoral, În contextul ăsta BOR a reacționat. Sigur, (Teodosie – n.r.) s-ar putea să reușească. Vom vedea! Vom vedea care este situația în interiorul BOR, când va avea loc Sinodul, pe 29 februarie”, a afirmat Pârvulescu.

Patriarhia Română a transmis, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. “Încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, a anunțat Patriarhia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8480 Articole
Author

53 de Comentarii

 1. Este foarte normal ca securistul politolog Parvulescu sa tina cu colegii lui deghizati in popi din BOR. Ca doar sangele apa nu se face chiar daca un securist poarta haine preotesti sau face pe poltilogul. Spiritul de turma si frica de a nu mai putea controla societatea romanesca este foarte mare la trantorii securisti care mananca 4.5 miliarde de euro anual de la Bugetul Statului pentru a imbarliga societatea romaneasca in favoarea lor s-a stapanilor lor din Occident.

 2. nu e NIMIC sfant in sinodu talharilor! toti niste securisti borati! hai (editat)serpilor!

 3. Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii.
  Iar până acum cea mai veche mitropolie era a Moldovei (DE UNDE SI PANA UNDE ?)
  Iata ADEVARUL cel ISTORIC …
  Mitropolia Moldovei a fost înființată între anii 1381–1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1402 la Suceava, iar la mijlocul sec. al XVII-lea, în Iași, unde se află și astăzi.

  Mitropolia Ungrovlahiei a fost o structură canonică a Ortodoxiei, înființată în anul 1359 de Patriarhia de Constantinopol. În acel an patriarhul ecumenic Calistos I l-a numit pe călugărul grec Iachint de Vicina ca prim titular al Mitropoliei Ungrovlahiei. Inițial sediul mitropoliei a fost la Curtea de Argeș. În anul 1517 scaunul mitropolitan a fost mutat la Târgoviște, iar în 1668 la București.

 4. Nu stiu de ce… dar ma astept ca reactia InaltPreaSpagarului sa fie tot un circ. Dupa cum il si sfatuieste avocatul lui Sosoanca. Indivizii de teapa asta de abia astiapta sa fie circ! Se dau in stamba imediat! Prosti aia care pun botul si ii mai si sustin! Doar e an electoral, iar InaltPreaSpagarul impreuna cu Sosoanca de abia asteapta sa pozeze in salvatorii natiei. Doar ca ar trebui sa specifice ca ei vand doar in ruble!

 5. Trebuie afurisit si trimis la o manastire unde sa stea inchis intr-o chilie, in post si rugaciune pana cand il ia domnul sau dracul :)))

 6. Părerea prigonitorului de creștini Pârvulescu o punem la dos.
  PS Ce treabă ar avea ateii cu „pupătorii de oase”? Dacă-i iau de proști în cel mai bun caz ar rîde, și-ar vedea de treabă. Dar, nu, nu e vorba de atei-atei, e vorba de prigonitori ai creștinismului.

 7. Am dubii ca acest (editat) ordinar scapa neschimbat din functie. Nu scormonea Daniel rahatul doar ca sa-i dea o nmustrare scrisa. Mai ales ca daca te documentezi nitel, de mult are un cui impotriva lui Teodosie

 8. Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii.
  Iata ADEVARUL cel ISTORIC …
  Mitropolia Moldovei a fost înființată între anii 1381–1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1402 la Suceava, iar la mijlocul sec. al XVII-lea, în Iași, unde se află și astăzi.
  Mitropolia Ungrovlahiei a fost o structură canonică a Ortodoxiei, înființată în anul 1359 de Patriarhia de Constantinopol. În acel an patriarhul ecumenic Calistos I l-a numit pe călugărul grec Iachint de Vicina ca prim titular al Mitropoliei Ungrovlahiei. Inițial sediul mitropoliei a fost la Curtea de Argeș. În anul 1517 scaunul mitropolitan a fost mutat la Târgoviște, iar în 1668 la București.
  Din cercetările recente, s-a ajuns la concluzia că participarea Episcopului Gheronție la Sinodul II Ecumenic, în 381 AD, a dus la înființarea Mitropoliei Scythiai, cu reședința la Tomis. Pentru a putea înființa această Mitropolie, împăratul Teodosie cel Mare/(347-395 AD) a trecut sub jurisdicția Tomisului, trei scaune arhierești din afara provinciei. Astfel, la sfârșitul secolului al IV-lea Mitropolia Scytiei se întinde pe malul Mării Negre, din Peninsula Crimeea, până in zona orașului Varna de astăzi, regăsită în documentele istorice și denumirea „Eparhia litoralului Marii Negre”. Din cauza migraţiei unor popoare barbare din sec. XI-XII, mai ales cea a pecenegilor, scaunul mitropolitan de la Tomis s-a mutat în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare, unde a dăinuit până în anul 1359, când , așa cum am arătat mai sus, Iachint, a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.

  RESPECTA oare BOR chiar ADEVARUL cel ISTORIC: anii 383 AD/Tomis, 1359/Tara Romaneasca, 1381/Moldova … BINEINTELES ca NU !

 9. Are dreptate Cristian Pârvulescu.Mesajul sau nu va fi perceput corect de pleava închinătorilor la Mache Spagoveanul.

 10. Teodosie reprezintă falanga ortodoxiei panslaviste muscale.Deunazi,acest ciripitor la Secu spunea ca putler si medvedelu nu sunt rai.

 11. Alt gânditor de talia lui Banescu. Floarea culturii de floarea soarelui din România si-a prezentat, deși nu mai era nevoie, încă o data apartenenta la usreul cu dinții de canepa. O așteptăm de doamna PIPI di cu ale sale sarmale reci cu Bazedow. Pentru acestia nimic nu e sfânt și cu bune intenții, cu excepția licuriciului și a luminii sale paralizante.

 12. Pot sa-i ia functia, eventual chiar sa-l raspopeasca pe preajegos sfinția sa. Si probabil asta vor si face, ca ma indoiesc ca-l cheama Daneil in fata sinodului ca sa-l descopere aia nevinovat…

 13. Pe de altă parte,Ortodoxia nu poate fi reformata pt ca e o falanga a panslavismului. Pana la Cuza eram infestati de limbaj slav in administratie. Light religion moderne sunt bune si reformabile conform existentei de astazi. Nu ortodoxia, ideologie a saraciei perpetue balcanice. BOR are si o falanga filorusa in ea …si se stiu cine sunt pupatorii in dos ai panslavismului rus.

 14. Dan Ilie este impotriva legionarismului, asta-i adevarata problema. M.A.che vrea sa deturneze BOR la ceausismul-ortodos, anti la orice.

 15. Dar avem Patriarh, daca traieste 100 de ani sau peste, sunteti sigur ca IPS va trai tot atat ca sa devina patriarh? Este lupta intre mitropolia Moldovei, care l-a ”scos”. Actualul patriarh, proaspat scolit in ale catolicismului si protestantimul a devenit citez de pe wikipedia:”În ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost președintele Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, grup din care făceau parte Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloaie, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchiș, dar și câțiva trăiriști mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea și Teodor Baconsky etc.” Iar organizatia l-a promovat rapid in functii, desi vieta monohala are un ritm prin care inima se incarca de comorile lui Iisus, ceea ce Patriarhul n-a reusit sa adune astfel tonalitatea vocii ii este dura plina de ratiune. Actualul Patriarh trebuie respectat pt pozitia sa, pt diplomele obtinute. Harul trebuie cautat in alt loc, poate intr-o sihastrie, dar in nici un caz la cei doi Patriarhul si Banescu, un cuplu al ratiunii pure, fara emotie, fara empatie, poate doar tematori pt zilele lor. Se pare ca unii si-au pierdut credinta pt ca le este frica, in felul acesta ei il transforma pe ISP in martir, iar biserica isi pierde din stralucire fiind umbrita de intrigi/emotii pamantene.

 16. Securistilor daca Sfantul Dumnezeu a hotarat ca Psf. Teodosie sa devina Patriarhul Romaniei asa va fi. Puteti sa va dati voi cu capetele de pereti pana vi se vor crapa tartacutele. Iar daca Prea Sfanta Treime si Prea Sfanta Maica Domnului au hotarat asa tot securistii sub acoperire aflati in diferite functii in statului roman sau tocatori de frunza de Baneasa care ii vor pune bete in roate Psf. Teodosie ca sa nu infiinteze Mitropolia Dobrogei se vor pricopsi cu boli sau alte necazuri mari trimise chiar de Puterile Ceresti asupra lor pentru ca slujbasii Satanei sa nu se atinga de Psf. Teodosie. Sunt curios cat mai va fi in stare Marele Alb sa tina toiagul de Patriah al Romaniei??? In maximul 1 an de zile Mitropolia Dobrogei va fi reinfiintata. Aliluia.

 17. Păi de-și face mitropolie, clar face altă biserică.. Dobrogea nu e pămînt romînesc.. E ușor de convins lipovanul, turcul, tătarul sau grecul la a avea independență față de mafia ortodoxă a lui Dănilă cu epoleți..

 18. @ Benedict XVI s-a retras și deoarece bisericile au făcut întodeauna politică probabil că este o decizie cu extinderea Uniunii Europene și a NATO , explicată și de Teoctist Arăpașu cu Mitropolia Tomisului, ? De observat și dacă ”băniștii” vor mitropolit al lor la Tomis, ?

 19. …nu ma pricep, dar cum o chestie infiintata acum devine cea mai veche?…a mai fost mitropolie acolo?…daca da, cum a disparut?…daca a disparut in anumite circumstante, de ce nu a fost repusa in drepturi cand acele circumstante au disparut?…

 20. Diferenta dintre Patriarhul Daniel si episcopul(mitropolit in devenire) Teodosie este de doar 4 ani. Cine pe cine „mosteneste”? Sunt prostii, dar la mijloc este dorinta lui Teodosie de demonstra ca prima mitropolie a fost pe teritoriul Dobrogei, deci ar „impamantani” crestinarea noastra timpurie..PS. Acolo isi baga coada si Banescu…

 21. Pentru Marele Urs(Nagy MedveK): Tu taci din gura, habar n-ai, stramosii tai au venit in Europa in secolul 9-10. Nu uita ca Dobrogea a fost curatata de romani de Imperiul Otoman… PS. Oare te mai suporta mult Cotidianul?

 22. Corect, Gelu! Asta este realitatea: fecior de securist, ce putea sa fie Parvulescu ??? Anticomunist, evident ! Ori se stie ca komunistii erau mari pupatori de oase !Punct ochit, punct lovit , QED!
  Politologul crestin Pârvulescu a arătat la Digi24 că în momentul în care Tomisul devine mitropolie va fi cea mai veche mitropolie, iar regula în România este că aceasta dă și Patriarhul. Iar in Romania cea mai veche Mitropolie este cea de la Manastirea Secu!!! Secu bate tot , es ist claar ???

 23. Cu un purtator de cuvand ca putoarea de banescu … Editat … ne mai miram ca BOR se coboara la cel mai jos nivel, iar jurnalistii nostri de mare pret scriu porcariile pe care le scriu (ce de bani or fi primit!) ? Parintele Teodosie este un steap in coasta lui daniel … intotdeauna a fost … si trebuie umilit pe orice cale si incriminat cu orice se poate … ca doar asa e crestineste! putori ordinare! nu i-ar mai rabda Dumnezeu pe pamantul asta!

 24. @ justinianus.. Culmea e că nimeni nu indrăznește să-i zică lu teodosie că de fapt e un fals argumentul lui.. Deci parctic BOR a fost prins in propria capcană fudulă..

 25. …dap, am citit acum…a existat mitropolie acolo, cu o istorie destul de zbuciumata…tipic romanesc, si in biserica este o lupta pt putere, influenta…din punctul meu de vedere nu exista impediment de natura istorica sau legala pt a nu se reinfiinta aceasta mitropolie…treaba cu juderacrea aceluia care a cerut asta mi se pare absolut gratuita si lipsita de sens…restabilirea unui drept istoric nu inseamna tulburare sau ce vrajeli a mai bagat daniel…dar noi stim cine este daniel, nu-i asa?…

 26. „daca Sfantul Dumnezeu a hotarat ca Psf. Teodosie sa devina Patriarhul Romaniei asa va fi”

  Noroc ca ala este Inexistent, auzi la tigan, vrea un dumnezeu al legionarilor, dumnezeul criminal. Lasa bautura, AURele !

 27. Dobrogea este PAMANT traditional si continuu de tip ROMANESC si unde se VORBESTE limba ROMANA (cu litera „A, din vremea Imperiului Roman de Rasarit/325 AD, adica ROMANIA/Auxentiu de Durostorum 383 AD, Tara ROMANILOR (Valahia) din vremea lui Attila/430-450 AD, Țara Românească /(610-1859), România/post 1859).

  Ca a FOST intradevar ASA … Mitropolia Tomisului URMEAZA in MOD UNIC si CONTINUU istoria TARAMULUI nostru numit ROMANIA/Tara ROMANILOR unde se vorbeste ca limba MAJORITARA limba ROMANA … pe filiera … anilor 383-518 AD ca Mitropolie a Tomisului, mutata (in vremea migratiilor) ca Mitropolie în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare/post 518 AD, unde a dăinuit până în anul 1359, când Mitropolitul din Vicina, Iachint (d. 1372), a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.

  Astfel incat, restabilirea unui drept istoric nu inseamna nici tulburare a credintei cele stravechi si nici simple vrajeli!

 28. Intrebarea e daca la varful BOR posturile de comanda nu sunt ocupate in acelasi stil ca la FRF, de catre Burleni care raspund prompt la chemarea Padurii.
  IPS Teodosie ar trebui sa renunte chiar daca ar avea dreptate, avand in vedere ca intr-adevar se creeaza zavistie inutila. Pe de alta parte nu e in regula ca PF Daniel sa actioneze la umbra padureana a lui Banescu.
  Acum 1500 de ani, astfel de dispute se rezolvau intr-adevar printr-un sinod, dar ce oratori erau acolo, ce pregatire! O,tempora…

 29. Un PROSTANAC care si-a lut numele MEU … vorbeste ca „Ortodoxia” nu poate fi reformata pt ca e o falanga a panslavismului! NESTIIND DELOC ISTORIA NEAMULUI NOSTRU:
  Pe TARAMUL nostru cel STRAVECHI, POPORUL nostru cel STRAVECHI a ADOPTAT si ADAPTAT religia DRAGOSTEI, IUBIRII si PACII (religia PALEOcrestina si CRESTINA a OMULUI-DZEU Iisus) inca din EPOCA sa ANTICA (cea GETO-DACICA/50 AD) …
  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).
  Astfel, POPORUL nostru cel stravechi GETO-DACIC a adaugat, adoptat si adaptat si CREDINTA cea CRESTINA a IUBIRII (a OMULUI-DZEU Iisus), credinta propavaduita pe acest taram de care Sf. Ap. Andrei pe la anii 50 AD (sub forma unei credinte paleo-crestine, apostolica si nu inca evanghelica, populara si nu inca dogmatica, si de rit arianist).
  CRESTINISM care a fost ulterior TOLERAT de catre Imparatul Roman Galerius DACUL/(258-311 AD), nascut dintr-o mama DACA din zona nord-dunareana, prin edictul de la Serdica din 311 AD.
  CRESTINISM care a fost ulterior OFICIALIZAT la Conciliul de la Niceea, de catre Imparatul Roman Constantin DACUL/(272-337 AD), cel nascut in Naissus din Dacia Mediterranea.

  Falangele panslavismului … au fost adoptate si adaptate DOAR de catre popoarele pagane SLAVE prin crestinarea lor in rit GRECO-CHIRILIC, de catre Chiril si Metodiu/post anii 850 AD, si DOAR pe TARAMURILE lor SLAVE.

  In timp ce credintele noastre, cele paleo-crestine/50 AD si crestine/325 AD, SUNT cu MULT MAI VECHI, avand RADACINI de tip GETO-DACICE, DACO-ROMANE si ROMANE. Astfel, NU ‘ortodoxia’ reprezinta RADACINA cea STRAVECHE a CREDINTEI noastre, ci DOAR paleo-crestinismul si crestinismul cel de sorginte geto-dacica si daco-romana !

 30. Un (editat) care si-a lut numele MEU … vorbeste ca „Ortodoxia” nu poate fi reformata pt ca e o falanga a panslavismului! NESTIIND DELOC ISTORIA NEAMULUI NOSTRU:
  Pe TARAMUL nostru cel STRAVECHI, POPORUL nostru cel STRAVECHI a ADOPTAT si ADAPTAT religia DRAGOSTEI, IUBIRII si PACII (religia PALEOcrestina si CRESTINA a OMULUI-DZEU Iisus) inca din EPOCA sa ANTICA (cea GETO-DACICA/50 AD) …
  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).
  Astfel, POPORUL nostru cel stravechi GETO-DACIC a adaugat, adoptat si adaptat si CREDINTA cea CRESTINA a IUBIRII (a OMULUI-DZEU Iisus), credinta propavaduita pe acest taram de care Sf. Ap. Andrei pe la anii 50 AD (sub forma unei credinte paleo-crestine, apostolica si nu inca evanghelica, populara si nu inca dogmatica, si de rit arianist).
  CRESTINISM care a fost ulterior TOLERAT de catre Imparatul Roman Galerius DACUL/(258-311 AD), nascut dintr-o mama DACA din zona nord-dunareana, prin edictul de la Serdica din 311 AD.
  CRESTINISM care a fost ulterior OFICIALIZAT la Conciliul de la Niceea, de catre Imparatul Roman Constantin DACUL/(272-337 AD), cel nascut in Naissus din Dacia Mediterranea.

  Falangele panslavismului … au fost adoptate si adaptate DOAR de catre popoarele pagane SLAVE prin crestinarea lor in rit GRECO-CHIRILIC, de catre Chiril si Metodiu/post anii 850 AD, si DOAR pe TARAMURILE lor SLAVE.

  In timp ce credintele noastre, cele paleo-crestine/50 AD si crestine/325 AD, SUNT cu MULT MAI VECHI, avand RADACINI de tip GETO-DACICE, DACO-ROMANE si ROMANE. Astfel, NU ‘ortodoxia’ reprezinta RADACINA cea STRAVECHE a CREDINTEI noastre, ci DOAR paleo-crestinismul si crestinismul cel de sorginte geto-dacica si daco-romana ! Mitropolia ROMANA a Tomisului STA DREPT CHEZASIE !

 31. RADACINILE de tip GETO-DACICE ale CREDINTEI noastre STRAVECHI sunt demonstrate de catre NUMELE cel pre-crestin al DIVINITATII noastre. DIVINITATEA cea STRAVECHE (de tip pre-crestina Proto-Indo-Europeana, PIE/3000 BC), MITOLOGICA (Tatal CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr”) si AUTOHTONA (DZEUS/DumneZEU al GETO-DACILOR) a RAMAS acelasi ca NUME chiar si in epoca paleo-crestina si crestina … si pana ASTAZI.
  Ca VREM, ca NU VREM, aceasta este RELITATEA cea STRAVECHE (de vreo 5.000 de ani) a CREDINTELOR de pe acest TARAM. Si de aceea, orice sarbatoare straveche pre-crestina are o corespondenta (ulterioara si exacta) paleo-crestina si crestina pe ACEST taram. Si NU INVERS! DEH … PECETEA de tip GETO-DACICA a CREDINTEI cele STRAVECHI de pe acest TARAM BATA’O VINA !

 32. RADACINILE de tip GETO-DACICE ale CREDINTEI noastre STRAVECHI sunt demonstrate de catre NUMELE cel pre-crestin al DIVINITATII noastre. DIVINITATEA cea STRAVECHE (de tip pre-crestina Proto-Indo-Europeana, PIE/3000 BC), MITOLOGICA (Tatal CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr”) si AUTOHTONA (DZEUS/DumneZEU al GETO-DACILOR) a RAMAS acelasi ca NUME chiar si in epoca paleo-crestina si crestina … si pana ASTAZI.
  Ca VREM, ca NU VREM, aceasta este REALITATEA cea STRAVECHE (de vreo 5.000 de ani) a CREDINTELOR de pe acest TARAM. Si de aceea, orice sarbatoare straveche pre-crestina are o corespondenta (ulterioara si exacta) paleo-crestina si crestina pe ACEST taram. Si NU INVERS! DEH … PECETEA CREDINTEI noastre cele STRAVECHI (GETO-DACICA) de pe acest TARAM BATA’O VINA !

 33. Nu peste mult timp bor devine ONG. Dan Ilie se zbate sa faca rost de bani sa plateasca popalimea somera, pe care nu-i mai plateste statul, de la buget. Mai rau va fi cu alergatura popalailor de catre fostii prostiti, acuzati de escrocherie vreme de 2.000 de ani. Mai rau ca nu vor avea un dumniezeu care sa-i apere. Ca populimea nu intelege ca inexistenta este stare defaut, viata este un bonus. Bey, ipocritilor, de ce nu va provocati accidente mortale, sa ajungeti mai repede in Paradis ?

 34. @gelu,și Editat Boko Haram,aveți grijă să nu se întoarcă blestemele împotriva voastră.Acum știm și noi ce fel de susținători are Mache.Nici lingăii de profesie nu mai sunt ce au fost cândva.

 35. Ortodoxia romana trebuie dezlipita de ortodoxia panslavismului si trebuie ancorata bine de Occident, de Vatican…de NATO. In fond rumanii vor sa se mute in Vest, nu in Rusia…Deci si Ortodoxia trebuie sa mearga dupa romani….Si sa ii zica Catolicism, ce sa o mai fredonam!! Ajunge 1500 de panslavism cand in biserica s – a scris cu litere chirilice….Acu toate sunt in engleza, slujbele ortodoxe trebuie tinute in engleza…

 36. La 11:44,clonă cu numele meu își exiba crasă ignoranta in materie de Ortodoxie.Teodosie se comporta mai nou ca un adevarat despot local.S-a ajuns aici si din cauza sustinerii pe care o are din partea unei parti din Bor pentru ca in mod normal, trebuia dat afara de multa vreme.Cum am mai spus si in alte comentarii, lui Teodosie i-ar conveni de fapt ca Romania sa devina o teocratie ortodoxa, cam la fel cum este cea islamica din Iran.Un fel de Isis.Se poate vedea usor asta daca ii asculti „ideile” pe care le tot raspandeste la radio.

 37. Tii,cate soparle poate sa arunce un pulitolog ca acestCristian Pârvulescu ! Si ce nu face diavolul ca sa bage fitile intre oameni ! Ce treba are pulitologul cu BOR si regulile ei ? Ca daca vrea Sfantul Sinod ,care trebuie sa voteze un patriarh,atunci acesta poate sa-l voteze si pe TRAIAN BASESCU !Aceasta conditie a fost cand s-a facut UNIREA PRINCIPATELOR iar atunci DOBROGEA ERA LA BULGARI ,si ei sub turci !
  Si in BOR se respecta votul in alegeri si este numai problematica lor ce reguli stabilesc ! Haloimas putem face toti daca ne amestecam in treburile altora ! C-asa-i romanul ,se pricepe la toate !

 38. Lumea nu uita spectacolul grotesc cu hlamida lunga de câțiva metri,ținută de niste lingăi in haine preoțești la fel de grețoși precum purtătorul.Mai nou ,șpagarul a fost văzut într-o caleașca luxoasă.Ce spectacol grobian,și ce diferență între acest popă de lux și ceremonialul evlavios al adevăratului creștinism.

 39. O grămadă de trolaci uSE🌈ici PERNICIOȘI debiteaZă obișnuitele palavre „progresiste”.
  Ce treabă aveți voi cu Ortodoxia, buey 🐒oilor ?
  „Mitropolitul” vostru e 🥳ul PIANIzD de la Kiev, buey !
  Ce tot frecați menta pe forum ?
  Sus pe trotinete și luați aZimutul spre AvdeevKA KĂ acu’ se închide TOCĂTORUL…
  Sau ați uitat de Maryinka, BahmutZ sau Mariupol ?
  măRog…😜
  (●●● RăuPorKaK ●●●)

 40. Daca respectam documentele religioase si nu visam avioane, Dobrogea devine pamant romanesc abia dupa 1878, odata cu alipirea la Romania, dupa Congresul de la Berlin…(cine doreste amanunte, sa citeasca)..Pana atunci, peste 460 de ani, a fost teritoriu al Imperiului Hotoman, care se intinsese pana la Dunare…Se pare ca Mircea cel Batran pana prin 1410, a avut influienta asupra unei parti din Dobrogea, nu a intregului teritoriu din zilele noastre…In rest, sunt multe speculatii si bazaconii, cu sciti, cu geti, cu arcuri si sageti, dar nu prea stau in picioare documentar…Sa nu uitam ca litoralul actual, a fost populat cu ,,polisuri” grecesti, inainte de Cristos: Callatis, Tomis, Histria, etc. etc.

 41. arde si astia isi dau la oase! bineanteles pe banii de la popor! Baa,ati distrus ci increderea in biserica! BOR SRL.

 42. Ce-ai patit Cosanzeana te-a ciufulit Vantu de te-ai luat de alti comentatori, care par ortodocsi spre deosebire de tine care esti specializata in sabloanele de la Stefan Gheorghiu, numai tinerii frumosi si liberi se scuza adica se acuza, folosind o porecla reala sau nu. De ce te bagi in ciorba mioritica si nu-ti vezi de supa crema a lui Macron, poate, poate, iti cade si tie un nepotel…

 43. Iar in timpul acesta diverse forme ale neoprotestantismului aka secta pocaitilor cei israelolatri cresc geometric la nivel de membri…

 44. CLONA „doru popescu NEadevarat, clona” vorbeste despre ‘ortodoxie’ , NECUNOASTERE MARE A RELIGIEI NOSTRE cele STRAVECHI…
  Eu ‘doru popescu cel ADEVARAT si REAL’ vorbesc DOAR despre RADACINILE cel STRAVECHI de tip GETO-DACICE ale CREDINTEI NOASTRE:
  NUMELE divinitatii noastre STRAVECHI pre-crestine (GETO-DACICE) DZEU/DumneDZEU (TATAL cel CERESC si MITOLOGIC de tip PIE/3000).
  NUMELE divinitatii noastre STRAVECHI paleo-crestine (GETO-DACICE) Iisus (Omul DZEU cel APOSTILIC si ARIANIST/50 AD).
  Nume devenit al divinitatii noastre STRAVECHI crestine (credinta TOLERATA de catre Galerius DACUL/311 AD, si OFICIALIZATA de catre Constantin DACUL/325 AD).
  DECI … RELIGIA noastra cea STRAVECHE, de pe aceste taramuri STRAVECHI (pre-crestina, paleo-crestina si crestina) NU A FOST (NICIODATA) NUMITA la singular drept ‘ortodoxie’, ci doar in sintagma ‘CRESTIN-ortodoxa’ (dupa anul Schismei/1054).
  ROMANII NU SUNT si NU AU FOST (NICIODATA) doar ‘ortodocsi’.
  Ca a FOST intradevar ASA … STRA CHEZASIE Mitropolia Tomisului, care URMEAZA in MOD UNIC si CONTINUU istoria TARAMULUI nostru numit ROMANIA/Tara ROMANILOR unde se vorbeste ca limba MAJORITARA limba ROMANA … pe filiera … anilor 383-518 AD ca Mitropolie a Tomisului, mutata (in vremea migratiilor) ca Mitropolie în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare/post 518 AD, unde a dăinuit până în anul 1359, când Mitropolitul din Vicina, Iachint (d. 1372), a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.

  HOTUL de IDENTITATE … TOT un HOT ramane ! Si care se TEME de MINE !
  Iar acest FURT de IDENTITATE … NU ESTE (DELOC) o FAPTA de tip CRESINEASCA ! Doar o FAPTA de tip PAGANA si NECRESTINA !

 45. „Mai nou ,șpagarul a fost văzut într-o caleașca luxoasă”

  Poate teveurile au n-au aratat adevarul, piticania s-a asezat pe genunchii unuia in caleasca, sa se vada, altfel era caleasca prea mare pentru el. Pozitia lui peste ala era cam homolaie, oricum, penibila.

 46. SI UITE ASA SE CREAZA DISCORDIA INTRE CREDINCIOȘI!Daca Teodosie ar avea bune intenții,nu ar crea discordie și zâzanie de fata cu enoriașii, ar trebui să ridice pretenții la nivel de Decizie Bisericească.El spala rufele in public voit,să creeze o scisiune intre enoriași,care mai apoi vor fi ușor de manipulat și direcționat și în alte directii,filoruse,care nu.i nici ortodoxă și nici creștineasca,care cui va dăuna si cu va da câștig????Nicidecum uniunii bisericii ortodoxe și credincioșilor!INCETATI ,SMERITI.VA SI PAZITI UNIUNEA SI BUNELE ORANDUIRI,CA NU V.A FI BINE!!CHESTIA ASTA BA TU ,BA EU E TIPIC RUSEASCĂ.

 47. @ Imre 13:33
  Ăștia care-l bălăcăresc pe ÎPS Teodosie sunt oare credincioși ?
  Sau flașnete uSE🌈ice, EPOLEȚI, pleavă „progresistă” ? măRog…🤮
  Nu judecați, ca să nu fiți judecați…(Matei 7:1-12)

 48. Ar fi culmea să fie caraghiosul ăsta patriarh. Eu știam că patriarhii sunt aleși dintre călugări , așa mi-a spus un preot. Chiar dacă nu e așa circarul de Dobrogea nu trebuie să reprezinte biserica română.

 49. Ortodocsi se dau si mozaicii de est (khazarii). Cam 50% dintre cei ce vor sa se numeasca drept ‘ortodocsi’.

 50. clona @Ileana Rollanson de la 12.01 si clona @vai Ileana Rollason 13.04 ,este acelasi HOT DE IDENTITATE !
  Dar nu se ridica la nivelul celor carora le fura identitatea ,ca sa-i discrediteze !
  Si pe noi nu ne pacaleste ! Iar un HOT, tot HOT ramane !

 51. Exista un for ORTODOX care se ocupa de abaterile celor care greșesc.Ips Teodosie a fost ales DE ACEST FOR așa că TREBUIE să se conformeze ,nu sa scoata in public și să creeze zizanie ,asta i de la dracu, și.i servește doar lui.credinta ortodoxă e una si așa v.a rămâne,nu vine unu cu pretenții și rupe uniunea de mii de ani.

 52. CITESTE cu atentie ce au scris cele doua persoane si incearca sa intelegi pt ca este un SCHIMB DE REPLICI intre doi comentatori, asa cum eu nu pot fi clona ta pt ca iti spun sa incerci sa intelegi ceea ce citesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.