Isărescu: Sectorul guvernamental creează deficitul în totalitate

bani-moneda-romania-inflatie

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea”, organizată pe tema cărţii lui Daniel Dăianu, menţionând că în 2020 acest sector era în surplus cu 4 procente, transmite Agerpres.

„Ce zice despre pandemie (autorul Daniel Dăianu n.r.)? Zice un lucru cam în felul următor: nu am scăpat de ea. Să fim serioşi. Şi o spune când a scris articolele, în primăvară…Nu am scăpat de ea şi nu îi ştim costurile. Hai să vedem cum o rezolvăm. Cum rezolvăm şi asta şi problema spinoasă a corecţiei, a corecţiei bugetare. De ce e spinoasă? Pentru că o corecţie ca aceasta se face în câţiva ani buni. Şi de fiecare dată din considerente electorale, şi nu e numai la noi chestia asta. La noi e mai mult, cliclul electoral fiind de numai patru ani, când se ajunge înaintea alegerilor nu mai dă niciun fel de corecţie. Faci politici macroeconomice prociclice. Păi de câte ori nu a încercat Banca Naţională să arate cât de periculoase sunt politicile prociclice? Că nici cel puţin proverbul românesc nu-l respecţi, că îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata. Am ajuns cu Florin Georgescu ministru de finanţe şi vicepremier şi la deficit extern şi la deficit bugetar, nu rezonabil, extraordinar, înainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful. S-a ales praful de tot efortul făcut între 2010 şi 2014 pentru corecţie”, a afirmat Mugur Isărescu.

El a subliniat că şi o reducere echivalentă a uni procent din PIB a deficitului se face foarte greu „pentru că trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge”.

„Este foarte greu de făcut (corecţia n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Spune el (autorul n.r.), dar spun şi eu. Ăsta este adevărul. Se faci o corecţie? Se pare, hai mă, mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac deloc uşor. Păi, nu, lăsăm inflaţia…Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi? Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea să facă aşa ceva? Şi apoi hai să fim oameni serioşi, credeţi că funcţionează? Dacă inflaţia creşte, credeţi că presiunea salarială nu vine imediat pe locul imediat din urmă şi anulează orice corecţie pe care poate să o facă inflaţia? Şi până la urmă intri într-un fel de spirală. De câte ori trebuie să dăm cu capul de o asemenea chestiune? Lăsăm cursul. Lăsăm cursul şi facem corecţia deficitului extern. Zău? Cum facem corecţia? Păi ştiţi, stimulează exporturile, descurajează importurile. Credeţi că numai acolo e problema? Vă dau două cifre: în 2020 deficitul extern 5%, deficit bugetar la 9%. Ce spune asta? Că sectorul guvernamental este cel care creează deficitul în totalitate. Mai mult decât atât, înseamnă că sectorul neguvernamental e în surplus, de la 5 la 9%, cu 4 procente. Cifra e clară. Deficitul de cont curent este egal cu deficitul sectorului guvernamental, suma algebrică plus situaţia sectorului neguvernamental. Şi atunci ce fac? Sper că depreciind cursul mai pot să stimulez surplusul neguvernamental? Că nu se împacă deficitul balanţei de plăţi cu deficitul sectorului privat. Acesta poate să fie în surplus. Înseamnă că deficitul şi ăla comercial e dat în special de cheltuielile guvernamentale”, a explicat într-o manieră personală Mugur Isărescu.

În opinia sa, plata datoriei externe se face în valută şi în acest fel nu se micşorează deficitul de cont curent, iar soluţia în acest caz este corecţia bugetară.

„Să fie foarte clar şi aşa o spun mereu şi în calitate de guvernator, nu se face uşor, inclusiv datorită acestor situaţii politice, uneori de neînţeles şi a ciclului electoral. Ciclu electoral care la patru ani, chiar dacă ai făcut un efort, din experienţa de 30 ani, vine să ne lovească an de an”, a transmis Mugur Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

16 Comentarii

  1. Manole Chimicul Viticultor sef podgoria BNR, loveste din nou, sub „cureaua lata”!Bause ceva in prealabil sau avea ganglioni umflati,altfel nu vorbea atat fara sa spuna nimic..
    „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea” (un titlu pompos si adipos) adica „Racul, broasca si o stiuca”(A.Donici und Chromatic)
    Sincer acum,ce costa BNR sa dea la 4 luni,la 6 luni ,an de an, un raport public aratand cu rosu pe unde sunt gaurile bugetare, de ce importam mai mult decat exportam,de ce BNR aspira in nestire euroii de pe piata sa ramana leul la o cota convenabila BNR fata de euro, de ce tin arabii in Romania schimbul valutar si unde ajung euroii,la ce miscari islamiste…Nimic nu ii costa,dar omerta e regula saraciilor masonice cu care ne-am pricopsit..

    • Sa nu ne facem griji poporul a votat dreapta si e fericit, a iesit din isteria anti PSD. Pai si daca e linistit ce mai conteaza un deficit, o dublare la caldura la intreinere, o lumina mai scumpa. Obrazul subtire si conducatorul german cu cheltuiala se tine!

  2. Cred ca a sosit timpul sa fie ReActivat Maciucarul BNR Adrian Vasilescu – Stalinistul Analfabet – „specialist cu ceva studii universitare” la Scanteia pentru a Induce o Inflatie Galopanta Serioasa si a Extermina romanii care inca mai au un Acoperis deasupra Capului.

  3. Adică…
    Premierul în funcție…
    Un adevărat vot de blam de la veșnicul Isărescu…

  4. la tematica asta a lipsit Petrov, Horia, Felicia, Mache, Pop, etc

  5. Who’s Afraid Of The Big Bad Wolf,Who’s Afraid Of The Big Bad Wolf etc

    Un atac murdar,subtitrat, al unei Veste Galbene de la BNR impotriva domnitorului Citu-Voda
    Maria Ta Voda Citule, sa nu uiti,dupa weekend, de te scoli, trimite in pensie,popeste-i sau la manastire gasca de pensionari care in 30 de ani,au nenorocit Romania, aciuiti prin toate gaurile bugetofage
    Vive le fiscalite et prostocratie!

  6. Serios! Nu cumva toate aceste imprumuturi au si avizul bancii guvernate de tine, isarescu-le? Altfel, nu putea actiona! Sunteti complice la toate magariile facute in cei 31-32 ani de la trecerea prin impuscare a fostului presedinte real de tara! Nu mai arunca cu rahat in jur, si ti esti complice la dezastru!

  7. Asta se intampla cand alte natii au ajuns sa-si bata joc ca conducatorii ai Sfantei Noastre Romanii de natia romana. Cati romani au ajuns presedintii Germaniei??? Nici unul. Cati romani au ajuns sefii serviciului secret german? Nici unul. Cati romani au ajuns primari in arondismentele Parisului? Nici unul. Cati romani sunt in Parlamentul de la Budapesta? Nici unul. Cate societati comerciale romanesti activeaza in Franta, societati la care francezii isi platesc facturile de apa si canal? Nici una. Cate societati de electricitate functioneaza in Italia la care italienii isi platesc facturile de electricitate? Nici una. Cate mari firme agro-alimentare romanesti functioneaza in tarile din Vestul Europei? Nici una. Cati medici romani raspund de sanatatea si viata cetatenilor fiind seful unui serviciu de urgenta in vreo tara din aceasta lume??? Nici unul, Si atunci noi, de ce noi romanii trebuie sa-i lasam pe alogeni sa ne conduca destinele noastre si ale Sfantei Noastre Romanii si multinationalele lor sa ne jegmaneasca prin servciile pe care le presteaza in tara noastra??? De ce, dragi romani??? De ce???

    • Gelule ti-asi spune sincer si direct de ce alegem noi romanii pe straini dar vad ca tii mult la tara asta si romani. Si n-are rost sa te mai necajesc si eu. Dar n-o sa vezi niciodata pe polonezi, unguri sau sarbi alegand un presedinte strain si asta pentru ca sunt demni. Si ce sa vezi nici nu o duc mai rau ca noi.

  8. Hiii, Isarescu trage de maneta de urgenta?
    Trebuie sa ne prindem, „de ceva”!
    De ce mama masii, Isarescu-le?
    De ce asa de tarziu?
    Nu mai esti complice acum?
    Ai schimbat macazul ? Aaaaa!
    Abia este valul patru (de imprumuturi) si Isarescu a cedat ….nervos, aripa bancara divorteaza! ))
    Se prabuseste cosmelia …si cat s-au iubit! 😀

  9. Eu de isar sau isarescu nici nu vreau sa aud Auzeam ca pe vremuri bietele CAP-uri, sma-uri din lipsa de fonduri ca le lua regimul comunist tot sa plateasca imprumuturile luate apelau la credite cu dobândă de 3-4%. Dupa revolutie sub acest domn aceste dobanxi au devenit de ordinul zecilor si au bulito toate
    Tot inainte

  10. adica guvernarea e prea de stanga…..
    -ce „sector privat” merge pe planeta fara bani de la vre-un buget public neasumat personal???????

  11. isr-escule:
    tu cand deschizi gura iti pacatuiesti familia,
    atat esti de dobitoc!

  12. Cînd regimul cel’lalt s-a îmlrumutat cu ceva sub 20 de miliarde de parai s-a văzut ceva; s-a construit, s-a industrializat, baraje samd.
    Cînd regimul de azi s-a împrmutat cu mult pests 20 de miljarde de parai nu se vede nimic, dimpotrivă sărăcim.
    Dacă împrumutul e doar pe hîrtie însă plata cu cămată cu tot e din buzunarele noastre?

  13. cand va avea fiecare locuitor al Romaniei peste 5.000 de euro sa plateasca datoria facuta de unul care mergea cu masina in zigzag, pe scurt, beat Citu ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.