”Israelul a comis crime de război în spitale din Gaza”

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi forțele militare israeliene că au provocat moarte și suferință ‘inutilă’ pacienților palestinieni în timp ce ocupau spitale din Fâșia Gaza, lucru care ‘echivalează cu crime de război’, informează EFE, preluata de Agerpres.

Potrivit celui mai recent raport HRW, mai mulți martori de la trei spitale din Fâșia Gaza au declarat că armata israeliană a refuzat furnizarea de electricitate, apă, mâncare și medicamente pacienților, a împușcat civili, a maltratat lucrătorii din domeniul sanitar și a distrus ‘în mod deliberat’ facilități și echipamente medicale.

Organizația a intervievat nouă pacienți și doi membri ai personalului sanitar care au fost prezenți când armata israeliană a luat cu asalt și a ocupat între 2023 și 2024 spitalele Al-Shifa din Gaza, Kamal Adwan din Beit Lahia și Nasser din Khan Younis.

În aceste complexe medicale, unde cel puțin 84 de pacienți au murit din cauza lipsei de asistență medicală, fără a-i lua în calcul pe cei uciși de bombardamente sau focuri de armă, forțele militare israeliene au intervenit ‘grav’ în tratamentul răniților și bolnavilor, a precizat organizația.

Astfel, lucrătorii din domeniul sanitar intervievați au declarat că armata a refuzat furnizarea de medicamente și alte provizii pacienților și a blocat accesul la spitale și ambulanțe, ceea ce a provocat moartea răniților și a bolnavilor cronici, inclusiv a copiilor aflați în tratament de dializă.

Potrivit HRW, această privare de alimente, apă și alte provizii de către autoritățile israeliene constituie ‘o crimă împotriva umanității de exterminare și acte de genocid’.

Una dintre sursele citate de organizație, Ansam al-Sharif, care a fost spitalizată după ce și-a pierdut un picior într-un atac aerian israelian și are nevoie de cârje pentru a merge, a spus că ea și restul pacienților de la spitalul Nasser au petrecut patru zile fără mâncare, apă sau medicamente.

‘Ocupația militară israeliană a spitalelor din Gaza a transformat locurile de vindecare și recuperare în centre de moarte și abuz. Cei responsabili pentru aceste abuzuri oribile, inclusiv cei din funcții superioare, trebuie trași la răspundere’, a declarat Bill Van Esveld, director adjunct pentru drepturile copilului în cadrul HRW.

HRW pune sub semnul întrebării evacuările forțate ale spitalelor ordonate de forțele israeliene, care pun atât bolnavii, cât și personalul sanitar în ‘pericol grav’, deoarece au fost forțați să se deplaseze fără asistență chiar dacă erau pe targă sau în scaune cu rotile. Denunță, de asemenea, faptul că armata a incendiat sau a distrus ilegal unele clădiri ale acestor complexe medicale după evacuări.

Potrivit administratorilor spitalului Al Shifa, 40 de pacienți au murit între 11 și 17 noiembrie, în mare parte din cauza întreruperilor de curent.

Toate acestea fără ca autoritățile israeliene să fi anunțat o anchetă privind presupuse încălcări grave ale dreptului internațional umanitar în spitalele din Fâșia Gaza – inclusiv ‘crime de război aparente’ – comise de armata israeliană.

HRW reamintește că dreptul internațional umanitar prevede că părțile implicate într-un conflict trebuie să respecte și să protejeze spitalele, precum și să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a minimaliza daunele aduse pacienților, personalului și unităților medicale.

Raportul HRW a fost publicat la doar câteva zile după ce Israelul a încălcat armistițiul cu Hamas marți, prin bombardamente care au ucis peste 400 de palestinieni, dintre care mulți copii și femei, scrie EFE.

Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Spitale care dedesubt aveau tuneluri si guri de iesire si furnizau electricitate Hamasilor. Ptr asa ceva nu mai aveau lipsa de penurie cum aveau la medicamente. Cu banii cu care plateau curentul din tuneluri, puteau sa-si cumpere medicamente.

  2. Vax. Alea numai spitale nu sunt…S-a vazut ce c.acat fac aceste organizatii, in frunte cu ONU si toate agentiile lor din zona…locatori pt.depozite de arme si munitii, situri de lansare a rachetelor si alte minuni de genul. Ce o fi in sufletele acelor oameni care asteapta cadavrele celor dragi, daca nu chiar…parti…si pe care salbaticii hizbaloni ii amana strategic?!! Iata o intrebare pt.toti idiotii care-i jeluiesc pe hamași, carași sau c.acat si-or mai spune barbosii primitivi. Șo pe ei, Bibi!

  3. A comis, comite și va mai comite cu siguranță.. Ei au voie, chiar sunt incurajașți de o lume indobitocită cu holocaustul.

  4. Aceeași HRW (împreună cu alte organizații similare, precum AI) spunea că brigăzile ucrainene cu ideologie apropiată de austriacul mustăcios au răpit, abuzat, ucis ruși-ucraineni; auziți astăzi pe cineva – în afara unora ca mine, care insistă să reamintească opiniei publice adevărurile – vorbind despre crimele „sărmanilor” ucraineni care se „apără” de „agresiune”?

    Dacă Rusia nu va decide să sprijine palestinienii, aceștia vor fi eliminați cu complicitatea occidentului, fără ca niciunii din noi să exprimăm regret sau măcar o jenă de ordin moral față de distrugerea unei nații de care ne doare fix în cot.

  5. Ii astept pe POLITRUCII ROMANESTI sa-i acuze pe astia de la HUMAN RIGHTS ca sunt ANTI-SEMITI si CCR sa anuleze documentele in virtutea carora functioneaza. Hai, dati-i bice, ce mai asteptati!? Asteptati ordin de la ursula?!?

  6. Ei daca ar fi comis Israelul crime de razboi se va sesiza Donald Trump si va lua atitudine, ca el e suveranist, nu se joaca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.