Istoria comunismului devine obligatorie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că disciplina Istoria comunismului va figura în planurile cadru pentru învăţământ.

Precizările au fost făcute în debutul şedinţei de Guvern, în contextul în care joi este marcată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada dictaturii instalate la 6 martie 1945.

„Disciplina Istoria comunismului se va afla obligatoriu în planurile cadru, toţi copiii având astfel posibilitatea să înveţe despre sacrificiile făcute în trecut, pentru a avea o societate democratică astăzi”, a precizat Deca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

 1. Pe când lagărele de exterminare pentru părinții, bunicii care au avut nenorocul să trăiască în comunism!…
  Dar o materie care să arate analfabeților corupția din țară, curvăsăria, consumul de droguri, prostituția n-ar fi mai util?…

 2. Se pare ca, in Romania, primatul prostiei a devenit obligatoriu in invatamant. Sau, te pomenesti, ca vor fi dusi elevii in excursie in kibutzurile din Israel, ca sa vada in mod REAL ce inseamna comunism si cum se traieste in comunism, alea fiind SINGURELE COMUNITATI DE PE TERRA UNDE EXISTA COMUNISM SI ACUMA. Sau, intoarcem iar invatamantul la faza PE LOZINCI?!?

 3. Nu zau ,dar despre sacrificiile facute in zilele noastre ,despre toate inprumuturile la bancile straine,despre vinzarea tuturor bogatiilor tarii strainilor,despre distrugerea locurilor de munca si prin asta fortarea oamenilor sa plece in lumea larga ca sa gaseasca de lucru,despre situatiile catastrofale din sanatate,invatamint etc.etc.nu se poate introduce in acest invatamant obligatoriu ?

 4. Sunt atati profesori de materialism stiintific care freaca mangalul,e firesc ca Istoria evreilor in Romania sa fie studiata impreuna cu Istoria comunismului in Romania,sunt corelate :))
  Daca citesti fondatorii PC din Romania, zici ca esti la Templul Coral cand se face pomelnicul/prezenta

 5. Dar istoria securismului când o predăm şi noi? – Să ştie şi elevii cine sunt guvernanţii, legislatorii şi judecătorii ţării! Să înveţe şi ei cine au devalizat băncile, cum se judecă la ordin pe unitate sau cine a fost Alexandru Rafila Senior!

 6. Oricum TOATE Formele de Guvernare au fost PERFIDE.
  Mai bine ar învăța tinerii despre Relaționare, Prietenie
  Feminitate, Bărbăție, Cooperare, Umanitate.

 7. tina asta, impostoare scoasă și ea din poziția „în genunche” ghiocel dă 8 Mart’ Dzîua lu’ Zoya Kosmodemianskaya, în loc să vază dă problemele reale ale Învățămîntului, să ocupă dă zîIONizm șî dă koMuizm…
  Uite ce loaze ies (post-biolojik) pă liniie dă Limba Rromînește șî ale Limbe: agaricii ab$$oluvenți dă $$pilu’Haret dă la „limbe R Tate”a Gloabălizdă a’ inventatără o nouă chewpearkă N.A.T.O. – Agariciul dă Muște…
  https://www.libertatea.ro/stiri/deputat-rus-otravit-agarici-de-muste-petrecea-cu-iubita-4473683
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  ⠀⠀⠈⠻⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣷⠸⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠘⠿⢿⣿⣿⣿⣿⡄⠙⠻⠿⠿⠛⠁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡟⣩⣝⢿⠀⠀⣠⣶⣶⣦⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣷⡝⣿⣦⣠⣾⣿⣿⣿⣿⣷⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣿⣿⣮⢻⣿⠟⣿⣿⣿⣿⣿⣷⡀⠀⠀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣿⣿⣿⡇⠀⠀⠻⠿⠻⣿⣿⣿⣿⣦⡀⠀⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢰⣿⣿⣿⠇⠀⠀⠀⠀⠀⠘⣿⣿⣿⣿⣿⡆⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢸⣿⣿⣿⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣠⣾⣿⣿⣿⣿⠇⠀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢸⣿⣿⡿⠀⠀⠀⢀⣴⣿⣿⣿⣿⣟⣋⣁⣀⣀⠀
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣿⠇⠀⠀⠀⠸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠇
  …cînd DEX-u’ le-ar spune simplu șî klar că e vorba de AGARIC……[Rumburak]

 8. Pe buna? Feminismul agresiv actual este comunism mascat din radacini comune, ideologia de gen este comunism mascat din radacini comune, corectitudinea politica este comunism mascat din radacini comune, fii de tortionari comunisti ocupa functii inalte in stat, la Pitesti se ridica monumente inchinate tortionarilor comunisti, comunisti de soi ca Iliescu nu sunt trasi la raspundere niciodata s.a.m.d.

 9. Da…dar istoria reala…cea in care aflam ca in 1917 comunismul a fost impus la rusu, prin razboi civil cu 10 milioane de victime cand primul guvern comunist era format 85%din evrei…impus si la noi in 1944 cu tancurile acelorasi evrei prin Ana Pauker, Valter Roman, Saul Bruckner …

 10. Zambiti, va rog! Comunistii au vrut sa ne faca „oameni noi” si au reusit sa ne faca oameni vechi, iar neoliberalii de azi vor crea „comunistii de maine”.

 11. Aici e manipularea crasa! Inveti comunismul prin dictare ireala pentru a aceepta actualitatea escrocilor securisti si hoti din zilele noastre. Inveti comunismul pentru a accepta un tatuc precum ciuca-nezul, ciolac u-rsarul, halina gorghiu +!

 12. Comunismul a fost utopic deoarece unii oameni sunt utopici. Acolo unde omul nu este utopic , comunitatea se dezvolta in devalmasie. Zicea cineva mai sus despre kibutz. Si nu numai. Comunismul a fost creat pentru mobiliza oamenii de buna credinta sa creeze plusvaloare , pe motivatia/ manipularea ca este a tuturor, ca apoi sa fie sparta comunitatea si furata plusvaloarea. Acum s-au creat forme avansate de furt al creatiei individului sau al rezulatului muncii sale. De aceea comunismul a devenit desuet. Dar, ce este a mai fost si ce a fost va mai fi.

 13. Dar care este motivul pentru care capitolul despre comunism nu s-ar putea invata in cardul materiei denumita ISTORIE, adica de ce trebuie neaparat o materie separata? Comunismul, cu bune, cu rele, face parte din istoria noastra! Nu pot sa inteleg de ce tin unii, cu tot dinadinsul, sa ne condamnam istoria? Nu ar fi de preferat sa ne cunoastem/acceptam trecutul si sa tragem invataminte din el?

 14. Sper sa invete si cum a lasat Ceausescu cel hulit, odios si sinistru, o tara industrial-agrara si independenta energetic, nevanduta la nimeni, cate fabrici, uzine si combinate avea Romania in 1989, si ce mai avem acum al nostru.
  Sa invete cum in comunism invatamantul era gratuit si se facea carte. Sa li se mai spuna cum vagabonzii erau pescuiti de Militie de pe strada si erau dusi cu forta sa se angajeze, ca sa nu mai stea ca niste paraziti pe spinarea parintilor sau a societatii.
  Sper sa li se spuna copiilor si cum atunci era posibil sa construim noi singuri un canal Dunare-Marea Neagra, doua autostrazi, baraje precum cel de la Vidraru si Portile de Fier si Casa Poporului, realizari pe care azi nici in vise nu ni le mai imaginam……[Rumburak]

 15. A spus-o domnul Orasel congresman american de origine romana.

 16. Mai bine s-ar invata obligatoriu despre comunismul de azi, globalismul, fata de care regimurile anterioare sunt o vacanta in insula Capri.
  Globalismul orwellian, halucinant, spre comunism cashless in zbor: hai, baieti, ca se poate! In mod sigur Cioroianu o sa intre in ei, sa-i faca praf, pe globo-comunistii astia. Dar dupa ce-si ia tainul, ca n-a intrat inca pe card.

 17. Nu este o idee rea , dar este greu de pus in practica ! In esenta comunismul era o forma ,clara, de dictatura: „dictatura proletara” si nicio dictatura nu este justificabila ! Dar, comunismul are la baza idei , cu adevarat umaniste, dar greu de aplicat ! Ma opresc aici ; de fapt vreau sa spun ca ,,comunismul a avut si parti bune , pe care istoria va trebui sa le recunoasca intr-o zi! Istoria asta ar putea sa aibe un caracter partinitor ; cred ca cel mai bine ar fi sa punem in balanta , fata in fata, cele doua oranduiri sociale, cu relele si bunele lor !Vorba este ce geniu al stiintelor , poate face asa ceva fara partinire , bazandu-se numai pe fapte si cifre , astfel ca auditoriu sa poata hotara singur, ce si cum ! Este imposibil ! Mai bine s-o lasam balta , pentru inca 20-30 de ani ! Noi n-am reusit sa stabilim , daca „revolta”(??!!) romanilor din ’89, a fost lovitura de stat , sau revolutie populara si vrem sa judecam comunismul ! S-o lasam mai tango, macar pentru un timp!

 18. Propaganda si manipulare ! Pentru a vedea ce a fost comunismul este nevoie de inca cativa zeci de ani de istorie. Trebuie categoric amanata aceasta decizie ! Peste cca.30-40 ani ….

 19. Acesta a fost scopul ascuns al intregii prosteli cu „Romania educata”. Toata discutia, efortul depus, nervii, banii cheltuiti, expertize (sanchi),pentru acest singur scop : propaganda anticomunista ! Restul in proiectul de lege sunt vorbe pentru impachetarea scopului. Nu-i intereseaza educatia romanilor, pot ramane prosti si chiar este recomandabil….intereseaza doar injectarea copiilor cu ideologie, anticomunism !

 20. cele mai bune descrieri ale vremurilor nu au fost facute de istorie, ci de literatura, de pilda: Creanga, Caragiale, N.Filimon(„Ciocoii vechi si noi”), Duiliu Zamfirescu(„Tanase Scatiu”,”Viata la tara”) si de unele filme(Radu Jude:”Aferim”), de aceea niste lectii de istorie a comunismului scrise de istorici care depind de politicieni ar putea sa nu surprinda ce au trait oamenii obisnuiti in timpul regimului comunist , fiindca istoria prezinta mai mult evenimente, si o face destul de abstract.

 21. Istoria este o prostie, e scrisa de catre argatii invingatorilor, doar infantilii cu handicapu’ la vedere citesc sau asculta asa ceva. Toti aia care azi isi spun de dreapta, din meditatii, au fost membrii CC ai UTC filiala din Romania. Azi unii vand Mertzane si altii dau sfaturi prin Cotidianul. Asta n-o sa gasiti in niciun manual de istorie.

 22. Sunt atitea legi antinatzionale care trebuiesc rapid desfintzate de analfabetzii functzionali sau creiere nefunctizonale pentru mamaligile de romani, ca aducerea pe repede inainte dupa atitzea ani a Tradarii Natzionale > WW1+2, neduce cu gindul la facaturile lor neocomuniste. Oricum am ajuns sa traim shi aceasta istorie scrisa de kamunizsm despre Isteria lor.
  Este o provocare uriasha shi poate ca ne va scoate din somnul nostru…
  O zi buna.
  Con

 23. Tov. cu belciugul in nas, este speriata ca tov.proletcultista Zoe Petre, pupola Leventzicii Tzapului, ce a desfintzat cultura romana, infintzind cuibul Alo!geniu de fildes, adevarat ghettou cultural, in conditziile cind Hitlerica al lor este tiparit shi publicat integral iar picturile lui de hartist se vind ca panea calda. Frica este ca disciplina nou introdusa in Colonia khazara, deamoaka tzie originala=HO al bolshevicului din tata in fiu, tov.Florian patronul de la inpostorul Veiselu, nu va avea audientza, shi unii elevi vor ramine repetentzi benevol. Asha ca se face un karkalete cu Kamunizmul, creatzia lor bolshevica, chipurile generatziile noi nu shtiu, sperantza lor, aplicind reflexul Pavlov al lui Lenin=invatzatzi de 3 ori, asha cum WeSSel=cetatzean HU dixit au omorit de 3 ori. Intrebarea pentru aceshti stigmatizatzi, ce cauta spalarea pacatelor prin tot fel de bazaconii, este sa spuna shi ei de cite ori au omorit, pentru ca istoria lui Roller, kamunizmul lor acum, este tot o inventzie a lor, ca sa para shi ei normali, nu neandertalienii Ales!Bula. Parlamentul este dirijat de Secu, internatzionalizat cu divizii KGB, moshe, MI, CIA=Aginturile din Est & West, cea >Tradare Natzionala de cind de 100 de ani, chibutzul PCR, desfintzat legal de Rege, este la butoane.
  O zi buna.
  Con
  P.S.Muzeul de Istorie Natzionala a Romaniei, este pus in lazi sa ia drumul strainatatzii precum aurul lui Isar escu in UK
  Statuiile eroilor sunt ascunse shi se face cea > discriminare pozitiva ex.secuii=citeva sute, sau khazarii sub 10 mii!

 24. Numarul copiilor scade, multi au plecat cu parintii in afara, de aceea scade si numarul claselor si profesorii de istorie nu ar mai avea suficiente ore pt norma didactica, iar facultatile de istorie ar ramane fara studenti. Cum prof. de istorie nu se pot recalifica, sa predea, de pilda, informatica,sau sa lucreze in sectorul particular, nu a ramas decat sa se mai introduca niste discipline de acelasi fel, nu are importanta ca se face pe seama copiilor. Partidele nu isi permit sa piarda votanti, politica, religia si istoria sunt despre conformism si manipulari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.