Jale în Transnistria

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură şi apă caldă în regim centralizat către gospodării în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina, transmite Reuters.

Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul preponderent rusofon de aproximativ 450.000 de locuitori, şi unde Rusia are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari.

‘Nu există căldură sau apă caldă’, a declarat o angajată a companiei energetice locale Tirasteploenergo pentru Reuters, prin telefon de la Tiraspol. Ea a spus că nu ştie cât timp ca dura această situaţie.

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost stopată miercuri după expirarea unui acord de tranzit între Rusia şi Ucraina.

Un comunicat de pe site-ul companiei locale de energie afirmă că întreruperile de căldură au intrat în vigoare la ora locala 07.00, dar că unele unităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Compania îi sfătuieşte pe locuitori să se îmbrace călduros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească radiatoare electrice.

‘Este interzisă utilizarea plitelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentele – aceasta poate provoca tragedii’, a prevenit compania.

Aşa-zisul parlament local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin şi parlamentul Federaţiei Ruse de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Moscova a spus atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina, Rusia pompa circa 2 mld. m3 de gaz anual către Transnistria unei centrale electrice care furniza energie pentru toată Republica Moldova.

Republica Moldova contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută, şi acuză Moscova că exploatează dependenţa energetică pentru a destabiliza ţara, ceea ce Rusia neagă.

Guvernul de la Chişinău declară că ia măsuri pentru a reduce consumul de energie cu cel puţin o treime. Secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chişinău, Constantin Borosan, le-a mulţumit miercuri cetăţenilor pentru că iau măsuri de a reduce cererea. ‘Vedem deja rezultate pozitive. Vârfurile de sarcină nu mai sunt la fel de abrupte cum erau: foarte abrupte dimineaţa, foarte abrupte seara. Curba de sarcină s-a aplanat şi aceasta ajută sistemul energetic’, a spus el.

Compania de stat Energocom a indicat marţi, într-un comunicat, că 38% din necesarul energetic al Republicii Moldova va fi acoperit din producţia internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, iar restul de 62% va fi importat din România.

Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. Transnistria trebuie să pună osul la treabă. Poate primi GNL rusesc prin Marea Neagra și raul Nistru pentru Centrala electrica Ciucudean care produce și agent termic pentru încălzire. Dar va trebui să închidă linia electrică care alimentează Chișinăul. R. Moldova e azi in avantaj. Peste câțiva ani Transnistria poate fi in avantaj. Gazul din Romania nu ajunge.

  2. Iertat să fiu nu-mi stă în caracter duritatea limbajului dar simt că explodez!!! Cât de prost să fii ca să acuzi Rusia că nu mai livrează gazul pe care l-a întrerupt Ucraina?! Ori, cât de jegos să fii să afirmi asta știind adevărul: Ucraina a întrerupt orice tranzit pentru gazele rusești. Oricum, Putin este de vină, nu-i așa?

  3. @[Rumburak] (16,15)!?…moșule din Iași,pe pământ exista multi IDIOTI dar tu întreci pe toți.
    Într-un război EGAL in arme cu Rusia,Ucraina lui Zelenski nu ar mai exista pe pământ timp de 300 de ani,precum și aliații ei.
    Dar tu ești prea DEBIL mintal sa ști asta !.

  4. Redactorul (V.N)!?…lui asta ii este rușine de ce scrie la Cotidianul și nu semnează cu numele!.
    ADEVARUL este că dictatorul Zelenski a INCHIS robinetul de gaze rusești din Conducta Drujba care alimenta Centrala termo-electrica din Transnistria și nu rușii au oprit livrările.

  5. După ce-au băut vârtos anul trecut vin de pastilă ucrainiană la Mimi, Macron și ceata s-au grăbit către Paris să o promulge pe Maia amfitrioana machelii Napoleon. Iete că niște invitați, Austria, Ungaria și niște nemți au cotit-o în zorii aceleași zile, cunoscători de alea-alea, la Tiraspol pentru Kvint și icre negre Aquatir. Cum Tiraspolul este întemeiat de Suvorov care, Ecaterina cea Mare care, Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, care cu urmașii Saxa-Coburg și Gotha s-au gândit că nu e frumos să lași Tiraspolul, lagăr de concentrare pentru țigani în memoria românească, piatră de poticnire pentru istorie.. Drept urmare:.. au cumpărat E.ON.

  6. Fleacuri ! SUA aprovizioneaza toata ue cu GPL si FRUSA nu va putea face acelasi lucru cu cei 450 miii de locuitori din TRANSNISTRIA !?

  7. @mao: Basarabia adica Moldova din dreapta Nistrului nu mai ia gaze de la Gazprom de doi ani…doar din Romania si de pe piata libera

  8. câmpii chiar din 1 ianuarie cu „balistice” peste Kremlin.
    Produc UrCracii „balistice” ?
    Au UrCracii sateliți militari și personal care să dirijeze „balistica” ?Am rămas repetent la Cursurile de Tactică & Strategie de la Gărzile Patriotice Tulcene, măR😜g…
    ●●● RumburKK ●●●

  9. De ce e jale doar in Transnistria si in Moldova nu? Ca doar grosul il primea Moldova din Transnistriaß A, Moldova primeste gratis de la Romanica si Transnistria nu.

  10. Există conducta transbalcanica, însă PreaNecurata Maica RuSSia refuza să o utilizeze. De ce? Pentru că Invadatoarea vrea să-și facă vânt in Moldova. Cu orice preț!

  11. A venit momentul adevarului pentru Transnistria…se pare ca au cam dat de greu… Ucraina a avertizat de la inceputul razboiului ca va opri tranzitul…Basarabia sta mai bine: se aprovizioneaza din Romania si Ucraina

  12. repetati de mai multe ori minciuna ca Rusia a intrerupt furnizarea, in timp ce Zelinski spunea de acum o luna ca nu o sa mai permita tranzitul de gaz rusesc… in traducere, voi prostilor EU o sa cumparati gazul la granitza cu FR, dupa care o sa-i platiti lui taxa de tranzit (la ce pret oare) sa transporte „gazul vostru”… si sa mai fure cateva miliarde de mc pe an pentru ei. dpmdv e cea mai buna solutie pentru FR, imi platesti gazul la mine in tzara, inainte, ca nu sunteti de incredere, dupa care de la granitza e responsabilitatea voastra ce faceti cu el… treaba voastra cum va asigurati ca ajunge, responsabilitatea voastra in caz de accidente, asigurari, etc

  13. Asa cum UE si SUA ii santajeaza pe ei si le impun sa nu le tranteasca muscalilor o racheta pe Kremlin, la fel fac si ei cu gazul.
    Daca ukranii le-ar da muscalilor o balistica pe Kremlin sau pe Moskova cum dau ei de 3 ani rachete pe Kiev, muscalul kremlinez ar fi mai ponderat in bombardamente si in avantul belicos stiind ca ii vine si lui randul la rachete in cap.
    Un razboi se duce cu mijloace militare egale, nu cu superioritatea unei parti.
    Si pana la urma ukranii au dreptate: Europa le da bani pe gaz muscalilor ca sa aiba muscalii cu ce sa-si intretina industria de razboi ca sa-i capaceasca pe ukrani. Uite ca Zelenski le-a mai taiat o macaroana……[Rumburak]

  14. Pt. cei care injura suveranistii( nu stiu cine a inventat termenul). Suveranitatea inseamna libertate. Sa nu fi dependent

  15. Adica ukranu nu lasa sa treaca gazul si rusul e de vina. Bravo proeuropenilor , nici sa mintiti nu stiti!

  16. daca pe la tine prin gradina trece o conducta si poti inchide robinetul cine l-a inchis tu sau producatorul care trimitea apa sau ”miere” prin conducta?

  17. Am avut cel mai marfă Rebelion! Am băut gratis până am căzut sub masă. Trăiască și înflorească…

  18. Șantaj rusesc. Pretext! Pentru sangerosul Dictator, viata oamenilor nu face nici cat pielea unui sobolan mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.