Jocul ungurilor și gazele româneşti

O vizită inopinată a ministrului de Externe al Ungariei la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu omologul său, Teodor Meleşcanu, a prilejuit oferirea unor declaraţii interesante ale ambelor părţi privind colaborarea energetică viitoare dintre cele două ţări. Astfel, în orizontul de timp 2022, Ungaria va prelua o mare parte din cantităţile de gaze ce se vor extrage din Marea Neagră de către americanii de la Black Sea Oil&Gas (subsidiară a Carlyle Group) şi ExxonMobil, în colaborare cu Petrom. În acest sens, România va investi în staţii de compresie care vor majora capacitatea de transport a gazoductului Arad – Szeged, deja în funcţiune, de la 1,75 miliarde metri cubi anual la 4,4 miliarde metri cubi. Demersurile ungurilor sunt făcute pentru că ţara vecină are nevoie de gaze şi dintr-o sursă alternativă, alta decât Rusia, pentru că, în prezent, depinde 100% de importurile de la Gazprom. „Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia“, a spus şeful diplomaţiei Ungariei, Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei. „Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hubul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoductul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei, va fi finalizată“, a adăugat diplomatul.

Jocul ungurilor

Ungaria are un plan cu bătaie lungă în ceea ce priveşte gazele din Marea Neagră. Vecinii fac un joc inteligent care urmăreşte ca ei să asigure dispecerizarea acestor gaze în regiune. În iulie, un anunţ de la Budapesta a bulversat Europa. Ungurii au anunţat că nu sunt de acord ca BRUA, gazoductul care asigură evacuarea spre vest a gazelor din Marea Neagră, să continue către Austria, potrivit proiectului iniţial. Vecinii noştri au precizat că vor ca dispecerizarea gazelor să se facă la Budapesta, pentru regiune, adică Ungaria să fie actorul care să stabilească unde şi ce cantităţi să se livreze. S-au pomenit şi numele ţărilor care ar urma să primească gaze, după directivele Budapestei: Slovacia, Croaţia, Ucraina sau Serbia. Imediat au apărut declaraţii liniştitoare de la Bruxelles, apoi de la celelalte ţări implicate în BRUA, printre care şi România. La unison, acestea au fost în sensul calmării spiritelor, susţinând că proiectul va continua aşa cum a fost convenit între toate părţile. Situaţia a fost calmată temporar, însă Ungaria nu a retractat niciodată declaraţiile făcute la acel moment, nici decizia de a opri BRUA pe teritoriul său. Vizita făcută acum la Bucureşti de către ministrul lor de Externe şi declaraţiile făcute arată că ambiţiile Budapestei privind dispecerizarea gazelor româneşti rămân valide.

Geopolitică internaţională

În orizontul de timp menţionat, producţia de gaze din Marea Neagră a României va fi de circa 6,5-7 miliarde metri cubi anual, potrivit estimărilor BSOG şi Exxon. 1-1,5 miliarde provin de la BSOG, restul fiind acontat de Exxon. De precizat că decizia de investiţie comercială în perimetrele gazeifere din Marea Neagră încă nu a fost luată de niciunul din cele două consorţii, aceasta fiind de aşteptat în cursul acestui an. Exploatarea BSOG este însă aproape certă, cel puţin din declaraţiile directorului Mark Beacom, care a anunţat că primele gaze ar putea fi extrase în 2019. Dacă şi Exxon – Petrom va lua decizia finală, în cazul lor, primele gaze ar urma să apară în 2020- 2021.

Gazele din Marea Neagră suscită un interes major nu numai pentru România, nu numai regional, ci şi internaţional, fiind de maxim interes pentru UE şi SUA.

Pentru Europa, gazele României constituie o alternativă la dependenţa de Rusia. Din acest motiv, conectarea Mării Negre cu pieţele vestice este un proiect finanţat de UE. Gazodoctul BRUA, care are ca scop să aducă gazele de la ţărm la graniţa cu Ungaria, costă peste 500 milioane euro. Din această sumă, 179 milioane euro reprezintă un grant al UE pentru Transgaz, în scopul construcţiei lui. Gazele româneşti ar urma să ajungă la Baumgarten, Austria, hub de unde vor pleca spre clienţii finali.

Pentru SUA, gazele pe care le vor extrage Carlyle şi Exxon reprezintă ocazia de a concura Gazprom şi Rusia, în regiunea central şi est-europeană, ba chiar şi la nivelul întregii UE. Un joc geopolitic în care Rusia are de pierdut extrem de mult, aceasta fiind până acum unic furnizor pentru mai multe state. Cu atât mai mult cu cât firmele americane pot pompa gaze şi către Ucraina, o piaţă strategică pentru Rusia, nu numai din punct de vedere comercial, printr-o conductă deja existentă, Isaccea – Negru Vodă. Aceasta are o capacitate de 7 miliarde metri cubi anual, mai potrivită pentru o piaţă uriaşă precum cea a Ucrainei, cu un consum anual de 50 miliarde metri cubi. În prezent, ucrainenii nu iau decât o parte din gazele necesare din Rusia, alimentarea principală făcându-se prin Polonia, după ce, din 2014, sunt în conflict cu ruşii în problema anexării Crimeii.

În prezent, România are o producţie de gaze, exclusiv onshore, care asigură 90% din consumul intern, adică la un consum total de 12 miliarde metri cubi, 11 miliarde provin din surse interne, restul fiind importuri din Rusia. Astfel, gazele care vor fi scoase din Marea Neagră nu îşi mai pot găsi clienţi în ţară, mai ales că o creştere semnificativă a consumului este improbabilă, odată ce industria intensivă în gaz din România, cum este cea a îngrăşămintelor, este închisă. Prin urmare, acestea vor fi exportate, fie în Ucraina, fie în Vest, prin BRUA. La acel moment, România va deveni un actor energetic major în regiune, total independentă energetic, mai ales că, şi în cazul energiei electrice, România are supracapacitate, fiind net exportator. Dar dacă jocurile Budapestei ies, câştigători majori ai Mării Negre, pe lângă americani, vor fi vecinii, pentru că dispecerizarea regională a fluxurilor de gaze în regiune va face din Ungaria un fel de arbitru energetic în Europa de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Mihai Soare 1069 Articole
Author

37 de Comentarii

  1. Romania nu va deveni nici un mare actor, pentru ca banii pe gaz nu-i vom lua noi, ci cei care il scot si il vând, americanii, austriecii. Nu avem șanse sa concurăm cu Rusia sau Norvegia, pentru ca marii producători de gaz sau petrol sunt inteligenți si scot si vând prin companii de stat ca sa le rămână banii lor.

  2. „Ungurii au anunţat că nu sunt de acord ca gazoductul să continue către Austria, potrivit proiectului iniţial. Vecinii noştri au precizat că vor ca dispecerizarea gazelor să se facă la Budapesta, pentru regiune”.
    Pai daca astea sunt intentiile lor declarate, ce-ar fi ca gazoductul sa nu mai treaca deloc pe la ei si sa fie Romania cea care dispecerizeaza resursa?

    • De acord, dar pentru asta ai nevoie de pricepere ,de creieras si de doua oo. Noi avem doar priceputi si limbuti, cu totii foarte menultumiti.

  3. România este o sursă de materii prime ieftine. Clasa politică în schimbul unor șpăgi grase vând tot, mai ales dacă sunt șantajabili. Vezi nivelul redevențelor, aurul, petrolul, gazele, lemnul, cereale. Avem gaze dar dacă vrei sa tragi gaze firma furnizoare i-ți cere să faci pe banii tăi extinderea rețelei ca apoi sa intre în proprietatea ei. Legile se dau dintotdeauna în defavoarea românilor. Asta și pentru ca români au fost o turma ușor de manipulat.

    • Bine ca pentru delegatia japoneza (la cel mai inalt nivel )nu s-a gasit timp ca sa-i intrebam macar de ce au venit la noi,dar pentru „amici”atat de buni ai Romaniei,care si-au declarat si dovedit bunele intentii de cate ori au avut ocazia,avem toata deschiderea ,ori de cate ori doresc

    • Poate isi vor pune mila si ne vor vinde si noua ceva gaze-asa cum francezii ne vand apa,austriecii-benzina,italienii-curent electric etc ;noi nu mai stim decat sa vindem ieftin si sa cumparam scump…

    • Ce nume cu rezonanta purtati! Horea s- a dus pana la imparatul Iosif cu multa speranta pt statutul romanilor din Ardeal…a primit doar promisiuni…apoi stiti ce sfarsit a avut alaturi de Closca si Crisan…azi credeti ca mai avem patrioti cu sange de martiri!?

  4. Deci eu inteleg ca ziaristul lupta ca gazele romanesti sa fie dispecerizate in Austria si nu in Ungaria!!! Nu inteleg de ce lupta Romania ptr interesul Austriei?! Poate ceva coruptie a OMV?! Sau „sa moara si capra vecinului” ungur? Din momentul din care gazele ies din Romania ce ne interseaza pe noi unde vor fi dispecerizate? Asta este o concurenta economica intre Austria si Ungaria.

    • Ideea ar fi ca ar trebui dispecerizate de Romania,din moment ce sunt ale acestei tari,ea le extrage si le transporta…si dvs.ce aveti cu Austria,nu va laudati peste tot pe unde puteti ca bunica lui Kurtz este unguroaica si ca in viata ei n-a vorbit altfel decat in ungureste,inclusiv cu nepotul ajuns recent in fruntea statului austriac?

    • „Historia magistra vitae”,ziceau anticii,indemnandu-ne astfel sa cautam intelepciune si dovezi in faptele inaintasilor;iata un fapt din trecut ,edificator pentru buna-credinta a unora:in batalia pentru Viena(1681),Imre Tokoly-un nobil maghiar-lupta alaturi de turci impotriva crestinilor (stiti din povestea lui Negruzzi,Sobieski si romanii,ca polonezii au luptat alaturi de Viena pentru crestinatate);gata-gata sa fie capturat,Tokoly e ajutat de Brancoveanu sa scape si sa ajunga la protectorii sai, otomanii;ce s-a intamplat cu Brancoveanu-stiti(pe el nu l-a ajutat nimeni sa se salveze);Tokoly a trecut la mahomedanism si a ajuns mare pasa(de Vidin,cred)…o poveste despre buna-credinta a unora

  5. Mai e putin si ai nostri politicieni o sa le ofere si Transilvania pe tava acestor avari.
    Nicinul nu gandeste in interesul Romaniei 🙁

    • Ca sa-i ajute UDMR-ul sa treaca ce legi vor, si sa ramana la guvernare, PSD/ALDE e-n stare sa vanda si tara! Oricum ei au vile prin Brazilia, Monaco, Viena…ACESTE DOUA GASTI, CARE-SI SPUN PARTIDE, NU MAI TREBUIE VOTATE NICIODATA!

    • @ Aburitoru’, voi atata stiti #Rezist,dar daca Stapani vostri castiga razboiul impotriva Romaniei, nu fiti siguri ca va dau acces liber la ciolan! Pentru ca sunteti trepanati si nu se poate conta pe voi. In orice caz, mai sus de portar la minister nu va ajunge niciunul din voi, prin forte proprii…

  6. Dar de redevente ce se mai aude? In 2014 a expirat nivelul redeventelor la Petrom, suntem in 2018, pe nimeni nu a interesat un nivel corect al redeventelor, la gaz ce redevente se platesc? Dar de cei care nu au platit niciodata redevente pentru resursele minerale cand se ocupa guvernul? Ca vad cu numai de schimbat prim-ministri au grija unii.

  7. Cu alte cuvinte, ca si pana acum, Romania – tara prostilor care au petrol si gaze ramanbe „tot tara prostilor”. Ca si petrolul romanesc si gazele romanesti sa le „distribuie tot ALTII”, noi, proprietarii gazelor, ciurcuri fara imprtanta, cu politicienii care ne guverneaza acum, nu ar fi de mirare ca peste „10 ani”, Ungaria, Austria sau alt stat din regiune sau alte zone ale lumii sa ne anunte ca … „politicienii romani le-au vandut in SECRET Romania in urma cu 10 ani !!!”. Noi romanii, si asa au emigrat vreo 5 milioane, ce imporanta mai are daca emigreaza si restul de 15 milioane „, unde ???, unde vedem cu ochii. Prosti am fost, prost am ajuns, o tara sau un popor careia „Dumnezeu le-a dat resurse din care sa-si asigure existenta dar pe care, le exploateaza si le vand ALTII”.

  8. Iar noi România nu vom reporni industria de îngrășăminte și de mase plastice și nici nu vom duce conducte de gaz în să se încălzească și să poată demara industrii în ținuturile românești din Țara moților, Banat, și prin alte regiuni unde nu este gaz ci pe vom alimenta jocurile strategice și profitoare ale Ungariei sau procupările americane pentru Ucraina, cea care a scos învățământul în limba română din școlile cu elevi români. Să facem din banii românilor conducte către Ucraina și Austria fără să punem condiții ca Ungaria ca să ne trateze în continuare decidenții UE, vezi ultimele dezbateri de la Bruxelles, ca pe niște slugi netrebnice. Bravo clasă politică, bravo Președinte, bravo servii secrete, bravo CSAȚ,

  9. Cu gazodoctul BRUA se va intimpla acelasi lucru ca si cu fratele mai mare Nabucco,abandonat la nastere si sora ramasa nemaritata. South Stream!Aveti incredere in politicienii romani!Vorbim peste 10-20 de ani!

  10. „Jocul ungurilor” este cu vanzatorii de neam si tara, gashti mafyota care a pus stapanire pe tara si umileste romani roman! Pupici pentru …Daddy&Tarry, de la „stalin si poporul rus…”

  11. Bre pesedeilor , cine-o fi la guvernare si majoritari in Parlament ? Cine sunt ticalosii care iau asemenea decizii ? ‘Ha ? Hai astept sa spuneti ca UE , NATO si USA i-au fortat pe Dragnea-Tariceanu-Melescanu , sa dea ungurilor tot gazul romanesc din Marea Neagra !

    • Astept sa-ti raspunda Bigudiurile rosii ca i-a fortat Soros. Stii ca retarzii pesedei sunt si obraznicaturi!

  12. Mai, dar ce vreti voi ? Vreti ca Romania, care are bogatii ca petrolul si gazele naturale din belsug, sa nu aiba preturi interne mai MARI decat Polonia, Cehia,Austria, Ungaria, care nu au nimic ? Hai ca sunteti caraghiosi !Mai ganditi-va putin ! Vreti sa nu mai intram in Schengen sau sa ne ia MCV-ul ? Ce naiba !

  13. Joc de glezne ! Gazele din Marea Neagra vor urma traseul : Bulgaria -Grecia -Italia . Great Leekurich face concurenta Kleine Likuritsch

  14. Dupa ce injuri RO intr-un mod continuu ,mare tupeu si nesimtire trebuie sa ai sa vii sa vrei sa iei cascavalul.
    Sper ca cei care hotarasc in privinta asta de la noi ,sa ia cea mai buna decizie pt.noi.
    Sunt tare curios cum privesc rusii lovitura ,,prietenilor” lor din ungaria si ce masuri vor lua ,caci de uitat
    nu vor uita.

  15. Ce este interesant este faptul ca guvernul PSD-ALDE subscrie la trategia energetica a Budapestei in timp ce ungurii manevreaza la vedere pentru subminarea Statului Roman, pentru revizionism, instiga la subminarea si contestarea comemoratii Centenarului Marii Uniri, etc. In limba Bunului Simt asta se numeste tradare nationala !

  16. Pot sa intreb si eu : Care gaze romanesti din Marea Neagra? Daca Ro avea 51% din exploatare/decizie,puteati spune gaze romanesti dar din moment ce Ro ia 6% din venituri,taceti din gura, gazele sunt ale altora si nu puteti face nimic.

  17. 1. ROMANIA E CEA MAI PENALA CURVA F–A SI VANDUTA DE TOTI DATORITA UNUI POPOR DE IDIOTI CARUIA II PUTE NATIONALISMUL SI VOTEAZA DE 29 DE ANI ACEEASI CRIMINALI MAFIOTI. 2. ROMANIA NU PREA POATE VINDE MULT TIMP GAZE ACESTEA FIIND CANTITATIV MICI FATA DE CE ARE RUSIA..3. UKRAINA O SA PLATEASCA GAZUL DIN PARTI CA IS VAI DE CURUL LOR IS IN FALIMENT.4. RUSIA A INCEPUT CONSTRUCTIA UNUI GAZEODUCT PRIN TURCIA CATRE GERMANIA. PRETUL GAZULUI RUSESC VA FI CU MULT MAI MIC DECAT A CELUI VANDUT DE STAPANII ROMANIEI DECI GHICITI DE UNDE SE VA APROVIZIONA EUROPA?.

    • Ba, Tiraspol, daca esti prost, nu te da pe net! Se scrie „aceiasi criminali”, nu „aceeasi criminali”.

  18. ROMANIA TREBUIE SA FIE ATENTA LA NEGOCIEREA CONTRACTELOR SA NU FACA DIN UNGARIA UN EXPORTATOR DE GAZ ROMANESC.

  19. Romani prosti si conducatori tradatori…In loc sa activam fabricile de ingrasaminte chimice (Slobozia,Turnu Magurele,(de aceea l-au bagat in puscarie pe Nicolae de la Astra Giurgiu) Olchim, Savinesti si care or mai fi existand) si sa producem ptr agricultura Romaniei si ptr export dand de maunca si la prostimea saraca romana noi le dam pe mana Ungurilor sa le tranziteze ei cum vor castigand si economic si politic…Ca acum,cand noi impartam ingrasaminte si le platim cu bani multzi din Ungaria ptr culturile noastre…Curios e si cum exploatarea va fi in Zona Economica Maritima Romana dar conducta intra pe teritoriul Bulgariei prima data…Oare pe Guvernantzii nostrii ce semneaza aceste tratate-investitzii-contracte ii intereseaza doar PARAINDARATUL…se vede ca DA…atat e important pentru ei…

  20. 1. Românii greşesc atunci cînd îşi închipuie că gazele naturale le vor aduce profituri pe zeci de ani (fie şi la actualul nivel, infim, al redevenţelor). Ungurii greşesc atunci cînd îşi închipuie să vor realiza, indefinit, profituri, de pe urma gazelor naturale extrase din România. Sau că asta le va aduce statutul de „mari gestionari de gaze naturale”.

    În gospodăriile populaţiei, cel puţin, arderea gazului metan nu reprezintă „tehnologia viitorului”. În fapt, gazul natural nu are nici un viitor. Cine mizează pe el, pe termen lung, va pierde. (Las la o parte faptul că arderea gazului poluează atmosfera. De asemenea, trec peste faptul că, lună de lună, au loc explozii datorate acumulărilor de gaze; explozii care fac victime umane şi produc pagube materiale. Arsurile ca arsurile. Rău e că rămîi desfigurat / mutilat pe viaţă.) În general, exploatarea hidrocarburilor nu are viitor.

    Viitorul – pe termen mediu -, aparţine energiei electrice. Energie generată, de preferat, prin metode „Eco”. Că vrem, că nu vrem, în cele din urmă vom trece cu toţii la utilizarea exclusivă a energiei electrice: calorifere electrice, boilere electrice, plite electrice, automobile electrice. Încălzirea electrică are un randament mult mai ridicat decît aceea bazată pe arderea gazului. Gazul metan va continua să aibă niscaiva întrebuinţări doar în industria chimică.

  21. 2. Cine îşi permite, să caute să investească într-o microcentrală electrică pe bază de panouri solare fotovoltaice. Să încerce să devină autonom energetic. Preţurile nu mai sînt chiar prohibitive. Iată un exemplu ales la întîmplare:

    http://www.solar-depot.ro/137/Sistem-fotovoltaic-ECO-2kWp-cu-invertor-hibrid

    În cel mai rău caz, cînd soarele stă ascuns după nori zile în şir, se poate apela la un generator electric. Respectiv la o sobiţă cu lemne.

    Vecinii ne-prieteni, ungurii, se mulţumească cu gazele din propria lor Budă. Cu specificaţia că gazele sînt dăunătoare sănătăţii; sînt extrem de periculoase. În orice moment pot da naştere la explozii devastatoare.-

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.