Johnny Răducanu despre manele

Pentru că bag de seamă că mulți continuă să-i sufle-n cur numitului Vlad Babașa cu manele lui cu tot, începând cu Dana Budeanu și terminând cu Codrin Scutaru și mulți ații care confundă lăturile cu muzica și rasismul cu justa evaluare artistică, iată ce spunea uriașul muzician de jazz Johnny Răducanu, cu puțin înainte de a deceda.

Opinia a exprimat-o într-un interviu readus în atenție în aceste zile de folkistul Constantin Moțet, acela care din anii 80 trăiește în Statele Unite ale Americii și cel care (vă mai aduceți aminte!?), înainte de a pleca din țară lansa cântecul ”Mai doarme cineva pe-aici?”

Se pare că mulți dorm, amețiți de prostie, inclutură, perfidie, calicie și ură față de tot ce e cu adevărat frumos și normal. Iată cuvintele maestrului Răducanu:

„Ăștia [neo-maneliştii] habar n-au sa cânte manele. Iar româncele alea care dau din buric […] sunt mai rău ca niște curve. Nici măcar nu dansează în ritmul muzicii.

Textele le fac vulgare, ce-i oftatul ăla de doi bani, gen aoleeeu mamă? Iar ei sunt niste mediocri și dacă se cred grozavi, le dau eu, Johnny Raducanu, lecții de manele. Nu pe vorbe.

Mă trag de la Dunăre unde s-a vorbit turcește și știu ce sunt alea. Manele adevarate am cântat și eu. Merită să fie înjurați pentru mutilarea folclorului românesc. Oricum, folclorul romanesc n-o sa-l miste nimeni si nimic. […]

Ăștia mutilează tot. Unde s-au pomenit manele cu chitară bas și cu baterii. Îi fac de căcat pe toți. Că ei nu au curajul să se lege de mine. Și eu sunt tigan.

[…] Manelele sunt frumoase, cu condiția să le dai valoare artistică. Ele sunt o specie înrudita cu hora noastra românească. Și Romica Puceanu a cantat manele, dar o făcea ca lumea. Deținea arta sunetelor, avea feeling, spunea ceva. Ăștia nu spun nimic. Sunt de o vulgaritate rară. […] Asta e o molimă. Iar poporul român e contaminat.”

În altă ordine de idei, aud că acest Babașa ar fi student la Academia de Muzică din București. Mi-ar fi rușine să spun asta, dacă aș cânta într-atât de fals precum cântă ăsta, la fel cum, dacă aș fi profesor, mi-ar fi rușine că îl am student, mirându-mă cum de s-a făcut să fie admis.

Dar, când știi că nu e nicio problemă să termini o facultate, fie ea și de muzică, dacă îți plătești școala și mai ales când știi că examenul de admitere de la Conservator a fost simplificat în așa măsură încât e mult mai ușor decât cel de pe vremuri, la admiterea în liceul de muzică, nu te mai miră nimic. Oricum, rețineți cuvintele lui Johnny Răducanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

20 de Comentarii

 1. „Mihai, credeam ca m-ai chemat sa vorbim despre muzica!”, a spus Maestrul cand la invitatia lui Tatulici s-a trezit langa aia de BUG Mafia. In consecinta, si-a scos lavaliera si a parasit studioul, nu ianainte de a invoca ironic niste scuze legate de varsta. Tatulici a ramas masca. Johny Raducanu a fost si va ramane pur si simplu un Reper in panoplia marilor artisti zamisliti de aceasta tara.

 2. PE FRUNTEA BUDENCEI , SCRIE , EU, NU SUNT MANELISTA ..!! MANEAUA, SUNT EU ..!

 3. In capitalism TOTUL se rezuma la BANI. Inclusiv muzica. Deci, lasati deoparte aprecierile valorice. UNICA intrebare care se poate pune, referitor la muzica, in capitalism este „CAT COSTA?”.

 4. Pai asta e un artist genial ,un TITAN care știe și înțelege muzica, însemnătatea și valoarea ei pentru umanitate și nu canta pentru bani sau liche liche 👍👎, DUMNEZEU SA.L MILUIASCA SI SA.L RASPLATEASCA !!!

 5. maestrul johnny raducanu se pare ca stie ce spune …cit despre babasa ,asta e prezentul ca ne place sau nu…daca scoate bani de la fraieri babasa e poate un rege in devenire…

 6. Cu exceptia textului, maneaua atrage. Instrumentistii talentati dau valoare, nu vocile cu muci in gat.

 7. AIUREA! Imedit după Loviluția LIFTESQUENI l-au PUS pe TVRL … Ca SIMBOL a Cee CE a urnat: „INDIANIZAREA” ImPlacabila a României.
  Era TOTUL, Tovarăși ImPLĂNuit.

 8. Platesti sa auzi muzica rok si primesti muzica de inmormantare .
  Trebuia ca formatia necunoscuta Coldsheet sa spuna inainte.
  In rest muzica e de multe feluri. Al doilea am asistat la propaganda globalusta Sorosh. Nici nu cred ca lumea a huiduit. Au fost huidueli din regie ca sa provoace tensiuni rasiale. E mana evvreilor satanisti.

 9. Ce te așteptai din partea marelui Johnny Răducanu să se ”închine” prostocraților ? Nu el era și făcea muzică. Alde Coldplay ar trebui să treacă pe la ”școala” lui Răducanu mai întâi. Cu Johnny s-a dus o generație , așa cum se duc toate. Unii dintre noi care în liceu ascultam Deep Purple , Black Sabath, Iron Maiden ne întrebăm cum de am ajuns aici ? Pe vremea veche Azur-ul avea un farmec al lui , îl ascultam vrând nevrând când ajungeam pe la țară, astăzi maneliștii au umplut drumurile. Avem o hiperinflație de manele și ca la orice ”inflație” ”calitatea” scade vertiginos. Suntem într-o lume în plină decadență , o lume care nu se mai poate salva, o lume care suferă de prostie acută.

 10. Cumnatii mei si cu mine urâm maneaua, indiferent cine o canta, tzigan, rumîn tziganizat, etc. Suntem rasisti? Vax albina, ne doare-n cur. In alta ordine de idei, unde esti Maresale…

 11. Ne-am timpit cu totii la cap daca avem impresia ca aceste manele fac parte din muzica.Atit ca interpretare,text si gesticulatiile vulgare ale interpretilor, sint de tot kakao.Aceste manele cintate de manelisi fara nici-un talent sau voce fac de rusine tara noastra.Pai daca un manelist din asta care se crede regele muzicii ar concura la emisiunea Romanii au talent ,s-ar face de rusine pt. ca nu l-ar lasa juriul si spectatorii nici sa termine maneaua si l-ar huiduii.Johnny Răducanu are perfecta dreptate ! Priviti cu mai multa atentie toate panaramele care vin pe scena si cinta manele in ce hal arata .Pai asa se prezinta un muzicant pe o scena in fata unui pubic ? La fel parasutistele alea care danseaza ,de zici ca sint aduse dintr-un Bordel.

 12. Cine e in trend pe youtub si tictoc? Balbasa si manelistii!
  Ghinion sclavilor!

 13. Nu e singurul care este vulgar si nu stie sa cante. Adevaratii cantareti sunt o exceptie in Romania. Nici macar „epigoni”, doar idioti ca si cei care-i apreciaza.

 14. aha:
  abuzeaza deci si de numele de „manele”
  -sa-i spuna techno-folk-
  abuzeaza si de LIMBA ROMANA!

 15. in general behaiturile alea
  strigate de maimutza de Borneo
  sitn un atac asupra Civilizatiei:
  -babasha sa concerteze in Afghanistan
  banuim ce i-ar face talibanii!

 16. Trebuia sa-l scoatem pe Johny ca sa ne dam seama de Salamuri , Babashe , Goange si toange care nu au nimic cu muzica ? Maneaua-i si aia o arta. Pe care unii o tziganesc. ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” !

 17. Păcat că nu sunt mai mulți ca Johnny Răducanu , manelismul ăsta mizer nu ar avea asemenea amploare.Îmi place că recunoaște că e țigan și nu rom, datorită împuțitului Petre Roman de mânuță cu Isărescu zis Manole !

 18. Mă,. să vezi manele atunci cînd fac dus și am chef de a arunca cu ceva bancnote de plastic..Să moară de ciudă cioroii.

 19. Na el spune tot. E o deghizare a lautului pe un ritm modern cu tanguiri hindice balcanizat pe versuri tampe decat ritm turcesc. Am ascultat si muzica turceasca dar nu seamana. E total atipica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.