Domnule Gelu Duminică, să huidui o manea nu e rasism, ci muncă de salubritate

Așa cum scrie și excelenta jurnalistă de specialitate Iulia Radu pe pagina Psihologului Muzical, ”fierbe netul” pentru că la concertul Coldplay s-a cântat o manea, iar manelistul în cauză, un anume Babasha, pe numele lui adevărat Vlad Babașa, a fost huiduit copios de o mare parte a celor 50.000 de spectatori care au fost în tribunele Stadionului Național.

Culmea e că nu fierbe pentru că ar comenta alegerile de duminică, nu pentru că sunt exact zilele care ne aduc aminte de ororile din 13-15 iunie 1990, ci pentru că publicul e împărțit în două: Unii spun că nu e nicio problemă pentru că un manelist a fost invitat să se producă în concertul trupei britanice, alții, care acuză compania organizatoare Emagic, pentru că s-a permis așa ceva.

Întâmplarea m-ar fi lăsat indiferent, dacă nu aș fi citit două trăznăi. Înainte, însă, de a le aminti, să devoalăm manopera.

Chris Martin, solistul vocal al trupei din UK, ne ia de proști jucând rolul unui binefăcător al minorității rrome, spunând că, o seară înainte de spectacol, plimbându-se prin Centrul Vechi al Bucureștiului, a auzit pe stradă un tânăr, recte Babasha, cântând minunat, drept pentru care l-a invitat să facă pe artistul în concertul de pe stadion, un concert care promovează viața verde, minoritățile asuprite și binele în lume. Noroc că nu promovează absintul, că tot verde e și ăla sau viața veșnică!

Mai corect cu adevărul, cu lumea și cu el însuși, Vlad Babașa declară: ”Impresarii englezi i-au contactat pe impresarii mei și m-au invitat în concert, eu acceptând imediat”.

Acum, să recunoaștem, tânărul băcăuan e foarte popular pe Net și nu prea cred că e într-atât de amărât încât să cânte ”Mamelor din lumea-ntreagă” pe Lipscani, punând pălăria dinaintea lui ca să nu stea goală și ca să-i arunce trecătorii câte-o monedă. Nu. Totul a fost aranjat dinainte între producătorii britanici și cei din România, iar de prezența lui în program se știa de mult timp. Personal, sunt pre hârșâit în lumea specatolului, ca să nu înțeleg asta.

Dar, de ce deranjează cele relatate mai sus? Pentru că probează ipocrizia britanicilor. Chiar credeți că îi doar pe ei de vreo minoritate din lumea asta? Aș! Își pun o insignă verde la rever, lângă cea curcubee, și fructifică la maxim un element de marketing.

Acum, iată: Dacă numitul Babasha s-ar fi limitat la afirmația de mai sus, totul ar fi fost ok. Însă și-a terminat declarația spunând că ”hiuduielile au avut un caracter rasist”. Ho-paaaaaa! De când, dacă nu-ți place un gen muzical, e o chestie de rasism? Păi, oamenii ăia din tribune dăduseră mii de lei pe bilete ca să asculte un pop-rock britanic, nu manele, aceasta a fost singura rațiune pentru care s-a huiduit, nu pentru că tânărul băcăuan e rrom.

Însă, dacă mergem pe logica asta, nu poți să spui că nu ți-a plăcut cum a jucat John Amos în rolul lui Kunta Kinte din filmul Rădăcini, ecranizarea romanului lui Alex Haley, că poți fi numit rasist. De fapt, actorul afro-american a făcut un rol de excepție, dar nu care cumva să…!

Ori ai putea să îți pierzi orice urmă de respectabilitate, dacă refuzi să pupi rock-ul cu maneaua, că așa se poartă mai nou (nu confundați perfidia propagandei cu principiile genului world music, în care, în mod artistic se poate face orice fuziune conceptuală, chestie care e o cu totul altă poveste!), așa cum a pățit genialul regizor de teatru Andrei Șerban, care a refuzat să distribuie un transexual în rolul Julietei, fiind nevoit ulteriorsă își dea demisia de la facultatea de teatru din America, acolo unde era profesor!

Așadar, nu. A huidui o manea, într-o situație precum cea de la concertul Coldplay, nu e un act de rasism, ci muncă de salubritate culturală și artistică. Pentru că nu Vlad Babașa a fost huiduit, ci muzica pe care a cântat-o și care, așa cum a considerat publicul, nu avea ce să caute în concertul de care scriem.

Legat de asta, să-i spunem sărmanului Cătălin Ștriblea, care și el nega oamenilor dreptul de a-și manifesta zgomotos nemulțumirea, că spectatorii au tot dreptul să huiduie, iar dacă nu crede, pentru că tot vorbea despre lecturi într-o postare pe Fb, să citească despre cum se manifestă publicul de la Scala când nu-i place un spectacol, un tenor sau o soprană. În fine.

A doua trăznaie care deranjează a slobozit-o domnul Gelu Duminică, acela căruia de multe ori îi aplaud luările de poziție, declarațiile sau opiniile, în general. De data asta, însă, a zbârcit-o grav, spunând: ”Iată poporul român în toată spendoarea lui: Acum huiduie manele, iar după concert fuge să mănânce o șaorma cu de toate!”

Haida de, domnule Duminică, o sloboziși! Adică, dacă acum ascult Gentle Giant ori Van der Graaf Generator, iar apoi merg să îmi fac un sanviș cu mușchi țigănesc, îmi dovedesc micimea socială sau morală? Nu mă ridic la standardul de toleranță pe care îl clamați implicit!?

Cât despre presupusul rasism al publicului românesc și al românilor, în general, îi întreb pe Gelu Duminică și Vlad Babașa: Cum se face că NICIODATĂ, dar absolut NICIODATĂ, cântăreți precum Romica Puceanu, Maria Lătărețu, Gabi Lungă, Fărâmiță Lambru, Nelu Onoriu, Ilie Udilă, Fănică Luca, Tony Iordache, Cornelia Catanga, Nelu Iordache, Marian Fundament, Nicu Gigantu, Clejanii, Mieluță Bibescu și atâția, și atâția alți uriași interpreți, nu au fost huiduiți, iar întraga țară le poartă un uriaș respect, fie ei trecuți, fie în viață!?

Dintr-un singur motiv, domnule Duminică, dintr-o singură cauză, domnule Babașa sau cum te-oi numi matale, lumea huiduie lipsa de valoare artistică, nu o rasă! Oricum, cui îi place maneaua, o poate asculta sănătos, liber și cât vrea. Totul e să nu îl obligi și pe celd e lângă tine să o asculte, că nici eu nu oblig pe nimeni să asculte King Crimson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 45

33 de Comentarii

 1. Nu stiu de ce se intrec leprele din muzica sa faca ‘rasisti’spectatorii care au platit bilete sa nu asculte manele
  Muzica e o marfa platita, ca si atatea altele ,si daca eu platesc sa nu ascult manele,pot huidui o japita de englez,Cris Martin,care consiliat de MI6 sa provoace zazanie intre spectatorii romani,pe o tematica rasista,englezoiul s-a executat.
  A fost o provocare ordinara,tipic eglezeasca, ca si aia cu traficul de arme in Romania sau cu copilasii de 7 ani exploatati,etc
  Oricum sunt la nivelul cel mai de jos Coldplay in fata a ce era odata Beatles

 2. … nu mi-am imaginat niciodată că voi citi în întregime un articol al lui Ilie Stoian, darămite să-mi mai și placă. Băi Ilie uneori gândești logic.

 3. avem acoperire anti-cenzura,

  LEGE 2 04/01/2021 – Portal Legislativ
  legislatie.just.ro › Public › DetaliiDocumentAfis
  5 ian. 2021 · … antițigănism se înțelege atât percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice …

  MANEAUA E TZIGĂNISM EXPRIMAT IN LIMBA ROMANA!

 4. @omul simplu,de pe stradă

  -omul simplu,de pe stradă este BORCAN DE BORCAN:
  noi PLATIM da’ tot ni se baga in urechi
  la megaimage toarnă cu tot felul de colorati din difuzoare,
  „drepturi de autor”,
  intrebati la ORDA
  (ordurile* naibii),
  oarba dupa ei!

  *ordură inseamna scursură,
  untură râncedă.

 5. Nu e prea mare diferență între ce cântă Coldplay (maneliștii muzicii pop-rock) și bulibașa ăla. Azi, orice smiorcăit e considerat artist. Așa și cu negrii care latră rap, hip-hop, hopa Mitică.

 6. închipuiți-vă că la un concert de muzică clasică între Mozart și Bach trebuie să asculți o manea de-a lui Adrian Copilul Minune. dacă nu-ți place – ești rasist. dacă te plângi că ai dat banii ca să asculți muzică de calitate, în schimb ești forțat să asculți toate mizeriile – ești rasist iarăși!
  atât îi duce capu pe niște minoritari ”cu facultăți” la cere probabil că au intrat pe locuri rezervate țiganilor.

 7. Muzica cu reputatie de deranj la ore tarzii si momente nepotrivite de personaje adesea de certate cu legea sau bunul simt, se aude tare poate de la kilometri. In casele aflate langa ascultatorii de manele nu se mai poate locui de poluarea fonica fara casti antifonice de calitate de mediu indudtrial agresiv cu urechile. Nu e vorba de cuvinte cat taria sunetului bagat in case cand si cui nu doreste fara legatura cu etnii. Nivelul sunetului scazut pana la valori rezonabile cat sa poate fi tolerat de auz. Dupa vine si aspectul cultural, cand se poate intelege om cu om, fara sa urle. Si nu e vorba de un stadion la fotbal sau alte activitati.

 8. Dacă ma duc la restaurant și comand vita, și-mi aduce ospătarul vita cu un peste lângă, am dreptul sa ma cert cu ospătarul? Poate ca-mi place pestele, dar nu-mi place vita cu miros de peste sau nu am chef de peste. Iar la restaurant plătești la final, nu înainte.

 9. Tanarul de 21 de ani manelist, ori e naiv, ori este de un tupeu obraznic.

 10. @maxtor : deci ORDA patroneaza tziganelile musicale:))) pe la ORDA a trecut si Mario de Mezzo(sopranos)pe post de dirgen adj,pana i-au gasit un cotet la Slatina

 11. Fara penali in functii publice nu mai este de actualitate. Acum, fara manelisti in Romania!

 12. ciudat cum toti manelistii celebri „canta” pe la parangheliile interlopilor! cum de nu sunt invitati cei de la VH2, de pilda?

 13. Fara alogeni paraziti in functii publice si totul revine la normal !

 14. Ce-a fost a fost. Ce va fi: englezilor le-a placut maneaua cu tot cu interpret. Deci, exportand manelele cu tot cu manelisti in Anglia, noi romanii am contribui la satisfactiile artistice ale publicului englez. De curand am revazut o intalnire intre Regele Charles si Regele Cioaba. Pareau a se simti tare bine impreuna si un tandem la conducerea Albionului n-ar fi de refuzat. Amandoi regii asezati in doua tronuri unul langa celalalt, cu boresele (pardon: reginele) prin preajma si Anglia ar progresa. Coldplayi si Babasa ar intretine atmosfera. si-n perfidul Albion ar fi bine, la fel si-n nationalista si xenofoaba Romanie. Deci?

 15. M-am certat luni de zile cu moștenitorii mei,de când și-au rezervat locuri la concertul „boșorogilor” „Creedence Clearwater Revival”,în iulie(+ hotel,bilete la avion etc)la Luca,în Italia,cu argumentul că au unde să-și asculte diferitele feblețe și aici…acum îi înțeleg,acolo nu vor avea parte de asemenea surprize(pe banii lor);în plus,Luca e un orășel superb,e aproape și Florența…iar John Fogerty nu cred că face politică și reclamă la vaccinuri și…ce mai pică

 16. Nu poti compara CCR cu astia care canta rece ! Muzica anilor ’70 este inegalabila, in primul rand, instrumentistii si cantaretii aveau scoala de muzica. Dimanche poate spune linistit ca muzicutele de azi sunt discriminati, de la natura !

 17. Totuși,. manele,. De te uiți mai atent clar e pe ritmuri orientale. E repetitivă, tărăgănată și pentru cei cu gusturi scrîntite. Dacă folclorul popoarelor balcanice este foarte asemănător, fiind mai toții sute de ani sub turci,. Maneaua este relativ recentă și specific unei rase, a unei etnii, a unora care cred că asta se numește cultură.. Cultură ai doar prin educație .. Să te trezești cu voce la lălăită ca alții și să te urci pe o scenă , să profiți de prostia altora, nu prea e de oameni culți…Țigani sunt in toată europa,. Din Spania in albania,.. Au tradiția specificului lor,, Au stilul lor,. La romîni e expresia primitivismului, a hoției, a șmecherului profitor de altu drogat, sau efectiv greața față de propria nație etnie..Pînă erau puțini și controșlabili,, nu știai de manele. După ce s-au inmulțit și au pus de palate și merțane, evident cu un scop declarat,.. au apărut și manelele, din gura păcătoșilor,. Asta e . Nu e greu de obervat.

 18. Eu sper la astia care scuza introducerea unui alt gen muzical la concert fara cunostinta celor care au platit sa aiba la botez sau la nunta o formatie care in loc de muzica dorita sa cante 6feetsunder sau slipknot sa vad daca o se le convina.

 19. Pare facatura aducerea manelistului si bagarea lui pe gat, stiindu-se de la bun inceput care va fi impresia publicului cand nu mai gaseste linistea de a scapa de manele nici la concerte de muzica rock. Nu se mai poate ascunde nimeni de manele. Nu conteaza cine canta asa ceva, rezultatul va fi mereu acelasi.

 20. Deci, Babasha a fost fluierat pe stadion ca Firea, din acelasi motiv: obraznicie intolerabila !

 21. Asa s-a intamplat si acum cativa ani cand a concertat Madonna la Bucuresti, a incercat s-o dea in mangleala cu minoritatea , ca sunt asupriti, in timpul spectacolului. A fost huiduita, lumea venise la show-ul ei, nu la lectii de tolerantza.

 22. Duminică s-a trezit Miercuri dimineața cu fața la cearceaf.
  Dacă tăceai, filosof rămâneai. Dacă îți plac manelele, ascultă
  la căști, să nu deranjezi !

 23. Mare zarva, da cu talc !
  ANPC ar trebui sa intervina pentru a ca organizatorii sa restituie pretul biletului , tuturor celor care soloicita, inclusiv daune pentru agresiune audio.

  Eu nu am fost la mizeria asta .
  De fiecare data cand merg la o nunta,pun conditia sa nu aud manele, iar daca nu respecta, in secunda 2 plec di nu le dau nici un dar.
  ….Practic organizatorii concertului au livrat o marfa ce nu era in contract, biletul platit fiind asimilat unei conventii legale intre parti.

 24. Excelent articol ! Complimente , d’le Stoian ! Lucrurile sunt simple . O trupa engleza ,a inselat 500000 de tineri romani , livrind o muzica pe care ei nu au dorit-o … de aceea au protestat prin huiduieli ! Trupa ar trebui sa ceara scuze si sa restituie banii ! Bani multi pt. un tinar roman ! PS- D.le Duminica , mai multa obiectivitate cind va erijati in judecator ! Ca de patima suntem satui … din politica .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.