Moment important în Dosarul Caracal

Judecătorii decid legalitatea probelor în cazul răpirii Luizei şi Alexandrei

Deşi procesul lui Gheorghe Dincă, „monstrul din Caracal”, cum i se spune, se află acum abia la primul termen în faza de Cameră preliminară, momentul de azi de la Tribunalul Olt este unul extrem de important, care ne poate spune multe chiar despre modul în care se va derula judecata pe fond: dacă va fi un proces corect sau unul dirijat!

Cu toate că în această etapă nu va fi o sentinţă privitoare la vinovăţia sau nevinovăţia inculpatului şi a aşa-zisului său complice, trebuie să arătăm cititorilor ce se va întîmpla în această fază de cameră preliminară căci, prin memoriile şi contestaţiile depuse atît de Gheorghe Dincă, cît şi de avocaţii familiilor victimelor, dosarul ar putea fi retrimis la DIICOT.
Aşadar, procedura de cameră preliminară se desfăşoară în lumina prevederilor articolului 345 din Noul Cod de Procedură Penală, unde se definesc atribuţiile completului:

Competenţa instanţei de judecată a fost deja decisă, aşa încît la termenul de azi judecătorul trebuie să se pronunţe asupra LEGALITĂŢII PROBELOR ADMINISTRATE, chestiune extrem de importantă, avînd în vedere menţiunile de la aliniatele 4 şi 5, care spun că „Probele administrate cu încălcarea prevederilor legale sunt excluse”, respectiv, că „Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei”!

Articolul face, în acest sens, trimitere la art. 102 din NCPP, unde se definesc aceste probe ce trebuie să fie excluse în faza judecăţii pe fond, adică a procesului propriu zis:

Cu alte cuvinte, instanţa camerei preliminare va decide azi dacă va exclude din dosar „probele obţinute prin tortură” şi „probele obţinute în mod nelegal”, toate acestea neputînd fi luate în considerare la judecata pe fond, aşa cum prevede art. 345 din NCPP, citat mai sus!

De ce sînt importante aceste precizări?
În primul rînd, cei care au urmărit investigaţiile din presă îşi aduc aminte că imediat după declaraţia de recunoaştere a lui Gheorghe Dincă, survenită în urma dialogului său cu acel misterios poliţist Daniel Barbu, desfăşurat cu încălcarea oricăror proceduri legale, inculpatul a fost dus la Spitalul penitenciar Jilava, invocînd faptul că, în timpul anchetei, ar fi fost bătut şi i s-ar fi rupt două coaste, lucru care nu s-a confirmat.
Totuşi, acest episod a fost invocat de Dincă în declaraţiile sale ulterioare, în care nu mai recunoştea uciderea Luizei Melencu, dar şi faptul că primele sale declaraţii ar fi fost date sub tortură, ceea ce arată că el şi-a pregătit cu minuţiozitate, chiar din prima săptămînă de la reţinere, acest moment, lucru pe care noi l-am semnalat încă de atunci!

În al doilea rînd, Dincă a trimis instanţei un memoriu chiar acum cîteva zile, în care invocă lipsa avocatului său la una dintre expertizele-cheie din dosar, ceea ce trimite iarăşi la încălcarea procedurilor legale. Şi acest episod invocat pare să fi fost pregătit pentru această etapă a procesului şi este de mirare că procurorii nu au luat în seamă aspectele acestea sau, aşa cum se spune deja, poate că ignoranţa lor face parte din ceea ce se spune că ar fi „acoperirea” pe care i-au oferit-o pînă acum lui Dincă!

În al treilea rînd, chiar şi apărătorii familiilor celor două fete solicită retrimiterea dosarului la DIICOT pentru continuarea cercetărilor! Astfel, avocata Carmen Obîrşanu a prezentat deja în spaţiul public dovezi uluitoare despre complicitatea anchetatorilor cu Gheorghe Dincă, multe dintre probele din dosar neregăsindu-se în Rechizitoriu, fiind, pur şi simplu, ascunse.
Este cazul, de pildă, al numeroaselor apeluri pe care cineva, de pe un telefon aflat în proprietatea ministerului de Interne, le-a iniţiat atît spre telefonul lui Gheorghe Dincă, cît şi spre telefonul Luizei Melencu!
Pentru aceste motive şi multe altele, pe care avocata Carmen Obîrşanu le va prezenta astăzi instanţei şi, aşa cum a declarat chiar în cursul zilei de ieri pentru „Cotidianul”, va solicita instanţei retrimiterea dosarului la DIICOT pentru refacerea anchetei!

În al patrulea rînd, nu trebuie uitat faptul că Gheorghe Dincă este trimis în judecată pentru comiterea a două crime, dar în cazul Luizei Melencu lipseşte documentul-cheie care trebuia să fie la dosar: CERTIFICATUL DE DECES, fără de care moartea fetei nu se poate considera ca fiind constatată! Acest aspect pune o serioasă îndoială asupra întregii anchete, putînd duce chiar la respingerea Rechizitoriului de către instanţa camerei preliminare!

CONCLUZIE. Deşi „Dosarul Caracal” se află doar în faza camerei preliminare, momentul este unul extrem de important, căci poate duce chiar la retrimiterea cazului la DIICOT pentru reluarea cercetărilor, lucru cerut nu numai de către Gheorghe Dincă, cît şi apărătorii familiilor victimelor. Practic, în mod total neobişnuit, procurorii se văd singuri pe baricadă, deşi, în mod normal, ei ar fi trebuit să aibă susţinerea părţilor vătămate, cele mai interesate de aflarea adevărului despre dispariţia celor două fete!

Pe cale de consecinţă, dacă instanţa de cameră preliminară va decide continuarea procesului, suspiciunile vor continua să planeze asupra acestui dosar, din moment ce toate părţile solicită retrimiterea dosarului la DIICOT, iar instanţa, în această situaţie, se va poziţiona doar de partea procurorilor!
Din aceste motive spuneam că instanţa de cameră preliminară ne va arăta în decizia sa dacă procesul va ţine cont atît de probele administrate de procurori, cît şi de contestaţiile părţilor referitoare la acestea, adică dacă procesul va fi unul corect sau va urma doar calea indicată de anchetatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

6 Comentarii

  1. procurorii nu pot decit sa se de veseleasca
    au realizat ” facatura” de dosar sa se ascunda faptul ca fetele au fost traficate tot in vecinatatea orasului caracal , ele sunt scoase de mult din tara

  2. Eii, na! Chiar credeti ca dupa un an de zile se vir mai putea face anchete daca initial au fost ocolite toate sansele de succes?! Acum, pare ca se dau dupa tufisuri ca sa iasa ambele parti cu daune si decizionarii sa nu aiba cozi! Circul institutiei de stat principale va continua!

  3. Il vor scoate Erou Nevinovat,datorita eforturilor ziaristilor olteni!Oltenia garden,Oltenia curata..

  4. Amploarea si importanta cazului a fost data de insusi Iohannis prin decorarea profilerului care la randul lui l-a decorat pe Dinca gratuland-l ca fiind minunat (de ascultator) Si cum sa nu se mearga pe calea deschisa de un personaj catre functii de pomina?

  5. S-a vazut cum un personaj, nomina odiosa, care a taiat si spanzurat cum trebuie, s-a bucurat de cele mai inalte onoruri. Credeti ca este posibil ca o buturuga mica sa rastoarne carul mare? O buturuga mica, a fost Alexandra dar, mititica, are nevoie de ajutor. De unde-i va veni? Miracole? Cine mai crede in miracole si in functionari onesti cand toti sunt legati intre ei prin interese si vinovatii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.