Juridico-politicul

Democrația nu este doar un sistem de proceduri politice, ci un complex de sisteme politico-juridice. Cum noi, românii, nu prea avem răbdarea să înțelegem subtilitățile juridice ale unei democrații autentice, am putut fi păcăliți exact în zona aceea mai profundă a democrației (juridicul). La ora la care vorbim, avem o democrație politică terorizată de un stat paralel celui politico-administrativ. Acest stat paralel a reușit să spargă barajele puse prin lege în calea luării în captivitate juridică a clasei politice. Parte din spărtură a fost făcută prin încălcarea mai subtilă sau mai grosolană a legilor, parte a fost realizată prin formalizarea unor legi neconstituționale.

Până în 1989, democrația socialistă fusese falsă chiar în principiul ei: partidul unic. Acum, democrația românească este autentică în principiu (pluralism politic), dar este falsificată în funcționarea ei (este nefuncțională).

În mod normal, UE ar trebui să fi observat natura nefuncțională a democrației noastre, cum o făcea până în 2007. Acest punct de vedere nu mai este însă activ la nivelul UE. Acolo, interesele majore ale marilor companii cer
ca natura nefuncțională a democrației să fie orientată spre protejarea acestor interese, în principal, nu către protejarea drepturilor și libertăților unor cetățeni care fac politică în România.

Mai mult decât atât: s-a generalizat și în țară, și în UE percepția că acești cetățeni care fac politică la noi sunt campioni europeni ai corupției, drept pentru care unele încălcări ale drepturilor lor ar fi mai puțin grave decât libertatea lor de a face afaceri corupte.

Cum s-a petrecut această generalizare a percepției despre corupția din România? Simplu. Aici, la noi, este moartă sociologia adevărată. Nu avem decât mici centre de sociologie politică. Așa că niciun studiu profesionist n-a putut arăta vreodată cum stăm, de fapt, cu corupția. Între marii vinovați de posibilitatea generalizării percepției noastre despre corupție, la loc de mare necinste stau cei câțiva profesioniști în viață ai științelor sociologiei, care s-au lăsat corupți de finanțările ce curg dinspre nișa politică a științei lor.

Pe fondul acestei trădări a sociologilor (și Academia Română are o mare vină în acest sens!), poți impune o percepție dacă ai chef s-o impui, dacă dispui de suportul mass-media și de serviciile de informații. Mijloacele de presă au căzut în acest joc din lipsa unor profesioniști de mare calibru. Cum au căzut serviciile? – iată întrebarea cea mai dureroasă. Aceeași lipsă de profesioniști? Sau modul cum au fost ele încărcate cu misiuni sub regimul Băsescu?

Dacă un sociolog ar analiza numai declarațiile de avere din Româna, ar constata ușor că nu clasa politică este campioana corupției noastre, ci casta procurorilor și judecătorilor, alături de o gașcă de generali și colonei ai serviciilor de informații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

4 Comentarii

  1. pentru ca toatea acestea se intimpla trebuie sa existe un scop. pina nu identificam corect scopul pentru a putea identifica cu exactiatea cine si ce interes are aici o sa cam orbecaim. si ni se va servi mai departe exact acelasi meniu. democratia, in esenta ei este periculoasa pentru ca ofera mijloace de control. prea multe libertati, prea mult control si-ar fi spus unii… si au preluat ei controlul. si puterea. cominternistii, cu sigurnata, ar fi invidiosi.

  2. Acest popor este manipulat grosolan din afara cu ajutorul cozilor de topor din interior…
    Nu este nimeni interesat ca Romania sa fie o democratie solida, un stat national cu o economie de piata viabila…
    Asa a fost in trecut, asa este in prezent si cred ca asa va fi in continuare…COLONIE !

  3. O dovada a grijii deosebite pe care o poarta RO eminentele cenusii din tarile exportatoare. Dupa 3 decenii de manipulare/ tradare a intereselor nationale evident ca nu se mai gasesc sociologi sau academicieni dezinhibati in a explica cauzele esuarii democratiei in Statul postcomunist . Asa cum au fost cumparte tacerile universitarilor ,cum s-au creat pepiniere de onguri capusa menite sa monitorizeze si influenteze actele economice si politice, in acelasi scop s-a procedat si cu asigurarea gardienilor juridici, a politiei politice. Proiectele de Tara ale natiunii romanesti au fost treptat treptat inlocuite, cu o dibacie machiavelica, de proiectele strainilor ,de strategiile concernelor multinationale, ale investitorilor carora li s-a oferit pe tava un Eldorado accesibil,lipsit complet de protectie, abandonat vanatorilor de averi si dregatorii…

  4. Auzi declarații de avere,acum nu stiu citi ani ,toți sefii din politie erau saraci trăiau din salariu in schimb nevestele erau bogate de numa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.