Justiţia obligă BCR să aplice unui client o dobândă a creditului de doar 2,5%

Curtea de Apel Piteşti a obligat BCR să aplice EURIBOR ca „dobândă de referinţă variabilă” în mai multe contracte de credit. Dobânda plătită de client scade astfel de la peste 10% la 2,5%. Dacă banca nu va câştiga recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, clienţii cu contracte similare ar putea cere băncii să le scada şi lor dobânzile, scrie Conso.ro.

Între octombrie 2007 şi iunie 2008, un client BCR semna mai multe contracte de credit de nevoi personale în euro cu garanţie ipotecară.

Contractul de credit prevedea o perioadă de 1 an în care dobânda era fixă (6,95% pe an), iar apoi dobânda curentă se forma din „dobânda de referinţa variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,5 pp”.

Clientul a considerat că indicele variabil care se adăuga la marja fixă este Euribor (Eribor a scăzut la sub 1% pe an în 2009), însă banca a aplicat o dobândă internă (8,9% pe an).

După ce s-a adresat băncii şi ANPC (care a amendat banca pentru clauzele neclare din contract), clientul a ajuns în instanţă. Tribunalul Argeş îi respinge prima cererea ca fiind neîntemeiată, dar recursul la Curtea de Apel Piteşti îi dă dreptate clinetului. BCR este astfel obligată să modifice „dobânda de referinţă” din dobânda internă în rata Euribor, ceea ce va face ca dobânda pentru creditul luat de client să fie de doar 2,5% pe an.

BCR a formulat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel şi aşteptă soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.