Katalin Novak. ”Ungaria va dovedi că poate fi un bun preşedinte al Consiliului UE”

Ungaria va dovedi că este capabilă „să fie un bun preşedinte al Consiliului UE”, când va prelua preşedinţia în a doua jumătate a acestui an, a declarat miercuri şefa statului ungar Katalin Novak în cadrul unei întâlniri cu membrii corpului diplomatic acreditat în Ungaria, relatează MTI.

Cu această ocazie, Novak a atras atenţia asupra declinului demografic în Europa. În condiţiile în care o cincime din populaţia lumii trăia în Europa în urmă cu 50 de ani, în prezent aceasta reprezintă doar o zecime, a spus ea. Statele membre UE reprezintă şase procente din populaţia planetei şi este de aşteptat să scadă la 4 procente până în 2070, a mai spus preşedinta Ungariei, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta.

Ea a subliniat că Europa îşi pierde şi importanţa economică.

„Întrebarea este dacă putem schimba acest lucru”, a spus ea. La alegerile europarlamentare din acest an, 400 de milioane de cetăţeni UE vor avea posibilitatea „de a determina direcţia politicii europene”, a mai spus Novak.

Ungaria va prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, la scurt timp după alegeri.

Priorităţile sale vor include abordarea de către UE a provocărilor demografice şi continuarea procesului de extindere a Uniunii, cu accent special pe Balcanii de Vest, a spus ea.

Novak a afirmat că 2023 a fost un an dificil, afectat de războaiele din Ucraina şi Israel, probleme economice, incertitudine politică şi alegeri anticipate în multe ţări, dezastre ecologice, migraţie ilegală, dezinformare, apariţia inteligenţei artificiale pe scară largă, „părţi interesate non-politice cu ambiţii politice ascunse” şi influenţa companiilor de tehnologie într-o poziţie aproape de monopol.

„Întrebarea este cum comunitatea internaţională, cum liderii lumii vor face faţă acestor provocări?”, a întrebat ea.

2024 va fi un an al „democraţiei şi al alegerilor”, a mai spus ea. Un număr de 76 de ţări vor organiza alegeri, care vor afecta circa 4 miliarde de oameni. „Sper ca rezultatul alegerilor să fie respectat peste tot”, a mai spus preşedinta Ungariei.

Citeste si

Subiect de frecție națională

”Non-știrea PNL vrea să îl facă pe Iohannis mai mare decât e”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

 1. Presedintele Ungarie e omul tarii, isi iubeste tara si se mandrete cu ea. „-” din Romania a afirmat ca: Romania NU va fi in stare administre Presedentia CE. Doamna reprezinta incredere, demnitate, efort. Esuatul din Sibiu rezprezinta neputinta, incompetenta si incapacitatea de a crede in Romania. A denigrat Romania si a fost votat presedinte in schimb Dancila care a reprezentat Romania admirabil reusind performate superioare altor tari a fost ridiculizata si nu a fost votata. De fapt „cine se aseamana se aduna” zero a votat un zero si vor continua sa-si caute un zero ca si ei pe care sa-l ridice la rang de presedinte, pt ca din nefericire 66% dintre romani sunt ca si alesul lor. Pe asta se bazeaza strainii care incearca sa stapaneasca totul pt lipsa de IQ/de discernamant al celor mai multi care reactioneaza emotional. In parodia anului electoral ce tragedii pregateste Iohannis/PNL/PD-L? Dragi cetateni fiti atenti pe unde mergeti ca Iohannis este dispusa de orice pt emotii sigur vrea siguranta printr-un urmas care sa-i asigure ca nu va fi anchetat. Citez din Iohannis „vreau guvenul meu, se castiga doar cu emotii, asa au trebuit sa moara ca sa demisioneze”. Asa arata poporul Roman si presedintele ei o turma care asteapta o emotie ca sa voteze cum va fi manipulat prin ea.

 2. Hungaria va dovedi ce catzel rusesc al lui Putina este. Cum ii va arunca Putina un pezmet, Hungaria va sta drepti si cu laba salutand la chipiu.
  A incaput Rromania pe mana unora ca Petrov si Ghiolbannis, de ce n-ar incapea si UE pe mana unora ca hungurii lingai ai rusilor?…..[Rumburak]

 3. Ungaria va fi un bun presedinte ptr Putin.

 4. @Gica Asta nici macar in familia sa nu face jocurile! Ravashitoarea stie!

 5. 1.certificatele de carbon trebuie date proprietarilor de padure,noi transformam gazul co2 in carbon in pafurea noastra 2.banii din poluare trebuie dati celor care curata aerul 3.poluatori care nu platesc taxa de poluare:tiruri(sa se faca transpirtul marfii pe cfr nu cu tirul,mii de soferi tiristi n ar mai umbla brambura prin europa dupa lovele),10milioane sutomobile(nu s prea multe?),nave,aeronave,fabrici,vaci,etc
  4.pretul benzinei 30lei l ii va astimpara pe transportatori,vor vinde si vor face altceva 5.masinile din bucuresti,jos de pe trotuare,puneti jardiniere la margine sa nu mai urce pe trotuar cu ele.6.stb transport gratuit in bucuresti,se pun taxe pe cei ce umbla cu masina prin oras(10lei de masina pe zi) si i satura nicusor matematicianul 7.probramul rabla,o idiotenie.in bucuresti sint afise:cumpar rable 200…500…700…1000lei adica maxim 200euro iar,statul le da la bisnitari 1200euro.dupa sia ii vedeti in bemve ca va rid in nas…8.trebuie maxim 1milion automobile,restul la fier vechi 9.interzisa e rablele noi din vest,penalizati cei ce au gaze rele pe teava.10.sua sa deschida granitele pentru romani,dint milioane de doctori,ingineri,arhitecti care vor sa plece definitiv.sua pot pedepsi la ei pe hotii romani,pe stricati dar sint romani care pot ajuta america tara libertatii.noi am trecut prin comunismul idiot.11.facem si noi procesul comunismului in europa?

 6. Fac spume trolacii Urcaci, mai ales că pe front o iau pe coajă peste tot !
  Ei l-ar vrea Președinte UE pe 🥳ul KhaZar, să-i delecteZe pe Europeni cu concerte la pian.
  Fără mâini, măRog…😜
  [°°°RomBoraK-UrkaK BuimaK-RomBoraK°°°]

 7. @katy,
  Analfabetismul celor care ne plătesc pensiile. Copiii voștri cum/ce vor mai scrie dacă voi deja fumați de la primele ore ale zilei?
  Plecați toți, chiar putem eradica … din țară!

 8. Păi, in unele state a fost scandat Orban Viktor și fluturat drapelul Ungariei,.. Chiar de mai multe ori,. Nu știu cu ce se remarcă un KWJ in fața europeanului.. Poate dpoar in lichelism, in poziția ghiocelului in caz de islamizare, de lgbtq, in caz de preș in fața celora cqre vor o europa drept ”statele unite”, fără popoare și culturile specifice, dar la lesa ovreiască a licuriciului terorist..Astfel se explică entuziasmul debil al multora extrapatrioți..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.