
Autoritatea de Supraveghere Financiară și Registrul Auto Român vor lansa o aplicație care va permite transmiterea kilometrajului unei mașini sau date despre eventuale daune prin SMS. Anul trecut, piața auto de mașini rulate a înregistrat un record absolut, aproape un milion de mașini tranzacționate din care 600 000 din import intrate în țară iar restul care și-au schimbat proprietarul fiind deja înscrise. ,, Piața auto second hand din România a fost în ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informații relevante asupra uzurii sau stării tehnice a unui autovehicul. Autoritatea de Supraveghere Financiară, în limitele furnizării unor informații care se supun reglementărilor de protecție a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informații privind cazierul de daune al fiecărui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de daună.’’ anunță, ASF într-un comunicat de presă. O altă metodă pentru verificarea rulajului este consultarea datelor înscrise în Certificatul de Inspecție Tehnică Periodică, document obligatoriu care se eliberează la fiecare ITP în care sunt înscrise kilometrajul și alte informații despre starea generală a mașinii. De la 1 ianuarie Inspecția Tehnică Periodică se efectuează anual pentru mașinile mai vechi de 12 ani în timp ce pentru mașinile noi, la trei ani.
Un alt proiect comun pe care îl pregătesc Autoritatea de Supraveghere Financiară și Registrul Auto Român se referă la obligația de a efectua un control tehnic în cazul mașinilor implicate în accidente rutiere grave. Această măsură presupune ca unui autovehicul, ale cărui sisteme de securitate rutieră sunt grav avariate în urma unui accident, să i se suspende inspecția tehnică periodică (ITP), urmând ca după efectuarea reparației să i se efectueze o verificare a conformității stării tehnice. Dacă în urma acestei verificări, autovehiculul îndeplinește cerințele funcționale și dimensionale, inspecția tehnică periodică (ITP) reintră în valabilitate. Această verificare va fi obligatorie doar pentru autovehiculele care au anumite tipuri de avarii ce pot pune în pericol siguranța rutieră. Măsura va avea consecințe asupra tuturor autovehiculelor. În Strategia pentru Siguranța Rutieră, precum și în Planul de implementare a acesteia, adoptate prin Hotărârea de Guvern nr. 755/2016, este prevăzută creșterea siguranței rutiere prin îmbunătățirea stării tehnice a parcului auto, iar una dintre măsuri presupune introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru repunerea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere majore.
In Germania au asa ceva?Te pomenesti ca le-am luat-o inainte,stim mai multe despre masinile lor,decat ei…Tare,dar cat ne costa?