Kovesi, la faza autoportret: „Aceasta a fost povestea mea până acum”

Într-un material publicat în Financial Times, Laura Codruța Kovesi spune că nicio înfrângere nu este definitivă, dacă faci ceea ce știi că este bine, moral, legal.

„Acum treizeci de ani, eram o adolescentă care juca baschet într-un orașel din România. Visam să câștigăm campionatul național – și apoi am câștigat campionatul național. Apoi, am visat să joc la echipa națională a României și am făcut-o”, povestește șefa Parchetului European, în materialul publicat în Financial Times.

„Mi-a plăcut mult sportul, competiția, fairplay-ul și munca în echipă, tenacitatea necesară pentru realizarea unui vis”, a dezvăluit Kovesi magistratul român.

„Acum am 46 de ani și de mai bine de jumătate din viață am fost procuror. Când am fost inițial numită, în 1995, bărbații dominau sistemul judiciar. Unul dintre primele lucruri pe care le-am auzit când am început să lucrez a fost că «Parchetul nu este pentru femei»”, afirmă Kovesi, adăugând: „Dar nu eram una care să fie descurajată sau să renunț. Anii cât am practicat sport mă învățaseră că munca, curajul și urmărirea continuă a excelenței pot depăși orice prejudecată. La 33 de ani, am devenit procurorul general al României”.

Kovesi mai povestește că în momentul numirii nu era doar foarte tânără, ci și prima femeie care deținea această funcție, iar „spre surprinderea tuturor, am reușit să închei nu unul, ci două mandate” în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2013, Kovesi devine procurorul-șef al DNA.

„Investigațiile noastre au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a gravității corupției din România. Când politicienii au încercat să schimbe legislația pentru a afecta lupta anticorupției, sute de mii de români au protestat pe străzi pentru a-și arăta sprijinul pentru această luptă și pentru statul de drept”, explică fosta șefă DNA.

„Și mai important, am demonstrat că instituțiile românești pot lucra eficient și legal. Dar mai presus de toate, am arătat că este posibilă înfrângerea corupției”, subliniază Kovesi.

„Totuși, a existat multă rezistență. Un întreg sistem, format din politicieni și oameni de afaceri care s-au simțit amenințați și erau hotărâți să-și mențină controlul asupra resurselor publice, a fost mobilizat (…) întreg sistemul de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la dezinformări defăimătoare la angajarea unor companii străine specializate în intimidare și hărțuire”, spune procurora, amintind și de episodul demiterii sale în iulie 2018, în pofida opoziției președintelui.
Kovesi a devenit luna trecută șefa Parchetului European, o nou înființată instituție europeană care are rolul de a ancheta suspiciunile de fraudă cu fonduri UE.

„Va fi nevoie de un efort deosebit din partea tuturor celor implicați pentru a crea o instituție înfloritoare, în care cetățenii europeni au încredere, capabilă să protejeze interesele financiare ale UE și să contribuie la aplicarea legislației europene”, explică procurorul-șef european.

„A trecut mult timp de când jucam baschet într-un orășel din România. Multe lucruri s-au schimbat, dar, pe de altă parte, nimic esențial cu adevărat. Dacă faci ceea ce știi că este bine, moral, legal, dacă ai un scop corect și nobil, nicio înfrângere nu este definitivă”, conchide Laura Codruța Kovesi.

„Aceasta fost povestea mea până acum. Pentru mine, de aici începe o nouă poveste, cea a echipei europene”, afirmă șefa Parchetului UE în încheiere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

 1. Pana si boschetarii stiu ca cel care a propulsat-o pe sufragerista afoana profesional este Basescu. Dar de cand Basescu a devenit Petrov, este limpede cine a fost de fapt adevaratul propulsor. Femeia recunoaste mai sus ca a fost ‘numita’ dar omite sa adauge ca de fiecare data. In cazul ei negocierea mafiota pe sub masa a tinut loc de concurs.

 2. luluta, luluta. da, tot ce ai povestit a fost de „vis”. numai ca realitatea este cu totul alta. ai fost pusa, fiind fiica lui lascu si tinuta sef, un urma slugarniciei tale fata de base si iohannis. nu te-a recomandat nimic profesional, decat norocul de a fi un lascu. asa ca….mai usor cu pianul pe scari, iar visele se spulbera….deseori

 3. E o beizadea securista!Isi va proteja intotdeauna sefii mafioti!

 4. vai de capul Ue daca a ajuns ca in fruntea PE sa fie o INFRACTOARE,ajunsa acolo prin sforarii sorosiste

 5. Vai de capul tau cu facaturile tale de povesti. Mai lasa-ne! Ne-ai fost destul.

 6. Multa sanatate doamna Kovesi ! La cat mai multi ani in fruntea procuraturii europene ! HOTII la puscarie !

  • Nu imi vine sa cred ca ai scris asta. Daca esti veritabila Ileana Rollason, atunci ti se cuvin si tie felicitari pentru mesaj.

 7. Tremura chilotii pe infractorii rumani care s-au dedat la furturi din banii „ioropeni”, cum ar spune un celebru reactor universitar.

 8. Incet dar sigur Codruta o sa faca ordine in Romania via Bruxelles. PeZeDe-ul a crezut ca daca amputeaza justitia in Romania scapa de puscarie. S-a inselat, justitia vine tare pe turnanta.

  • Care justitie retardatule?Aia a „silfidei de 150 de kile” cu Onea,Portocala,Man si alti procurori „specialisti” ai plagiatoarei 4% in dosare fabricate?Oligofrenule…

 9. boschetarii P$D sunt asteptati, pentru imbarcare spre Madagascar, la poarta 1 de la Rahova.

 10. “Moral, legal, fair-play, munca în echipă, tenacitate, instituțiile românești (?), instituție înfloritoare (care va băga oameni la închisoare),” etc… Orce dictator sau șef zbir, sau torționar dacă-i iei un inteviu îți va vorbi de unanism, moralitate, sacrificiu personal, viziunea unei lumi cinstite. Te miri cum occidentul poate accepta și promova atâta falsitate, minciună și manipulare. Postul de radio Vorbește Moscova și propaganda din perioada PMR prin primitivism scrierilor sau era Ceaușescu din anii 80 prin unicitatea subiectului erau mai puțin toxice. Mai ajungeu la noi fragmente din scrierile marilor gazete americane și europene, mai auzeai la Vocea Americii și Europa liberă nimeni nu lăuda sau ridica în slavi o nulitate profesională, o persoană preocupată până la paranoie ca imaginea instituției care o conduce să răspàndeascâ spaimă și groază,o executantă supusă a unor ordine oculte de “paradire” a unor politiceni incomozi intereselor străine. Am așteptat amaricanii și am primit ambasadori pe domnii Mark Gitenstein și Hans Klemm și constatâm că nu este o exagerare expresia “minte ca o revistă americană” (cam cenzurați din nou mai nou comentarii)

 11. Bravo, Codruta!
  Mult succes!!!!!!!!!
  Javrele PSDiste, in frunte cu analfabeta Dancila fierb!!!

  • Fai, lili/soara, acu matale iesti in fruntea psd/ului, condus de cine stii tu…, ce te mai faci ca ploua in tara?

 12. N-ARE GRAD,N-ARE POST,O PLAGIATOARE PLICTISITOARE,FARA CONSTIINTA,MINCINOASA,WTF ZICI TU,VORBESTI TU CU TINE,LULUTO?NICI N-AM CITIT ARTICOLUL,NU PIERD VREMEA,TU VEZI CA ESTI „DECLARATA PE PROPRIA RASPUNDERE”,AI MULTE COLIVE DE FACUT!DECI,MARSH!

 13. „Dacă faci ceea ce știi că este bine, moral, legal, dacă ai un scop corect și nobil, nicio înfrângere nu este definitivă” Bai javra ordinara, tu nu ai facut altceva decat sa fabrici dosare la comanda si sa calci Constitutia Romaniei si legile tarii in picioare! Nu ai instrumentat „pe bune” niciun dosar! Chiar nu-ti este rusine sa vorbesti, sa minti in halul asta? Ai fost numita printr-un troc politic si deabea astept ziua cand „stapinii” tai isi vor da seama ce habarnista esti! Cei din UE au nevoie de un pres care sa le execute ordinele, pentru asta esti buna!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.