La braț cu Mussolini, Hitler & Company?

După treizeci de ani tocmai unii care se pretind instruiți nu-și dau seama că poți să ai o opțiune sau alta, dar dacă adevărul nu contează, nu iese mare lucru. Unde nu este capacitatea adevărului nu există șansa asanării.

Îmi spun părerea fiindcă nu-mi convine ca cineva care încalcă țâfnos legi și reguli și induce abrutizarea în jur să ne ia drept fraieri. Mai ales acum, când orice om cu simțuri treze observă noua impostură de la vârful statului român, ce amenință bruma de civism și democrație adunată. O semnalează, har Domnului, și publicații internaționale, în care caracterizările sunt „diletant”, „promisiuni neținute”, „pasivitate”, „avere din surse nelămurite”, „influențe ale Securității”, „statism sau lipsă de idei în politica externă”. Îmi spun părerea căci în acest caz nu este politică, așa cum o înțelege lumea civilizată, nici democrația de care este nevoie pentru a fi oameni, iar Europa este cu totul altceva decât clamează limitații ei „avocați” de azi.

Poți să nu cunoști nemijlocit persoane aflate în discuția publică. Faptul nu justifică indiferența față de împrejurarea că tot felul de neisprăviți din garda „prezidențială” vorbesc golănește despre alții. Dar dacă acești neisprăviți ar fi puși la un examen obișnuit? dacă li s-ar scruta îndeaproape pregătirea? dacă li s-ar demasca suportul? Mă tem că ar ieși mult sub cei pe care îi calomniază!

În definitiv, dacă este vorba de deșteptăciune, și garda și gardatul nu sunt decât niște absolvenți oarecari (ca să rămânem eleganți!). Atât de oarecari încât un inginer de Petrol și Gaze, angajat de OMW, nu are cum să fie sub nivelul unui suplinitor de școală generală sau al trompeților isterizați. Dacă tot suntem la acest subiect, ar fi de întrebat de ce, la noi, absolvenți efectiv valoroși și devotați cauzelor publice rămân în umbră, în favoarea neisprăviților?

Dacă s-ar scrie istoria documentată în arhive a ultimilor cincizeci de ani ai țării, s-ar lămuri cam totul! Plec însă de la falsurile proeminente (ce se înmulțesc cu fiece zi!) din perorațiile președintelui, cu vădita ignoranță și prostul gust din spatele lor.

De-a lungul anilor, am votat cu partide ce anunțau reforme adânci de schimbare democratică și în direcția democrației. Faptul nu mă împiedică, însă, să spun, privind lucid și responsabil, că la ora actuală nu psd-ul este problema României. Acest partid, indispensabil în democrația actuală precum creștin-democrația, liberalismul luminat sau ecologismul serios, a făcut greșeli lăsându-se cotropit de noua Securitate și neștiind să-și prezinte deciziile și să se apere.

Problema României actuale este însă alta, anume, încercarea unor parveniți care au apucat la iataganul noii Securități și al „justiției” de a distruge pluralismul politic, atât de greu cucerit în această țară. În fapt – iar timpul va dovedi cu prisosință – actualul președinte nu este soluția pentru România, ci parte a problemei în care ea se  afundă și care va costa, din nefericire, mai mult decât încă cinci ani pierduți.

Primul fals se referă la starea țării. Sunt un critic constant al situației, iar intervențiile mele publice, sub semnătură, de a lungul deceniilor, sunt proba. Dar o persoană integră, care nu acceptă minciuna, nu are cum să nu vadă  creșterea economică, ameliorarea veniturilor, efortul de normalizare a unei justiții, rămase ca la nimeni, și încercarea de a lua în regie publică resursele, din ultimii trei ani. În orice țară aflată în situația României, decidenții responsabili ar angaja asemenea obiective. Nu de dragul cuiva, ci pentru a scoate din crize această țară! De aceea, spus direct, președintele bate câmpii profund incult și vinovat cu „lupta psd-ului contra românilor”. Iar când nu ai făcut ceva pentru români, s-ar cuveni decență!

În plus, obsesia eliminării PSD-ului (temperată deunăzi de  inepția că oamenii pot vota PSD-ul, dar politicienii săi să nu mai aibă funcții – ca și cum poți fi legitimat democratic, dar nu contează!) are un antecedent jenant. Nu altul decât Hitler ataca la fel de agresiv social-democrații, punând întrebarea dacă nu cumva sunt „conduși de evrei” și acuza în principal republica de la Weimar, „trădarea clasei muncitoare”, „sistemul corupt”, fără să se sinchisească de argumente (Thomas Childers, The Third Reich. A History of Nazi Germany, Simon & Schuster, New York, 2018). Președintele de azi al României procedează aidoma: el îi atacă pe social-democrați, desigur nu pentru că i-ar călăuzi evreii (chiar dacă „niște evrei” îl deranjează și pe el!), ci pentru că sunt conduși de oameni care i-au observat nepriceperea, pe care  îi acuză că au realizat ceea ce au realizat fără el, că și-ar fi „ trădat electoratul propriu” și ar fi „corupți”. Nu numai că cineva corupt strigă „corupții”, dar președintele nu a putut prezenta vreun argument pentru atacurile sale suburbane. Schema este aceeași cu a Führer-ului. Nu se cunosc oare consecințele ei dezastruoase?

Președintele face cal de bătaie din “statul de drept“. Nu mai insist asupra faptului că nu cunoaște noțiunile. Nici că nu pricepe Constituția, cum s-a dovedit abundent.

Românii au defecte, ca orice altă națiune, dar este jignitor să spui că nu vor „stat de drept”. Nimeni nu a exprimat în România recentă așa ceva! Ceea ce nu intră în înțelegerea vizibil mărginită a președintelui este „statul de drept democratic”, prevăzut explicit de Constituția pe care a jurat. Nu intră nici faptul că milioane de cetățeni, mulți incomparabil mai pregătiți decât el, au pus umărul în trei decenii la a democratiza și moderniza această țară. De fapt, sub perorația „statului de drept” în România de azi inși lipsiți de cunoștințe și de realizări ascund o voință de parvenire fără merite, invocând o idee pe care nimeni nu o contestă.

Mai este un aspect. Pe bună dreptate, observându-se încălcarea legii fundamentale la numirile de șefi – în procuratură, înalta curte, servicii secrete – și abuzurile acestora, Parlamentul României a încercat, prea timid, cred eu, revenirea la Constituție prin legi adecvate. Nu există, de fapt, nicăieri în Europa abuzul numirilor și nici abuzuri ale celor numiți, precum în România actuală. Nicăieri nu s-au semnat protocoale de „cooperare” între judecători, procurori și serviciile secrete –  embleme ale unui fel condamnat de istorie de a face justiție, pe care președintele îl apără. Ca să dăm doar un exemplu! Retezarea, de fapt nici măcar suficientă, de către Parlament a șanselor de abuz, președintele actual a resimțit-o ca frustrare, încât convertește o ură personală în problemă de stat. Un caracter civic și un democrat proceda cu totul altfel – aplica civismul și democrația. Dar de unde acestea?

Nu mă interesează cine pe cine iubește. Dar de ce vrea, totuși, președintele păstrarea legilor justiției care favorizează abuzurile? Îi este frică de o justiție eliberată și independentă? Pesemne că are motive, căci într-un stat efectiv de drept faptele sale îl trimiteau de mult acasă, de tot!

„Direcția proeuropeană” a țării este o temă pe care actualul președinte o pricepe și mai puțin – vezi clișeele sale vetuste, în vreme ce trenul european a ajuns demult în altă gară! El se străduiește să treacă altceva decât este. Să discutăm cum vedea reformele proeuropene, când trebuiau făcute? Să-i amintim cine a făcut din Sibiu oraș cultural european, pe când el era anonim? Să-i amintim cum a reacționat la preluarea temei holocaustului în manuale? Să-i amintim alte fapte?

Nu există forțe semnificative care ar vrea să întoarcă România din drumul proeuropean. Din nou jignitor pentru cetățeni, președintele induce naivii în eroare cu gogoși, în loc să concretizeze apartenența europeană în viețile românilor și să facă atractivă Uniunea Europeană de azi. El nu a realizat nici măcar ce a promis. Firește, nicăieri oamenii  nu stau la nesfârșit smirnă în fața mediocrității decidenților, încât opțiunile lor se pot schimba.

Aceste falsuri și meschinării, și multe altele, vin din diletantism, din lipsa culturii civice și politice și, probabil, din anturajul de neisprăviți care, nefiind în stare de cariere pe merit, aplaudă erori și așteaptă funcții. Ele vin direct din două surse tot mai evidente: înțelegerea rudimentară a politicii – la orice analiză, una dintre cele mai rudimentare din România din anii treizeci încoace – și alimentarea din tezele acelor ani.

Nu facem aici istoria înțelegerii politicii. S-a cedat tot timpul în raport cu selectarea meritocratică a oamenilor, însă este de spus, totuși, că cedarea a devenit în România de astăzi sistem. De aceea, nici o personalitate veritabilă a vieții românești nu se află azi la decizii majore. „Inșii mai slabi”, ca să reiau formula lui Thomas Mann, sunt instalați pe căi necurate să hotărască soarta oamenilor.

Politica nu se confundă, cum crede președintele, cu abilitățile măsluirii alegerilor, ale păcălirii cu referendumuri ce măresc opresiunea, nici cu dărâmarea guvernului în Parlament prin uneltiri securiste. Politica este cu totul altceva – ea presupune analiză, identificare cu dificultățile trăite de cetățeni, proiectarea de soluții și bătălie pentru a convinge argumentativ.

În 2010, eram izbit de recursul regimului din România la teze ale lui Goebbels și Mussolini și am publicat articolul „Revenirea carpatică a lui Goebbels și Mussolini?”( vezi Andrei Marga, România actuală. O diagnoză, Eikon, Cluj-Napoca, 2011). Apoi s-au petrecut multe lucruri. Între altele, la investirea mea ca ministru de externe, în 2012, Traian Băsescu a refuzat să dea mâna, spunând „nu dau mâna cu cineva care m-a comparat cu Mussolini”. La care i-am răspuns, desigur, pe loc: „nici vorbă de comparație, Mussolini era citit și, între altele, jurnalistul care a introdus pragmatismul lui William James în Italia”. Nu-l comparasem, dar semnalasem că la Carpați se reiau teze ale anilor treizeci.

Între timp, argumentele aduse în 2010 nu numai că nu s-au tocit. Astăzi, paleta la care trimit decizii de la Cotroceni este mai extinsă. Acum și Carl Schmitt, nu doar Goebbels, Mussolini, sunt în fundal, iar Hitler a fost adus, stupefiant, mai în față. Nu este de mirare: suntem tot în regimul de după 2004, devenit și mai anacronic. Iată câteva ilustrări.

„Cine nu este cu noi este de <stânga>” și ar trebui făcut ceva cu el – spuneau propagandiști de acum zece ani. Grobieni  în funcții sunt și azi , chiar  sfetnici. Ca democrat, nu poți să nu fii izbit de apelul președintelui actual la  clișeul anilor treizeci: social-democrații sunt diavolul. Și de aspirația lui nu de a-i învinge în competiția soluțiilor, prin alegeri curate, ci de a-i „distruge”.

„Rezultatul alegerilor nu cerea cu adevărat dictatura partidului naţional‑socialist, ci coresponsabilitatea sa” – s-a spus relativ la alegerile din Germania anului 1932 (Ernst Nolte, Die faschistische Bewegungen, DTV, München, 1966, p. 396). Nu cumva alegerile parlamentare şi alegerile prezidenţiale din ultimul deceniu și jumătate, prin rezultatul lor formal, îndemnau și în România la pluralism? Oricum la altceva decât la autoritarismul  incult, ale cărui efecte se văd în lipsurile și suferințele din România actuală, și la încropirea de guverne în pofida alegerilor parlamentare.

Nu ar fi cazul, cum recomanda un fost ministru al regimului, ca președintele să ia în seamă cultura germană? Aș spune,  măcar de la Goethe, trecând prin Heinrich Böll, la  Günter Grass sau Enzensberger? Nu ar fi cazul să învețe din extraordinara tradiție democratică a Germaniei postbelice, care a și propulsat-o în avanscenă? Nu ar fi cazul să știe  că alegerile prefabricate  nu sunt măsură nici a adevărului și nici a valorii? Că în viață contează performanțele, dar împreună cu calea pe care s-au obținut? Că poți câștiga alegeri cu cetățeni parte dezinformați, parte manevrați, dar nu se ajunge departe?

Sub Mussolini, în 1923‑31, s-au redus salariile şi prestațiile sociale și au slăbit sindicatele. Toate acestea plecând de la interpretarea pur propagandistică  a situației dificile: „responsabilitatea acesteia era atribuită salariilor prea ridicate şi bugetelor dezechilibrate” (Karl Polanyi, Le Grand Transformation, Gallimard, Paris, 1982, p. 312). De la Cotroceni, avem altceva decât propagandă  străină de economie? Avem vreo abordare competentă?

Regimul lui Mussolini stimula crearea de dosare neverificate pentru a ţine în şah persoanele (Salvatore Lupo, Le fascisme italien. La politique dans un régime totalitaire, Flammarion, Paris, 2003, p. 360). Nu suntem tot în plină dosariadă? Nu cumva aceasta înflorește sub actualul președinte? Destul să deschidem ochii și avem răspunsul!

Deviza lui Mussolini era “nominalizează și discredintează, că lasă urme!”. Apoi, acesta își ataca rivalii fără contenire în formule fixe: Turati era „detestabil”, Giolitti, „nedemn de încredere” – ”într‑un amestec de ură personală și polemică ideologică” (p.43) Este oare altceva când președintele actual vrea câștigarea alegerilor nu cu merite, nu cu soluții mai bune, ci cu stigmatizări precum „penali”, mai nou “incapabili” sau “autori de eșecuri”?

Preocuparea lui Mussolini era schimbarea compoziției Parlamentului printr‑un alt sistem de vot (Piere Milza, Serge Berstein, Le fascisme italien 1919-1945, Seuil, Paris, 1980, p. 141). Nu de la Cotroceniul actual  vine obsesia ca unii concetățeni să fie împiedicați să îndeplinescă roluri publice?  Nu au fost înlăturați pe parcurs, cu mijloace demne de regimuri retrograde, posibili concurenți? Nu se laudă  președintele cu aducerea la vot și a celor care trec rar prin țară, dar pot fi mai ușor manipulați?  Nu vrea obstinat „guvernul meu” și nu guvernul țării?

„Religia este insesizabilă, ca şi ceața” – îi spunea Mussolini lui Hans Frank, în 1935, ca şi cum realitate are doar ce ține de forță. Să observăm că a doua zi după ce, în catedrala Mântuirii Neamului din București, Papa Francisc a vorbit de „frate” și de „amăgirile puterii”, s-a trecut la atacarea „fraților”, chiar de către cei care se flatau că l-au adus pe papa.

Carl Schmitt a teoretizat „mișcarea” de pe străzile orașelor în vederea reorganizării sub “Führer” (Carl Schmitt, Über die drei Arten des rechtswissenschaftlichen Denkens, Hanseatische Verlagsanstalt, Hamburg, 1934). „Mișcarea” ar fi creatoare de drept. La noi, de ani buni nu se vede la Cotroceni vreo preocupare pentru democratizare. Este evident, însă, efortul de folosire a “mișcării” pentru a bloca legiferarea, în dauna conlucrării în interes public cu partidele și forțele organizate. Actualul spectru politic, cu uneltirile iresponsabile din spatele său, care împiedică de fapt România să evolueze, este fructul acestui efort păgubos.

Precum Carl Schmitt (Politische Theologie…, Duncker & Humblot, Berlin, 1925, p.11), președintele actual exaltă statul de drept în dauna drepturilor – care sunt luate ca o noțiune oarecare. Simptomatic,  șefa sa a Înaltei Curți de Justiție și Casație nu ezita să spună că “România s-a  grăbit să semneze convenția drepturilor omului”! După ce un ministru al justiției, tot de extracție „prezidențială”, declara că „drepturile omului sunt un lux”!

Președintele actual a reluat fățiș înțelegerea primitivă a politicii ca „distincție între amic și inamic”.  Adică, în forma delimitării inamicului și a lovirii lui necondiționate, nu ca o competiție argumentativă în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață, nu ca organizare pricepută, nu ca dezvoltare. Cine cunoaște istoria anilor treizeci știe că alunecarea în dictaturi a luat viteză cu acest concept al politicii (Carl Schmitt, Der Begriff des Politischen, Duncker & Humblot, Berlin, 1932). Doar că cei care aplică acum conceptul, au o certitudine: dacă îți lovești cu hotărâre rivalul, devii sigur. Iar loviturile se văd în România actuală în reluarea absurdă de procese politice și în obstinația distrugerii rivalilor.

Multe habitudini din registrul sumbru al anilor treizeci revin astăzi în limbajul de la Cotroceni. Taxarea rivalilor ca “toxici” are antecedente în limbajul lui Hitler, ca și formula „ciuma roșie”, iar acuzarea de „afaceri” rău famate este chiar de la Führer. Invocarea moralismului pentru a acoperi propria lipsă de morală are aceeași sursă.

Nu mai vorbim de jocul cu „moartea” adversarilor pe rețelele de socializare. Agitarea „pericolului din Răsărit, poate chiar asiatic”, specularea vulgară a „conflictului arabo-evreiesc” vin, oricât s-ar nega, din limbajul anilor treizeci. Președintele nu a respins penibilitățile care au înflorit în ograda lui.

Goebbels i-a aranjat lui Hitler filmarea la mormântul lui Nietzsche, la Weimar. Se poate bănui motivul. Cu ceva timp în urmă președintele a vrut să pună în folos propriu aniversarea a trei decenii de la Revoluția din 1989. Nu conta că nu se știe cu ce se ocupa el în decembrie 1989, că nu a inițiat vreo reformă de despărțire de regimul comunist. Nu conta că a acceptat ca procurorul său general să interpreteze înlăturarea  acelui regim ca lovitură de stat. A fost nevoie ca foști deținuți politici să-i atragă atenția că celebrarea lui decembrie 1989 în folosul  unei persoane este cel puțin samavolnică.

Tot Goebbels recomanda stăruitor ca în politică să nu se recurgă la argumente. Dacă o propagandă caută argumente, eșuează – spunea sinistrul trompet (Peter Longerich, Goebbels. A Biography, Random House, New York, 2015, p.79). „Stilul” era cel ce conta, nu adevărul. Nu suntem tot acolo? Nu vedem azi cum își susține președintele aberațiile – vorbind ca în fața unor  școlari, fără să ofere vreun argument? Nu vedem necopții care i le preiau?

Nu mai este de glumit cu asemenea apucături. Grav destul, în România de azi nu se mai fac schimbări democratice. Controlul parlamentar al funcțiilor, ghidat de adevăr onest și rigoare juridică, nu mai există. Alegerile europarlamentare, cu amestecul lor de mistificări și numărare militarizată a voturilor, nu au echivalent pe continent. Referendumul pe o întrebare în care și președintele se încurca, nu numai că era destinat strângerii șurubului, dar era ca și cum întrebi dacă să fie apă curată și apoi pui apa în vânzare pentru cei aleși. Alegerile prezidențiale sunt, după trei ani consumați cu opinteli „prezidențiale” pentru meschinul „al doilea mandat”, în aceleași coordonate de prostire cu vorbe și de manipulări ce vor crea handicapuri acestei țări. În premieră nefastă, nici o dezbatere pe probleme ale societății românești sau Europei nu s-a acceptat.

După primul mandat se poate spune, cu probe pe masă, că președintele nu are cum să rezolve vreo problemă vitală a acestei țări. El își poate pune, cum se vede că aspiră, colanul, dar aceasta nu asigură dezvoltare. Combinația de nepricepere, neoliberalism securist și autoritarism de cireadă, pe care o reprezintă, va fi ocazie de împotmolire.

Ca cetățeni, ar trebui să punem întrebări. Dacă tot îi socotești pe români nepregătiți să joace un rol în Europa, de ce vrei să stai în capul lor? Dacă tot recurgi la teze, clișee și năravuri compromise, de ce nu ar fi suficient ca președinte un robot, căruia să i se șoptească ce are de declarat? Ar costa mai puțin.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 39
Andrei Marga 594 Articole
Author

89 de Comentarii

 1. Jos palaria. Un intelectual, un om de bun simt, un om devotat democratiei si cauzei Romaniei in acesti termeni ar trebui sa-si puna intrebarile si sa caute raspunsurile.
  – dar cand demagogia este mai presus de bun simt, cand superficialitatea si interesele meschine prevaleaza interesului national, cand egoismul este singura esenta a unei vieti terne, lipsita de dragoste, compasiune, generozitate, inteligenta si pricepre gandesti in termenii Plavanului si ai lichelelor care-l sustin.
  „ Ce-i manau in pe ei in lupta ? Ce vroia acel Apus? ” Aceleasi intrebari ar putea fi puse si azi, actualului presedinte si actualilor guvernanti. Raspunsuril ar fi unul singur: Colonialismul glogabist de sorgine marxit-nazista.
  Intrebarea simpla: Cine a fost la inceput, gaina sau Jhoannis? Nu poate avea pentru, aberantii, sustinatori ai Plavanului decat un singur raspuns: Oul gaina Jhoannis sau cocosul iepure cu oua de gaina liliputana.
  – Cine a vandut copii nu stie cate vise se nasc odata cu ei.
  – Cine nu iubeste copiii nu e preocupat nici de viitorul lor si si nici de cel al tarii sale.
  – Cica Jhoannis si-a deschis, imediat dupa revolutie, un chiosc prin acre sa-si vandut ideile. Un cetatean trece prin dreptul chioscului, se opreste si intreaba: N-aveti idee cat e ceasul? Din nefericire nici atunci si nici acum n-a avut idee cat e ciasul dar si grav habar nu avut si habar n-are de existenta unor idei, pe care, chipurile, dorea sa le vanda.

  • Ba, daca Marga e un intelectual, calculatorul meu e un geniu, ca debiteaza la comanda mai multe informatii decat securistul caruia ii ziceti voi intelectual. Sau nu stiati ca a fost turnator al Securitatii, zis „Horia”? Aveti goagal. Si daca tot sunteti voi iubitori de entelectuali de-astia fantezisti, relativ la pericolul pt Romania, puteti explica de ce LEGALIZAREA furtului din banul public prin Ordonanta 13/2017 era mai putin toxica decat orice alte fantezii de-ale securistului??? Sa poti sa furi 200000 lei fara consecinte inseamna ca cele 300 miliarde lei venit la buget pot fi furate nepedepsit de 1,700,000 de functionari si demnitari sau de un functionar de tot atatea ori. Sigur, asta ar insemna epuizarea bugetului, dar pt aruncarea ROnaniei in groapa e de-ajuns un deficiti de 10%, adica de 170000 de furturi de cate 200000 lei fiecare. Sunt 1,300,000 functionari in ROmania, nu ca toti ar fura, dar sunt de 8 ori mai multi de cat ar trebuie ca Romania sa fie pusa pe butuci. Asta ca sa inteleaga iubitorii de entelectuali si implicit de penali cam cat de grava e OUG 13/2017, o chestiune CONCRETA, REALA. Spre deosebire de aceasta REALITATE,bazaconiile interpretative ale securistului cu Iohannis care ar fi facut si dres, sunt pure speculatii aberante. Asadar, orice om minim inteligent, stie ca nu poate pune in balanta o REALITATE CATASTROFALA cum e OUG 13 cu o interpretare bolnava cum sunt elucubratiile entelectualului securist DOVEDIT. Intrebari?

  • Haștag NDM, zic să ceri la bibliotecă ceva cărți ale lui Andrei Marga și apoi să te pronunți. Așa, din brișcă, putem debita și noi orice – de pildă că NDM este doar un nimeni care respiră și își mișcă buzele a idei! Numai că acele cărți sunt multe, actuale și temeinic lucrate. Pline de idei, dacă vrei! Iar chestia fixă cu Horia și alte bazaconii, ele s-au infirmat de mult. Nu este nici un fapt incriminatoriu la adresa domnului Marga ș a familiei sale. Restul sânt afaceri murdare ale unui regim. Cine vrea să se hrăneascp cu murdării este liber! dar cii se discută cu totul altceva – viața românilor.

 2. Da d.le Marga,aveti perfecta dreptate.Va intreb insa pe dumneavoastra,istoric,politician,fost ministru,om de cultura, patriot,ce faceti,impreuna cu cu alti patrioti romani,pentru a uni masa tacuta de romani,umiliti si batjocoriti de nemti,austrieci,oalandazi,americani,care ne-au distrus toara econimia,dupa ce au luat gratis ,marile fabrici si uzine construite din munca si sudoarea acestui neam,nu din averea lui Ceausescu,pamantul Romaniei,iar acum ne-au transformat nu numai in sclavii lor,carora le arunca ca si la porci o coaja de paine si un os,pe care sa le culeaga din mizerie si sa se bucure de ele,ci au produs bunuri alimentare toxice si chiar produse industriale de alta natura(am citit despre incaltamintea produsa de nemti cu grave consecinte pentru cei care o poarta,sau minciuna cu atoturismele cu grad ridicat de poluare!!! etc.) in sectii speciale de productie sestinate exclusiv noua,pentru ne extermina.Ba mai mult, autodeclaratul succesor nazist a spus-o raspicat ca daca nu le indeplinim cerintele savarsim o mare discriminare.Unde ati fost d.le Marga si oamenii de cultura din Romania,cand neamtul impreuna cu ue si merkel au furat de la poporul roman bunurile confiscate nu de catre comunisti cum s-a spus mintind cu nerusinare cu prin decret emis de rege in baza unor acte internationale,grupul etnic german facand parte din trupele ss.Nu se spine insa nimic despre datoria pe care se vorbeste ca ar avea-o nemtii fata de noi,ei furand in continuare de la cel mai sarac popor din europa pe care il umilesc si batjocoresc in continuare sume imense,sib forma de chirii.Ce a facut autodeclaratul succesor nazist pentru poporul roman in anul centenar?Impreuna cu ppe si cei care il sustin,au decretat ca Romanie e colonie si nu are dreptul la independenta si suveranitate mationa;a/Votati romani tradatorii de neam si tara.!!!???

 3. Nu traiesc in Sud, dar am ramas socat de propaganda # sau h…a unora ca Orban si Iohannis inventatorii poporului teleormanean, avand retrorici jignitoare la adresa cetatenilor din zona. Dispret fata de omul sarac, de omul nascut intr-o localitate mica, precum Doamna Dancila, zilnic PNL-ul zis liberal, cu europarlamentari o minimalizeaza ca om. Sa dispretuiesti taranul, sa dispretuiesti omul modest, sa dispretuiesti OMUL, cand este imoral sa o faci si fata de orice vietate pt ca toate fiintele, tot Universul este Creatia lui Dumnezeu, iar cine ii dispretuieste realizarea este in afara lui, este ceea ce in Apocalipsa se numeste anticrist, iar in Vechiul Testament Lucifer, cel care a vrut sa fie mai presus decat Dumnezeu. Nu inteleg cum institutiile internationale n-au observat rasismul, ura care domina partidul liberal? Nu mai exista Carta Drepturilor Omului? Europa se cufunda in intuneric si vom asista la cumplitele manifestari din timpul unor monstri a caror nume nu-l rostesc pt ca nu merita nici ca personaje negative?

 4. ROMANI TREZITI-VA SUNTETI PE CALE SA DATI ROMANIA PE MANA A DOI MERCENARI NEROMANI IOHANIS SI ORBAN , CARE NU AU ONOARE , DEMNITATE SI NICI CELE MAI ELEMENTARE CALITATI UMANE !!!
  IOHANIS ESTE CEL CARE A MINTIT SI ARUNCAT VENIN IN TOATE MANIFESTARILE SALE , PRINTR-O PROPAGANDA MIZERABILA ( bine platita de stapanii lui iohanis de afara ) AU MANIPULAT FARA JENA ARUNCAND TINTE FALSE ,SI DIN PACATE UNII ROMANI „MAI SARACI”” AU CREZUT IN ACESTE INSELACIUNI SI MINCIUNI ORDINARE SI-I SUSTIN IN DEMERSUL DEZASTRUOS PENTRU TARA AL LUI IOHANIS SI GASCA LUI DE MERCENARI !!!!
  iNTERESELE STAPANILOR STRAINI AI LUI IOHANIS CARE L-AU PUS IN FUNCTIE , SUNT DE ACAPARA TOT CE A MAI RAMAS IN ROMANIA SI DE A NE DUCE IN STADIUL DE TARA SUBDEZVOLTATA , FURNIZOARE DE FORTA DE MUNCA IEFTINA ,UMILA !!!!!!
  AR FI CAZUL CA ROMANII SA SE TREZEASCA PANA NU VA FI PREA TARZIU ……………..

 5. Da, numai că oamenii trebuie să iasă și să-și spună cuvântul. Domnul Marga este dintrecei care vorbesc răspicat. Trebuie și făcut ceva. Nu este ușor cu caracatiția vechii-noii Seucrități. De ce a pus dulapul Helvig la securitate, Latzi Orban la guvern, Rareș Bogdan-Szucs la trompetă și alții? Știe că nu a făcut nimic decât să dărâme un guvern (mare ispravă!), care oricum pleca prin alternativa puterii. Vai de noi dacă oamenii nu-și spun părerea!

 6. De acord d.na Sorina,insa consider ca a ne spune parerea nu e suficient ci trebuie sa trecem la fapte si sa actionam.Pebtru aceasta comsider ca e nevoie de patrioti si oameni de cultura,care isi iubesc tara si neamul si care sa incerce sa mobilizeze oamenii sa protesteze,legal,pentru a le demonstra tradatorilor din aceasta tara si extremistilor care ii sustin,indiferent de unde provin ca poporul roman,sarac(au distrus si furat tara,au umilit si batjocorit romanii,negandu-le dreptul la independenta si suveranitate,la a-si hotara singur soarta)are totusi demnitate si stie sa isi apere TARA.Avem exemple in istorie si sper sa ne trezim.Sigur,inteleg si frica si spaima care ii cuprinde,politia politica instituita de tradatorii de neam si tara si executantii lor-procurori si judecatori-vpr actiona imediat pentru a-i aresta si poate chiar a-i executa,asa cum au facut cu toti cei care li s-au opus sau au avut alte pareri.POPOR ROMAN,SARACIT,UMILIT SI BATJOCORIT,TREZESTE-TE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE SI ACTIONEAZA,APARAND TARA PENTRU COPII SI NEPOTII NOSTRI.

 7. Vad ca Veorika are un sustinator, un turnator secu cu numele de cod „Horea” care a primit „ordin de zi” de la fosti/actuali sefi sa-i toarne in cap sasului cateva hardaie de minciuni si zoaie, ordin indeplinit „intocmsai si la timp”! Rezultatul…cateva voturi in plus sasului!

  • Nas’ty, tu ori nu traiesti in Romania ori ai dat pe gat niste drojdeala.

 8. Domnule Marga,exceptional articol,de prima pagina!Complimente lui Gusa si Dancu la Cluj,ii vedem asa de rar!Un oras atat de civilizat,care a dat atati oameni mari in poolitica …

 9. Aiureli Nastyule ca de obicei. Nu trebuie primit ordin pentru a spune adevărurile pe care le spune domnul Marga, cu enormă cultură și angajament onest și patriotic. Sunt fapte, sunt evidențe. Numai securiști ca tine la pot nega. Iar dacă chiar te interesează este un istoric cunoscut din Cluj, care făcea conferințe în Balcani. Ca avocat la aceste mizerii, pot spune că Andrei Marga nu a călători în sudul Dunării până în 1997, ca ministru. Asta ca să vezi ce ușor se bat câmpii. Pot și dau și alte argumente. Numai că aici discutăm altceva – mizeria în care se intră cu omul noii Securități. Fiind colegul tău, ai putea lua aminte. Uneori ulciorul nu merge de două ori la apă. Se poate sparge.

 10. din nefericire, postari ca a acelui (acelei) nasty demonstreaza ca electoratul de tip fascist nu a disparut, ci dimpotriva; impenetrabili la argumente logice si de bun simt, innebuniti de ura si capabili sa emita doar lozinci, chiar daca majoritatea lor are doar de pierdut in urma prestatiei celor sustinuti cu virulenta, acesti oameni fac un rau imens societatii care are ghinionul sa-i contina

 11. Toa’shu[nu stiu gradu] „Horea”, care este deosebirea dintre tine fost „lider PNT-CD” si „Relu-balamuc” ala care se da „presedine” PNT_CD si ne spune ca Seniorul Coposu, „a avut interes sa faca puscarie pentru a se victimiza”?!…nici una…ambii primiti „ordinu de zi” si sustzinetzi bolsevici, cimarosie! Pentru un asemenea „comentariu” stii bine ca la nemtzi aveai deja „bratari”, dar la „romanica”, vorba nepotului Col. NKVD Naumovici, faimosul Dottore,…primesti aplauze de la…Sputnyk!!

 12. Camarad Nasty, ia analizează bade câteva fapte: un suplinitor de școală este numit direct inspector școlar general adjunct la Sibiu. Forumul german a aflat de numire și l-a ales printre membrii. Forumul bănuia de ce Johannis nu a emigrat cu părinții în Germania. Acolo se discuta cine a fost cu stassi. Dacă vrei mai poți primi, căci lista este lungă. Adrian Năstase amintește, pe documente de arhivă: cît de mult insista Johannis să colaboreze cu psd, că programul Sibiu oraș cultural european l-a negociat ambasadorul Postolache, la însărinarea psd, că centura ocolitoare a Sibiului a fost concepută de psd în context etc.etc. Dacă scobim bine devine clară mediocritatea, cum sugerează domnul Marga, personajului și că ceea ce i s-a atribuit era de fapt meritul altora.Emil Constantinescu a obținut de la Helmut Kohl sprijinul pentru Sibiu (soția lui era Sibiancă1), Johannis neavând nici un rol. Iată cum istoria poate demistifica și arăta valoarea reală a oamenilor închipuiți.

 13. Într-adevăr, mereu intervin fanscizanți cu prostiile lor. Important este să se vadă bine cine vrea să fie ales de români. Un absolvent mediocru de la fizica din cluj; un suplinitor devenit împotriva legii direct inspector general adjunct, după ce nu emigrează (de ce oare?); un inspector general care nu înțelege pe ce lume se află și nu are vreo idee de reformă; un primar ajutat de psd, căci, cum scrie Adrian Năstase pe blog, nici nu era interesat de sibiu oraș cultural european (de ce, românii nu erau de Europa?); selectat de dan Voiculescu și dus la grifco; vrea să intre în guvernul psd, dar Ponta îl respinge (știa și el secretul insului?); îl doboară pe Crin Antonescu, care a vrut să-l propulseze; apoi doboară tot ce apucă și folosește tot ce apucă. Asta este marea sa carieră fără merite, ăsta=i omul. Să te ferești de asemenea specii cât poți!

 14. @ Marin Nedelcu, cine ti-a trimis „dictarea”, de fapt hardaul de zoaie si minciuni, de ce nu te-au „informat toa’rasi” ca sasu a fost premiantul de la inceput pana la terminarea facultatii, nu una „particulara” care fac ca si prosti sa se creada inteligenti, si are doctorat in fizica pe bune, nu ca nepotul Col.NKVD Naumovici si o lioata de politicieni analfabetzi functionali ai ciumei rosii! Sa-ti fie clar ca obtinerea de catre Sibiu titlul de „Oras Capitala Culturala Europeana ” se datoreaza in cea mai mare parte lui Iohannis, tot asa cum a timisoarei se datoreaza lui Robu, in ambele cazuri ciuma rosie a pus piedici, iar ce spune Bombolel-auto’mpuscatul, tata coruptilor…minciuni vanatoresti! Ce spune Marga[alias Horea] , sunt zoaie aruncate in capul sasului, conform „ordinului de zi”, care a fost „indeplinit intocmai si la timp”!

 15. Data trecuta l-am taxat pt modul cum a trimis criminalii marxisti in cartile de istorie si nu la tribunale!? Afirmatie de o grozavie inimaginabila pt ca ii disculpa, „schimbarile de directie istorica” fiind legitime!? Crime contra umanitatii pt binele umanitatii care a scapat din maceluri? Am asteptat scuze chiar luat sub tirul garzii pretoriene si pt ca nu vad pe altcineva capabil a spune chiar si o bucatica de adevar, consider franturile din analiza o forma de a-si cere scuze! Sunt numeroase si demascatoare franturi, dar nu e adevarul intreg. Degeaba taxam minciuna daca nu cautam adevarul, adevarul primordial care e Lovitura de Stat din 1989 soldata cu peste 60 mii de morti impuscati la intamplare pt a justifica Crima de Craciun! Stabilind acest adevar generic trebuie sa ne ridicam privirea asupra concomitentei cu celelalte lovituri de stat de „catifea”, organizate de Moscova. Putea comunismul sa renunte la puterile discretionare castigate sacrificand 2 miliarde de oameni cu riscul unor procese, inclusiv unul international? Sau s-a bazat pe sustinerile celor ce le considera demne sa fie trecute in cartile de istorie si nu traduse in Justitie? Stiind ca nu exista o unica lucrare istorica in care sa se spuna adevarul despre marxism si apendicele sale bolsevismul si nazismul! Prin analiza de fata ce merge catre miezul lucrurilor Profesorul arata ca e capabil sa spuna adevarul intreg. Nu deodata, pt ca intelectul majoritatii cititorilor nu e pregatit, nereusind sa arunce peste bord balastul ideologic! „Cotitura” din 1989 a fost acceptata de conducerile comuniste fiind asigurate ca are loc doar o reintrare in ILEGALITATE cadrele pastrand acoperit puterea politica, ba chiar vor deveni proprietarii avutiilor nationale, pt razboaiele viitoare cu propriile natiuni! Fara acest adevar nu vom ajunge nicaieri, ne vom vaicari inutil. Proful are autoritatea cultural-morala sa devina un purtator de stindard, singurul care a mers asa departe…

 16. Nu ești normal omule nasty! Nici vorbă de premiat vreodată la Johannis la facultate, vezi ce au zis profesorii de fizică de la facultate, că era șters de aproape nu-și aduc aminte de el.Nici nu a fost titular vreodată. Sunt sibian și știu bine, nu numai eu. S-au mirat sibienii din școală cu ce inspector general adjunct s-au ales, căci era doar suplinitor la Agnita.Facultatea nu era particulară, era Fizica de la Cluj, dar și la facultăți de astea erau loaze sau treacă-meargă. Dacă te uiți bine, după ce ți-ai luat pirulele, domnul Marga nu spune în articol decât ce este strict legat între Johannis și Mussolini, Hitler, Goebbels. Revino-ți și citește exact. Măcar atâta, că de judecat nu am speranțe să devii normal în ceea ce te privește.

 17. Ta’shu Horea, vezi ca nu te-au informat bine „baietzii colegi”, „absolventa de Petrol si gaze” nu a lucrat la OMW, a fost profesoara de lucru manual la Videle, nu stie nici o limba straina, si spune ca „cine stie o limba straina nu-i patriot, nu stie nici limba materna, limba romana o vorbeste cu greseli gramaticale, nu poate vorbi liber, numai dupa „biletel” ca sa nu greseasca, cum spune chiar ea, confunda Suceava cu Hunedoara si capitalele europene iar pe Iran la facut stat membru UE, iar datorita prostiilor vorbite a facut sa nu devenim membri a Consiliului de Securitate al ONU, mai vrei, mai avem; iar „suplinitorul de scoala generala”, a predat la liceu, a fost sef de promotie, are un doctorat, vorbeste perfect limba romana si „ingleza” si nemtzeasca, a fost primit cu onoruri de cei mai importanti sefi de stat, este apreciat si de straini si de romani, iar lac Sibiu i-a adunat pe toti liderii europeni care au fost incantati de organizare si primire! Ca sa te convingi fa ce a spus Marian Oprisan, „baron PSD de Vrancea”, cauta pe „goagal”, vorba eruditului Vanghelie, „proasta romaniei” si o sa te lamuresti ca „baietzii” te-au dezinformat! Eu cred ca ai fost „dezinformat” de ai debitat mizeriile astea..iar daca ai primit „ordin de zi”…e de rau!

  • Nas’ty, presedintele tau vorbea de MILOANE de romani intr-o romanesca perfecta. Se pare ca dormi la discursurile lui.

 18. Băieți neduși la biserică, care vrea să se înșele, bin, să o ducă tot așa. numai să nu vândă scoverze la cei cu cap. Este vorba de un simplu ajuns prin joc de servicii, fără merite și valoare (poate ca să fie păpușă), care nu ar trebui să fie unde este (dacă oamenii ar vedea realitatea). Aici este esența. Nu există nici un merit citabil – nici școlar, nici ca student, nici ca ascensiune, nici ca acțiune – al lui Johannis. Este omul fără calități dar care mai face și distrugeri. Cam asta este. Restul sunt scremuturi.

 19. Felicitări!
  Din păcate realitatea nu e văzută de cei manipulați, și sunt mulți aceștia!

 20. Tovarășe maior nasty, lasă oamenii să discute, nu veni cu falsurile matale. Tot la vechea securitate ați rămas? Când oamenii discută o treabă, voi meniți cu mersul trenurilor. Prea elementar, prea penibil pentru gradele voastre. Nu este adevărat nimic din ce zici, nici despre idolul matale (bine ar fi să trăiești sub mintea lui), nici despre o doamnă. Povești cu limbile, lucru manual sunt pentru copii. Oricine este în politică poate primi și falsuri. Aici despre asta este vorba. Nimeni nu a putut dovedi ceva – bârfe sunt cât lumea. Discuția despre Johannis este pe documente precise, căci sunt destule. nici nu au fost scoase de la voi din arhivă. dar vine vremea, fii sigur, și cu angajarea ta ca trompetă. I-a venit și lui Hitler și lui stalin, nu avea grijă.

 21. În romania johannistă s-a ajuns să nu se mai poată discuta. Se fuge de dezbaterea prezidențială, dar se împiedică orice discuție. Sorina Matei spunea că helwig a cerut ziariștilor să nu comenteze anumite subiecte delictate pentru Johannis. Postaci de proastă condiție împiedică orice discuție cu mîzgălelile lor. Știu, simbria este simbrie. Numai că măsluiesc realități. Deși faptele sunt certificate (nu numai cele cu casele, ci și cele cu condiția de student și profesor mediocru și primar fără rezultate) la Johannis se fac omagii, iar la Dăncilă, cu toate că sunt ndoar povești de inși invidioși, se facce jognirea, dacă se poate. Nici o țară nu poate progresa cu acest sistem de postaci. Joahnnis ar trebui trimis acasă și numai pentru murdăria pe care o generează zi de zi.

 22. Felicitari pt un articol cu o analiza excelenta scrisa de o persoana decenta si civilizata. Da, romanii mau au tare muult.. mai ales cind au conducatori ca Basescu si Fascistoidul Werner- pina sa inteleaga definitia Cambridge pt civilizat.. Un popor ABRUTIZAT cu buna stiinta a papusarilor (SRI condusi de CIA, Bundestag si alti licurici angajati in Jefuirea romaniei!) Un experiment socail de mare „succes” sint romanii! Socant este ca si oameni care se cred „intelctuali” aplauda apucaturile de a dreptul legionare ale # rezist.. Chiar nimeni de la butoane (nu ma refer la asta, Werner!) nu mai isi iubeste tara si poporul???Chiar toti s au inhaitat la distrugerea identitatii nationale si jefuirea RomanieI? In tarile UE (ale care zic ai nostri ca vrem sa fim vca ei!!- Cita ipocrizie!!) discursuri ca ale lui werner ar fi huiduite nu aplaudate! Indivizi precun devaxatii din # rezist ar fi pedepsiti nu lasati in continuare sa hartuie lumea („ceausescu” isi continua nestingherist manifestarea „psihopartiei”!).. Werner pare ca a atins punctul in care este sigur ca va fi un „dictator” iubit! Pare total fara control cu mesajezele legionare pe care le tot disemineaza impotriva unei treimi a populatiei romaniei! Werner nu mai este Presedinte- el si a indeplinit visul de maretie si este si prim ministru, Sef al Parlamentulio, Procuror sef, Sef SRI, Sef Armata.. Si „zombizatii” din Romania nici macar nu inteleg TICALOSIA care se instaleaza in tara asta!!

 23. Fiind un maestru al sintetizarii l-am numit simplu si extrem de evocator pe Yohanis Natzimann, concentrand intr-un cuvant o intreaga dizertatie filosofica! Individul poseda acea brutalitate specifica bolsevicilor legendati ca nazisti/fascisti, adica de „dreapta” la fel de extremista.Cum am tot spus,”filosofii” primei jumatati a sec XX au fost la fel de echilibrat plasati celor doua apendice ale marxismului, bolsevismul si nazismul care urmau sa asigure conditiile declansarii celui de-al doilea macel bolsevic mondial, nu inainte ca in Spania sa se puna de un razboi civil devastator,cu insurgenti „albi” si „rosii”, dupa reteta razboiului civil din Rusia Sovietica, adica prin pustiirea tuturor provinciilor si decimarea plina de inalt simt revolutionar tuturor etniilor, predilect tarani si intelectualii neinregimentati!!! Inarmati cu conceptele
  necesare furnizate de un Habermas, un Thomas Mann, un Schmitt, Günter Grass inscriindu-se chiar voluntar in SS pentru prelungirea macelurilor ce urmau sa faca posibila o noua Lume, pe ruinele civilizatiei! Despre amicul sau Böll sunt la fel de multe de spus,dupa o cariera de literat de „stanga” iesind din conservare prin prietenia celebrului „dizident” bolsevic
  Soljenitzin, care s-a intors din periplul mondial pe la capitalistii care-l sponsorizasera pe Böl,l mult mai fortificat ideologic…Ce e clar,bolsevicii legendati ca nazisti vorbesc o limba inconfundabila peste timp,Natzimann fiind un exemplu
  care poate face scoala! Mutter ENGIE poate fi mandra de el cu atat mai multa ca ambii sunt „fizicieni”, unul pt clasele
  5-8, Merkele legendata cu acte false la un institut de cercetari unde a studiat structura celulei…de partid!

 24. Impecabil. Candva am beneficiat, indirect, de extraordinara competenta a D-lui Prof Marga.
  Prin urmare sunt subiectiv. D-l Prof Marga este foarte elegant, se exprima foarte elegant.
  Poate aveti timpul si rabdarea sa rasfoiti articolele mariei sale hitler, ale lui goring sau gobels din anii ’30. Chiar aseara, in timpul meciului de trista amintire cu Suedia, a fost difuzata o emisiune pe Mational Geografic despre acest subiect. Incercati sa inlocuiti in alocutiunile lui iohanis cuvantul PSD cu JUDEN. Veti avea o surpriza…

 25. Ar fi interesant daca ar aparea pe internet, inainte de turul al doilea al alegerilor din 24 noiembrie, dosarul de membru al P.C.R. si dosarul de la Securitate al saxonului mioritic Io Han Is, in locul dezbaterii publice evitata cu lasitate de actualul ” presedinte al tuturor romanilor”…

 26. Ca să vedem până la capăt lucrurile, se face marți dezbaterea lui Johannis, dacă într-o sală de 100 de loccuri se face undeva în lume dezbatere prezidențială. Eu zic să fie una de 10 locuri, în care să in tra Rareș Bogdan Szucs, Latz orban, Eduard helwig, Kovesi neapărat, Sigfried Mureșan, poate și Turcanu, Gorghiu, Vlad Nistor și Radu Tudor. Intarea, s-a anunțat va fi cu invitație. Summa summarum: ce dezbatere este asta? Nu vrea Johannis să i se vadă incultura? Nu vrea să lămurească misterele biografiei și ilegalitățile comise? Vrea de fapt să-i păcălească iarăși pe bieții români.

 27. @Parintele Damaschin, ce ai ajuns ca in „bancurile cu Maricica”, ca „nu crede ce vezi, crede ce-ti spun eu”, pai tu nu o vezi ca-i analfabeta functionala? tu nu l-ai vazut pe sas ce „ingleza „perfecta vorbeste?, deci tu nu crezi ce vezi crezi „ordinul de zi”; mai nu va este rusine voi care sunteti bolshevici si securisti sa le strigati victimelor voastre ca sunt „securisti si bolsevici”? Voi care-l aparati pe „ciripitorul” Horea mai avetzi neobrazarea sa blamati victimele securitati si a ciripitorilor?

 28. TOT EL:sa vezi cand o apare dosarul de membru al P.C.R. si dosarul de la Securitate a lui Marga,distractie!Astazi suntem taranisti,liberali,pesedisti,etc., dar ciorba comunista iliesciana e certificatul de nastere!

 29. Ghici autorul?
  Nu, nu este Klaus Plăvannis la dezbaterea lui așezată de „mâna dreaptă”!
  E… altcineva.

  Fragmente selectate:

  Capitolul II

  „Dacă social democrației i se opune o doctrină mai bine fundamentată, aceasta va învinge, chiar dacă lupta este înfocată, cu condiția, totuși, ca ea SĂ ACȚIONEZE LA FEL DE BRUTAL.” (p.30)

  „Teroarea pe șantier, la fabrică, în locurile de întrunire și cu ocazia mitingurilor va avea întotdeauna un succes deplin cât timp o teroare deopotrivă nu-i va tăia calea.” (p.31)

  „ciumă mondială” (p.31)

  „DACĂ NU EȘTI UN TOVARĂȘ, O SĂ-ȚI SPARGEM CAPUL” (p.35)

  „Numai cunoașterea a ceea ce sunt evreii oferă cheia țelurilor ascunse prin urmare urmărite de social-democrație”. (p.36)

  „Când am descoperit că evreul era șeful social-democrației, a început să mi se risipească ceața de pe ochi.” (p.42)

  „Mi-am dat seama puțin câte puțin că presa social-democrată era în special condusă de evrei.” (p43.)

  „M-am străduit și am încercat să citesc producțiile presei marxiste, dar dezgustul pe care mi-l inspirau a sfârșit prin a deveni atât de puternic încât am căutat să-i cunosc mai bine pe cei ce fabricau această colecție de ticăloșii.” (p.43)

  „Atunci mi-a devenit limpede că partidul, ai cărui simpli figuranți erau adversarii mei de luni întregi în cea mai violentă luptă, erau aproape în întregime, prin șeful lor, în mâinile unui popor străin; […] Cunoșteam în sfârșit GENIUL RĂU al poporului nostru.” (p.43)

  „În acest caz, singura soluție era lupta, lupta cu toate armele pe care le pot furniza mintea omenească, inteligența și voința, … ” (p.45)

 30. Capitolul III

  „În Europa occidentală actuală, democrația este precursorul marxismului, care nu poate fi conceput fără ea. Ea este mediul de cultură al acestei CIUME MONDIALE în care se poate răspândi epidemia. Și își regăsește expresia în PARLAMENTARISMUL AVORTON în care orice scânteie divină a încetat din nefericire să însuflețească noroiul din care e plămădit.” (p.55)

  „Dacă aș fi perceput tot ridicolul acestei instituții numită „Parlament” …” (p.55)

  „Încă se mai crede că progresul uman, cât ar fi de neînsemnat, provine din mintea majorității și nu din CAPUL UNUI OM?” (p.56)

  „Când principiul parlamentar al autorității majorității îl învinge pe cel al AUTORITĂȚII UNUI SINGUR INDIVID și înlocuiește CONDUCĂTORUL cu numărul și cu mulțimea, el se împotrivește principiului aristocratic al naturii, …” (p.57 )

  „Ce dezastre atrage după sine această instituție modernă a suveranității parlamentare, cu greu își poate imagina un cititor al presei evreiești…” (p.57)

  „Căci există un lucru ce nu trebuie uitat, pe care lumea nu are dreptul să-l uite: MAJORITATEA NU POATE NICIODATĂ SĂ ÎNLOCUIASCĂ UN OM.” (p.58)

  „Nu există principiu care, cercetat obiectiv, să fie la fel de fals ca principiul parlamentar.” (p.59)

 31. „Pentru a descrie detaliat mecanismul instituției parlamentare și a arăta tot ceea ce este iluzoriu în ea, ar trebui scrise volume întregi. Dar dacă, încetând s-o analizăm în ansamblu, nu cercetăm decât rezultatul activității ei, arf fi suficient pentru a conchide că ea trebuie considerată drept un nonsens în însăși obiectul ei…” (p.61)

  „ De aceea această formă a democrației a devenit instrumentul prețios al acestei rase care, făcând neîncetat proiect ascunse, are cele mai multe motive să-i fie teamă de lumină, acum și de-a pururi. Numai evreul poate aprecia o instituție la fel de murdară și de perfidă ca el însuși.” (p.63)

  Capitolul IV

  „Cea dintâi dintre toate condițiile, pentru o metodă de luptă care folosește numai și numai arma forței, este întotdeauna perseverența. Adică reușita planului constă exclusiv în aplicarea îndelungată și uniformă a metodelor de a înăbuși o doctrină etc.” (p.118)

  „… ca să-și înfăptuiască LEGISLAȚIA ÎMPOTRIVA SOCIALIȘTILOR, Bismarck a trebuit să se bizuie pe judecata și pe bunăvoința acestei instituții care prin ea însăși era deja o creație a gândirii socialiste.” (p.119)

  „… reflecțiile asupra necesității de a schimba atitudinea conducerii statului față de social-democrație, care era încarnarea marxismului epocii…” (p.119)

  „Această opinie mi-a fost confirmată și de evidenta imposibilitate de a angaja o luptă nemiloasă împotriva social-democrației, tocmai din cauza acestei absențe a oricărei mișcări care să fie altceva decît un „partid parlamentar”.” (p.120)

  —-
  (va continua!)

 32. Este un capăt și mai interesant, dragă Anda, care confirmă cele mai rele, pentru Johannis, știri: el și stafful lui spun că are dezbatere în mediul academic la Biblioteca centrală Universitară din București. Faptul denotă multe: 1. nici o universitate din țară nu a vrut să-l primească pe Johannis; 2. rareș Bogdan, amfitrionul, o fi universitar de tinichea, dar și cei de la snspa, care sunt anunțați, tot așa sunt; 3. mediul academic înseamnă cei mai buni și recunoscuți profesori universitari. Acolo nu va fi nici unul.Ai dreptate – ar fi bine să fie o discuție a lui Johannis cu rareș Bogdan și de ajuns pentru democrația din România. de ajuns să o ducă pe copcă. Doi nepregătiți, ca să economisim cuvintele.
  Liberarul Guran spunea că Dăncilă nu poate fi la dezbaterea lui Johannis că nu este universitar. dar Johannis nu a fost nici măcar inginer, ca Dăncilă, ci suplinitor de școală generală. Johannis fără hârtii spune prostii. Așa este când este lăsat de capul lui.

 33. Înapoierea mintală – și la gollumi, nastyști sau alții și la persoana adulată de înapoiați – este cauză de dictatură. Dictatură nu socialistă, ci național-socialistă. Aici este problema. Nu s-a reușit să se slăbească măcar unul din argumentele aduse de articolul domnului Marga și ale tot mai multor oameni, care observă că aspirația luji Johannis este lagărul de concentrare. La ce duce afirmația lui că el nu are campanie anti, ci este în război cu psd? În ce țară la ora asta se discută în asemenea cuvinte? Când nu ai nimic de spus oamenilor decât că unii trebuie dați afară? Spargerea unei națiunii este sursă de dictatură, băieți. În România se înfiripase ceva democrația. O distrugem și pe asta? ne întoarcem la stalinism? Cu securism cu tot? Cu securismul unora care cred că doar despre trecut trebuie discutat. Nu vedeți ce se pregătește? Nu vedeți, căci sunteți securiștii noi?

 34. Cu certitudine Andrei Marga a elaborat ân timp una dintre examinările și proiecțiile cele mai solide ale societății postcomuniste din România. Articolele sale sunt național și internațional cunoscute. El este un intelectual cu operă. A spus fiecărui regim lucruri incomode. A condus douăzeci de ani universitatea clujeană și a dus-o la maxima dezvoltare de până acum. A fost mai mult de trei ani ministrul educației naționale și a fost adus din profesură la Ierusalim și Toronto să conducă ministerul de externe. Astea le spun căci pe traseu mulți l-au atacat și au căutat probe. Nu s-a găsit nici una care să compromită. Dimpotrivă! Așa stân lucrurile, oamenii lui Băsescu, mai ales că domnul Marga nu este omul care să tacă sau mintă, au inventat. Invenție jalnică ce stă pe vorbe. O știu bine deoarece m-am ocupat profesional de caz. Nu este nimic, dar se inventează – obicei de oameni slabi.
  Aici nu discutăm biografia cuiva care nu candidează, ci se exprimă ca cetățean și intelectual. este semn de înapoiere de orice fel – mentală, culturală, viciă, morală – să ataci oameni cu ce ar fi fost sau au făcut.Se știe de muult asta. La noi tot la înapoiere evidentă se rămâne? De ce să nu se discute cu argumente cine edste, ce a făcut, ce face un om care vrea neapărat să-i conducă pe români, dar nu le oferă nici o perspectivă decât beciul?

 35. Din pacate , poporul german , admirabil in foarte ,foarte multe privinte , are si el nebunii lui , care au avut si au inca in cap razboi si numai razboi ! Istoria a demonstrat-o ! Cum oare poate fi calificat cineva , care spune in plina campanie electorala , ca este in razboi cu un partid anume ? Razboi intre romani , asta vrea ? Doamne , locul astuia este in alta parte ! Nicicum intr-o aula universitara ! Poate in vreo berarie !!! P.S. Oare ce spun dnii ambasadori superdemocrati cand sunt martorii acestor catastrofe ?

 36. Gâci gâcitoarea mea:
  Cine a spus „Moarte marxismului” în prima sa cuvântare adresată poporului German, la 10 februarie 1933, la Berliner Sportpalast, loc în care erau arborate lozincile

  „Der Marxismus muß sterben damit die Nation wieder auferstehe” și

  „Macht Deutschland vom Marxismus Frei”

  „Marxismul trebuie să moară pentru ca națiunea să se ridice din nou”, respectiv

  „Faceți Germania liberă de marxism” ?

  Răspuns:

  Hitler im Berliner Sportpalast zum Jahresbeginn seinen Wahlkampf. Datum: 10. Februar 1933
  ———–

  Ghici cine spune

  „Moarte PSD” („Să trimitem PSD la lada de gunoi”)

  și

  „Vreau o Românie FĂRĂ PSD” ?

 37. Mă care nu ești nici Weiss și nici edel, ci un epigon amărât al securității lui Helwig! Nu crezii că românii au dreptul la ceva proaspăt (frisch, nene) în materie de politică? Tot ce-i în capul vostru sunt aceste elucubrații demne de Main Kampful lui Hitler? Vedeți mă că la nimeni – la nimeni în Europa – nu vine în cap ce ziceți voi? Nu vedeți un de a dus Mein kampful – și al clasicului și al omului care vrea război în societatea pașnică a românilor? Eu zic să vă ducem gândul mai departe: vreți de fapt o Românie fără români, căci asta urmează, dacă nu cumva fără oameni. Cu omuleți ca voi.

 38. Din pacate, asemenea articole vin PREA rar si PREA tarziu, sunt citite de PREA putini oameni, iar dintre acestia, sunt PREA putini cei care inteleg ceea ce citesc. Pentru ca, numai un orb nu vede perfecta similitudine intre ceea ce se petrece azi in Romania si Europa anilor 20-30. Filozofia, discursul, modul de punere in aplicare, scindarea societatii in „ai mei” si restul lumii, cultivarea urii si intolerantei, pervertirea serviciilor si a justitiei, aparitia gruparilor de tip #rezist conduse de agenti bine instruiti si platiti si multe (din pacate, PREA multe) altele! George Santayana avea dreptate: „cine nu cunoaste istoria, risca sa o repete”. In ceea ce-l priveste pe actualul si (sigur!) viitorul presedinte, eu il vad doar ca pe un agent aflat in misiune. Personal, sunt sceptic privind viitorul nostru! Nu vad pe nimeni, nici „ceva” care sa schimbe in bine lucrurile. Suntem „prinsi”!! Sa de bunul Dumnezeu sa nu am dreptate!!!

 39. Ia gândiți-va și spuneți-mi tot ce au vândut și ce au distrus în țara asta psd-istii, de la Iliescu încoace ?! TOTUL !!
  Industrie, agricultura, cultură, învățământ, medicină, justiție, meseriile, serviciile, bunul simț, etc, etc, au distrus totul și cu tupeu vă spălați pe mâini și-i acuzați pe alții ! Nu v-ați umplut buzunarele destul, vă este frică că rămâneți fără ciolan și fără funcții plătite gras din impozitele noastre?
  Ați ieșit că hienele la atac! Voi nu vă gândiți la noi și copii noștri, vă gândiți la baronii PSD și odraslele lor ghiftuite, vă gândiți la interlopi și afacerile lor murdare, care au înflorit sub regimul vostru (bineînțeles că vă luați și voi partea, că să-i salvați de pușcărie).
  V-ați adus aminte de noi acum și ați băgat-o pe Veorica-marioneta în față și ne spuneți s-o votăm, că să furați voi în continuare și să vă bateți joc de noi in toate modurile posibile! Voi vreți să ne faceți să credem că alții vor să vândă țara, voi care ați distrus și vândut totul în această țară, până și pe noi ne-ați vândut, căci trebuie să fim sclavi la alții, că să putem să trăim, pentru că în țară nu mai putem de voi și rudele voastre, nu nu se face dreptate cu psd-istii mafioți, care știu numai să jignească oamenii cinstiți. Asta este măsura valorile pe care a instaurat-o PSD-ul: toți (și poliția, și medicii și judecătorii, și profesorii, și funcționarii statului,etc) te judecă numai după câți bani ai în buzunare și ce funcție ai în partid. Toți baronii inculți PSD, prefecți, primari, etc sunt plini de bani, au tupeu cât cuprinde și sfidează legile încontinuu (nu sunt pentru ei)

 40. Nicule, dacă ai băut prea mult aseară și nu poți desluși nuanțele postării și poziția comentatorului, mergi nicule la culcare.
  Pe bune că ai tare mare nevoie de odihnă!

 41. NICU GOLDBERG : Absolut de acord cu comentariul tau ! Ma intreb ce vor face acesti omuleti duminica 24 noiembrie ?

 42. Nicu
  Stau și mă minunez!
  Dacă n-ai înțeles nimic dintr-o selecție de texte din „Mein Kampf”, menită să sublinieze uriașa asemănare dintre acțiunea Gauleiterului Klaus Plăvannis și acțiunea prognozată și realizată de Hitler, dacă n-ai înțeles nimic din similitudinea lozincilor arborate la Sportpalast în 10 feb 1933 și lozincile scandate de pardidul neo-nazist liberal al Plăvannului, stau și mă întreb: oare ce ai înțeles din academicul editorial al profesorului Marga?

  Aidicapumeu!
  Multă lume năcăjâtă!

 43. epilog:
  ANALFABET FUNCȚIONAL = persoană care știe a scrie și a citi dar NU POATE DESLUȘI SEMNIFICAȚIILE UNUI TEXT.

 44. Bravos tavarashi, securishti+ciripitori au „rasarit” ca ciupercile dupa ploaie sa-l apere pe ciripitorul Horea! P.S.sunt documente ca si nevasta’sa a fost ciripitoare!

 45. Dacă cumva nu ai fost înțeles Edelweiss – și nu numai eu am pățit asta – atunci fi mai clar, rogu-te. Vezi bine că se dă cu barda prostiei de către terchea ajunși la butoane. Orice ambiguitate costă când trebuie să arață unor nimeni în drum valoarea lor. da, ai dreptate ci citate din Mein Kampf. Ele sunt, stupid, la ordinea vorbirii în România de azi.

 46. Bine zice mara că e trist și adevărat ce spune articolul. Așa că nastyule perseverează. Văd că nu ai cum clinti o iotă din ce spune profesorul Marga și te ții de bârfe. Află că Horea a devenit membru al Academiei și acum se află în altă parte. Domnul Marga nu este istoric care să fi fost înainte de 1989 unde a fost acela.Până și dușmanii au trebuit să recunoască. Numa că aici nu discutăm biografii falsificate de inși ca tine, ci articolul despre un pericol pentru români. Se pot cîștiga pe lume alegeri, dar ce te faci dacă în spate este numai reacredință și brutalitate? Cum este cazul, care nu are rost să fie vopsit pretinzând că ceilalți sunt orbi și surzi.

 47. Impecabil articol!
  Pacat ca adevarata intelectualitate a Romaniei se stinge odata cu generatia Prof. MARGA!
  Acest proces este dorit si accelerat de tradatorii si prostii care sustin vanzarea Romaniei si a viitorului ei, pe o sapca!
  Sa speram ca oamenii inteligenti pricep adevarul si realitatea celor scrise aici si nu-l vor vota pe Johannis!
  .
  Cei ce-l voteaza pe Johannis sunt cei ce vor sa-i dea timpul necesar ca sa faca DOBROGEA cadou Americanilor ,care vor sa-si mute cea mai mare baza miltara din Europa ce o au in Germania mai aproape de Moscova, transformand pe Romani in pioni de sacrificiu!
  Johannis a dat 2% din PIB pentru USA, le va da si Dobrogea pe gratis si va fi realizata ocupatia militara totala a Romaniei!
  Johannis tipa disperat ca : „Vreau un comandament NATO permanent in Romania!” ,evident pe cheltuiala poporului Roman!
  Tradatorii de neam ce-l vor vota se pot mandri si cu gradul de IDIOT SUPREM, fiindca in timp ce Nemtii si Japonezii nu mai stiu cum sa scape de ocupatia USA, ei sunt in contratimp si in contra propriei natii!!!
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-21093083-video-50-000-japonezi-protestat-okinawa-impotriva-prezentei-bazelor-militare-americane.htm
  .
  Pentru acei „idioti supremi” le traduc:
  Johannis vorbeste perfect Engleza pentru a vinde fara translator, pe gratis,tot poporul Roman!
  Dancila nu are nimic de vandut!
  .
  PENTRU ILUSTRA DIASPORA:
  Sunteti chiar atat de intoxicati/drogati de minciunile lui Johannis incat sa va pierdeti ultimul dram de LUCIDITATE si sa nu vedeti ca bunastarea maxima din Germania voastra preferata este creata de Partidul Social Democrat German,
  si NU de LIBERALI???!!!

 48. Doar un semn. Excepțională analiză! Jos pălăria, domnule rector (spun așa pentru că eu personal l-am prins rector)!

 49. Emile, te sună colonelul. Vezi ce zici că poate se schimbă placa! Eu zic să te calmezi, căci rău nu au făcut doar psd-iștii. Ar fi bine dacă le putem pune în spinare toate relele. Ar fi simplu. Numai că Johannis nu a făcut nici el ceva bine – poveștile cu oraș cultural, cu investiții, cu om politic – sunt numai povești pentru idioți. Nimic nu stă pe picioare. Iar dacă scuturăm bradul, pică oale murdare. Așa că dăți de rând cum se spune ți lasă oamenii să gândească liber. Liber de prostie și incultură, în orice caz.

 50. În ordine, Nicule!
  Probabil trebuia să inserez o mică precizare referitoare la poziția ARHIVARULUI.
  poziție care este enunțată de nenumărate ori pe site-uri și forumuri:
  „Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire” (Voltaire) citat ulterior de Ion Rațiu „Voi lupta pana la ultima picatura de sange pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine”

  În ceea ce mă privește, deși nu sunt de acord cu PSD, nu am votat niciodată cu PSD, de data aceasta, în fața amenințării de cea mai pură sorginte fascistă de „desființare prin demantelare a unui partid politic”, o să merg la vot și o să acționez pentru ca cei din PSD să aibă dreptul să spună lucruri cu care eu nu sunt de acord.

 51. De prin 1930 NSDAP si KPD(partidul comunist german) au incheiat un pact de neagresiune, ambele concentrandu-si trupele de asalt pe SPD, adica pe partidul social-democrat german!!! Pentru a intelege ratiunea „pactului” cititorii au la dispozitie extrase din ideologia nazista, citate din Hitler si acolitii sai,unele prezentate de Profesor,altele de comentatori! Ce sa se inteleaga, ca brusc „dusmanul de moarte” al nazismului nu mai e marxismul/bolsevismul, ci social-democratia ce rupsese,
  ca si azi in Romania, multe din radacinile marxiste? Pozitia KPD si a Comintern fata de SPD catalogat drept un tradator al idealurilor marxiste, cu toate ca , comentatorii cu citate din Hitler o cunosc, nu au prezentat-o, macar pentru simetrie!
  Stalin personal si toate partidele comuniste subordonate lui considerau social-democratia principalul dusman! Pactul NSDAP cu KPD tradeaza filiatia comuna si in special AJUTORUL DAT DE KPD LUI HITLER PENTRU A ACCEDE LA PUTERE IN 1933!!!
  Am vorbit de TRUPELE DE ASALT ce au fost instruite si puse pe picior de „razboi”(cu propria societate!) de TOATE partidele
  mari din republica de la Weimar, KPD, SPD, NSDAP-ul avand astfel de bande inca inainte de a se constitui ca partid! Intr-o
  „democratie”, cum o considera falsificatorii marxisti ai istoriei,au fost permise astfel de bande de partid, paramilitare,
  perfect instruite si dotate,acestea fiind capabile sa asasineze dusmani politici si chiar sa organizeze „revolutii” locale
  una de „dreapta” si un puci de „dreapta”, cealalta de extrema stanga marxista, a KPD! Pentru organizarea acestor revolutii
  Cominternul a trimis pe cei mai experimentati dintre sefii sai atat in plan conspirativ-subversiv, cat si militar…

 52. Gaspadinii secu+ciripitori, ce drack, toti suntetzi ca „Maricica” , nu credetzi ce se vede scris in decizia CNSAS, dar credeti ce se transmite telefonic prin „ordin de zi” din „laboratoarele” Sputnik&Kiseleff?! Pai ciripitorul Horea daca nu primea „ordin” de zi, arunca el cu zoaie in sas si o lauda pe analfabeta de renume progenitura a unui parnaiash?!…nici…Florycica dansatoare nu crede…Dazvidania kopeikarii…

 53. Ai dreptate Nicoleta. Aș mai adăuga, pentru naivi că Johannis nu este nicidecum singurul din românia care vorbește engleza bine. O engleză simplă, să ne înțelegem. Nu știe engleza politicii pretențioase. Să spună da, așa voi face, știe bine, într-adevăr. Când ai soție care preda engleza, se prinde și de tine , oricine ar fi. Pe scurt, nu la engleză dă examen un om. Mai ale că engeza lui Johannis a folosit românilor pentru a mai plăti 5 miliarte arme, platoul dobrogean și acum, bombă, vine plata la firme care se răzbună și vor despăgubiri. Cum cere și Johannis. Mă mir că românia mai poate plăti atîtea prostii din partea unui prost distins. Prin incompetență.

 54. Numa dejecții se vede că poți, mă nasty. Noroc că scrii cu piciorul și se vede că pornirea oarbă te împiedică să judeci. Că din cap nu prea ies semnele acestei putințe. Nicăieri în articol nu se scrie ce citești tu. poate că citești instrucțiunile celui care te îndrumă. N-ar fi rău să iei ceva, chiar dacă pentru cap nu prea sunt medicamente.

 55. @Ion, pentru voi kopeikari, adevarul este „dejectii”?! Pai nu a scris acolo tovarasu vostru Horea, ca „un absolvent de Petrol si Gaze, angajat la OMW[o minciuna, analfabeta a fost profesoara, lumea spune ca „de lucru manual”, la o scoala diu Videle] nu poate fi inferior unui profesor suplinitor la o scoala generala”; alta minciuna a lu’ciripi.Horea, profesorul a fost titular la un liceu din Sibiu, a fost sef. de promotie si are doctorat in fizica; deci dupa Horea, nu stiu daca dupa capul lui sau dupa „dictare”, un sef de promotie cu doctorat este sub nivelul unei analfabete…

 56. D.le prof. Marga, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei și implicit a adevărului istoric,despre principalele personalități politice, din perioada interbeltcă în special, precum și doctrinele acestora, care constituie, după cum se vede. principalul izvor de inspirație, pentru fauna care-l înconjoară pe acest nazist incult și dușmănos,v-aș rămâne profund îndatorat, dacă ați publica acest articol în toată presa din Ardeal, în special, dar și din restul Țării !El așa cum procedează, privind confruntarea 1 la 1 cu d.na Dăncilă,sau lipsa de reacție la cererea oamenilor și a presei, se consideră „rasă superioară”,probabil ! Vă mulțumesc pentru acest articol !!

 57. Observ ca „Gollum” l-a lasat pe „Nas’ty” singur in arena, pentru a crea impresia ca e alta persoana. Ce sa mai spun de mamica lor „lili” care fiind la ciclu, de perfectionare, lipseste cu desavarsire!!! „lili” e specializata in citate si
  pentru ca citatele din Hitler nu sunt convenabile nazistului pe care-l venereaza, prefera sa taca…

 58. Iohanis nu este nici nazist nici fascist. Așa este el. Eu cred că este un om care crede în ideile lui. Dacă nu vă place nu-l votați dar terminați cu jignirile. Ca să nu fie comentarii eu votez cu amândoi pentru a anula votul.
  Vă doresc numai bine!

 59. Dom’ prifisor, citind articolul si comentariile mi-am amintit de replica lui Lapusneanu data lui Motoc „prosti, dar multi”!

 60. Camarad nasty, nu citești ce scrie. Aici nu este vorba de un sas. dacă chiar vrei, o spun ca redactor, Andrei marga a scris cel mai mult dintre intelectualii români de azi despre cultura sașilor. venind din Mediaș, știe bine lucrurile. El a scris cel mai mult despre Germania și cultura germană. Vezi și volumele Bildung und Modernisierung și Philosophie der europaischen Vereinigung.Nu despre sași este vorba. Este vorba de abuzurile unei persoane, impostura lui, ideile sale și originea lor vizibilă. Ai infirmat vreo constatare a articolului? Ce spui dumneata zoaie și nu știu ce este vulgar, dar dacă spui, așa o fi, numai că sunt zoaie pe care nimeni nu le poate contesta. Sunt cele produse de Johannis.Așa că ar fi bine ceva apă rece la cap, ca ă fim măcar preciși. Vezi, în orice caz, presa de limbă germană din Sibiu și Brașov și articolele domnului Marga.

 61. Băieți de bani – nu vă obosiți să revopsiți Johannisul. Nu a fost nici un șef de promoție la fizică cu acest nume, nicăieri. A fost un student mai curând slab. De aia a și mers la cluj, dar a refuzat să treacă pe la Fizică, căci profesorii știau cine este.Johannis se ferește nu numai de Dăncilă, ci de oricine poate pune întrebări. la Cluj studenții, afară de cîțiva aleși, ni s-aiu putut apropia. La New York, cum a scris presa de acolo, nu a avut voie să se apropăie de cuplul zis prezidențial decît cine era pe listă. mari scriitori au fost revoltați. Ceaușescu ar fi putut învăța de la acest simplu prost. Johannis – se poate verifica a fost suplinitor, de unde a fost numit inspector general adjunct, apoi a intrat în conducerea Forumului German, l-a răsturnat pe Philippi, a devenit președinte ale acestuia, s-a lipit de Năstase, cum a dovedit acesta, s-a lipit de Antonescu, pe care l-a răsturnat, l-a băgat la pușcărie pe Dragnea, l-a scos de pe șină pe Tăriceanu, mai nou pe Dan Barna, iar acum caută un dosar pentru Dăncilă, după ce a discreditat-o cu aparatul lui de propagandă în fel și chip. Noroc cu acad.dr.docent Rareș Bogdan că organizează șezătoare la Biblioteca Universitară.

 62. Jawohl, Țumpi, Johannis crede în ideile lui. Idei fixe, bineînțeles. numai că ideile astea sunt așa de mărginite că duc acolo unde spune articolul: la Mussolini, la Hitler, la Goebbels. Dacă asta este chestiune ce te lasă indiferent, bine. Numai că se pune întrebarea. de ce România cu ideile fixe ale unui om limitat și cu compania arătată?

 63. Voi chiar nu aveți nimic de spus despre Veorica Vasilica, „savantă de renume mondial”. Sunteți bucuroși să vă reprezinte în lume un așa specimen?. Marioneta asta cu nisip în cap, o să facă jocul baronilor PSD și al infractorilor(să mai des drumul la încă 50.000 de pușcăriași, că să nu mai ieșiți din case/vile). Când o lua Veorica cuvântul în Lituania și o să spună că se simte bine in Polonia sau Letonia, o să ne facem toți de râs. A stat(efectiv) 9 ani de pomană la Bruxelles și ce-a făcut (decât să ia salarii grase) pentru români și să-și ia zeci de consilieri sau ce a învățat de acolo?. Deci este clar, dacă-l criticați atâta pe Iohannis, o vreți pe Veorica președinte !!!. Voi nu vă gândiți nicidecum la românii de rând, voi(și odraslele voastre) vă gândiți să vă păstrați funcțiile pe care ați pus mâna și să nu fie judecați șefii voștri.

 64. Maior Emil, ascultăți colonelul, căci s-ar putea schimba placa. Voi ați creat ți imaginea fabuloasă a unui suplinitor de școală, după ce a fost un student modest și a urcat înlăturând pe alții cu mijloace care miros a securism. Voi ați discreditat organizat o doamnă care, totuși, a devenit ingineră la a doua universitate în Petrol și gaze a Europei și a lucrat la firme solide.Ia uită-te ce spune Johannis când nu are foi și nici aparatul de ascultat. Minuni! Chestia cu reprezentarea este pentru proști. Vreți să să reprezinte cineva care dă miliarde ca să conteze, căci altfel nu are nici o șansă? Un om modest este mai controlabil decât unul care recurge la ceea ce spune articolul – la chestiuni urîte ale istoriei.Tocmai că ne gândim la români trebuie spus adevărul. Cineva poate cîștiga și alegeri, dar de români va fi vai și amar. De unde nu este nici dumnezeu nu cere. Numai că aici va veni o răzbunare pe care Emile nu-ți doresc să o trăiești, sau fă-o pe pielea ta. S-au atins doar de competențele de atribuțiile absurde ale președintelui, care nu sunt nicăieri în Europa și s-a văzut că vrea distrugerea unora. Darmite când i se pune oglinda în față? Iar punerea este obligatorie dacă vrem demnitate și democrație.

 65. De ce tac Procurorul General al Romaniei si Directia pentru protectia Constitutiei din cadrul Serviciului Roman de Informatii in urma declaratiilor publice facute de Johannis la Baia Mare. Nici Hitler sau Goebelles nu au fost atat de apocaliptici si catastrofici la inceput cand au lichidat partidele politice germane, infiintand primele lagare de concentrare. Avem prevederi constitutionale pentru a fi acuzat de inalta tradare si deferit judecatii ICCJ. Ca stat democratic si natiune suntem in fata unui individ extrem de periculos cu apucaturi de gangster fascist ?!.Dar noul Goebelles al istoriei mondiale care este bufonul Rares Bogdan. Alo, Romanie, popor roman, cu astia nu e de glumit. Ne asteapta alte Dictate deoarece acesti apostoli ai intolerantei si nazismului dupa executarae „solutiei finale” impotriva social democratailor o sa vina randul executie si voua, cei care acum bateti din palme si votati acest aventurier politic extrem de periculos pentru stabilitatea interna a Romaniei.

 66. Gauleiterul Io Han Is pregateste detonarea „legala” a Romaniei. Multinationalele si vecinii isi asteapta vremea pentru a se servi in mod „natural”. Nimeni nu va misca un deget pentru apararea unui stat european esuat si captiv. Aveti putintica rabdare…

 67. Pericolul este mare. Foarte bine zis, România va fi o pradă și nimenu nu va sări să apere un stat eșuat într-o dictatură a unui prost și captivă cu Latzi Orban, Edurard Helwig, Siegfrid Mureșan, Hildegaard Brandl, rareș Bogdan Szucs, Kovesi, Gorghiu, Turcanu, Csolos, Dany Barna și alții ca ei. S-a ajuns ca Cossette Chichirău să fie speranță. Ce mai degradare, oameni buni?

 68. Atata oboseala incalcita – Domnule Profesor – cu atatea argumente sofiste si sofisticate pentru a spune ceea ce a spus in cateva fraze primitive , obsesive si maladive – fosta scolarizata de Vadim Tudor – Olguta Vasilescu . So-Kant dar edificator pentru ceea ce ati fost si sunteti . Ati mimat a fi altcineva sau altceva o mare perioada din acesti ani de dupa 1990 , iar acum se pare ca v-ati regasit . Cu siguranta cei ce v-au perceput ca un liberal , ca un diplomat , ca un om cu largi deschideri spre democratie si adevar …. s-au inselat amarnic .

 69. Mda, argumentele obosesc minți rudimentare. Știi ce este un sofism, sandrico? Vezi că sunt argumente pentru inși de mintea ta.Care frază este cum nu trebuie? V-ați învățat de la dulap, iar el de la Hitler să afirmați fără să aveți argumente. Iar cu Olguța, pe care nu o cunosc, nu te compara, că te bate, nu numai șa judo.La argumente.A mimat doamnul Marga? ia citește cărțile lui – deși este cam mult. Evaluarea lui? S-a făcut și se face nu de voi, ci internațional. Liberal? este din ultimii apărători pe aici ai libertății individului. Diplomat – da căci a încheiar acorduri cheie pentru România. Democrat? Ia citește măcar cele mai recente cărți ale lui Andrei Marga – România în Europa actuală și Identitate și modernitate. A, vă dezamăgește că nu suportă minciuna voastră și reaua credință? Este adevărat, nu se poate lua după un prost și prostiții lui.
  dar ia în mână Mein kampful lui Hitler și citește. Cineva mai sus a menționat fraze lămuritoare ale lui Hitler. Ia compară cu mintea ta atâta câtă este. Te vei dumiri, oricum. nu voi sunteți democrația (pe care o și distrugeți!, nu voi sunteți liberalii (pe care i-ați înlocuit cu popularii!), nu voi sunteți cultivații, căci vă mișcați în gunoaiele istoriei.

 70. Haștag Sandra, v-ați obișnuit să jigniți oameni? V-ați uitat în oglindă? Nulități unul și una! Neisprăviți, cum bine zice articolul. Te iei de olguța, dar ea a făcut mai mult bine românilor decât Johannis. Nu a făcut nicidecum rău făcut de Johannis. ia gândește=te: participarea la comerțul cu copii din România. Apoi furtul dovedit în justiția lui de case. Apoi furtun din averea României și înstrăinarea ei. Mai la vale eliminarea cu mijloace necurate a lui Crin Antonescu, Dragnea, Tăriceanu, dan Barna. Dacă ai citi ai vedea că este exact ca la Hitler. Domnul Marga nici nu a observat acesta, deși își putea întări argumentele la care n u aveți replică decât vorbe goale. Iar asta cu războiul declarat de Johannis unor oameni pașnici, dacă procuratura ar fi procuratură, atunci l-a lua la distrugerea ordinii publice. Cam ca pe Ceaușescu. mai vrei argumente nesofistice, fapte? Îți dăm, că lista este lungă. Cea mai lungă listă de fărădelegi de după 1989.

 71. „a la guerre comme a la guerre” si de obicei „dreptatea” si „statul de drept” (evident catusi de putin democratic!) revin castigatorului…democratia este marele perdant din aceste confruntari manipulatorii!!…daca este sa credem statisticile care ne spun ca, din confruntarile in care a fost parte presedintele in functie, 70% au fost castigate de acesta ar trebui sa „depunem armele” cei care credem in democratie…cu un MARE amendament: extremismul manifest al lui iohannis il DESCALIFICA pentru VIITOR!…cum ne vor privi altii un presedinte (presupunand ca le-ar pasa de noi si ne-ar trata ca partener egal!) atat de contestat de ff multi romani rationali si patrioti…evident ca acest „presedinte” a reusit sa dezbine Romania si ii doresc sa culeaga ce a „semanat” : DISPRETUL si OPROBRIUL ROMANIEI!

 72. Pentru securisto-haștagismul johannist, ar trebui cunoscut că domnul Andrei Marga a scris (vezi Filosofia unificării europene, 2002), că regimul de atunci era prea infiltrat de Securitatea veche. Lui Băsescu i-a spus direct că popularii la el înseamnă un Mussolini fără Mussolini. I-a spus direct doamnei cancelar federal Angela Merkel în 2010, cum se vede în volumul România actuală (2011) că este vorba de ” un Mussolini de provincie”. În campania electorală din 2014 i-a spus direct lui Johannis că vorbește prostii în politica externă. Regimul Johannis l-a suspectat continuu (vezi volumul Justiția și valorile, 2017 și a spus că incultura, nepriceperea și reaua voință duc la o societate disciplinară. Spre lauda – de fapt gloria lui Andrei Marga, dânsul a rămas și se manifestă ca o conștiință ce nu se ia după cum bate vântul. Convingerile sale sunt ale unui liberal luminat și democrat atent – ceea ce la noi este rar.
  Acum observă, cu argumente pe care nimeni nu le-a putut răsturna că Johannis este un om mărginit, care se repede doar în cultura lui micuță de acasă și reia vinovat ceea ce a fost mai rău în istorie: Mussolini și Hitler, cu acoliții. Nu puteți răsturna textul lui, căci este simplul adevăr: un om înarmat cu ideile lui Hitler vrea să conducă România. Vedeți, mai nou, și alt argument față de cele aduse de domnul Marga: Johannis a vorbit la Bistrița și Baia Mare despre războiul româno-român ca unor școlari, dacă nu cumva unor idioți. Bineînțeles că sunt la pnl acum tot felul de nulități hămesite de funcții care aplaudă prostiile. Aș vrea să semnexze lista de susținere a lui Johannis, ca să avem de ce râde peste un an!
  Ca și comentator al evenimentelor, salut intervenția cultivată, responsabilă și oportună a domnului Marga!

 73. Domnul Marga, adevaru-i ca si minciuna-i vorba.

  Il luam pe Klaus si i le punem toate in carca, de le-a facut, de nu le-a facut. Nu conteaza ca nu avem argumente solide, nu conteaza ca facem apel la paralele care nu exista, facem apel la emotie si de ce nu la autoritate, si gata, l-am incaltat pe neamt.

  In timpul asta, ne prefacem ca PSD n-a facut nimic iesit din comun, imaculatii Maicii Domnului vroiau doar sa mareasca salariile palmasilor si porcii astia de tineri au dat sa-i muste, nu mai stiu ce e ala respectul fata de hotul cu mainile pana la coate in buzunarele tale.

  Ce sa va urez decat salutul votantilor PSD, somn usor si pensie grasa!

 74. exceptional articol, ce pacat ca cei care ar trebui sa-l citeasca nu o vor face.

 75. Andreiașule, confuzi de la început adevărul cu minciuna și cu vorb ele. ia caută mătăluță să dărâmi vreun fapt invocaty de Andrei marga! Poți? Mă tem că te chinuiești degeaba, nenicule! Eu zic să te calmezi și să însușești că unde este vorba de fapte și sunt fapte trebuie să ne supune. Ce spune domnul Marga este greu de contrazis dacă nu ai în față textele. Nu de paralele este vorba, cum diminuezi chestiunea,, ci de date precise.Infirmă-le! Poți? Îți rupi dantura nenicule! Așa că lasă-ne cu prostii. Ceva pe lume trebuie acceptat numai dacă este adevărat! Asta vrea domnul Marga, după cum o spune.

  • Nici vorbă mă camelian – spre că ne gândim la camelii, nu la altceva! Domnul Andrei Marga, al cărui asistent am fost cinci ani, a refuzat să fie ambasador (spunând că nu vrea să aștepte la aeroport trășcălăi!), par,anetar european (zicând că în parlamente de azi, România și Bruxelles, inșii se cam îngrașî, și nu vrea asta!), a refuzat ministru în guvernele recente (declarând că are altă opinie), nu a vrut să plece rector în alte țări, fiind legat de multe urgențe aici. Domnul Andrei marga a vrut și vrea să fie un cetățean care este informat, calificat și-și spune părerea cu franchețe. În pofida, cum spune el, a decăderii de astăzi.

 76. „MOROMETE=Din pacate , poporul german , admirabil in foarte ,foarte multe privinte , are si el nebunii lui , care au avut si au inca in cap razboi si numai razboi ! Istoria a demonstrat-o ! Cum oare poate fi calificat cineva , care spune in plina campanie electorala , ca este in razboi cu un partid anume ? Razboi intre romani , asta vrea ? Doamne , locul astuia este in alta parte ! Nicicum intr-o aula universitara ! Poate in vreo berarie !!! P.S. Oare ce spun dnii ambasadori superdemocrati cand sunt martorii acestor catastrofe ?”

 77. Te doare rău Ordonanța 13 camarad NDM! Se vede bine din ce spui – din auzite, fără cunoștințe de drept, din propagandă de doi bani. Ordonanța 13 era corectă juridic, civic, constituțional. Era utilă României, dar securiști ca tine, travestiți în acuzatori ai securismului, au reușit să o oprească. Tot va trebui dată, iar reforma justiției tot trebuie făcută, fie și cu opoziția unor gură cască care nu vor să învețe ce este drept și dreptatea. Așa că pune-te pe citit și meditat. Cu ceva răspundere, nu ca până acum.

 78. Urmăresc ce se petrece în subsolurile articolelor. Fiind sociolog chiar mă gândesc să fac un studiu despre Viața culturală în subsoluri și nivelul ei. Material este cât vrei. Aici îi remarc pe repetitivul Nasty, pe vizibil demagogul NDP, pe naiva Sandra, pe maiorul Emil, pe academicianul gollum. Îi remarc – deoarece sociologia, după Weber, are de explicat ceea ce este mai încărcat de semnificație – pentru că în loc să discute articolul, vor să discute ce ar fi făcut autorul undeva, cândva și cum l-am privit.
  Nimeni nu este împotriva discutării a orice. Doar că nu interesează aici biografia autorului, ci susținerile lui. Este un sofism ordinar (vezi manualele din gimnaziile americane, franceze, poloneze, ungurești, bulgare etc.) înlocuirea discuției despre susțineri cu discuții despre date biografice.
  Dar îi mai remarc pentru un fapt care spune totul despre cultura lor: nici unul nu a putut respinge o propoziție – măcar una, micuță – din susținerile lui Andrei Marga. Orice autor poate fi pus la încercare, nimeni nu este imunizat. Dar aceste susțineri, după care în ce spune johannis regăsim, ne place sau nu, ceea ce se susțineau Mussolini, Hitler, Goebbels, Carl Schmitt, Schacht, nu le-a infirmat nici unul dintre subsoliști. Ei se învârt în jurul cozii, dar nu găsesc deloc ceva de apucat. Treaba cu Horia este deja de prost gust, încât nu merită atenție. În nici o țară nu se discută atât de jos.

 79. Yes, domnule Ionașcu, numai că aici este ceva original, nevoie mare: și nasty și academicianul și NDN sunt de fapt securiști care vor să treacă drept exponenți ai opiniei publice. Jalnic! Dacă pe asta se dau bani! fac diversiuni și se dau drept exponenți ai opiniei publicului. este trist, desurajant, dar adevărul trebuie spus. laudă domnului Andrei Marga că și-a asumat răspunderea spunerii unor adevăruri pe care le simțim, dar poate că nu am avut curajul exprimării. România este dusă de nas cu prostii – prostii dovedite de mult!

 80. Bine!Andrei Marga semnaleaza gravele derapaje de la normele democratice, incepute de Basescu si continuate de Iohanis in primul mandat si,dupa cum se pare,nici in al doilea mandat nu va fi mai bine.Aceste derapaje au fost si sunt semnalate si in media de numerosi analisti.Si!!!,,Caini latra,ursul trece!?”Acuzatiile sunt atat de grave,ele vizeaza chiar siguranta nationala,derapaje greu de imaginat intr-o democratie.Ele ar trebui discutate,chiar de forma,in CSAT si combatute ca nefondate.SRI-ul,SIE,Ministerul Apararii,Premierul,Presedintele si toti ceilalti membrii CSAT sa consemneze intr-un raport ca sunt doar niste baliverne si ca totul este in ordine in tara.Nu de altceva,stiti vorba aia, care spune:,,Vorba zboara,scrisul ramane!”

 81. @ Moromete 17 NOIEMBRIE 2019 LA 9:26
  La Chilia, la Tătaru,
  Maromet bate cu paru’ !

  Ai dat cu paru-n baltă !
  Sunteți disperați că pierdeți moșia și jaful !
  Între timp, românii au dat o lecție de zile mari mafiei fascistoide PSD !
  Pentru că PSD este în război cu poporul român, cu interesul national al României, și eu sunt de acord cu aruncarea abjectei mafii la lada de gunoi a istoriei.
  Negați evidențele. Nu rău-voitori sunteți. Sunteți grav bolnavi mintal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.