La Garâna, patru zile de muzică live în vârf de munte           

Gărâna a devenit un reper al jazzului internaţional. Cea de-a XXII-a ediţie a Gărâna Jazz Festival îi aşteaptă pe iubitorii de jazz din toată Europa, până duminică, cu 25 de concerte susţinute de muzicieni din 16 ţări, inclusiv România, în trei spaţii din Munţii Semenic – Poiana Lupului, Hanul la Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 22 de ani, şi Biserica Catolică din Văliug.

Zeci de mii de tineri, sub cerul liber, care aplaudă la 3 noaptea. “Este publicul pe care şi-l doreşte orice muzician. Chiar şi ploaia nu sperie pe nimeni. Când ai simţit gustul jazz-ului, rămâi subjugat”, mărturisea Florian Lungu, zis Moşu’, prezentatorul festivalului de ani şi ani de zile.

Florian Lungu

Cu un public internațional din ce în ce mai numeros, Gărâna, satul dintre munți, găzduieşte patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz. Sunete, voci și instrumente din Coreea, Suedia, Cuba, Italia, SUA, Franța, Israel, Germania și Norvegia fac parte din line-up-ul ediției.

Evenimentul a fost deschis joi, în Poiana Lupului, cu La Classe operaia va in Paradiso, susţinut de muzicienii Mircea Tiberian (pian), Claudio Puntin (clarinet), Daniel Erdmann (saxofon), Chris Dahlgren (contrabas) şi Tilo Weber (baterie).

Recitalul Mircea Tiberian

„Proiectul La Classe Operaia va in Paradiso (Clasa muncitoare merge în Paradis) împrumută titlul de la o celebră peliculă din vremurile de aur ale neo-realismului italian, în regia lui Elio Petri, cu Gian Maria Volonté în rolul titular, peliculă distinsă cu nenumărate premii internaţionale. Muzica programului creionează satirico-melancolic drumul către eşec al utopiei comuniste văzut din perspectiva propriilor mele experienţe în aşa-numitul Ostblock, totodată modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleaşi realităţi. Piese originale cum ar fi E iarăşi 1 Mai (Here’s the Labour Day again), Looking forward for the past (Înainte, că înainte era mai bine!), Classa operaia va in Paradiso sau Ornettology se îmbină cu momente de improvizaţie liberă, de instant composing sau cu unele citate muzicale evocatoare”, a declarat Mircea Tiberian.

Concertele din cadrul festivalului vor avea loc pe scena mare din Poiana Lupului (după ora 19,00), în curtea Hanului La Răscruce (după ora 14,00) şi în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11,00).

Pe scena din Poiana Lupului vor putea fi văzuţi, pe lângă artiştii din deschidere, şi Pink Freud, Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Sebastian Studnitzky Quartet, Kekko Fornarelli Trio, Elena Mîndru Finnection feat. Adam Baldych, Bandes Originales (Courtois, Erdmann, Fincker), Avishai Cohen’s Big Vicious, Puba Jazz Connection, Adam Baldych & Helge Lien Trio şi Tore Brunborg, Roberto Fonseca Trio, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer feat. Eivind Aarset & Vladislav Delay, Rymden (Wesseltoft, Ostrom, Berglund), Stefano Battaglia Trio, Ekalavya (Abhijith PS Nair, Mohini Dey, Sandeep Mohan, Johnson, Roop), Stanley Clarke Band.

Până duminică, pe scena de la Hanul La Răscruce, vor urca Emil Bîzgă Quartet – Gipsy Blues, Exit Oz, Trigon, Benny Rietveld Ensemble, Horea Crişovan Acoustic Trip, Alex Calancea Band, în timp ce în spaţiul realizat la Biserica Catolică din Văliug, vor concerta Gheorghe Fikl, Raul Kusak, Teodor Pop.

Emil Bîzgă Quartet (SUA, România)

Trupa Pink Freud (Polonia), formată din Wojtek Mazolewski – chitară bas, Adam Milwiw-Baron – trompetă, electronics, Rafal Klimczuk – baterie şi Karol Gola – saxofon baritone, are în spate 20 de ani de activitate, fiind considerată una dintre cele mai originale voci în jazzul contemporan. Muzica ei, caracterizată în principal de fuziunea dintre jazz, punk și rock, a cucerit mai ales publicul tânăr către jazz. Liderul formației, Wojtek Mazolewski, binecunoscut publicului gărânez după show-ul susținut cu propriul quartet în 2016, a contribuit la schimbarea unei generații în țara natală, readucând jazzul în atenția publicului polonez. Pink Freud continuă să schimbe gusturi și să atragă public nou, prin modernitatea compozițiilor și un stil energizant, mereu proaspăt și conectat la audiență.

Trupa Pink Freud

Gheorghe Fikl şi Îngerul exterminator: o călătorie în doi la Gărână. Inspirat de contextul festivalului, pictorul Gheorghe Fikl propune o instalaţie-experiment, construită în registru multi-media şi centrată pe expunerea unei singure lucrări de pictură, însoțită de două secvențe foto-video şi de un concert de improvizaţie jazz susținut de artistul vizual care, de mulți ani, este creativ inclusiv în zona muzicală.

 

Gheorgeh Fikl (n.1968, Timişoara) este unul dintre artiştii contemporani cei mai impresionanţi prin ascensiunea de cotă şi interesul din partea colecţionarilor din străinătate şi din România post-comunistă. Format iniţial în zona de experiment şi instalaţie, cu lucrări inovatoare în demers underground-dadaist, cu alăturări aleatorii de obiecte găsite, print-uri, intervenţii de pictură, fotografie etc, artistul s-a îndreptat treptat către un interes special faţă de compoziţiile picturale neaşteptate, destabilizatoare prin contrast asociativ puternic – şi care au devenit ulterior o marcă inconfundabilă a creaţiei sale, aflate într-o permanentă şi subtilă evoluţie.

Apreciat pianist italian al ultimului deceniu, Kekko Fornarelli va fi prezent pe scena Gărâna Jazz Festival alături de ceilalţi doi membri ai trioului, Giorgio Vendola – contrabas şi Dario Congedo – tobe, cu care în martie anul acesta a lansat un nou album – Abaton. Un artist cu un stil unic, inconfundabil, Kekko Fornarelli a câștigat în ultimii ani criticii de jazz și publicul din întreaga lume. Noua creație ce îi poartă semnătura deține o amprentă incredibil de personală. Compozițiile sunt captivante, cu rădăcini clasice, cu influențe variind de la rock, pop la trip-hop, în același timp în strânsă legatură cu libertatea expresivă tipică jazzului.

Kekko Fornarelli Trio

 

Nu putem omite pe Elena Mîndru Finnection feat. Adam Baldych (România, Finlanda, Polonia). Violonistul polonez Adam Bałdych este invitatul special al Elenei Mîndru și al trupei cu care deja a cucerit publicul de la Gărâna Jazz Festival în 2014 – Elena Mîndru Finnection. Prin acest nou proiect, cântăreața invită ascultătorul într-o călătorie muzicală exotica, alături de un cvartet de jazz acustic care include și vioara, instrument ce aduce o caracteristică distinctă și specială muzicii lor. Repertoriul abordat include în majoritate compozițiile Elenei. Muzica lor combină într-un mod original elemente din muzica tradițională românească și jazz. Evoluează alături de cei doi Tuomas J. Turunen – pian, Eero Seppä – contrabas, Anssi Tirkkonen – tobe, percuţie.

Elena Mindru Finnection

 

Cu 40 de ani de carieră, 4 premii Grammy, peste 20 de albume solo şi zeci de albume în calitate de co-lider şi sideman, Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul râvnit de “legendă vie” printre muzicienii de jazz. Stanley Clarke a revoluționat tehnica de a cânta la bas, transformându-l, dintr-un instrument de suport, într-un instrument solo complet. El revine anul acesta pe scena Gărâna Jazz Festival alături de tineri muzicieni de excepție – Beka Gochiashvili la pian, Cameron Graves la keyboards și voce, Shariq Tucker la tobe și Salar Nader la tabla.

Stanley Clarke Band

 

Ieri, la Hanul La Răscruce, Emil Bîzgă Quartet a prezentat proiectul său internațional Gypsy Blues, în compania lui Steve Sinko la pian, Ioan Baranga la bas și Claudiu Purcărin la baterie. Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști ai ultimelor decenii. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale, având o voce distinctă în jazzul modern. A cântat cu muzicieni ca Ray Charles, Jimmy Cobb, Paquito D’Rivera, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson sau Chris Sullivan.

Emil Bizga

Pe lângă concerte, publicul va putea participa la reprezentaţia piesei de teatru Ferma, a trupei Auăleu, la Târgul Naţional de Viniluri, la Expoziţia de afişe de jazz, precum şi la lansarea cărţii Instant Stage semnată de Ioana Tăut.

Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Hiromi Uehara, Omar Sosa, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Louis Sclavis, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen şi mulţi alţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.