La mulţi ani, Radu Beligan!

Radu Beligan, omagiat la TNB

La o vârstă la care cei mai mulţi dintre noi nici nu îndrăznesc să viseze, cel mai mare şi mai iubit actor român regizează, conferenţiază, publică, acordă interviuri şi, mai ales, joacă. Performanţă demnă de Cartea Recordurilor!

Cunoscutul actor şi regizor Radu Beligan împlineşte, în 14 decembrie, 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de carieră, ocazie cu care postul TVR 2 a pregătit o surpriză telespectatorilor săi. Este vorba despre o selecţiune a celor mai interesante secvenţe înregistrate din numeroasele spectacole ale maestrului de-a lungul timpului.

Va juca şi în seara zilei de 15 decembrie, pe scena Sălii “Studio” a Teatrului Naţional Bucureşti, de la ora 19.00, în spectacolul „Egoistul” de Jean Anouilh, al cărui îndelungat şi constant succes la public s-a validat inclusiv prin cele peste 330 de reprezentaţii susţinute până în prezent, cu sală plină!

După încheierea spectacolului, Teatrul Naţional îl va omagia, în prezenţa publicului, pe Radu Beligan, a cărui personalitate unică, operă artistică şi longevitate se confundă cu istoria teatrului românesc. Va fi o sărbătoare dedicată uneia dintre valorile autentice ale culturii române, recunoscute şi preţuite şi peste hotare.

De aceea, toţi cei care încă mai speră că România nu e… altfel decât ţările clădite pe repere de excelenţă sunt invitaţi să se alăture pentru a-i ura “La Mulţi Ani” lui Radu Beligan.

Domnului Beligan, cu dragoste!

Radu Beligan şi Medeea Marinescu în Egoistul

Aniversare specială la TVR 2, de-a lungul săptămânii, dedicată marelui maestru.

Astfel, de luni, 9 decembrie, până vineri, 13 decembrie, TVR 2 va difuza sub titlul “Domnului Beligan cu dragoste”, în fiecare zi, de la ora 7.10 şi de la ora 20.00, câteva minute cu astfel de selecţiuni, momente şi replici memorabile ale personajelor interpretate de Radu Beligan.

Sâmbătă, 14 decembrie, pe parcursul întregii zile aniversare, un număr de zece personalităţi vor transmite sub acelaşi titlu, “Domnului Beligan cu dragoste”, prin intermediul TVR 2, cele mai alese gânduri şi urări. Este vorba despre Mariana Nicolesco, Felix Alexa, Alex Ştefănescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Florin Piersic, Marin Moraru, George Mihăiţă, George Ivaşcu şi Stelian Tănase.

Marin Moraru şi Radu Beligan în Egoistul

Tot sâmbătă, de la ora 13.50, TVR 2 a programat spectacolul “Harvey”, de Mary Chase, cu Radu Beligan în rolul principal. Alături de el, în spectacolul înregistrat la “Teatrul Naţional” din Bucureşti în 1997, apar alţi mari actori precum: Adela Mărculescu, Damian Crâşmaru, Dan Puric, Simona Bondoc, Raluca Penu, Valentin Uritescu şi alţii.

Elwood (Radu Beligan) şi-a adus sora (Adela Mărculescu) şi nepoata (Cristina Pancu) la disperare! Deşi pare un om normal, el povesteşte tuturor despre un prieten nedespărţit, invizibil – un iepure uriaş, care poartă numele de Harvey. Când sora lui încearcă să-l interneze într-un sanatoriu, medicii cred că ea este bolnavă. Încurcăturile se ţin lanţ, iar Harvey, deşi invizibil, este tot mai prezent în viaţa bunului şi simpaticului Elwood. Comedia “Harvey” i-a adus lui Mary Chase “Premiul Pulitzer” în 1945.

Din această toamnă, iubitorii de teatru îl pot urmări pe maestrul Radu Beligan în fiecare luni, la TVR 2, de la ora 20.10, cu un scurt preambul săptămânal al premierelor teatrale difuzate de acest post.

Lecţia de violoncel, în premieră la Teatrul Metropolis

Radu Beligan şi Lamia Beligan în spectacolul de la Teatrul Metropolis. Foto Maria Ştefănescu

Sîmbătă, 14 decembrie, în ziua în care va împlini 95 de ani, maestrul Radu Beligan va urca pe scenă într-o premieră ce îi ese dedicată: “Lecţia de violoncel”, o piesă scrisă special pentru el de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa.

După 20 de ani de căsnicie, Eva (Lamia Beligan), o fostă vedetă de film, trăieşte suspiciunea că soţul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui, ea trebuie să înveţe să cânte la violoncel doar în trei luni. În felul acesta, îl cunoaşte pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (Tania Popa/Rodica Ionescu) şi au doi copii.

Daca la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgosteşte de el şi, fără scrupule, îl seduce, negândindu-se la consecinţele care nu întârzie să apară. Despre alegerea Evei, între rolul pe care şi-l doreşte cu disperare, bărbatul de care s-a îndrăgostit şi soţ, veţi afla în comedia “Lecţia de violoncel”. Scenografia: Nina Brumuşilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.