Veniți să fiți parte din poveste!

La Sibiu, în zilele și nopțile Festivalului, teatrul mondial se reinventează și renaște

Timp de zece zile, Sibiul se va transforma într-o imensă scenă, pe care vor evolua artişti din toate artele spectacolului.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă, dincolo de o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, carte, conferințe, expoziții, muzică, ateliere și o ocazie de învățare și perfecționare pentru mii de voluntari români și străini care s-au alăturat, anual, evenimentului, legând prietenii pentru o viață.

Sibiul. O puternică cetate a teatrului mondial”, afirmă Preşedintele Iohannis

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește anul acesta 25 de ani de existență, chiar în anul Centenarului României căruia îi dedică această ediție. În plus, anul acesta, pe lângă simpatia și absoluta admirație a publicului, Festivalul sibian primește cea mai înaltă recunoaștere a valorii sale: patronajul Președintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis.

Am acordat Înaltul Patronaj FITS 2018 în anul Centenarului României moderne pentru simbolistica întâlnirii fericite dintre celebrarea împlinirilor istorice cu cele ale artei. Felicit abordarea autentică, deschisă întregii lumi, prin care Festivalul sibian își manifestă respectul pentru trecutul României.

Pasiune”, motto-ul FITS 2018, este expresia inspirată a energiei culturale care aduce încă o dată la Sibiu mari personalități ale teatrului, coregrafiei și muzicii. Pentru câteva zile, acestea vor fi promotorii diversității și interculturalității, dovada vie că arta poate depăși orice barieră.

Sunt convins că în anul Centenarului Marii Uniri, regizorii, actorii, dansatorii, muzicienii, și, nu în ultimul rând, spectatorii și vizitatorii vor transforma Sibiul, din nou, într-o modernă cetate a teatrului mondial. Faceți ca această cetate să fie deschisă libertății și creației autentice, impenetrabilă urii și intoleranței, pentru a fi, prin forța culturii, o pledoarie vie pentru umanism, diversitate și coeziune socială”, scrie, pe prima pagină a catalogului Festivalului Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

Festivalul de la Sibiu, unul dintre cele mai importante din lume”

La rândul său, ASR Prinţul de Wales, Patron al ediţiei din acest an a Festivalului, mărturiseşte: „Sunt foarte onorat de invitația de a deveni Patron a celei de-a 25a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și să mă alătur în acest fel Președintelui Iohannis în susținerea acestui eveniment important.

Succesul acestui oraș istoric și minunat – pe care am avut norocul să îl vizitez de mai multe ori, inclusiv în această lună – și succesul Festivalului său Internațional de Teatru, merg mână în mână și nu pot decât să îi felicit pe organizatori pentru că au construit unul din cele mai importante festivaluri de teatru din lume în acest oraș mic și atât de frumos. Prin aceasta ați demonstrat că arta are puterea de a întări comunități și de a aduce beneficii sociale și economice prin atragerea de mii de vizitatori din întreaga lume.

Una din trăsăturile specifice ale Festivalului este dimensiunea internațională a programului de voluntariat, care conectează tinerii din Sibiu cu tinerii din întreaga lume. Îmi face o nespusă plăcere să aflu că tineri din Marea Britanie sunt implicați în acest program și sper foarte mult că aceste legături cu universitățile britanice și tinerii noștri vor continua să se adâncească și să se extindă.

Sunt bucuros în special să văd atât de multe organizații britanice care participă în acest an la Festival. Asta arată rolul vital pe care Britsih Council – al cărui vice-președinte sunt și care aniversează 80 de ani în România – l-a jucat în sprijinirea Festivalului de la Sibiu în anii de început.

La aniversarea a 25 de ani a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vă doresc la fel de mult succes pentru cel puțin încă 25 de ani de acum înainte. Marea Britanie este mândră de tot ce ați obținut și de contribuția ei modestă în călătoria dumneavoastră impresionantă. Nu pot decât să adaug că îmi doresc să văd acest parteneriat strâns continuând mulți ani de acum înainte”.

La mulți ani, FITS!”

Sibiul se cufundă din nou în teatru, animație stradală și sărbătoare.

Tema acestei ediții este în ton cu aniversarea marcată: PASIUNE. Da! Trebuie pasiune să pui în scenă un asemenea eveniment, să coordonezi zeci de spectacole pe zi, sute de actori și mii de spectatori. Numai pasiunea pentru teatru a ținut Festivalul în picioare timp de 25 de ani și l-a făcut să crească frumos, făcând cinste orașului și țării.

Felicitări și succes echipei Teatrului Național „Radu Stanca”! Bun venit publicului minunat care face ca succesul acestui festival să depășească granițele Sibiului, ale României și ale Europei!

La mulți ani, FITS! Să bucuri Sibiul și publicul cu cel puțin încă atâtea ediții!”, urează Astrid Cora Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

Mă înclin cu smerenie în faţa acestei dăruiri de suflet, talent şi energie”

În ultimii 25 ani, Sibiul a devenit nu doar una din scenele naționale cele mai inovatoare și active, ci o capitală – întâi românească, apoi europeană și mondială! – a teatrului. Ne ia numai câteva cuvinte să o spunem, însă în aceste cuvinte se ascund 25 ani, adică 9131 de zile și deseori nopți de vis, de speranță, de înfrigurare, de eforturi susținute și uneori neîmplinite, dar reluate iar și iar, pentru a prezenta lumii întregi unul dintre cele mai mari și renumite festivaluri internaționale de teatru ale acestui început de mileniu. Ca actor și ca ministru al Culturii, mă înclin cu recunoștință și smerenie în fața acestei imense dăruiri de suflet, talent și energie.

Anii dificili de după 1989 au marcat profund societatea românească: ni s-au schimbat valorile, modelele, mentalitățile și comportamentul. Festivalul de la Sibiu este printre puținele inițiative ale acestei perioade care a reafirmat, demonstrat și confirmat faptul că noțiunile de rigoare profesională, de îndrăzneală creatoare, de ambiție, de performanță europeană, de spirit de cucerire și de urmărire neîncetată a excelenței nu doar au ce căuta în vocabularul românesc, dar constituie chiar pietrele de temelie ale unei experiențe culturale recunoscute azi în întreaga lume.

Douăzeci și cinci de ani mai târziu, Sibiul a plantat România adânc în amintirile și în sistemul de valori ale oricărui actor, regizor, critic sau simplu împătimit de teatru de pe această planetă. Ca român și ca ministru al Identității Naționale, nu pot decât să fiu mândru de această realizare a colegilor mei de breaslă.

La un secol de la Marea Unire, orașul Consiliului Dirigent se poate lăuda că, an de an, face să bată la fel inimile tuturor spectatorilor români, minoritari și străini, că este locul unde adevărurile se rostesc cu glas tare și intonație gravă, iar națiunile își prezintă unele altora emoțiile și năzuințele prin intermediul unei convenții teatrale. Deși este veche de mii de ani, aceasta se reînnoiește cu fiecare regizor și interpret iar unul dintre cele mai importante locuri de validare și confirmare ale acestor inovații se cheamă Sibiu. Ar fi îndrăznit înaintașii de la 1918 să spere asemenea cinste planetară?

În acest oraș magnific, în care fiecare piatră deapănă atât de multe vechi povești și legende, aerul se încarcă în fiecare an cu mii și mii de noi incantații în toate graiurile posibile, de noi vibrații, mișcări și ritmuri, de lumini și tăceri nemaitrăite încă. La Sibiu, în zilele și nopțile Festivalului, teatrul mondial se reinventează și renaște, pentru ca omenirea să poată avansa fără a pierde vreun strop de mirare și de suflet.

Urez viață lungă și realizări la înalțimea viselor celor mai îndrăznețe tuturor celor care – organizatori sau actori, voluntari sau spectatori, regizori sau tehnicieni – transformă an de an piatra din pavajul Sibiului în spațiu scenic, sfințit cu fiecare pas, în numele nobilei și anticei arte a teatrului”, afirmă George Ivașcu, Ministru al Culturii și Identității Naționale.

Sibiul, loc de întâlnire al elitei artelor spectacolului”

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă, în mod strălucit, o dezmințire a prejudecății că România de azi ar fi lipsită de vocația construcției ample și durabile. Împreună cu evenimente precum deja venerabilul Festival Internațional „George Enescu“ și cu inițiative încă tinere, cum sunt Festivalul Filmului European, Festivalului Internațional de Film „Transilvania” de la Cluj ori Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași, FITS face parte, prin excelență, din seria manifestărilor care transformă, an de an, orașe importante din România în adevărate capitale artistice internaționale. Pentru ca valorile românești să se bucure de vizibilitatea cuvenită în lume sunt necesare, înainte de toate, edificii trainice în țară. Ansamblul impozant ce are loc la Sibiu de un sfert de secol, este, în acest sens, exemplar. Înainte ca urbea transilvană să devină loc de întâlnire, în fiecare vară, pentru elita mondială a artelor spectacolului, a fost nevoie ca priceperea să întâlnească pasiunea. Cu atât mai oportună ni se pare Pasiunea ca temă a acestei ediții aniversare – cea de-a XXV-a – în anul în care România își sărbătorește Centenarul. Pentru că – lăsând de-o parte o clipă teama de cuvinte mari – ce se întâmplă de 25 de ani la Sibiu grație lui Constantin Chiriac și echipei sale vădește, dincolo de tenacitate și viziune, patriotismul în forma sa cea mai autentică: aceea de dragoste demonstrată prin fapte”, apreciază Liliana Țuroiu, Președintele Institutului Cultural Român

Am dezvoltat dialogul şi am depăşit crizele cu Iubire şi Pasiune”

În an Centenar, când România sărbătorește existența sa, într-un stat european puternic, creat în numele democrației și progresului, aniversăm totodată 25 de ani de Festival!

Cu Iubire și Pasiune, am dezvoltat acest Festival, ca loc de întâlnire al marilor artiști, alături de tineri care surprind și aspiră; totul sub semnul marii calități, al diversității și al dorinței de dialog și cooperare, în numele frumosului.

Vor fi prezenți la Sibiu 3.300 de artiști din 73 de țări, care vor juca în 525 de spectacole, în 73 de spații de joc, în fața a circa 69.000 de spectatori pe zi, pe parcursul a 10 zile!

Filozofia acestui festival este promovarea marii calități artistice, făcută printr-o selecție foarte riguroasă, descoperirea unicității și diversității artistice de pe toate continentele în dialog cu artiștii români și europeni și aducerea miracolului și a emoției în stradă, în biserici, în situri istorice și în spații publice, în fața spectatorilor care nu au obiceiul de a merge în sălile de spectacole! Am înconjurat această construcție cu piloni durabili:

Bursa de Spectacole, Programul de Voluntariat: Platforma doctorală în artele spectacolului și management cultural: dezvoltată împreună cu școala doctorală a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și a altor 19 universități de pe toate continentele, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, Promovarea noii dramaturgii, Conferințe speciale și publicarea cărților fundamentale în teatru și artele spectacolului. Dar şi Secțiunea Film și Platforma de arte vizuale

Să nu uităm nici de Fabrica de Cultură UniCredit: centrul alternativ pentru cultură, educație și cercetare. „Casa” celebrelor spectacole Faust, Lulu, Metamorfoze și a viitoarei premiere – Povestea prințesei din Edo –, toate purtând semnătura lui Silviu Purcărete, un spațiu industrial, transformat într-un centru cu cinci spații de joc.

Un loc important consider că îl ocupă Aleea Celebrităților: la cele 31 de stele acordate în ultimii 5 ani, se adaugă anul acesta: Peter Sellars, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Huppert, Wajdi Mouawad, Ioan Holender, Hideki Noda și Valery Fokin.

Aniversăm alături de British Council, 80 de ani de existență a respectatei structuri culturale în România, printr-un program de spectacole creat special! În cinstea aniversării a 70 de ani de existență a statului Israel, prezentăm un sezon artistic extraordinar de dans și teatru israelian!

Parteneriatul cultural strategic creat cu SUA continuă și prin intermediul programului American Democracy Series, seria de spectacole special prezentate pentru militarii NATO, precum și prin prezența numelor celebre, Peter Sellars, Mikhail Baryshnikov, David O’Hara, alături de participarea marilor universități americane. Prefigurăm programul cultural româno-francez 2019, precum și aniversarea comună a festivalurilor de la Shanghai și Sibiu.

Construind încredere, am adus în festival Unicitatea în diversitate, am promovat Creativitatea, făcând astfel Punți și Legături, am dezvoltat cu Energie Dialogul și am depășit Crizele cu Iubire și Pasiune.

La 25 de ani de existență, Echipa Festivalului mulțumește tuturor celor care ne-au ajutat, ne-au sprijinit și ne-au înțeles în viziunea și curajul nostru. Am dori să-i putem nominaliza pe toți oamenii care au ajutat acest festival! Ar însemna să scriem multe cărți. Dar gândul nostru bun, zâmbetul nostru și mulțumirea noastră, vă însoțește pretutindeni, pentru că faceți toți parte din această familie uriașă a festivalului care face posibilă nașterea Frumosului!

Plecăciune tuturor.

Vouă și tuturor celor care vor veni – Haideți cu noi mai departe!”, mărturiseşte

Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

A fost odată…

În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.

Era martie şi erau troiene de zăpadă.

Festivalul a crescut de la an la an, a căpătat amploare din ce în ce mai mare, numărul țărilor participante ajungând de la opt, la cea de a doua ediție, până la 68, în 2005. Nu mai puțin de două mii de participanți au fost prezenți atunci la Sibiu, pregătind agenda culturală pentru programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 a marcat o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi Marea Regiune, reunind peste 2.500 de invitaţi din 70 de ţări.

Personalități de renume mondial, artiști, regizori, ambasadori, premieri, președinți, au fost prezente la Festival de-a lungul timpului și mulți dintre aceștia revin an de an. Faptul că într-un oraș mic din Transilvania are loc cea mai mare celebrare a artelor spectacolului din lume a atras și atrage în continuare zeci de mii de pasionați de cultură, într-un pelerinaj care umple Sibiul de efervescență. Străzi, piețe, catedrale, biserici, parcuri, cetăți, hale și săli de teatru, toate sunt pline până la refuz cu oaspeți veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de această sărbătoare.

Devenită aproape tradiție de câțiva ani, știrea că Festivalul începe cu toate biletele vândute nu mai miră pe nimeni, la fel și faptul că locurile de cazare din oraș sunt, de asemenea, ocupate în totalitate, mult înaintea primei zile de Festival. E un semn de normalitate, o confirmare a unui dat: cultura schimbă comunități, aduce oamenii împreună și poate modifica fundamental în bine și pentru totdeauna istoria și arhitectura unui oraș, căci în Sibiu halele industriale dezafectate au fost transformate într-o veritabilă Fabrică de Cultură.

În 1993, un grup de oameni a pornit un Festival. Din dragoste de teatru, de oraș, de comunitate. Astăzi, o lume întreagă recunoaște cu reverență că, vreme de zece zile, în timpul Festivalului Internațional de Teatru, Capitala Culturală Mondială este în România, la Sibiu.

Personaje gigantice aduc creaturi din alta lume in Fantastica lume a gigantilor

 

Călători prin timp

 

(credit Foto deschidere Rares Helici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.