Lazăr toarnă gaz pe foc după rapoartele Comisiei de la Veneția

Procurorul general, Augustin Lazăr, declară că opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală confirmă îngrijorările procurorilor. Șeful Ministerului Public mai spune că, dacă modificările vor intra în vigoare, „vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp”.

Procurorul general arată și că multe dintre modificările aduse în Parlament Codurilor penale „ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar  în lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave”. De asemenea, în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc, din nou, în cele două Camere pe Codul penal și Codul de procedură penală, Augustin Lazăr precizează „disponibilitatea” Ministerului Public de a contribui la „reevaluarea” modificărilor.

Mesajul complet al Ministerului Public:

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, reamintește demersurile făcute de Ministerul Public prin care au fost analizate propunerile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, inclusiv prin consultarea unităților de parchet și a structurilor specializate, analize ce au identificat prevederile neconstituționale care afectau aspecte esențiale ale procesului penal, reglementarea unor infracțiuni, precum și încălcarea standardelor privind calitatea legilor, privind securitatea juridică.

În acest sens au fost și comunicatele din datele de 19 iunie 2018, 25 iunie 2018, 3 iulie 2018 și 13 iulie 2018.

Concluziile Avizului Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, adoptat la data de 20 octombrie 2018, au confirmat îngrijorările procurorilor cu privire la faptul că noile coduri vor conține, în situația intrării în vigoare, contradicții care vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp.

De asemenea, multe dintre modificări ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar  în lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.

Luând act de recomandarea Comisiei de revizuire în ansamblu a legilor de modificare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităților de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală, astfel încât să se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele îndeplinirii rolului constituțional de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Totodată, atrage atenția asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneția privind modificările aduse legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 și 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia independența procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea și eliberarea din funcție a procurorilor din vârful ierarhiei și care stabilesc rolul ministrului justiției în aceste proceduri, precum și asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menținerea rolului CSM și a Președintelui României”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Lui Lazar si celor care vor „O țară ca afară”!
    – Monica Macovei si-a schimbat lookul. In loc de COADĂ DE CAL poartă COADĂ DE TOPOR.
    – Harap Alb e acum si-n varianta neagră, iar „Albă ca Zăpada” o putem urmări în varianta „Albu ca Zăpada”.
    – Se zvonește că Monica Macovei ar fi schimbat titlul povestirii Moș Ion Roată in Moașa Beată.
    – In povestea „Punguța cu doi bani”, moșul, cu sciatica de la UE nu avea cocos, avea cocoașă.

    • Nu, infectiune umana, Tractoristule General, gasca voastra securista de tradatori ai Romaniei si ai statului de drept
      confirmati ca sunteti pe mana cu bolsevicii sefi ai Colhozului european care asculta numai de „ingrijorarile” voastre si pe care nu-i ingrijoreaza protocoalele pe care le-ati incheiat cu sefii Securitatii ca sa ingenunchiati toata Justitia, voi fiind in genunchi dintotdeauna si fara protocoale… Daca astazi, Toader, dupa amanari in lant nu-i anunta cererea de revocare acestei scursuri umane comunistoide, inseamna ca pe aceasta baza au aparut zvonurile remanierii sale. Doar ca aceste zvonuri ale propagandei securistoide au motivat perspectiva remanierii pentru ca nu
      i-ar face „jocul” lui Dragnea in problema amnistiei/gratierii!?!? Marsave sunt slugile Securitatii din mass-media…

  2. Procurorul General al ROMANIEI, Augustin Lazar, trebuie sa aiba soarta fostei Sefe DNA, Laura Codruta, sunt la remorca sotului doamnei Carmen, doresc luxarea Puterii: PSD-ALDE, doresc sa nu tina cont de voturile romanilor din dec.’2016 ! In rest sa auzim si de mai bine !

    • Mai C.G.-ule. mai bine te-ar da pe tine afara din serviciu ca mmananci banii contribuabililor de pomana. In afara de semnat condica si numaratul lefii babane de sinecurist la stat, mai stii sa faci si altceva? Nici la comentarii nu te pricepi, dai mereu cu mucii in fasole.

  3. Lazarica, cand pleci acasa la Alba, te rog s-o iei si pe Luluta de mana sa nu incurce trenurile!

  4. Editat acest om a spus de la inceput exact ce concluzii au tras expertii comisiei de la Venetia! gasca de infractori pesedistoaldisti au pus justitia pe butuci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.