Legătura lui Busuioc cu Belina

Noul șef al Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a fost director al Corpului de Control – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în 2013, anul în care Direcția Națională Anticorupție spune că, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafața de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate, tot ilegal, unei firme private.

De altfel, DNA a dispus extinderea urmăririi penale față de Sevil Shhaideh, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, și faţă de trei foști subalterni ai lui Busuioc: Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Rodica Gușă, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Alexandrina Anduța Diaconu, registrator-șef în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Busuioc a ocupat funcția de director al Corpului de Control – ANCPI în perioada 1 februarie 2013 – 11 februarie 2014.

El a ajuns în atenţia opiniei publice în această vară, înainte că Sorin Grindeanu să fie dat jos de PSD din funcţia de premier. El a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din funcţie. În absenţa semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au blocat la rândul lor publicarea actul de eliberare din funcţie. Busuioc a fost înlocuit apoi cu Victor Ponta. El este foarte strâns legat de Liviu Dragnea, fiind fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în perioada în care actualul șef al PSD conducea această instituţie. Viitorul șef al Curții de Conturi a fost însă promovat pe filiera PDL de către Elena Udrea. În cadrul discuțiilor pentru numirea noilor șefi de la Curtea de Conturi, Dragnea a dorit să atragă atenția că niciunul nu este membru PSD sau ALDE, inclusiv Mihai Busuioc. „Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înţeles, dacă era o negociere politică, bineînţeles că tot de la această tribună probabil că aceleaşi personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un preşedinte sau un vicepreşedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-şi depună candidatura pentru acele posturi. Deci liber la politizare. Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva – cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD – ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă – şi asta îi rog –, depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi“, a spus Dragnea. În schimb, „la Curtea de Conturi președinte trebuie să fie Mihai Busuioc de la PD (promovat de Blaga și Udrea)! De fapt, miza e clară: Busuioc să îngroape la Curtea de Conturi tot ceea ce au semnat Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh la MDRAP. Ați înțeles acum la ce sunt bune voturile din Parlament ale PSD?“, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Revenind la foștii subalterni ai lui Busuioc de la Cadastru, DNA susține că pentru realizarea trans­ferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013, act cu caracter individual, și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituția României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale Apele Române, Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale Apele Române. Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (Insula Belina și Bațul Pavel), cu încălcarea dispozițiilor din Codul civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate. În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională Apele Române și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare, nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, conform DNA.

Sub pretextul realizării complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre – Belina – Seaca“, la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională Apele Române în proprietatea publică a județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

A picat concursul la Garda Financiară, dar l-a „luat“ pe cel de la Curtea de Conturi

Unul dintre consilierii de conturi votați miercuri de Parlament pentru a ocupa un post la Curtea de Conturi a României (CCR) este Aurel Dumitru. Despre el s-a aflat că în 2011 a vrut să fie definitivat pe un post la Garda Financiară din Focșani. Deși avea ceva vechime în branșă, el făcând parte din vechea gardă de comisari, a fost respins la un examen, iar acum a ajuns consilier de conturi. Presa din Vrancea a relatat la începutul anilor 2000 faptul că Aurel Dumitru era unul dintre cei care „colectau“ sponsorizări pentru evenimentele publice organizate de Marian Oprișan. Scandalul a fost uriaș în Vrancea când comisarii Gărzii Financiare erau trimiși să ceară sponsorizări chiar și pentru echipa de fotbal a orașului Focșani.

Dacă până acum noua garnitură de șefi și comisari la Curtea de Conturi era necunoscută opiniei publice, Cotidianul a făcut demersuri să obțină CV-urile acestora. Aurel Dumitru a absolvit Academia de Studii Economice din Iași și are un master în Management, Administrație Publică. Conform CV-ului, între 1992 și 2003 a fost comisar principal la Garda Financiară din Vrancea, iar până în 2013 a fost comisar superior. În perioada februarie 2014 – mai 2015, a fost director comercial la o firmă privată. În luna mai 2015, Dumitru a redevenit bugetar, ocupând postul de inspector superior la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, unde s-a ocupat de controlul operativ și inopinat în domeniul respectării legislației economico-financiare și fiscale în domeniu. (G. Dinescu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.