Ministerul Economiei promovează în Parlament o lege prin care se prevede alocarea de la buget a unei sume echivalent în lei a 6,7 milioane de dolari pentru rambursarea unui împrumut luat din America de România în 1992 ca să se cumpere bumbac…din America. Americanii au cerut banii înapoi în 2022, când creditul a atins scadența iar suma de 6,7 milioane dolari este compusă din rate de capital – 4.89 milioane dolari, dobânzi – o,8 milioane dolari, penalități de întârziere – 1.03 milioane dolari
„Art. 1
(1) Datoria publică aferentă împrumutului acordat de Guvernul SUA, prin Departamentul Agriculturii și Comodity Credit Corporation (CCC), în baza programului CCC – Legea publică nr. 480/1992, pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA, în cuantum de 6.743.617,46 USD înregistrat la data de 31 mai 2024, reprezentând: rate de capital 4.890.499,09 USD, dobânzi 821.066,45 USD, penalități de întârziere 1.032.051,92 USD, precum și alte costuri asociate, se rambursează din fondurile aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în anul 2024.
Art. 2
(1) Obligațiile financiare menționate la art. 1 și, respectiv, fondurile prevăzute în bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se majorează cu penalitățile de întârziere datorate până la data plății efective, tinând cont de dobânda zilnică de întârziere comunicată de Departamentul Agriculturii al SUA, respectiv 34,08 USD„, sunt cele două articole de lege.
În anul 1992, în baza Legii Publice americane nr. 480, titlul I, Guvernul SUA, prin Departamentul Agriculturii şi Comodity Credit Corporation (CCC) a acordat Guvernului României un credit comercial în valoare de 9,952 mil. dolari SUA, pe termen de 30 de ani, cu 6 ani perioadă de graţie, cu o dobândă inițială de 2% și o dobândă în continuare de 3% pe an, conform acordului semnat pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA.
În numele Guvernului României, acordul de credit a fost negociat în SUA cu reprezentanții de la acea dată ai Ministerului Industriei (actualmente Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – succesor în drepturi și obligații), Ministerului Economiei şi Finanțelor (actualmente Ministerul Finanţelor), Ministerului Comerțului şi Turismului şi Agenției Române pentru Dezvoltare.
Pentru realizarea importului de bumbac fibră, au fost desemnaţi prin licitaţie publică cinci operatori economici specializaţi în operaţiuni de comerţ exterior, aceştia fiind:
SC ROMÂNOEXPORT SA; SC TRICOROM SA; SC TEXTILCOTTON SA; SC IMPEX OVERSEAS CORP SRL; SC TUVIC IMPEX SRL.
Importatorii de bumbac desemnaţi au încheiat la vremea respectivă contracte de mandat special cu Ministerul Industriei prin care s-au angajat să importe bumbacul fibră din SUA, să-l livreze societăţilor comerciale prelucrătoare (filaturilor) din România şi să ramburseze creditul american, ratele scadente la credit şi dobânzile aferente, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
Importatorii de bumbac mandataţi au plătit dobânzile la creditele contractate până în anul 1998 inclusiv, după care, odată cu scadenţa primelor rate de capital şi dobândă la credit, au încetat plăţile motivând că întreprinderile cărora le-au vândut bumbacul nu au mai plătit contravaloarea acestuia.
Creditele angajate de două dintre societăţile comerciale importatoare de bumbac fibră care se derulau prin Banca Română de Comerț Exterior – BRCE şi anume ROMÂNOEXPORT SA şi TRICOROM SA, au fost preluate de AVAB (actualul AAAS) pentru recuperarea datoriilor acestora şi plata în contul CCC a sumelor datorate.
Creditele angajate de celelalte trei societăţi comerciale, respectiv SC TEXTILCOTTON SA, SC IMPEX OVERSEAS CORP SRL și SC TUVIC IMPEX SRL care s-au derulat prin Banca Comercială Română – BCR, au rămas în urmărirea recuperării acestora de către autoritatea centrală din domeniul economiei.
Pentru recuperarea unor sume plătite de către Ministerul Economiei, cele trei societăți importatoare de bumbac fibră au fost acționate în instanță, însă din cauza situației juridice a acestor operatori economici (aflați în faliment sau radiați), debitele nu au mai fost recuperate.
Pentru a nu deteriora relaţiile comerciale şi diplomatice cu SUA, în perioada 2000-2006, Ministerul Economiei a inițiat si au fost aprobate de Parlamentul României, urmatoarele acte normative: OUG nr. 238/2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 588/2001, Legea nr.436/2004 şi Legea nr. 125/2006 prin care a fost reglementată rambursarea ratelor de capital pentru cota-parte din credit pe perioada 1998 – 2005, precum şi achitarea dobânzilor şi a altor costuri externe aferente acestei cote-părţi de către Ministerul Economiei, din suma alocată de la bugetul de stat. Adoptarea acestor legi a durat foarte mult, având ca efect aplicarea unor penalizări la plata datoriilor.
În data de 15 octombrie 2022, a avut loc ultima scadență a împrumutului. Dat fiind că partea română nu plătise decât 3 milioane de dolari din tot împrumutul, americanii au venit și au cerut banii înapoi deîndată. A mai durat doi ani până la prezentul proiect de lege, dar care s-a redactat, așa cum spune Economia după ce, în 12 iunie 2024, „USDA(Departamentul pentru Agricultură al SUA) comunică MEAT obligațiile de plată ale României, la data de 31.05.2024, care sunt în valoare totală de 6.743.617,46 USD, compusă din: rate de capital neachitate în sumă de 4.890.499,09 USD, dobânda inițială neachitată 821.066,45 USD și penalități de întârziere la 31.05.2024 1.032.051,92 USD.
Dobânda penalizatoare pe zi, conform comunicării USDA din 31.03.2024 este de 34,08 USD„.
Rusia a platit in contul ajutorului american/arme si munitie,plus multe altele/ din al doilea razboi mondial din 1945 pana hat,prin 2005; noi ce cusur avem,nimic nu e gratuit
Simplu bre,. Cui i-a trebuit bumbac din america, apoi acela să ramburseze,.din buzunarul propriu..
He he! “Cui i-a trebuit bunbac” e de mult cartier rezidențial in locul firmei inchise probabil, prin 95-2000, așa ca”turcu (statul roman) care a semnat este bin de plata! Cate de astea om fi plătit sau o sa avem de plătit!
o lege sa recuperam 4 miliarde, pentru autostrada de 40km, nu va duce mintea?
E greu de crezut ca guvernul si parlamentul se ocupa cu asemenea maruntisuri; cel mai probabil cine stie ce „investitor strategic” vazand halul de descompunere institutionala a statului roman, a hotarat sa-si mai traga cateva milioane, ca acum e momentul..
se jefuiesc metodic și fără scrupule Coloniile Marginale Delabrate !
Rămâne întrebarea PERNICIOASĂ:
Căt bumbac s-a importat de fapt ?
măR🤮g…
● guitZă- eduKKatZia e DELABRAnTĂ -guitZă ●
…eu ma intreb daca acel bumbac a ajuns vreodata in cocioc!…
Se mira cineva? COLONIA AMERICANA Romania va trebui sa returneze si cheltuielile facute de americani in timpul razboiului inter-american. Iar niste romani vor iesi in strada ca sa sustina acest demers, sub conducerea celebrului bolnav mintal caruia i se zice ceausescu, strigand JOS KOMUNIZMU.
deci unii au foosit au facut profit sau au dat faliment…firmele sau mai bine zis terenurile au intrat pe mana baietilor destepti din imobiliare, iar noi/poporul roman suntem buni de plata dupa 32 de ani…Felicitari guvernelor incompentente sau este o ciorba reincalzita, restituirea a ceva platit…alb sau negru parem o lume in deriva cu fuduli CDR=PD+PNL+PNCTD PSD, iar PD-L+PNL, PSD+PNL, Ciolos PSD PNL(PDL)+USR si de peste doi ani PNL+PSD.
CATE ASEMENEA MINUNI ZAC PRIN MINISTERE PT un PATRICIU si alti oameni „valorosi”?
O Colonie devine Colonie în primul rând fiindcă îi place să fie colonie. Cu puține exceptii..Așa ne invata Istoria.
hehehe, sa vedeti ce-o fi cand va trebui rambursat creditul pentru Patrioatele cadorisite Ucrainei sub cizma americana!
Acuma va ****** pe voi pentru 8 meleoane, pentru 8 melearde o sa muriti de diaree acuta.
Ori plătim,ori ne duc cu vaporul să muncim pe plantație în frunte cu șeful de trib de-atunci,Petre Roman!
sa fure si ei un pic si sa plateasca asa zisul stat democrat prin hotarire -lege de guvern/parlament…
deh…sa nu ziceti ca e metoda bolshevica…astia breveteaza hotia in nume propriu si plata la colectiv….
era un fost ministru Micu ce se interesa de importul de bumbac…parca asa-i zicea…
FALIMENT scrie pe ” our democracy ” ( 35.000 MLD coco gaură neagră ) !!! …Cu ” Patriotul ” donat ( la impuse ca și bumbacul ) , știe careva dacă rușii l- au nimerit cu vreo lopată !??
Si…? Unde sunt maiourile si chilotii …Tetra ??? Ai lui Burduja si toti militienii parca au luat imprumuturi de la Bancorex ???
Interesant este că bumbacul acesta s-a contractat exact în perioada în care industria textilă era pusă pe butuci. In orașul meu din fosta Intreprindere Textilă în care lucrau vreo 5000 de oameni (4000 femei) s-a ales praful. Acum s-au apucat să demoleze clădiri care au funcționat mai bine de o sută de ani.
Acum 200 și ceva de ani kazarii perciunați cu tichie pe chelie, alungați din țările apusene pentru că nu le plăceau munca s-au aciuat prin America și România( Țările Române) și s-au apucat de ce știu ei mai bine, de negustorii și înșelăciuni, în America nu prea le-a mers dar în România au găsit adevăratul El Dorado, cu mințile lor iscusite au reușit să-și impună planul diabolic de prăduire a terenurilor țăranilor necunoscători de carte și apoi a economiei prin infiltrarea vicleana în drgătoriile statului și uite așa au devenit ce sunt astăzi, cu Ceaușescu nu le-a mers că ăla îi punea să muncească și s-au cărat cu mult aur prin metode geniale în țara făgăduită, după care au revenit după complotul înlăturării lui ceașcă și s-au apucat și cu mai multă râvnă la prăduirea țării cu complici de-ai lor din America, ăsta este adevărul tovarăși, mai citiți că, cartea vă deșteaptă bă, lăsați tiktoacele și frecibucile !