Legea 90/2001, în contradicție cu Constituția și Codul Penal

Cea mai discutată lege din aceste zile este Legea 90/2001, care-l împiedică pe Liviu Dragnea să devină prim-ministru. De 15 ani de cînd este în vigoare, absolut nimeni nu şi-a pus problema constituţionalităţii ei, deşi conţine prevederi atît de redundante încît ai impresia că a fost scrisă de cineva cu picioarele!

Să recitim cu mare atenţie art. 2 din Legea 90/2001:

Este limpede că, aşa cum este formulată, legea se referă doar la cei care pot fi membri ai Guvernului şi precizează că aceştia pot fi:

– 1. persoanele care au numai cetăţenia română

– 2. cele care au domiciliul în România

– 3. cele care au toate drepturile electorale

– 4. cele care nu au suferit condamnări penale

– 5. cele care sînt incompatibile cu aceste funcţii.

La instalarea Guvernului Cioloş, noi am fost cei care au sesizat că ministrul Mediului, CRISTINA PAŞCA PALMER, a declarat pe propria răspundere că are domiciliul la Bruxelles şi, potrivit Constituţiei şi Legii 90/2001, nu putea deţine funcţia de ministru! Ulterior, şi-a modificat Declaraţia de avere, iar printr-un Comunicat oficial, a recunoscut că a fost o greşeală!

Totuşi, nici pînă astăzi, Cristina Paşca Palmer, căsătorită de ani de zile cu ofiţerul american Tod Palmer, nu ne-a comunicat dacă are şi cetăţenia americană, ceea ce ar fi împiedicat-o să devină ministru în Guvernul României, potrivit art. 2 din Legea 90/2001, care cere imperativ ca un ministru să aibă NUMAI cetăţenie română!

Liviu Dragnea – după Constituţie are voie să fie prim-ministru, dar după Legea 90/2001 are interdicţie

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, trebuie luate în calcul punctele 3 şi 4 de mai sus, referitoare la persoanele:

3. care au toate drepturile electorale

4. care nu au suferit condamnări penale.

Aceste chestiuni au o doză de absurditate, căci există persoane care sînt condamnate penal, dar beneficiază de drepturile electorale, adică de a alege şi de a fi ales, dar există şi persoane cărora, prin sentinţă judecătorească, li se interzic PE O PERIOADĂ DE MAXIM 5 ANI drepturile electorale, potrivit art. 66 din Noul Cod penal, al. 1, literele a, b şi d!

Lui Liviu Dragnea, însă, în sentinţa de condamnare din Doasarul Referendumului, nu i s-a aplicat această pedeapsă complementară nici măcar pentru o zi! Cu toate acestea, Legea 90/2001 îi interzice practic PE VIAŢĂ să mai fie ministru, deci să îi fie aplicată această pedeapsă complementară, deşi nu a fost pronunţată de vreo instanţă, ceea ce este absurd din punct de vedere legal, chiar dacă, din punct de vedere moral sau politic, o asemenea opinie ar avea acoperire!

Unii dintre cititori poate că îşi mai amintesc faptul că, într-o speţă similară, CCR s-a pronunţat privind neconstituţionalitatea art. 222 din Noul Cod Penal, referitor la „arestul la domiciliu”! În şedinţa din 7 mai 2015, Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile articolului 222 din Codul de procedură penală încalcă legea fundamentală, întrucât nu este precizată durata maximă a arestului la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă.

Şi în cazul Legii 90/2001, este vorba despre aceeaşi problemă: că nu se precizează durata interdicţiei unei persoane care a fost condamnată penal de a ocupa un post de ministru şi nici dacă, printr-o achitare ulterioară sentinţei definitive, în urma unei reviziuiri sau a deciziei CEDO, condamnarea iniţială este decăzută!

Să luăm ca exemplu cazul lui Decebal Traian Remeş, care a fost condamnat penal fiind chiar ministru şi, luînd ad litteram textul legii 90/2001, nu ar mai putea fi niciodată ministru, deşi, prin decia CEDO s-a stabilit că sentinţa lui de condamnare a fost ilegală!

Însă ceea ce în mod cert va fi obiectul unei decizii a CCR este faptul că legea 90/2001 contrazice art. 66 din Noul Cod Penal:

– Codul Penal prevede că pedeapsa complementară privind interzicerile de mai sus poate fi dispusă pe o perioadă de la 1 la 5 ani

– Legea 90/2001 nu face referire la nici o durată, interdicţia fiind dispusă pe viaţă.

Cum Liviu Dragnea a fost condamnat fără aplicarea unei pedepse complementare, este absurd ca Legea 90/2001, cînd face referire tocmai la o condamnare penală, să nu ţină cont de interzicerea pe un termen strict limitat a unor drepturi, cu atît mai mult, cu cît sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea nu prevede nici o pedeapsă complementară!

Şi Constituţia României face referire la „Restrîngerea unor drepturi cetăţeneşti” la art. 53, cu precizări extrem de interesante:

Problema lui Liviu Dragnea este că în Constituţie se precizează că „Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege”, iar această lege există şi, în acest moment, este în vigoare, chiar dacă ea contrazice prevederile Codului Penal!

Aici este obligatoriu ca, la solicitarea Avocatului Poporului, CCR să se pronunţe, căci este de neimaginat cum n-a observat nimeni pînă acum contradicţia aceasta flagrantă dintre Legea 90/2001 şi Codul Penal! Şi nu e vorba doar despre Liviu Dragnea, ci despre orice altă persoană care s-ar putea afla în viitor într-o astfel de situaţie şi care, dacă s-ar adresa la CEDO, ar cîştiga fără discuţie procesul, căci dacă legea nu-ţi interzice un drept, nici o autoritate nu ţi-l poate lua!

Şi noi credem că Liviu Dragnea ar trebui să evite acum, cînd PSD a cîştigat detaşat alegerile, să păstreze această discuţie în spaţiul public, din moment ce nu există o reglementare care să spună că Legea 90/2001 este neconstituţională şi, probabil, că, în final, Dragnea aşa va şi face pentru ca, aşa cum scriam chiar a doua zi după alegeri, să nu facă praf şi pulbere rezultatul formidabil al partidului pe care-l conduce!

Că ne place sau nu Liviu Dragnea, asta este o cu totul altă chestiune. Cert este că dacă va avea înâelepciunea ca acum să desemneze o persoană care să pună în practică Programul de guvernare anunţat, notorietatea lui Liviu Dragnea va creşte şi nu va trebui să mire pe nimeni dacă în 2019 va intra în cursa prezidenţială cu şanse mari s-o şi cîştige!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.