Legea care sporeşte puterile Jandarmeriei face valuri

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, îi cere şefului PSD, Marcel Ciolacu, să blocheze proiectul prin care Jandarmeria preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero.

„În perioada de glorie a lui Dragnea, Cucoş şi Sindile, am reuşit să blocăm în Camera Deputaţilor un proiect de lege scris de fostul comandant de jandarmerie Viorel Salan, devenit între timp senator PSD. Cu mâna lui Salan, jandarmii îşi elaboraseră, practic, propria lege, prin care putea face poliţie judiciară, puteau aviza firme private, puteau deveni specialişti în terorism. Proiectul era atât de revoltător şi de absurd în aceste puncte cheie, încât până şi guvernul PSD a fost nevoit să se opună – de ruşine. Într-un final, graţie presiunii publice şi sprijinului pe care l-am primit de la societatea civilă şi de la specialişti în justiţie, proiectul a fost trecut pe linie moartă. În aceste zile, însă, zoriţi de apropierea anticipatelor, dar şi încercând să profite de faptul că atenţia publicului e îndreptată spre formarea guvernului Orban II, pesediştii încearcă tiptil să dezgroape iniţiativa”, a afirmat deputatul PNL.

Raețchi a adăugat că „Partidul Naţional Liberal va bloca orice tentativa de gonflare a atribuţiilor Jandarmeriei”.

„Noi milităm pentru o lege a adunărilor publice mai relaxată şi milităm pentru o Jandarmerie care face asigurare şi restabilire numai în situaţii strict delimitate, de jandarmi cu numere de identificare la vedere. În niciun caz nu considerăm că jandarmii, după prestaţia din 10 august, sunt pregătiţi să facă pe procurorii şi să preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero, aşa cum au încercat să preia şi de la SPP atribuţii de pază şi protecţie, în ciuda legii. Ceea ce PSD încearcă este ilegal şi imoral – şi va eşua. Îi cer lui Marcel Ciolacu să blocheze aceste demersuri ale colegilor săi, care dovedesc cât de puţin s-a schimbat PSD în realitate”, a subliniat sursa citată.

Potrivit acestei legi, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. De asemenea, aceştia vor avea şi dreptul de a restrânge temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor, mai exact îi vor putea reţine 12 ore. În această iniţiativă vorbim de reţinere fără mandat de la procuror sau judecător, de 12 ore. De asemenea vor putea să efectueze înregistrări video şi foto operative. De asemenea jandarmii vor avea aparate de electroşocuri, iar poliţiştii vor putea cere orice documente dacă vor, chiar si dacă nu au legătură cu un dosar sau cauza în care este urmărit un cetăţean. Proiectul este semnat de parlamentari PSD, ALDE şi USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Va amintiti perioada in care se urla ca vor face puscarii moderne? Tot in acea perioada dar cam pe ascuns au dat si si-au dat pensii speciale! Reforma puscarii moderne s-a transformat in pensii speciale si totusi au continuat scotand la interval oralismul gurist cu bratari speciale, cand de fapt, dau pensii speciale extins la enorm de multi scaunari care nu merita! Ce sa vezi si sa ai, cresterea infractiunilor si pensiilor speciale! Asa da reforma! Felicitari ??!

  2. Ar fi de dorit să cumoaștem coada de topor usr-istă care ar susține legea care dă puteri sporite jăndarilor. Gurane,ești implicat cumva,ha ?

  3. Citez din articol:Iar politistii vor putea cere documente.Am incheiat citatul. Sunt politisti sau jandarmi ca in articol i-ai amestecat de zapacasti cititorul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.