Leul slab va fi și mai slab

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni la prânz un curs de referinţă de 4,5538 lei/euro, 4,2673 lei/dolar, 4,2343 lei/franc elveţian. Astfel, moneda europeană atinge maximul ultimilor patru ani şi cinci luni. În primele ore ale dimineații, euro a scăzut la 4,52 lei, faţă de 4,55 lei, cursul anunţat vineri de BNR. După ora 10, euro a ajuns la 4,55 lei. O estimare a Erste Group, proprietarul austriac al BCR, arată că moneda națională se va deprecia treptat în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unități pentru un euro în decembrie 2017, în special din cauza evoluțiilor externe, la care se adaugă factorii interni precum creșterea deficitului de cont curent și incertitudinile fiscale.

”Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa și un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul în 2017”, se arată în analiza Erste. Analiștii băncii austriece susțin că BNR ar putea să împiedice o creștere puternică a cursului euro/leu, care este oricum mai puțin probabilă, având în vedere percepția pieței că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală și de Est. Ei se bazează pe o declarație a guvernatorului Mugur Isărescu potrivit căreia nu există spațiu pentru aprecierea leului, sugerând în felul acesta o tolerare a deprecierii monedei naționale.

Bancherii austrieci anticipează că zlotul polonez, coroana cehă și kuna croată vor înregistra performanțe mai bune decât forintul unguresc, leul și dinarul sârbesc.

”Evoluțiile divergente ale monedelor din regiune vor continua în trimestrele următoare. Până la sfârșitul anului, vom vedea că trei monede vor deveni mai puternice față de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual”, se spune în analiză. În România și Ungaria, unde băncile centrale au o politică monetară relaxată, susțin reprezentanții Erste Group, ar putea avea loc o depreciere ușoară monedelor, care nu va îngrijora cele două instituții și care este văzută ca un rezultat de dorit.

Pe 8 februarie, euro a atins minimul ultimelor patru luni în faţa leului – 4,4888 lei. Mai precis, euro nu a mai atins un nivel atât de scăzut în faţa monedei naţionale din 6 octombrie 2016 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4737 lei/euro. Dolarul a scăzut la 4,26 lei, faţă de 4,28 lei, cursul BNR de vineri. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016. Francul elvețian rămâne 4,23 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.