Libertatea presei în Turcia. SCRISOARE impresionantă din spatele gratiilor

Scriitorul şi jurnalistul Ahmet Altan, aflat în închisoare în Turcia de aproape 1.000 de zile, a scris un eseu impresionant în exclusivitate pentru Deutsche Welle cu ocazia Zilei Libertăţii Presei.

„O propoziţie care îţi aparţine doar ţie!

Dacă îi ceri unui om care şi-a pierdut libertatea să explice libertatea, textul său va fi, probabil, plin de amărăciune şi dor.

Dar nu a fost să fie aşa.

În prima zi a unui curs pe care l-am ţinut la Universitatea Michigan din SUA le-am spus studenţilor: „Dacă cineva reuşeşte să găsească o propoziţie care nu a mai fost spusă niciodată, i-o cumpăr cu 1.000 de dolari.”   

Probabil, studenţii credeau că sunt un bogătaş cam prost, care încearcă să fie original cu orice preţ. Când au ieşit din sala de curs, vorbeau în glumă despre ce şi-ar cumpăra cu suma de 1.000 de dolari. Pe parcursul întregului an universitar, niciun singur student nu a venit însă cu o propoziţie cu adevărat nouă. De fiecare dată când unul dintre tineri spunea că o propoziţie e nouă, o discutam cu toţii şi ajungeam la concluzia că nu e, totuşi, o noutate.

Astfel, şi-au dat seama de limitele propriului spirit – de care nu erau conştienţi înainte. Studenţii au înţeles că au repetat mereu propoziţii care fuseseră spuse deja de alţii – şi care le aparţineau altora.

Marea majoritate a oamenilor trăieşte în interioriul limitelor foarte strâmte ale propriului spirit, repetând propoziţii care le aparţin altora. Fiecare putere politică –  indiferent de religie, ideologie sau clasă socială – vrea ca viaţa să continue, pur şi simplu, fără să fie adăugată o propoziţie „nouă”.

În ţările libere, oamenii au libertatea să aleagă în mod liber propoziţiile care au fost spuse deja. În contextul acestei libertăţi, ei nu se întreabă cu prea mare atenţie dacă propoziţiile le aparţin sau nu.

În ţări ca Turcia, statul hotărăşte ce fel de propoziţii trebuie repetate. Cine le repetă pe cele dezagreabile, comite o crimă. În astfel de ţări, oamenilor li se pun nişte cătuşe suplimentare.  

Din punctul meu de vedere, libertatea înseamnă să îţi dai seama că merită să cauţi o propoziţie nouă. Oamenii trebuie să facă un efort în acest sens. Putem să pornim această căutare şi în condiţiile cele mai dificile – chiar dacă suntem în spatele gratiilor.     

Îi recomand fiecărui om care nu vede nicio ieşire, care se simte posomorât sau trist, să caute o propoziţie care e doar a lui. E posibil să nu găseşti propoziţia, dar căutarea ei te va consola şi înviora.  

Pentru că libertatea e o plăcere. Poţi să descoperi această libertate încântătoare doar prin aventurile din interiorul propriei minţi. Oricât de groase ar fi zidurile care te înconjoară.                

Jurnalistul şi scriitorul turc Ahmet Altan a fost arestat după puciul eşuat din 15 iulie 2016. Autorităţile l-au acuzat că ar fi răspândit „mesaje subliminale” într-o emisiune televizată şi că ar fi ştiut în prealabil de planurile de puci. Ahmet Altan a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale a Turciei”. Între timp, Altan e în spatele gratiilor de 953 de zile. A scris eseul în închisoarea Silivri pe 21 aprilie 2019, notează Deutsche Welle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Extraordinar , daca dictatura este atit de crunta cum poate razbate asa-zisa scriere ?

  2. Ioana Radu,esti cumva gulenista?Chiar asa,ne bagam ca musca in fundul calului in Justitia altor tari?Nu mai aveti nici o rusine,mama voastra de ziaristi fara decenta..

  3. Hehehe , frumos scris , nimic de zis . Dar daca lovitura de stat reusea in iulie 2016 un ALT ziarist ar fi scris astea , dar din tabara cealalta .
    Intelctualii astia care intotdeauna se dau desteptii luminatilor in cuvinte si propozitii noi , din orice tabara vor fi fiind ei , vor sta la rece .
    DECI : domnule ziarist aflat unde te afli , tu repeti un rand din istorie , nu ai fost in stare si nici nu esti in stare sa tiparesti un nou rand de istorie .
    Pe de alta parte daca lovitura de stat reusea ( Turcia era si ea in lista primaverilor ) acuma era la voi aceeasi poveste ingrozitoare ca in Siria .
    Mai bine inventai un nou mod de a tacea . Ciao

  4. sunt sute de jurnaliști și mii de opozanți politici ai Sultanului aruncati in închisori fara nici un proces, cărora li s-a refuzat dreptul la apărare , cu acuzații puerile gen „esti din statul paralel, esti de-al lui Gülen” (asta e sperietoarea preferată a regimului, un fel de Soros turcesc)

  5. Dar libertatea Presei in SUA si UK ?
    Assange dupa gratii; pentru ca a publicat adevaruri „dureroase”.
    In SUA RT News este hartuita continuu iar PressTV-Iran a fost scoasa din eter.
    Deci……

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.