Un număr record de americani vor ca președintele să poată închide ziarele incomode

Libertatea presei: sondaj cu rezultate șocante în Statele Unite

Un sondaj Ipsos publicat în SUA de The Daily Beast arată că nu mai puțin de 43% dintre republicanii chestionați cred că ”președintele SUA ar trebui să aibă prerogativa de a închide publicațiile care au un comportament rău”. În total, 26% dintre cei chestionați împărtășesc această opinie. Un procent suprinzător de mare de democrați (12%) și de independenți (21%) sunt de aceeași părere. 12% dintre democrați și 26% dintre independenți sunt de acord cu opinia președintelui Donald Trump că presa este un inamic al poporului.

O serie de jurnaliști americani sunt de părere că rezultatele, deși îngrijorătoare, nu sunt fără precedent în America. În 1979, 22% dintre americani erau de acord cu afirmația că „președintele are dreptul să închida un ziar care publică informații pe care el le considera părtinitoare sau imprecise”.

Sondajul Ipsos mai arată că 72% dintre respondenți (85% dintre republicani și 63% dintre democrați) cred că legea ar trebui să permită mai ușor ca ziariștii să fie dați în judecată pentru defăimare și calomnie.

Pentru The Daily Beast, rezultatul sondajului este mai mult decât îngrijorător, cat vreme 43% dintre republicani ”își doresc un dictator în loc de un președinte care se supune constituției”. Acesa este rezultatul ”războiului dus de Trump împotriva presei”, scrie publicația americană.

Dincolo de șocul acestor procente, sondajul are și câteva rezultate liniștitoare. 57% dintre cei chestionați consideră că ”ziariștii sunt necesari pentru a asigura onestitatea administrației Trump”. 68% dintre ei sunt de acord că ”reporterii ar trebui protejați în fața presiunilor guvernului și ale marilor companii”. 85% dintre respondenți cred că ”libertatea presei este esențială pentru democrația americană”.

Președintele Trump a organizat chiar o gală a premiilor pentru ”știrile false” în acest an. După eveniment, organizația Reporteri fără Frontiere a revizuit poziția SUA în clasamentul libertății presei, argumentând prin ostilitatea președintelui față de jurnaliști și prin consecințele pe care acest comportament le are asupra presei. ”Dezlănțuirea urii împotriva jurnaliștilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa democrațiilor”, arată Reporteri fără Frontiere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Au dreptate!Presa e plina de mercenari vanduti,au disparut de mult ziaristii autentici,in special cei de investigatii!

  2. Libertatea carei prese, Marchievici? a aleia detinute de trusturi (dezinteresate, cinstite, bine-nteles)?

  3. Reporteri Fără Frontiere a colaborat un pic cam mult cu serviciile secrete occidentale, aşa că să micşoreze ciocul.

  4. Nu mai exista presa libera de la inceputul anilor 70 prin amerika,iar ziaristii care mai aveau ceva credibilitate, incet dar sigur au fast dati la o partes, au gura inchisa.Nu mai stiu precis ce eveniment pe la sfarsitul anilor 60 a declansat cenzura masiva dar prin anii 70 apar tot felul de experti militari/politici care au dat vina pierderii razboiului din Vietnam pe ….presa-de atunci nu mai vedeti imagini zilnice de pe teatrele de razboi ilegale americane.Audio/video cam la fel,nu prea vezi auzi nimic despre evenimente importante,propaganda trimisa de CIA catre canalele de tv,cenzura internetului,specialisti care nu stiu nimic,umplerea timpului cu non sensuri …cam asta este libertatea presei.Vreti sa va mai zic ca cam totul este in mana catorva oameni care sunt urmasii lui Goebels? Este un subiect mare,dar voi de ce continuati sa copiati articole din propaganda vestica?

  5. Presa si Hollywood-ul sint proprietatea acelorași membri de clan satanist, khazarian mafia.
    Si Trump „vine” dintre ei da’ chiar crede că e neo-protestant (sectant) și „merge” inerțial înainte cu niște principii creștine, cu influențe/rătăciri „normale” in Apus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.