Licitaţia România Mare, un itinerar captivant de-a lungul unui secol

Medalii, spade, fotografii, obiecte de colecţie aparţinând familiei regale vor istorisi povestea România. Licitaţia România Mare propune un itinerar captivant de-a lungul unui secol din fascinanta existenţă a României reîntregite.

Marţi, 27 octombrie, la ora 20.00, la Athénée Palace Hilton Bucureşti, va avea loc această licitaţie care prezintă printr-un mare număr de piese, fragmente din viaţa familiei regale sau ale aristocraţiei vremii, majoritatea cu valoare muzeală.

Sabie pentru ofiţer diplomatic din timpul celui de al Treilea Reich

Este inclusă şi o colecţie de arme, dintre care se remarcă o Sabie rară. Săbiile de paradă, anume create pentru ofiţerii diplomatici din timpul celui de-al Treilea Reich, considerate de iubitorii de arme şi de istorie unele dintre cele mai valoroase şi rare săbii produse în Germania lui Hitler între 1933 şi 1945. Sabia prezentă în licitaţia România Mare, inclusiv o colecţie de arme, reprezintă o adevărată raritate pentru colecţionarii de artefacte militare. Lama este extrem de bine lucrată şi decorată cu motive vegetale şi cu vulturul tipic. Acest motiv este reluat şi pe garda simplă, din oţel bornat care conţine şi motivul zvasticii naziste. Mânerul este placat cu sidef şi terminat cu o măciulie în forma de cap de vultur. Teaca este din piele fină neagră indicând rafinamentul cu care erau lucrate aceste săbii.

Tapiserie reprezentând membrii familie regale a României la momentul Jubileului de 40 de ani al Regelui Carol I

Această piesă de colecţie reprezintă o adevărată raritate având în vedere faptul că o astfel de sabie nu era oferită odată cu stiletul de paradă, ci putea fi doar comandată.

Ea a aparţinut probabil unei persoane apropiate lui Hitler, dar care avea şi un statut înalt în societate germană a vremii. Este bogat şi reprezentativ decorată cu motive în stilizări specifice curentului Art Deco. Preţul de pornire este de 10.000 euro.

Statuetă a regelui Carol I, de la începutul secolului XX

Să menţionăm şi o Sabie de husar, din Imperiul Habsburgic, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea (preţ de pornire: 600 de euro), relevantă pentru arta armurierilor epocii. Lama simplă, cu un tăiş, este decorată cu motive florale şi heraldice, scoase în evidenţă cu ajutorul unor aplicaţii de bronz. Garda şi mânerul sunt simple şi prezintă urme de utilizare intensă. Teaca de fier este, la rândul ei, foarte solidă, indiciu al faptului că nu este o piesă de paradă.

Li se adaugă stilete, o halebardă, o ghiulea de tun, alte săbii…

Fotografie a Reginei Elisabeta, cu semnătură olografă

Între exponatele licitaţiei România Mare se numărăpiese foarte diverse, de la fotografii şi fotografii de presă ale membrilor familie regale a României la acte, statuete, medalii, monede, imagini evocând spiritul epocii.

Să aminitm numai câteva.

O statuetă Carol I, de la începutul sec. XX, din aliaj de bronz, turnat, cizelat, porneşte de la preţul de 200 de euro.

Regele Carol I este prezentat în uniformă de general, cu mantou, într-o atitudine marţială. Statueta prezintă pe piedestal două registre tematice, ambele decorate cu trofee.

Fotografie de epocă cu regele Carol I alături de tânărul principe Ferdinand

Impresionante sunt o Tapiserie, reprezentând membrii familiei regale a României la momentul Jubileului de 40 ani al Regelui Carol I, evaluată la 500 de euro, dar şi Drapelul de luptă al României, perioada Mihai I, din mătase naturală, fir de aur şi argint, (preţ de pornire: 250 de euro). Drapelele militare sunt tricolore şi au pictată în centru stema României Mari. În colţuri se găsesc monogramele aurite ale Regelui Mihai I, încoronate şi înconjurate cu o coroană de frunze de stejar din aur. Hampa drapelelor avea în vârf o acvilă de metal cu zbor jos, încoronată şi purtând în cioc o cruce.

Fotografie cu Regele Carol al II-lea şi Principele Mihai călare

O fotografie de epocă îl înfăţişează pe Regele Carol I alături de tânărul principe Ferdinand (preţ de pornire: 250 de euro). Este o fotografie rară, mai ales că regele Carol I şi principele moştenitor sunt surprinşi împreună cu mitropolitul-primat al Bisericii Ortodoxe Române, Iosif Gheorghian.

Fotografie de presă cu Regele Carol al II-lea alături de Patriarhul Miron Cristea

O altă fotografie de presă, de această dată, îi prezintă pe Regele Carol al II-lea alături de Patriarhul Miron Cristea, în 1938 (preţ de pornire: 150 de euro). În 1938, Regele Carol al II-lea a instaurat dictatura regală, numindu-l pe Patriarhul Miron Cristea prim-ministru. Fotografia ilustrează întâlnirea celor doi, probabil la un dineu oficial, fiind un interesant document al relaţiei dintre stat şi biserică la sfârşitul anilor 30.

Fotografie de presă a Regelui Mihai I, publicată după arestarea Mareşalului Antonescu şi întoarcerea armelor împotriva Axei, 12 septembrie 1944

Regina Elisabeta a României, cunoscută şi sub pseudonimul literar Carmen Sylva, ne este prezentată de Mandy, fotograful Casei Regale, în interiorul unuia dintre saloanele Castelului Peleş, într-o fotografie cu semnătura olografă a reginei (preţ de pornire: 300 de euro).

Fotografie de presă înfăţişându-l pe Principele Mihai alături de tânărul Rege Petru al II-lea al Iugoslaviei, în timpul înmormântării familiei regale iugoslave, asasinată la Marsilia în 1934

Evocatoare sunt şi fotografiile prezentându-i pe Regele Carol al II-lea şi pe Principele Mihai, sau cea înfăţişându-l pe Regele Mihai I după arestarea Generalului Antonescu şi întoarcerea armelor înpotriva Axei.

Dar, mai ales, un grupaj de 7 fotografii, realizate pentru marile agenţii de presă, ilustrând viaţa Regelui Mihai după abdicarea forţată din 1947.

Număr al ziarului Le Petit Journal din 17 Septembrie 1916, cu supliment dedicat armatei române

Inedită este o Fotografie a liderilor PCR, având pe fundal eroii, la acel moment, ai partidului – Roosevelt, Stalin şi Regele Mihai I, 1945. Ea a fost făcută în contextul în care aliaţii occidentali aveau o prezenţă militară, chiar dacă simbolică, în România.

Interesant este un Cordon format din monede de argint Carol I, cu funcţie de tezaurizare.Cele 32 de monede de argint, cu valoarea nominală

de 50 de bani, 1 leu, 2 lei şi 5 lei, emisiunile 1900, 1906, 1910, 1911, 1912, 1914 au fost dispuse sub forma unui cordon de brâu. Practica transformării în bijuterii a monedelor din aur şi argint era destul de des întâlnită în epocă.

Revista Time cu Ion I.C.Bratianu pe copertă, 1927

O bogată colecţie de Ordine şi medalii este, de asemenea, propusă în licitaţie.

Să amintim numai Ordinul Steaua României, în grad deComandor, tip militar, pentru merite de pace, model 1877, din metal emailat, d=5.5 cm, Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, cu spade şi panglică de virtutea militară, 1941, de asemenea din metal emailat, continuă seria stabilită de către Carol I. Cruce mare repetată (cu terminaţii în formă de cruce) de email albastru, pe revers medalion central cu anul declarării independenței (1877), înconjurat de lauri în email verde. În spaţiul dintre braţele crucii, patru vulturi cu aripile întinse. Pe avers, cifrul regal al lui Carol I, cu inscripţia „in fide salus”.

Toate piesele din licitaţie pot fi admirate, până în 26 octombrie, în expoziţia deschisă la Artmark, într-un adevărat Palat al Artelor.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.