Licitaţie de Crăciun la Artmark

Licitaţia de iarnă 2015 înseamnă 7 ani de Artmark, aproape 200 de licitaţii extraordinare, mii de momente de colecţie, o mulţime de idei, planuri, speranţe proiecte, unele care au devenit realitate, altele care urmează să devină. Ediţia aniversară reuneşte toţi iubitorii de artă sub semnul pasiunii pentru arta românească importantă. Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorge Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba sunt doar o parte din motivele pentru care publicul trebuie să sărbătorească alături de Artmark acest eveniment deosebit al pieţei româneşti de artă.

Colier cu pandantiv din aur alb, decorat cu smaralde şi diamante

Licitaţia de Crăciun se poate mândri cu două vedete foarte preţioase din punct de vedere istoric. Prima este o casetă originală din argint Odiot, pentru fructe confiate, realizată de Casa Odiot în 1870 (estimare: 4.000 – 6.000 euro), casă fondată în 1690 şi furnizoare pentru Napoleon I, pentru familia regală de Orléans sau pentru Saïd Pacha, viceregele Egiptului.

Crepuscule de Neige, Daum Nancy, cu decor hibernal

A doua şi cea mai valoroasă este un inel din aur alb, decorat cu diamante albe şi galbene, însoţit de atestate EGL USA şi AIG, cu estimarea consemnată în certificatul AIG Gem Laboratory, datat 2013, la 113.600 dolari (estimare în Licitaţia de Crăciun: 15.000 – 30.000 de euro).

Set în maniera Napoleon III

Cană bavareză din porţelan

Selecţia de bijuterie, punctul forte al acestei licitaţii, oferă publicului o mulţime de piese rafinate, spectaculoase, cu valori emoţionale puternice, la preţuri accesibile. Printre exemple se numără un inel sofisticat din aur alb, decorat cu diamante şi safire, realizat la scurt timp după sfârşitul Primului Război Mondial (estimare: 1.200 – 1.800 euro), un set „Happy diamonds” de la Chopard, una dintre cele mai apreciate colecţii ale casei la nivel internaţional, setul fiind format din inel, ceas şi lanţ cu pandantiv (estimare: 7.000 – 12.000 euro) sau un pandantiv impresionant în formă de cruce, realizat la sfârşitul secolului al XIX-lea din pietra dura, tehnică folosită la toate curţile regale ale Europei şi Asiei (estimare: 300 – 400 euro), o splendidă brăţară din argint aurit, decorată cu opal central caboşon, înconjurat de rubine şi safire multicolore, estimat între 300 şi 450 de euro.

Cană pentru bere, ornată cu simboluri ale recoltei

O altă piesă remarcabilă este un splendid set ”Floare de smarald”, alcătuit dintr-un inel de aur alb, decorat cu smarald şi diamante, aur alb de 14 carate, 12 diamante şlefuite briliant, cca. 0,72 ct, culoare G-H, claritate S 11-S12 şi un smarald şlefuit oval, de cca 9,75 ct, culoare verde mediu închis, mărimea 52, de 3.15 grame, estimat la 600 de euro.

Inel din aur roz, decorat cu citrin şi diamante

Pereche de cercei din aur alb, decoraţi cu diamante, safire şi baghete de onix

Impresionează de asemenea un spendid inel din aur, decorat cu diamante, cu 120 de diamante şlefuite briliant, claritate S11-S12, culoare H, cca 1,20 carate, de 53,8 grame, estimat la 1.200 de euro, cât şi o broşă în formă de fundă, pavată cu 138 de diamante, şlefuite roză, cca 0,25 ct. cu piatră centrală şlefuită briliant, într-o tăietură veche de cca. 0,17 ct, culoare H, de 8,47 grame, estimată între 1.200 şi 1.500 de euro.

Inel din aur alb cu safire şi diamante

Impresionant un set format din cercei şi pandantiv din aur alb, decorat cu diamante, cerceii cu 76 de diamante şlefuite de cca. 0,38 carate, culoare G-H, claritate F 12 şi 24 de diamante şlefuite princess, cca. 0,64 ct. Claritate VS2, pandantivul este format din 16 diamante şlefuite princess, cca. 0,48 carate. Setul este estimat între 2.000 şi 3.000 de euro.

Frumos şi un set în manieră Napoleon III, alcătuit din broşă, inel, cercei şi ac de eşarfă, din aur, decorat cu perle şi onix, estimat între 700 şi 1.000 de euro.

Vas Moser

Licitaţia include şi o colecţie de halbe de bere (Kuznetzov, o piesă rară din Letonia, din faianţă modelată în tipar, pictată, cât şi o cană pentru bere decorată cu scenă de gen şi versuri ale unui cântec german de petrecere, provenind din Germania, alături de o Cană bavareză din porţelan pictată cu episoade din viaţa unui tânăr militar de la început de secol XX, porţelan modelat în tipar, barbotină, pictat manual peste glazură). În licitaţie sunt etalate numeroase carafe, precum un Victor Saglier, în stil Neo Rococo, sfârşitul secolului al XIX-lea, din metal cizelat, argintat şi cristal, dar şi o elegantă carafă din argint şi cristal, dintr-un atelier francez de sfârşit de secol XIX, estimată între 600 şi 800 de euro, precum şi o colecţie de sticle de autor – Gallé, Daum Nancy (un vas în formă de corabie, decorat cu peisaj de iarnă, datat 1900, din sticlă stratificată, pictată peste glazură, estimată între 1.200 şi 2000 de euro sau un ”Crepuscule Neige” cu decor hibernal, sticlă stratificată, ori un lot format din vas Daum Nancy cu scrumieră), cât şi alte vase Lalique (o frunctieră ”Chantilly”, decorată cu frunze îngheţate, datată 1942, sau un ”Bouquet de Faunes”, un flacon creat pentru parfumierul ”Guerlain”, din sticlă opalescentă turnată în tipar).

Pereche de cercei decorată cu turmaline de Paraiba şi diamante albastre

Impresionante, un centru de masă din cristal suflat în tipar, şlefuit, datat 1900, de la Manufactura Sèvres, un Punchbowl cu capac de cristal şi polonic din argint, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dintr-un atelier austro-ungar, din argint gravat şi cizelat.

Să amintim şi o spectaculoasă statuetă Colombina, redând o veneţiană seducătoare, lucrare semnată Eugenio Patarino.

Soliflora Galle, decorat cu nuferi

Set Chopard

Se remarcă şi un serviciu pentru cafea, format din 6 ceşti cu farfurii, de inspiraţie neoclasică, din argint 916, turnat şi cizelat, datat 1930, Mostany Llopard, Barcelona, dar şi o farfurie decorativă din argint aurit, intitulată L’Aqua della vita, semnată Stefani, Bologna, argint 800, cizelat, parţial aurit, cu piatră dură.

Întreaga colecţie de bijuterii a Licitaţiei de Crăciun poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă până marţi, 8 decembrie. Licitaţia de Crăciun va avea loc miercuri, 9 decembrie, la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.