Liderul UDMR: Pentru comunitatea maghiară recensământul este extraordinar de important

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, că recensământul populaţiei este extraordinar de important pentru comunitatea maghiară, care trebuie să arate că este prezentă în România şi doreşte să rămână aici.

Kelemen a explicat că anumite drepturi ale minorităţilor se acordă în funcţie de care este proporţia în localităţi, iar rezultatele recensământului vor avea, astfel, o influenţă foarte mare.

„Pentru comunitatea maghiară este extraordinar de important ca să ştim câţi suntem şi fiecare să fie numărat. Să vedem dacă suntem 1,5 milioane, 1,4 milioane sau 1,6 milioane şi care este raportul în România. Pentru că, potrivit legislaţiei actuale, şi anumite drepturi sunt legate de proporţionalitate în anumite localităţi şi din acest punct de vedere sigur că are o influenţă deosebit de mare. Trebuie să arătăm că suntem prezenţi şi vrem să rămânem pe pământul natal”, a spus Kelemen, citat de Agerpres.

Liderul Uniunii şi-a exprimat speranţa că recensământul „se va face corect” şi a subliniat că s-a făcut o campanie în limba maghiară, pentru ca membrii comunităţii să ştie că această acţiune este una foarte importantă, s-a editat un ghid în limba maghiară şi există şi un chestionar de probă, pentru cei care nu înţeleg întrebările.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.