
Începând din acest an, limba română va fi predată ca limbă străină în şcolile din Irlanda, la inițiativa Grupului Românilor din Irlanda.
„Pentru că sunt mulţi cei care şi-au manifestat dorinţa de lectură şi cultură implicit şi ne dorim să venim în întâmpinarea lor cu o bibliotecă de carte românească” a explicat pentru Bistriţeanul.ro Florina Avram Ilovan, membru fondator în Grupul Românilor din Irlanda.
După ce zilele trecute au inaugurat un birou pentru românii care s-au stabilit şi muncesc în Irlanda – Organizaţia Grupul Românilor din Irlanda a început o campanie de donaţii de cărţi pentru a veni în sprijinul celor care citesc deja dar şi a celor ce vor fi dornici de lectură.
Campania “Donează o carte” a adunat deja nenumărate aprecieri inclusiv din partea unor persoane publice importante: “S-au alăturat campaniei noastre cei de la Voltaj, Beard Brothers, S.C. Laser Shows Official (prin Lory Bruno), Mădălina Simionescu, care impresariază artişti importanţi precum Smiley, Elena Gheorghe, Alex Velea sau Antonia… Sperăm ca şi bistriţenii să se alăture campaniei “Donează o carte” şi să ne ajute. Transportul cărţilor rămâne în grijă noastră, fiindcă ne sprijină o companie de transport care va aduce cărţile aici” mai spune bistriţeanca Florina Avram Ilovan.
Iniţiativa este cu atât mai utilă cu cât – începând din acest an, în şcolile din Irlanda va fi predată şi limba română în categoria limbilor străine, după cum a anunţat recent Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda – iar comunitatea de români de acolo a ajuns la aproape 40.000 de membri, dintre care aproape 14.000 au fost cooptaţi în Grupul Românilor din Irlanda.
Organizaţia “Grupul Românilor din Irlanda” speră, aşadar, să reuşească să pună bazele unei biblioteci româneşti la Dublin, care să cuprindă cărţi de literatură şi gramatică românească şi care să-i ajute pe cei care vor studia limba română la şcoală.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.