Înghesuială mare

Lista ruşinii: Apărătorii torţionarului Augustin Lazăr (II)

Bătălie mare pentru ocuparea unui loc dezonorant pe lista ruşinii, care-i adună pe apărărtorii torţionarului Augustin Lazăr, Procurorul general care, în calitate de Preşedinte al Comisiei de liberare condiţionată de la Penitenciarul Aiud, i-a amînat cu doi ani libertatea disidentului anticomunist Iulius Filip! După Vladimir Tismăneanu, Cristian Tudor Popescu, Andreea Pora, Ioana Ene Dogioiu, Mădălin Hodor, Doru Braia, Brânduşa Armanca şi Mircea Morariu din primul episod, iată că lista se măreşte cu două personaje din generaţii diferite, dar care gîndesc absolut la fel, uneori folosind exact aceleaşi argumente:

MELANIA CINCEA, conduce publicaţia „Timpolis” din Timişoara, fiind de mult timp „racolată” de cei de la revista „22” şi „Contributors.ro”, site-ul patronat spiritual de Vladimir Tismăneanu şi Gabriel Liiceanu, la editura acestuia publicînd volumul „Frăția penal-academică”. Subiectele sale sînt absolut totdeauna înrădăcinate în pămîntul gîndirii acestora.

În „Timpolis” a publicat Melania Cincea articolul „Linşajul imund-penal-securist” în care, fără cea mai mică urmă de discernămînt, crede că-l apără pe torţionarul Augustin Lazăr! Pare destul de tînără şi lasă impresia că s-a pervertit cam devreme, din moment ce îşi permite să lanseze stupizenii de genul: „Nu e întâmplător că petarda „Aiud” a fost aruncată după ce Augustin Lazăr a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Parchetul General; gaşca politico-penală e scoasă din minţi de ideea încă unui mandat al său. Aşa că scandalul ăsta duhnind a manipulare nu surprinde”. Fătuca devine chiar obraznică, scriind cu un tupeu de neimaginat, ca şi cum ea ar şti cum era în gulagul comunist, deşi este cît se poate de clar că habar nu are ce au făcut alţii pentru ca ea să aibă azi libertatea de a scrie liberă orice inepţii: „Cei care vituperează acum la adresa procurorului general Augustin Lazăr, numindu-l „torţionar” şi „securist” nu au făcut nimic pentru stabilirea adevărului din perioada comunismului românesc”!

Cînd e să treacă la „demonstarea nevinovăţiei” lui Augustin Lazăr, respectînd la virgulă metoda idolilor săi, Melania Cincea împrumută exact argumentul securist prin care se încearcă mutarea atenţiei de la subiectul în discuţie, aducîndu-l în prim-plan pe col. Gheorghe Lazăr, pe care nimeni nu l-a confundat cu Augustin Lazăr, torţionarul despre care vorbim: „Nu e de mirare, deci, că aceşti indivizi fac „confuzii” între Augustin Lazăr, procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud, şi Gheorghe Lazăr, ofiţer C.I. în Penitenciarul Aiud, acuzat de activităţi de torţionare a unui deţinut. Între atribuţiile unui procuror, membru într-o comisie de liberare condiţionată, ale unui judecător şi ale unui securist care răspundea de un penitenciar. Nu e de mirare nici că-l numesc „torţionar”, „călău” şi „securist”, deşi nici documentele invocate de ei, nici adeverinţele CNSAS nu dovedesc aşa ceva. O fac intenţionat pentru a-l discredita în ochii celor, nu puţini, care îl susţin în faţa iureşului PSD-ALDE, care susţin independenţa justiţiei, anticorupţia şi statul de drept, şi pentru a justifica înlăturarea lui dintr-o funcţie în care trebuie să vină un om fidel găştii”.

Sînt convins că jurnalista de la „Timpolis” nu face diferenţa dintre „Carceră” şi „cearcăne”, altfel ar fi încercat să afle ce regim de detenţie aveau deţinuţii politici de la Aiud şi, pe cale de consecinţă, ce au însemnat cei doi ani în plus pe care Augustin Lazăr i-a făcut „cadou” lui Iulius Filip!

Dar, să fii o tînără din Timişoara, pe deasupra jurnalistă, şi să-i aperi pe procurorii torţionari din vremea comunismului, asta este o faţă hidoasă a vremurilor pe care le trăim, tocmai pentru că „legea lustraţiei” şi „Punctul 8 de la Timişoara” n-au fost aplicate încă din 1990! Eu am fost acolo cînd s-a lansat „Proclamaţia”, am vorbit din balcon şi am strigat cu zecile de mii de timişoreni „Azi în Timişoara / Mîine-n toată ţara!” Nu mi-am imaginat însă că, peste 30 de ani, o tînără din Timişoara o va lua ca model pe Andreea Pora şi va susţine un procuror torţionar ca Augustin Lazăr!

ANDREI CORNEA face parte din cu totul altă categorie. El este fiul unui odios ideolog comunist, Paul Cornea, care a deţinut funcţii importante în structurile conduse de PCR! Cine are curiozitatea să-i citească articolele din „Scânteia”, s-ar putea să înţeleagă mai bine cum a fost posibil ca procurorul comunist Augustin Lazăr să ajungă Procuror general după ce a fost cîţiva ani torţionarul disidenţilor anticomunişti de la Aiud!

Şi, cum aşchia nu sare departe de trunchi, iată că şi Andrei Cornea, membru de vază al GDS, în articolul „Cazul Lazăr”, publicat în „Dilema veche”, este în stare să scrie prostii de genul: „Cazul „procurorul Lazăr“ a devenit, în ultimele zile, nu numai un model de fake news inventat de Antena 3, dar a creat deja nu puține disensiuni în interiorul unor organizații civice. Nu doar „securiștii“ lui Voiculescu s-au scandalizat și i-au cerut demisia procurorului general Augustin Lazăr, ci și unii dintre așa-zișii „infiltrați“ ai serviciilor, în fapt militanți ai luptei anticorupție, care mai înainte îl susținuseră pe același Augustin Lazăr pentru poziția sa curajoasă și solidă din ultimii ani în apărarea unei Justiții independente în raport cu factorul politic”.

Vă daţi seama, stimaţi cititori ce este în capul lui Andrei Cornea? Deci tocmai procurorul comunist care executa ordinele primite de la Securitate şi prelungea la maxim detenţia unor disidenţi, cel care subjugase Justiţia încă din vremea comunismului este, în mintea lui Andrei Cornea, curajosul care apără acum Justiţia de factorul politic! Mă, nene, era închis la famacie cînd ai scris textul acesta?

Dar, bomboana pe coliva acestui articol o pune Andrei Cornea cînd vrea să treacă şi el la demonstraţie. Şi, ce credeţi că face? Ei, bine, aţi ghicit: o copiază pe Melania Cincea! Adică, apelează tot la presupusa confuzie dintre procurorul Augustin Lazăr şi CI-stul Gheorghe Lazăr, deşi nimeni nu i-a confundat pe cei doi, documentele arătînd foarte clar că preşedintele Comisiei care l-a retrimis pe disidentul Iulius Filip înapoi la carceră a fost, fără îndoială, Procurorul general Augustin Lazăr!

Iată ce scrie Andrei Cornea: „Cel puțin partea de fake news a căzut: Augustin Lazăr nu este și n-a fost niciodată acel Gheorghe Lazăr, C.I.-istul de la Aiud, care îi ancheta pe deținuții politici în anii ’80. Nu el e „torționarul“. Totuși, s-a aflat că actualul procuror general, al cărui „cap“ este cerut cu insistență de Tudorel Toader și de Călin Popescu Tăriceanu, dar a fost deocamdată refuzat de președinte, a avut un anumit rol la Aiud, pe timpuri. A prezidat comisia pentru propuneri de eliberare condiționată și a respins în două rînduri cererea pentru o astfel de eliberare a deținutului politic Iulius Filip”.

Dacă pentru Melania sîntem dispuşi la o oarecare înţelegere, pe care o punem pe seama tinereţii sale zburdalnice, dornică de celebritate rapidă, cu Andrei Cornea nu putem să fim aşa de blînzi, căci el este javră bătrînă, cum se zice, uns cu toate alifiile rămase de la ’tăticu’. Păi, cum poţi, Andrei Cornea, să vorbeşti de „fake news”-ul pe care-l inventezi altora, cînd, doar două rînduri mai jos, comiţi unul de toată frumuseţea? Ia să citim: „Lucrurile sînt însă mai complicate: comisia pe care o prezida tînărul procuror stagiar A. Lazăr era „tehnică“!

Cine era, frate, „tînărul procuror stagiar A. Lazăr”, căci ăsta de care vorbeşti, actualul Procuror general Augustin Lazăr, nu era mai era stagiar în anii 1985-1986, atunci cînd era preşedintele comisiei de la Aiud! Păi, ce facem cu confuziile şi cu fake news-urile? Nu ştii tu ce ştiu şi copiii, că Augustin Lazăr a fost stagiar între 1982-1984 şi a devenit torţionarul de la Aiud începînd cu anul 1985?

Ce trebuie reţinut din aceste exemple care au venit singure pe panoul ruşinii, unde se află cei care-l susţin pe torţionarul Augustin Lazăr:

Tînăra Melania Cincea este din Timişoara, oraşul Revoluţiei, şi pare să nu mai aibă nici o legătură cu tinerii eroi care şi-au dat viaţa pentru libertatea ei şi a noastră, din moment ce, inconştientă, a trecut la apărarea torţionarilor comunişti. Acolo, „Societatea Timişoara”, cîndva port-drapel al anticomunismului, l-a premiat zilele trecute pe torţionarul Augustin Lazăr!

Andrei Cornea, fiul ideologului comunist Paul Cornea, este membru important al „GDS” (Grupul de Dialog Social), ONG-ul care l-a premiat pe torţionarul Augustin Lazăr.

Sper să fie doar o banală coincidenţă că şi „Societatea Timişoara”, şi „GDS” l-au premiat în acelaşi timp pe torţionarul Augustin Lazăr, altfel înseamnă să constatăm că am înnebunit cu toţii!

P.S.1. Oare de ce toţi apărătorii torţionarului Augustin Lazăr aruncă toate injuriile pe cei de la Antena 3, deşi locurile unde acesta este pus la zid sînt mult mai numeroase?

P.S.2. Toţi jurnaliştii fac referire la situaţia lui Iulius Filip, însă, din informaţiile publice, ştim că, în acelaşi timp, la Aiud, erau circa 50 de deţinuţi politici! Fie ştirea nu este adevărată, fie ar trebui să cerem toate Procesele-verbale din acea perioadă care au fost întocmite de Augustin Lazăr ca Preşedinte al comisiei de liberare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27
Ion Spânu 1818 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. Si ce anume va opreste sa cereti procesele verbale?
  In felul acesta se poate vedea la cate cereri de eliberare conditionata depuse a dat Augustin Lazar decizie favorabila.

 2. O pictura de Grigorescu!Aschia nu sare departe de Komintern!Brucan a fost un mare luptator pentru democratie,pe rand luptator impotriva imperialismului american apoi adulator al imperialismului sovietic,sfarsind ca agent american,propagandist sef al lui Soros.Paul,mai modest,a dat Literatura Romanala refec,a intins-o pe patul lui Procust,a pus-o pe calapodul gandirii marxist -leniniste, iar fiul e cam ce era Brucan la un moment dat. Gasiti asemenarile.

 3. Din fericire pentru Romania in lista respectiva prezentata de dl Spanu nu este nici un ciripitor/ciripitoare al/a fostei Securitati si nici un fost puscarias!Maine,poimaine,pelagra penala se va razbuna si pe paznicii din puscarii,pe judecatorii care i-au condamnat si pe victimele furate si ucise..

 4. Tu jivina adulatoare de pușcării și cătușe, tu vorbești liber acum pentru ca niște frumoși inocenti au murit acum 30 de ani. S-au îmbrăcat in plumb ca tu sa poți bate câmpii prin porumb..I ați cătușele și băgați le in locul in care spatele își schimba denumirea..

 5. Dar dacă Augustin Lazăr v-ar da în judecată pentru că i-aţi prejudiciat imaginea catalogându-l ca „torţionar” etc.-aţi putea să-l combateţi ? Şi cum ? Care e definiţia „torţionarului” ? Iar Lazăr a fost „doar”procuror. Judecătorul era acela care hotăra, alături de comandantul/directorul închisorii. Cine oare era atunci în acest post? Nimeni altul decât Gh.Crăciun care a fost judecat şi condamnat pentru crimele comise; el a „scăpat” de închisoare şi de oprobiul public pentru că a murit. Şi odată cu el a murit şi memoria ticăloşiilor făcute??? Ia mai săpaţi şi vedeţi peste ce daţi.

 6. Cornel Nistorescu declara intr-un interviu: „Relaţia mea cu Securitatea a fost una, sper eu, inteligentă. Am scăpat în aşa fel încât să nu semnez nimic, să nu am niciun fel de angajament. Am glumit cu ei, am spus bancuri, am băut şi bere cu unii dintre ei, am spus şi prostii – la alţii le-am spus diverse lucruri contrariante”

  Poate dezbatem un pic si carierele pe care le-a salvat d-l Nistorescu, detinutii politici pe care i-a eliberat prin declaratii favorabile sau prin campanii de presa in comunism.

  Trei vorbe: 1. pilda lui Isus despre doar cine e nevinovat sa arunce primul cu pietre; 2. dupa razboi multi viteji se arata. Ultima o parafrazare a unui comentator contemporan (indreptata original impotriva Ioahnnis care si el sufera de anticomunism inexplicabil): doar cine are niste scheleti imensi in dulap e un anticomunist feroce.

 7. aceşti indivizi face contuzii între Augustin Lazăr, torţionar şef la Comisia de neeliberare şi liceul Gheorghe Lazăr aka şcoala medie mixtă nr 22…o biată gioarsă avidă de parvenire, care spală pamperşii maculaţi ai lichelelor bătrâne de la gds, cu limbuţa ei oportunistă…

 8. Domnule Spanu,vă invit la un dialog pe baza de argumente si nu pe porniri viscerale.Am fost chirias la Aiud chiar in perioada cu pricina,deci sunt avizat.

 9. Omule span, rusinea Craiovei orice lista a rusinii incepe cu tine raspandac de stiri false. Unde sunt probele mincinosule ca Augustin Lazar a fost „tortionar”, ca a batut, ca a schingiut?! S-au gasit niste iobagi cu reputatia facuta praf ca tine sa arunce cu noroi la ordinul ciocoilor, problema cu tine este ca o faci si din invidie, daca tu esti fost infractor pe bune, sa fie si altii fosti tortionari imaginari. Insisti in ticalosie, mai ales dupa ce s-a dovedit ca „detinutii” politici au fost fabricati de antene si PSD. Mai minte iobagul, dar mai ia si o pauza!

 10. Numai LIMBISTI. LOZINCARZI. Exact cum erau BOLSEVICII. De fapt, cine s-ar fi putut alinia la chemarea INTAIULUI BOLSEVIC AL TARII, IMBRACAT IN GEACA ROSIE?!?

 11. @jean valjean: ai fost bagat la beci dupa ce ai dat cu ciordeala pe la buzunare?

 12. DOMNUL Iulius Filip este hartia de turnesol ptr securisti. Se prind in ea ca mustele. Aceasta lista este a celor vanduti securitatii si apoi acoperiti. Inclusiv sub forma de „gurnalist” si chiar disidenti. Rusine, despre rusine le vorbiti criminalilor? E ca frectia la un picior de lemn. Sunt multi si uniti in cuget si simtire. Doar Dumnezeu mai poate face curatenie.

 13. ACESTI MINORITARI DE ETNII MILOGISTE SUNT…TRADATORI,PROSTOVANI,URATI,STRAMBI LA CREIER,VANDUTI APUSUSULI SATANIC-
  VEZI LUCRAREA DIAVOLULUI PRIN ARDEREA BISERICII FRANCEZE-TARA CU 25 COLONII FURATE INTRE 1600-1900.DECI…DERBEDEILOR
  PE RUGUL.BATULUI ARS LA PARIS.TE LEPEZI DE SATANA…INTOARCE-TE CU FATA SPRE APUS.MILOGILR HOTI..SPRE APUSUL VIETII
  VOASTRE DE GAINARI TAMPITEI.HUO,LA MANDRAVELA CU UCIGASUL URAT VANZATORUL LAZAR..LAZARE SCOALE-TE DIN MORMANT-iisus

 14. Tov.Spanu ia uitati-va mai jos la o lista de adevarati tortionari comunisti:https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_tor%C8%9Bionari_ai_Securit%C4%83%C8%9Bii
  La astia dvs. vreti sa adaugati si toti procurorii,in viata sau nu si eventual judecatorii care au condamnat „dizidentii”. In plus si toti gardienii de la inchisori si securistii care i-au anchetat (batut!) si militienii care i-au arestat etc. Iar din toti astia singurul despre care merita sa scrieti de o luna,de cand ati primit ordin este Lazar!Foarte tare,dar nu sunteti singur alaturi este si Sefu Nistorescu ,iar „curatul „Tariceanu,pentru ca nu-si poate blama tatal vitreg ,informator recunoscut,il trage de raspundere tot pe Lazar! Ar fi ridicol daca nu ar fi tragic ca securismul lingusitor sa se manifete si dupa 30 de ani de dupa asazisa revolutie!

 15. Lexule ..judecatatoru judeca numai dupa ceprimeadosaru cu propunerea .Aica daca lazar nu semna …nu avea ce sa judece!Cm alfel stam si cu casele luiIohannis…. nu se hudecacanu se face dosarul ..cu casadin Mihaileanu samd etc

 16. @Anton :remarcabila postare!Cred ca putem face o paralela intre Gheorghe Boștină si sintagma „la vremuri noi,tot noi”si o perpendiculara intre Spanu si Misu Dulgheru!:)))Multa sanatate!

 17. Sa zici ca ai fost si tu un angajat pe acolo, ce vina ai avut? E ca si cum ai zice, da am lucrat la Auschwitz, am mai semnat cate o hartie, dar eu nu stiu nimic. Intradevar se murea urat pe acolo, ba un glont, ba niste gaz, ba epuizare fizica, dar ce era sa fac, eram in serviciul militar. Bai nene, ai lucrat pentru ei, ai girat sistemul de tortura, esti VINOVAT. Daca omul murea in acei doi ani care tu i-ai dat pentru ca omul scria pamflete si trimitea scrisori, cine era de vina? Nu tu, ci ala care il omora. Serios? NU t-ar fi rusine. Ar trebui sa ai parte de un dosar cu obiect „crime impotriva umanitatii”. Da da, exact asa se cheama ce ai girat acolo. Puteai sa lucrezi oriunde in alt loc, insa sistemul ti-a acordat incederea ca te vei descurca si vei inchide ochii la ceea ce vei vedea acolo. Si asa ai si facut. Ai scris vreun rand despre acele orori petrecute in locul T? Vor scuipa pe mormantul tau unii… si asa meriti

 18. niste trompete obosite, niste tortionari, oameni de tot nimicul. #boicot , #stauacasa

 19. Visinescu a fost omorat in bataie in puscarie pentru ca era „tortionar”. Inclin sa cred ca a fost un tap ispasitor cand vad cum comunistii apara adevaratii tortionari.

 20. E plină ţara asta de indivizi ca Lazăr oploşiţi pe la toate partidele şi recompensaţi cu funcţii plătite gras din banii românilor.Şi marea lor majoritate vin din regimul comunist.Numai că cei care trebuie să-i deconspire se fac că nu văd.Doar unu ca Lazăr n-a aterizat tam nesam în ditamai funcţia de procuror general din alt univers.

 21. Vladimir Tismaneanu, Andrei Cornea, Brucan au un numitor comun. Nu sunt romani, sunt evrei. Niste evrei, cum zice scriitorul presedinte al Romaniei.

 22. Si l-am uitat pe Liiceanu, tot un „niste evreu” si asta. Coincidenta mare marea pondere a acestora in societatea civila din ROMANIA.

 23. Suntem in postul Pastelui 2019 maimutelor,IERTARE e trendul acum!Rusine sa va fie pentru aceste articole care acuza ca asa cere mult hartuitul patriot! Rusine sa va fie!

 24. Pentru Paul S: Dar Hell-vig și spălătorul lui zilnic Bogdan Chireac ce sunt? „Întâmplător” niște evrei! Culmea că Hell-vig face carieră servindu-l pe reprezentantul noului GEG , Iohannis (prin sentință judecătoarească!), tot așa cum marea finanță mondială l-a „născut” și crescut pe Hitler până în momentul în care perfidul Albion prin Churchill a promis un stat evreiesc și sioniștii au întors foaia și au aruncat SUA în război de partea adversă!

 25. V-ati batut joc de voi si meseria voastra. Pt. voi se pare ca libertatea presei are un cu totul alt sens dacă pentru niste bani sunteti dispusi sa faceti stiri false. Cam asta facea si presa comunista de pe vremea lui Ceausescu. Pacat de voi…

 26. puteti sa-i adaugati pe lista rusinii pe Oana Stanciulescu, Catalin Striblea, Voicu Radescu. Excelent demersul dvs, continuati, macar istoria sa retina mizeria lor morala.

 27. pentru „Tabloul lui Nicolae Grigorescu – Evreul cu gasca” e limpede cine este evreul. Dar cine e Gasca?

 28. Cum cine e gasca ? Fata cu tamponul in mana, care targeteaza o actiune fulminata pe verticala parvenirii !Apoi un mariaj cu ‘ miste evrei ‘ de peste Ocean si gata! Mic dejun la Tiffany!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.