LIVE VIDEO Tudorel Toader, „ievaluat” de deputați

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut marți moţiunea simplă la adresa ministrului Justiţiei Tudorel Toader prin care opoziția cere demisia acestuia din funcție. Moțiunea este intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, iar votul urmează să fie dat miercuri. „Spuneaţi că vine pentru fiecare o vreme a evaluării pentru fiecare. A venit vremea evaluării dumneavoastră şi am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4”, se arată în textul moţiunii, citit de deputatul USR, Stelian Ion.

Mesajul lui Toader în plen

„Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul ci prin activitățile pe care le desfășurăm la Ministerul Justiției este acela de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiției. Revenirea la normalitate, un exemplu, cel mai recent, înseamnă să nu ai un cetățean indiferent de funcție, dacă e primar sau nu, care să îți fie trimis în judecată, să stea în pușcărie și apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 3000 de euro despăgubiri. Este un act intolerabil în statul de drept și dacă ar fi un singur exemplu, ar fi bine, dar din păcate vedeți, că nu aveți încotro, din ce în ce mai multe exemple. Revenirea la normalitate înseamnă să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele”, a spus Tudorel Toader în discursul său din plenul Camerei.

Ministrul Justiției a vorbit și despre recuperarea prejudiciilor, ca măsură prioritară în justiție.

„Revenirea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar și cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare”, a mai spus ministrul Justiției.

În același discurs, Tudorel Toader a afirmat că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greșit când a trimis în judecată un om nevinovat.

„Pentru multele erori, achitări de oameni nevinovați, ați văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <Da, am greșit că l-am trimis în judecată ani de zile>, sau urmărire penală, sau că <L-am condamnat și a stat nevinovat în pușcărie>? Categoric, nu. Și categoric nu vă doresc așa ceva”, a declarat, ministrul Justiției.

De asemenea, acesta a anunțat marți, în plenul în care se dezbate moțiunea la adresa sa, că este în pregătire un proiect de lege pentru ca agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului să treacă de la Ministerul de Externe, la Justiție.

„Este un proiect de lege la ministerul justiției ca agentul guvernamental pentru CEDO să fie preluat de la Externe la ministerul Justiției. Întrebarea va fi de ce? Că vrea ministrul justiției să aibă mai multă putere? Nu! Pentru că până în 2003 a fost la ministerul Justiției, este jurisdictională, nu are rol de reprezentare externă, vom vedea ce va fi”, a spus Tudorel Toader.

Deputat PSD: „Este bine să avem în vedere că nu mai zornăie cătușele prin restaurante”

Liderul deputaților juriști, Nicușor Halici (PSD), a declarat marți, la dezbaterea moțiunii simple, că justiția „este o temă falsă” astfel încât coaliția de guvernare să nu-și îndeplinească programul, iar românii să fie „săcătuiți de toate resursele de fanarioți”.

„Justiția, de fapt, e o temă falsă, români. Este o temă falsă pentru ca PSD și ALDE să nu poată îndeplini măsurile din programul de guvernare, pentru că românii nu trebuie să trăiască mai bine, pentru ca românii trebuie secătuiți de toate resursele de către fanarioți. Așa creem premisele unei teme false. E o temă demagogică. Români, știți de ce e descrisă justiția ca legată la ochi? Pentru că trebuie să judece cauzele, nu oamenii. Am ajuns să judecăm oamenii, faptele nici nu mai contează.(…) Ce înseamnă abuzul în serviciu? Fapta celor care muncesc, că ei mai și greșesc. Dacă muncești, ești corupt. Asta este normalitatea? Nu, nu este asta. În Uniunea Europeană nu mai are nimeni reglemenatt abuzul în serviciu. Dor Rusia mai are această infracțiune.”, a spus deputatul PSD Nicușor Halici, la dezbaterile pe marginea moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Deputatul PSD Alexandru Bălănescu și-a arătat satisfacția că nu mai zornăie cătușe prin restaurante. „Eu cred că este bine să avem în vedere că nu mai zornăie cătușele prin restaurante și pe străzi și ca oamenii nu mai sunt legați fără să se respecte legea privind citația”, a afirmat Bălănescu la dezbatere.

Acesta a mai susținut că protocoalele secrete reprezintă o „otravă” în justiție. „Protocoalele reprezintă otrava care s-a pus în actul de justiție de către magistrați și procurori, nu de ministrul de justiție”, a apreciat deputatul social-democrat.

Cum votează pesediștii?

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marți seară că social-democrații vor vota la moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, după „propria conștiință”.

„Nu le dau sugestii pentru că le-au tot dat unii. Unii să nu mai fie, alții să rămână…. Să judece în consecință după propria conștiință. Eu nu pot să întorc mâna la spate deputaților PSD „, a declarat Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști ce mesaj are pentru social-democrați având în vedere că miercuri se dă, în plenul Parlamentului, votul pe moțiunea simplă la adresa lui Tudorel Toader.

De partea cealaltă, întrebat de moțiunea ce îl vizează pe ministrul Justiției, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat marți că rolul majorității este să voteze împotrivă.

„Opoziția face foarte bine că că folosește instrumentele democratice. Nu am nimic de criticat, e sarcina opoziției să întreprindă. Moțiunile nu afectează ministrul, ci e pe o temă, nu e un vot de încredere sau neîncredere, că așa pare e cu totul altceva. Am o experiență și vă pot spune că nu acesta este obiectivul. E obligația noastră ca membri ai majorității să votăm împotriva moțiunii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

În timp ce se afla în plen, acolo unde se citea moțiunea simplă la adresa sa, Tudorel Toader, a postat pe pagina de Facebook o fotografie cu unul dintre copiii săi și și-a făcut un selfie.

Totodată, înainte de dezbaterea moțiunii simple, Toader s-a întâlnit marți în Parlament cu liderul PSD Liviu Dragnea.

Ministrul a stat, marți, aproximativ 10 minute, în biroul lui Liviu Dragnea din Parlament, după care a intrat în sala de plen a Camerei Deputaților.

Tudorel Toader a susținut înainte de a merge la dezbaterea moțiunii că este pregătit cu argumente, iar despre că cei care au intitulat documentul „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)” a spus că au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8516 Articole
Author

5 Comentarii

  1. D-le profesor mergeți acasă la Iași nu va mai compromiterii! In biroul lui Dragnea,la mana lui Dragnea!
    Unde-i demnitatea?

  2. ..normal..ompozitia i chiara ca si ompozantu chior..asa bre .un ministru avem si noi care stie cursu zi p ala l facem d ocara natie da lacatusi…

  3. erori ale justitiei, absolut singulare si cu totul regretabile, nu trebuie sa duca la maltratarea legilor justitiei. au fost in lume oameni condamnati la moarte, dovediti apoi nevinovati, dar legea ramane lege, nu se ajusteaza dupa nevoile politicienilor.

    • Îți doresc să fii tu ăla care testează pe propria piele o astfel de eroare. Apoi să vorbești.

  4. @zaroni, ministrul cel drept: domnule, daca ai avea copilul condamnat la moarte si apoi reabilitat cu regrete, tot asa ai vorbi? atata timp cat nici un judecator sau procuror nu * a platit* pentru eroarea profesionala comisa, inseamna ca legile sunt proaste! cati bani s-au dat din buzunarul tarii pe hotararile de la CEDO si cat s-a recuperat de la cei in cauza? cum o fi cazut comunismul cand are acum, dupa 27 de ani, atatia sustinatori ai aparatului de coercitie, nu-mi pot explica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.