Liviu Dragnea – două fețe

Ca să mă lămuresc dacă Liviu Dragnea este un mare luptător sau un farseur de politician, un panglicar și un difuzor de vorbe goale, am așteptat cu nerăbdare proiectul de buget al României pe anul 2019. El m-a ajutat să înțeleg un lucru rămas neclar pentru mulți dintre susținătorii și adversarii săi. Toți cei care au citit declarațiile teleormăneanului s-au întrebat, oare sunt adevărate sau sunt simple vorbe goale? Și au sperat. Ce ascund ele? Urmează o schimbare de atitudine a PSD față de SRI și de SPP? Dar față de DNA? În diverse împrejurări, Liviu Dragnea a făcut declarații care pe unii îi îngrozeau, iar pe alții îi umpleau de speranțe. Reproduc cîteva dintre ele. Puteam să selectez un volum de tipărit. Reproduc numai cîteva:
„Ce ar pierde SRI? Eu am mari respecte pentru miile de ofiţeri SRI, nu pentru conducere, pentru că aceşti oameni fac o muncă nevăzută a căror rezultate se fac văzute, ei asigură un pilon serios pentru România, dar, din păcate, conducerile la aceste Servicii au ieşit din matca constituţională şi au acţionat într-un mod subteran şi obscur. Sigur de ce nu le-ar plăcea să rămână PSD la guvernare? Pentru că am anunţat că vrem să modificăm toate legile securităţii naţionale şi vor reveni în matca lor şi nu vor mai putea să facă şi să desfacă parchete, să trimită sentinţe în plic” (L. Dragnea, Antena 3).
Nici parchetele nu au scăpat de atacurile lui Liviu Dragnea:
„Conducerile parchetelor au ce pierde (n.r.: dacă rămâne PSD la putere). O putere îngrozitoare pe care au exercitat-o în mod odios, nelegal şi neconstituţional, multi ani şi au o teamă mare de ideea de audit. Ca cineva va face o analiza a abuzurilor care au condus la oameni condamnaţi nevinovaţi, la destine frânte, oameni din presă, politicieni, oameni de afaceri oneşti, parlamentari, aleşi locali au o teamă, pentru că dacă PSD rămâne la guvernare rămâne posibilitatea ca şefii de parchete să fie realizate, nu pe baza unor înţelegeri oculte, ci numiri recomandate de competenţa acelor procurori numiţi şi dorinţa lor de a lucra într-o justiţie corectă” (L Dragnea, 9 sept 2018).
„Pentru a nu continua acest program care este abia la jumătate, au început cu atacuri, m-au demonizat, dacă plouă e din cauza mea, dacă nu plouă e din cauza mea, m-au condamnat, au încercat cu dosare, au încercat cu cătuşe, la mulţi membri PSD au încercat cu promisiuni mieroase, acum au mers cu ideea de a încerca din interior”.
Și declarațiile despre SPP au fost critice și nemiloase:
”Atâta timp cât Pahonţu e acolo, eu nu am încredere. Principala sa preocupare era să facă raportare la fiecare ofiţer care îl însoţea. ( L.Dragnea,5 august, 2018)
„Mult timp am făcut greşeala să spun că e o vorba de o inteligenţă malefică superioară. Nici vorbă! E un grup de oameni care fac parte din această structură parastatală. Au două obiective: să facă bani nelegal şi să păstreze controlul pe toate instituţiile statului. Sigur, stau în genunchi, fac sluj la orice entitate străină care poate avea o influenţă. Pahonţu le gândeşte. Sunt câţiva lideri politici care trebuie blocaţi, condamnaţi. De asemenea, să susţină divizia de presă care să arunce mereu cu fumigene, să facă scandal, ca să spună că nu e acela adevărul, vă arătăm noi care e, ca lumea să nu mai înţeleagă nimic.” (L.Dragnea 27 dec 2018).
Amenințarea cu noile legi ale securității naționale a murit și ea. Audierile de la Comisia de Supraveghere și Control a SRI s-au dezumflat și ele. S-au transformat într-o chinuită și plictisitoare poveste televizată. A mai rămas bugetul.
Ce ne spune Proiectul de Buget al României pe 2019? Ca să rămîn în sfera citatelor, reproduc după Mediafax:
”Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%”. (Alaltăieri, vineri, 1 februarie, a.c.).

Duminică, după ultimul CEx, a cerut reducerea bugetelor serviciilor secrete. De ce? Să pară mai departe un luptător, să aibă ce negocia sau să lase lucrurile așa cum sunt?

Ce s-a ales de afirmațiile lui Liviu Dragnea, socotit de mulți dirijorul nemilos al Executivului Dăncilă și al majorității parlamentare? Un mare și lustruit zero! Este cea mai convingătoare probă că Liviu Dragnea se face că joacă împotriva sistemului și, în același timp, îl protejează, negociază cu el, se teme să-l înfrunte pînă la capăt și amînă deciziile care ar putea clinti poziția dominantă a serviciilor secrete și a parchetelor din România.
Altceva nici nu mai merită adăugat!

Recomanda 15

6 Comentarii

    • #atenianul – Corect este „una peste fata, doua peste dos”. Dar nu-i prea clar la cine te referi si de ce.

  1. Daca Nistorescu scrie contra lui Dragnea, inseamna ca acestuia ii sunt zilele numarate, iar Editat parasesc corabia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.