Lumea repovestită la One World Romania

Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania continuă joi, 24 martie. Poate că acum, în urma declarării doliului naţional, după teribilele atentate de la Bruxelles, este cu atât mai important să fim împreună, să ne întâlnim ca să discutăm despre ce se întâmplă în lume şi să nu ne închidem în case. Suntem cu gândul alături de victimele tragediei şi de toţi cei care trec prin momente crunte acum.

Cea de-a patra zi de One World Romania a început la Cinema Eforie, cu proiecţia pentru liceeni a filmului „Every Face Has a Name”, unde a fost prezent pentru discuţii şi regizorul documentarului, Magnus Gertten. Tot cu el vă puteţi întâlni şi la proiecţia filmului de la ora 18.00, tot la Cinema Eforie. Astăzi la Cinema Elvire Popesco şi Cinema Union, proiecţiile încep de la ora 16.00. Atunci are loc la Elvire Popesco premiera mondială a documentarului „Only Barberry Remains”, la care vor participa Lia Sudermann, regizoarea filmului, editorul Franz Xaver Schumacher şi directorul de imagine Gregor Steinweg.

Tineri elevi la One World Romania

De la ora 18.00 la Centrul Ceh sunteţi aşteptaţi la evenimentul dedicat jocurilor video documentare, la care vor participa Ludo Hekman şi Michiel van der Ros, din partea companiei olandeze Butch and Sundance. Cei doi vor vorbi cu publicul despre proiectele lor existente, dar şi despre potenţialul enorm al acestei industrii în continuă dezvoltare pe plan global.

Pentru iubitorii de film documentar şi dans, de la ora 18.00 la Centrul Naţional al Dansului va fi proiectat „Dancing with Maria”, unde vă puteţi întâlni şi cu regizorul Ivan Gergolet. Alţi invitaţi ai festivalului pe care îi puteţi cunoaşte astăzi sunt: Antonio Aguilar Garcia, realizatorul „Chickpeas with Sugar”; Tommi Rajala, regizorul filmului „Fair Play” (proiectat împreună cu „Coups de foudre”); Rob Key, realizatorul scurtmetrajului „Tiny Little Delicate Castles”; Leslee Udwin, regizoarea filmului „India’s Daughter”, şi Želimir Žilnik, regizorul documentarului „Logbook Serbistan”.

La Hollywood Multiplex de la ora 18.30 puteţi vedea unul dintre documentarele nominalizate la Premiile Oscar 2016 – „Cartel Land”, iar de la ora 20.30 vor fi proiectate scurtmetrajul „Keeping Balance” şi lungmetrajul „India’s Daughter”.

Recomandarea zilei: COUPS DE FOUDRE / Cinema Union / 18:00

Cinci femei tinere ale căror traiectorii de viaţă le-au adus într-un adăpost prezintă cinci poveşti de dragoste dramatice. Pe rând, fiecare oferă o relatare cronologică a procesului prin care relaţia sa romantică s-a degradat datorită violenţei partenerului masculin. Umilinţa, izolarea, dependenţa, intimidarea, ameninţările, negarea sau (auto)învinovăţirea – o întreagă simptomatologie a semnalelor de avertisment este detaliată în cele cinci interviuri despre faliile care cresc în interiorul unei relaţii şi despre încercările de a rezista abuzului fizic sau psihologic. Filmul este proiectat împreună cu scurtmetrajul „Fair Play”.

Cartel Land

Au trecut deja patru zile din programul festivalului One World Romania 2016 – cu săli pline, public entuziast şi avid de discuţii după proiecţii, cu care sperăm să ne întâlnim până la sfârşitul săptămânii la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex, la Centrul Ceh şi Ambasada One World Romania la cort în Parcul Colţea. Şi dacă nu aţi ajuns până acum, poate vă facem poftă când vedeţi cum a fost în zilele precedente.

Festivalul One World Romania 2016 a început cea de-a noua ediţie luni, 21 martie, cu proiecţii în cinematografe şi evenimentul de deschidere de la MNAC.

2016 este un an al premierelor pentru One World Romania – pentru prima dată au fost programate proiecţii la Hollywood Multiplex. Tot în premieră, una dintre locaţiile festivalului este un cort instalat în Parcul Colţea. Joi 17 martie a fost inaugurată, ca primă locaţie a festivalului, Ambasada One World Romania, ca prolog la festival. Cortul însuşi este o instalaţie multimedială care vă aşteaptă timp de 10 zile cu fotografii urmărind ruta europeană a refugiaţilor din această toamnă, filme şi jocuri video documentare, muzică din Orientul Apropiat şi din Africa şi multă voie bună!

Cecilia

Luni seară, cea de-a noua ediţie a Festivalului One World Romania a debutat cu mult succes şi entuziasm. Peste 1000 de persoane, care nu s-au lăsat descurajate de coada formată la intrare, au participat la deschiderea oficială de la MNAC. Seara a cuprins un performance despre fugă, realizat de Vava Ștefănescu şi echipa CNDB, un moment extras din spectacolul lui Cinty Ionescu, Între două pastile, şi primele secvenţe din documentarele One World Romania. Seara s-a încheiat cu dans – la concertele artiştilor Mohamad Zatari, Iosua Galev şi Bad Mashadi.

Totodată, la Cinema Eforie a avut loc prima proiecţie pentru liceeni a acestei ediţii – cea a filmului Free. Producătorii filmului Roboţelul de aur au pregătit o variantă specială a filmului, pentru a putea fi prezentat unor persoane cu deficienţe de vedere.

Cinci poveşti de dragoste dramatice

Seara a început cu proiecţiile de la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, iar de la 18.30 au început proiecţiile One World Romania în mall – la Hollywood Multiplex, cu The Amina Profile, urmat de Guantanamo’s Child: Omar Khadr, la care publicul s-a întâlnit după film cu unul dintre regizorii – Patrick Reed – printre puţinele persoane care au fost alături de Khadr în primele sale momente de libertate, după ieşirea din închisoare. La Cinema Eforie a avut loc relansarea Kinedok, programul de distribuţie alternativă de film documentar, iniţiat anul trecut de Institutul de Film Documentar din Cehia alături de parteneri din Slovacia, Ungaria, Croaţia şi România. Momentul a fost marcat prin proiecţia unui film documentar românesc recent, intitulat Roboţelul de aur, un film despre multipla campioană europeană şi mondială la box, Steluţa Duţa.

Recomandarea zilei a fost documentarul Cecilia, care face parte din secţiunea Drepturi şi strâmbe. În urma decesului fiicei ei, Cecilia decide să lupte pentru dreptate şi împotriva corupţiei din India la toate nivelurile. Împreună cu angajatorii ei – regizorul filmului şi soţia acestuia, de profesie avocat – ajung să navigheze prin reţelele complexe de poliţişti, traficanţi de persoane, judecători, avocaţi şi membri ai familiilor implicate în tot felul de cazuri de trafic de copii.

Dancing with Maria

Ce mai vedem la One World Romania 2016? Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania vă promite un tratament cu filme documentare pentru diverse afecţiuni colective ale societăţii în care trăim. O parte din filmele noii ediţii atacă subiecte precum criza reufgiaţilor şi valorile europene puse la încercare – teme extrem de actuale şi prezente în vieţile noastre.

Alte subiecte care au fost recent aduse şi în atenţia mass-media din România sunt cel al violenţei domestice şi cel al violului. În secţiunea Ochiul vânăt al dragostei noastre sunt reunite 3 lungmetraje şi 2 scurtmetraje cu poveşti din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia şi Austria. India’ Daughter este poate cel mai impresionant film al acestei secţiuni, iar la proiecţiile din 24 martie veţi avea ocazia să o cunoaşteţi pe regizoarea Leslee Udwin. Leslee prezintă cazul lui Jyoti Singh – o studentă la Medicină din Delhi, care a fost ucisă în urma unui viol în grup, totodată investigând şi cultura patriarhală a Indiei şi toate prejudecăţile care au dus la tragicul eveniment.

Every Face Has a Name

Din aceeaşi categorie a subiectelor ce trebuie neapărat aduse în discuţie mai des sunt şi filmele secţiunii Dincolo de cămaşa de forţă. Documentarele incluse aici ne poartă în lumea din spatele zidurilor unor instituţii de boli mintale din Germania, Austria, Italia şi Croaţia. Cunoaştem oameni care poate ne sperie, dar care ne pot şi semăna în anumite privinţe. Unul dintre filmele acestei secţiuni, intitulat Only Barberry Remains, urmăreşte încercarea unui psiholog austriac şi a doi pacienţi evadaţi din aripa de maximă siguranţă al unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativă. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezentă la proiecţiile documentarului de joi 24 martie şi vineri 25 martie. Secţiunea Dincolo de cămaşa de forţă este organizată în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, în cadrul campaniei Lagărele de lângă tine, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Guantanamo’s Child

O altă secţiune din cadrul noii ediţii One World Romania poartă numele Trăim ca să muncim? şi prezintă 3 documentare europene, dar şi o selecţie de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia. Filmele acestei secţiuni explorează din mai multe puncte de vedere teribila piaţă a muncii din zilele noastre – un grup de tineri defavorizaţi din Norvegia refuză să danseze cum le cântă „piaţa”, câţiva greci ajunşi în situaţii dramatice încearcă să ducă lucrurile pe un făgaş normal, iar un tânăr sârb se zbate să iasă din oraşul minier unde s-a născut şi care nu-i oferă nicio perspectivă.

Ieri au continuat proiecţiile pentru liceeni la Cinema Eforie, cu filmele Felvidek. Caught in Between şi Teaching Ignorance. Publicul a putut urmări filmul regizorului croat Tomislav Zaja, Free, care spune povestea unor persoane cu dizabilităţi mentale care, după timpul petrecut în instituţii, se întorc în societate. După film a urmat o dezbatere în prezenţa realizatorului şi a unui grup de experţi, despre instituţii închise şi libertate.

India’s Daughter

La Cinema Eforie, Union şi Elvire Popesco au fost programate diferite pelicule care de care mai incendiare. Miercuri la Cinema Union cinefilii s-au putut întâlni cu Sanaz Azari, realizatoarea documentarului I for Iran, care face parte din secţiunea Focus: Orientul Apropiat. Filmul arată procesul prin care regizoarea descoperă istoria şi cultura ţării ei natale – Iran – pe care a părăsit-o când era prea mică ca să îşi mai poată aminti ceva. Acum, la Bruxelles, într-o sală de clasă, Sanaz învaţă tainele limbii persane.

Recomandarea organizatorilor a fost Mos Stellarium, proiectat la Cinema Union. Este un documentar poetic despre şase tineri refugiaţi care vorbesc despre evadările şi călătoriile lor, despre problemele pe care le întâmpină pe drum sau odată ajunşi în Luxemburg. Călătoriile lor îi duc în diverse colţuri ale lumii: Afganistan, Siria, Kosovo sau Muntenegru. Unite, aceste colţuri creează hărţi asemănătoare cu cele ale constelaţiilor. Distanţele parcurse şi experienţele traversate îi obligă să se maturizeze înainte de vreme, dar nu le anulează demnitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.