Luptă anglo-americană pentru perla regatului saudit

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, liderul de facto al regatului, a întreprins o vizită la Londra la începutul acestei luni, iar pe 19 martie va începe o vizită în Statele Unite. Miza este „perla“ regatului, compania petrolieră de stat Aramco, pe care conducerea saudită dorește să o listeze la bursă, fie la Londra, fie la New York (potrivit CNN), motiv pentru care competiția Marea Britanie-SUA este acerbă.

Cum prințul saudit dorește ca listarea să aibă loc doar când valoarea companiei va fi estimată la cel puțin 2.000 de miliarde de dolari, cel mai probabil procesul va fi amânat pentru anul 2019. Oficialii saudiți mizează pe o creștere a prețului petrolului care să aducă o valoare de piață mai mare pentru compania lor și cooperează în acest sens cu Rusia, marele producător de petrol non-OPEC, o cooperare deloc pe placul SUA. Vor fi plasate pe piețele bursiere 5% din Aramco, peste 100 de miliarde de dolari.

În cazul în care va fi aleasă bursa londoneză, pentru Marea Britanie ar însemna o gură de oxigen, acoperirea costurilor ieșirii din UE și o demonstrație de forță în fața birocraților de la Bruxelles. Este motivul pentru care guvernul britanic nu a scos o vorbă despre situația drepturilor omului din Arabia Saudită în timpul vizitei prințului bin Salman. Dincolo de Aramco, bin Salman a fost clientul principal al industriei militare britanice. De la venirea în fruntea Ministerului saudit al Apărării, în 2015, el a cumpărat avioane Eurofighter de 10 miliarde de lire sterline și arme de 4,6 miliarde de lire sterline.

Contează mai puțin la Londra că aceste arme au fost folosite în războiul cu interpușii Iranului din Yemen (un Vietnam arab), unde 9 milioane de oameni sunt în pragul foametei și epidemiilor. Contează mai puțin că Londra a înarmat Qatarul, rivalul aliaților saudiți, cu avioane de 5 miliarde de lire, pentru care guvernul de  la Doha pare să aibă suficienți piloți.

Rivalii britanicilor în marea listare la bursă sunt americanii, care vor să profite de relația de decenii în care Arabia Saudită a prosperat, apărată de armata SUA, cu condiția de a livra petrol SUA și de a permite stabilirea unor baze militare americane, conform pactului încheiat în 1945, la zece zile după Yalta. Aramco însăși a fost creată de compania americană Standard Oil.

Apoi, Arabia Saudită este cel mai care cumpărător de arme americane – peste 100 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani, iar Arabia Saudită a făcut investiții uriașe, de 600 de miliarde de dolari, în obligațiuni americane, și astfel, SUA își finanțează datoriile cu petrodolarii saudiți. Amânarea listării Aramco până în 2019 arată cât de acerbă este lupta pentru compania saudită, iar schimbarea liniei editoriale a The New York Times arată că sorții par să încline, pentru moment, în favoarea Londrei. De unde prințul bin Salman era prezentat ca reformatorul regatului saudit, publicația americana scrie, înaintea vizitei în SUA, despre ce a refuzat să le vadă până acum: „Saudiții ar fi folosit coerciția și abuzul pentru a confisca miliarde de dolari“.

Sub paravanul anticorupției, sute de membri ai elitei saudite au fost arestați în 2017, forțați să renunțe la avere în schimbul libertății. În acest fel, statul a obținut active de peste 100 de miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. Dupa iesirea din UE ,la bursa londoneza s-a micsorat de 4 ori volumul tranzactiilor ,nu este interesanta pentru ARAMCO!
    Altfel cum poate fi interpretata stirea:”The London Stock Exchange Group is lobbying to win American political support in its battle with Europe to preserve London as a global financial centre after Brexit”!(15.11.2017)

  2. Cine va investi pentru ARAMCO pe bursa va pierde!
    Dar daca UK si SUA vor investi acolo este bine ca oricum aceste state au furat banii multor natii!

  3. Productia de petrol din Arabia Saudita este in declin dar intr-adevar,piata este dictata de Londra care la fel au probleme de productie in marea nordului.Mai nou,Rusia si China au deschis piata de petrol care presupun va dicta preturile viitoare stabile dar acest lucru nu convine occidentului.Se scufunda un vapor cu petrol american,peste noapte preturile se dubleaza,nu au curent la o rafinarie,la fel,cine mai face bani cand ai un produs cu acelasi pret indiferent de conditii politice sau speculative? Ce treaba are pretul petrolului englez cu cel american sau saudit? Intelegeti mai bine cand curentul romanesc este cumparat la pret triplu ca sunt -5 grade celsius, ca asa este piata speculativa.Cu ceva ani in urma auzeam ceva in genul productie si consum dar au aparut diverse stiri cum unele companii cumparau vapoare de petrol.le parcau prin ocean asteptand sa creasca pretul din lipsa de petrol la consumator. La fel bancile,cumparau metale(cupru,nichel,etc) si le depozitau creand o lipsa de metal,crescand pretul artificial.Este seceta in California,portocalele sunt mai scumpe dar ca prin minune si cele din Florida costa la fel ca sa nu mai vorbesc de cele din Brazilia.Nu intru in alte probleme,totul este o speculatie ptr care lumea plateste mai mult decat ar trebui.Banul vorbeste,GDP-ul creste si uite asa o ducem bine pe hartie.Normal articolul trebuia pus sub rubrica de speculatii ca este un ghiveci.

  4. destept arabul , daca ceausescu lista economia romaneasca, la bursa la New York cand a fost in SUA si i s/a propus, eram acum egali cu japonia si germania.asa face cucul isi pune ouale in cuib la altul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.