Macron față cu „leneșii“ și „cinicii“ Franței

Funcționari, muncitori și studenți participă în Franța la prima mare acțiune de protest împotriva modificării Codului muncii de către regimul Macron. Marți au fost anunțate 180 de manifestații și circa 4.000 de apeluri la grevă, o acțiune care va continua și miercuri. În plus, Confederația Generală a Muncii (al doilea cel mai mare sindicat din țară și principalul din mediul public) a anunțat proteste și pentru 21 septembrie, iar două zile mai târziu vor veni protestele organizate de Franța Nesupusă, partidul de stânga condus de Jean-Luc Melenchon.

Este primul „test al străzii“ pentru reformele președintelui Emmanuel Macron: reducerea drastică a salariilor compensatorii în caz de concediere, excluderea sindicatelor din negocierea contractelor de muncă pentru IMM-uri, drepturi mult mai largi pentru companii la angajare și concediere. Măsuri mai puțin agresive decât acestea au dus la proteste uriașe în 1995, 2007 și 2010 și la abandonarea sau diluarea reformelor. „Guvernele erei Sarkozy au visat la asta, guvernele lui Hollande au visat și ele, iar voi v-ați apucat să le faceți. Ceva vă leagă pe toți. Este gustul liberalismului, al lui «laissez-faire, laissez-passer». Dar codul vostru va anula un secol de lupte, de cultură și istorie a Franței“, scrie Liberation.

Sindicaliștii mai sunt revoltați de ultimele afirmații ale președintelui Macron, care i-a numit „leneși“, spunând că nu va „ceda în fața leneșilor, cinicilor și a extremelor“. Sunt revoltați și de trecerea reformelor prin ordonanțe (programată la finalul lunii), fără dezbateri într-un Parlament și așa redus la o simplă mașină de vot. „Leneșii sunt cei care nu fac banii din muncă. Mulți dintre ei l-au ales pe Emmanuel Macron“, a ripostat fostul prezidențiabil socialist Benoît Hamon.

Președintele și guvernul nu acordă încă atenție criticilor și sindicaliștilor, mai cu seamă că au reușit să rupă solidaritatea sindicală. Confederația Democratică a Muncii (cel mai puternic sindicat) este „revoltat“ și „profund decepționat“ de reforme, însă a anunțat că nu va mobiliza strada. Este o strategie pentru care Macron este acuzat în paginile publicației de stânga Liberation: „Nu este de bun-simț să consideri că cei care «nu servesc la nimic» trebuie să fie carnea de tun a celor care «reușesc». Proiectul acestui guvern este instaurarea competiției permanente între indivizi. Șoferii de taxi contra șoferilor Uber. Muncitorii străini contra celor francezi. Neproductivii contra celor productivi“. Guvernanții spun că manifestațiile sunt mult zgomot pentru nimic. „Nu vom schimba țara prin cota noastră de popularitate. Dacă ești tată, încerci oare mereu să-i faci pe plac copilului?“, a fost replica lui Jean-Paul Delevoye, consilier al lui Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.