Macron-Trump: Europa iluziilor și America realismului

macron-trump, cartite, FBI
Foto EPA/ERIK S. LESSER

„Nu spun că voi face asta, chiar dacă aveți o vagă bănuială“, i-a spus președintele Donald Trump omologului său francez Emmanuel Macron, cu referire la semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul. Dincolo de strângerile de mână, de scuturatul mătreții de pe umărul prezindențial al lui Macron, întâlnirea cu Henry Kissinger la cina de stat de marți și multe alte oportunități de imagine ce au făcut deliciul presei internaționale, replica de mai sus arată că vizita de stat în SUA a liderului de la Elysee este departe de a fi socotită un mare succes.

Emmanuel Macron a încheiat miercuri o vizită de trei zile în SUA, având în față două ultimatumuri americane: până pe 1 mai, liderii UE trebuie să ia măsuri pentru a evita impunerea unor tarife suplimentare pentru exportul de oțel și aluminiu în America; Trump a anunțat că va decide, pe 12 mai, dacă va renunța la acordul „dezastruos“ cu Iranul semnat de predecesorul Barack Obama, însă apreciat de Germania și Franța, căci deschide porțile comerțului și investițiilor în Republica Islamică.

Către un război comercial între aliați?

„Nu putem concepe ideea unui război comercial între aliați“, a spus Macron, însă Trump nu a făcut nicio promisiune pentru extinderea termenului până la care UE va fi exceptată de la noile tarife comerciale. Ele au fost impuse în baza unei legi privind securitatea națională, însă îi afectează mai mult pe aliații SUA decât economia chineză, principala vizată în discursul oficial al lui Trump. Potrivit unui oficial francez citat de Politico, Trump a făcut o singură concesie concretă – a amânat cu șase luni aplicarea sancțiunilor economice împotriva unor oligarhi ruși, sancțiuni care ar fi dăunat afacerilor franceze. Dincolo de aceasta, Trump continuă să considere concurența comercială a UE drept una care afectează companiile americane și nu recunoaște un partener în Uniunea Europeană, ci mai degrabă în statele membre luate individual.

Nimic nou pe „frontul“ iranian

În ciuda insistenței președintelui francez pentru un nou acord nuclear cu Iranul care să țină seama mult mai mult de preocupările SUA (inclusiv programul balistic iranian, programul de dezvoltare a armelor convenționale și implicarea militară a Iranului în Siria și Yemen), Donald Trump pare hotărât să pună capăt acordului semnat de Obama. Președintele Macron consideră că retragerea SUA din acest acord poate duce la reluarea programului nuclear iranian și retragerea Teheranului din Tratatul de Neproliferare Nucleară (după cum, a avertizat deja conducerea iraniană), dar și la lovituri militare ale Israelului. De aceea, pentru Macron nu există un „plan B“, decât continuarea, cu unele modificări, a acordului semnat de Obama.

„Catastrofala“ abordare germană

Cu toate aceste neajunsuri, vizita lui Macron în SUA este maximul pe care îl poate obține UE de la președintele SUA. Presa internațională arată că, în ciuda caracterelor foarte diferite, între cei doi lideri există o afinitate dată de evoluția lor politică de la statutul de outsider la cel de lider, de politicieni care conduc fără sprijinul unor partide tradiționale, de experiența în lumea afacerilor. În plus, economia franceză, mai slabă decât cea germană, produce Statelor Unite un deficit comercial mult mai redus.

Diplomații și politicienii francezi au știut să se adapteze mult mai bine logicii jocurilor dintre marile puteri decât au făcut-o liderii de la Berlin, care, potrivit Foreign Policy, au avut o „abordare dezastruoasă a relației cu Trump, una tipic germană, moralistă, ipocrită și total ineficientă“. În Franța, tradiția gaullistă a lăsat loc pentru puține iluzii în relația cu SUA, dar germanii au avut o relație cu America ca și cu un „frate mai mare, cu dragoste, cu ură și cu teamă“, scrie Foreign Policy. Spre deosebire de Franța, unde inclusiv informația că Agenția Națională de Informații a SUA i-a spionat pe liderii țării a fost trecută cu vederea, în Germania, ea a dus la expulzarea șefului CIA de la Berlin, iar venirea lui Donald Trump la putere a făcut-o pe Angela Merkel să arate, în 2017, că „perioada în care ne puteam baza total unii pe alții s-a încheiat dintr-un anumit punct de vedere“.

Pe 27 aprilie, Merkel va păși pe urmele lui Macron la Washington, însă șansele sale de a obține mai mult decât liderul francez sunt nule. Dacă nu a adus nimic concret pentru Europa în urma vizitei sale pline de fast în SUA, președintele Macron va putea cel puțin să încerce un sentiment de plăcere sadică față de cancelarul german și să se bucure că obținut din partea lui Trump rolul de reprezentant principal la Washington al unei Uniuni Europene în care America nu mai crede.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Deci probleme globale. Poate vor fi și ziariști de-aici sau de aiurea care să-ntrebe ceva pertinent pentru România la vreo „finală“ conferință de presă comună. Președintele Trump spunea și că va menține închisoarea din Cuba și nu exclude să ducă acolo deținuți cu cetățenie americană. Cred că tot mapamondul ar fi interesat de ce doar Franța (din ce scrie presa) anchetează pentru terorism (colaborare cu Daesh) o anumită multinațională cu tot cu șefii mari

  2. Nimic nou sub soare, privindu-l pe Macron. Omul joaca pe vreo cinci fronturi, si toate, neaparate: 1. pe de-o parte, „alianta indefectibila Europa” (al carei shef se crede) „-SUA”, la care, însa, Trump face protectionism. 2. Pe de alta, Rusia -Macron e-n mai la St. Petersburg, în fastul imperiului, desi-n acelasi timp tara-i obiectul unui santaj = sanctionata, mai ales fiindca factor geostrategic si-n Europa, si-n Siria (unde Macron, din cauza de Arabia Saudita, face isterii si puneri în scena). 3. Acordul nuclear cu Iranul (care trebuie sa reziste, chiar daca … modificat, asa-ncât sa multumeasca si varza lui Trump, care vrea sa faca si el si-altceva decât Obama ..). 4. Germania, al carei rol european Macron vrea sa-l cam tâlhareasca, desi n-are mijloacele politico- economice, si 5. … frontul intern, în fierbere, impozite mari si venituri mici, datorie anuala la nivelul PIB, economie înstrainata, dar care, pur si simplu, nu-l intereseaza.

  3. Trump pare foarte obosit. Uzura a fost mare la inceput, dar odata cu aparitia roadelor sia antrenamentului in politica lucrurile vor merge tot mai bine pt. America si ca un corolar al ultimelor veacuri, vor merge mai bine si pt intreaga lume. Nu putem trece cu vederea meritele a dar nici greselile Americii. Roadele progreselor din America s-au revarsat si asupra restului lumii, dar din pacate impreuna cu rezidurile care au dus la risipirea resurselor planetei. Speram de la Trump si la o politica mai pragmatica si mai responsabila fata de unica planeta pe care o detinem, unica pe care noi oamenii si alte forme de viata bilogica o detinem. Trebuie ca marile puteri sa-si dea mana dincolo de orgolii si de lacomia corporativa.

  4. @(Au hasard), Balt(h)asar : SUA purificate, serafice. Genocidul indienilor bastinasi. Actul de nastere. Un corolar. „Nu putem trece cu vederea meritele” (…) „dar nici greselile Americii”. Razboaiele din Coreea, Vietnam, loviturile de stat din America Latina, asasinarea liderilor politici „neprieteni”, „comunisti”, a propriilor presedinti, inclusiv, rescrierea istoriei, negustorii de arme, razboaiele de cotropire (Vietnam, Irak, Siria), discriminarile (America Latina, Europa, Rusia, China …), Orientul Mijlociu în foc, manicheismul („eu, exceptional, restul, rau…”) sanctiunile care sa le protejeze de rivalii economici, 50 de milioane de cersetori si fara adapost, pariurile în bursa pe economiile unor tari, astea toate, n-ar fi crime, genocide, mafia, n-ar fi decât „greseli”. Si Macron declama si el (c-altceva…), ca „n-avem si-o planeta B”. Ai dreptate cu „trebuie ca marile puteri sa-si dea mâna”. Numai ca nu vor. Ce conteaza aproape 7 miliarde pe o planeta care n-are si varianta „B”. Duca-se dracului, mie sa-mi fie bine! ps Trump nu-i „obosit”, e-un gigant plictisit, excedat (de matreata altora).

  5. Liderii occidentali isi apara interesul national!
    In Romania ei sunt dusmanii din interior care o distrug!
    Solutia va veni si este asteptata de la poporul roman;schimbati-i si curatati uscaturile!

  6. .Adica, ar spune romanul, acest papagal s-a dus si el in State ca sa aiba de unde sa se intoarca … Se pare ca singura pasare din ograda plina de oratanii care e in stare sa „cucurigeasca” cu picioarele complet in rahat este „cocosul galic” (Le coq francais) !

  7. Personal, mie nu mi-a plăcut întâlnirea celor doi lideri ,… Macron spera intr-o relație mai apropiată , dar s-a ales cu un scuturat de scamă invizibilă de pe rever, echivalentul unui flit cu zâmbet atât pentru Franța cît și pentru U.E.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.