
Ministerul Afacerilor Externe marchează astăzi, 24 februarie 2023, un an de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, un act ilegal, premeditat şi ilegitim care reprezintă un atac nu doar împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv împotriva parametrilor esenţiali ai arhitecturii euroatlantice de securitate, ci şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi a principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale bazată pe reguli.
Pentru a marca acest moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează, în data de 24 februarie 2023, drapelul ucrainean în faţa sediului central, urmat de iluminarea sediului central al MAE, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean. De asemenea, Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate vor duce mai departe mesajul de solidaritate al României şi se vor racorda la iniţiativele europene pe plan local.
Invazia militară fără precedent, lansată la 24 februarie 2022, a declanşat cea mai gravă criză de securitate şi umanitară din Europa de la încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale. În acest context comemorativ, România continuă să îşi exprime, prin poziţionări şi prin fapte, întreaga compasiune şi solidaritate cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. România deplânge pierderile de vieţi omeneşti, printre care s-au numărat numeroşi civili, precum şi faptul că milioane de cetăţeni ucraineni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi, în foarte multe situaţii, ţara, pentru a se refugia din faţa ororilor războiului. Mai mult, agresorul rus a procedat la transferuri şi deportări ilegale ale populaţiei civile ucrainene, inclusiv a copiilor, din regiunile ucrainene ilegal ocupate de către Federaţia Rusă.
România este implicată în efortul internaţional de creare a unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.
Concomitent, România a fost printre cele mai active state în sprijinirea parcursului european al Ucrainei. Considerăm că locul de drept al Ucrainei este în familia europeană. Deciziile Summitului UE-Ucraina de la Kiev, din 3 februarie 2023, au demonstrat din nou angajamentul ferm al UE pentru continuarea sprijinirii Ucrainei. Vom sprijini în continuare Ucraina în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la UE, cu împărtăşirea experienţei şi parcursului nostru european.
În acelaşi timp, România a susţinut în mod transparent şi consecvent Politica Uşilor Deschise a NATO şi importanţa implementării deciziilor Summitului NATO de la Bucureşti din 2008. Cu ocazia participării ministrului afacerilor externe al Ucrainei la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele aliate NATO (Bucureşti, 28-29 noiembrie 2022), pe care a găzduit-o ministrul Bogdan Aurescu, a fost reconfirmat, o dată în plus, angajamentul ferm al Aliaţilor pentru intensificarea sprijinului pentru Ucrainei, în coordonare cu toţi partenerii internaţionali relevanţi. România susţine, în continuare, o abordare cât mai ambiţioasă la nivel aliat în materie de acordare de sprijin pentru rezilienţa Ucrainei.
La un an de la declanşarea agresiunii ruse, România rămâne, la fel ca în prima clipă, alături de Ucraina şi poporul ucrainean, şi va continua să acorde sprijin consistent şi multidimensional, atât timp cât va fi necesar ca Ucraina să câştige acest război.
Slava Ukraini / Glory to Ukraine / Glorie Ucrainei!
In curand pe steagul Americii va aparea o noua stea, galben-albastra.
E destul să citim ce a scris profesorul Andrei Marga, și ne vom da seama care e realitatea (total diferită de strădania permanentă a slugilor plătite ale Marelui Lickurici):
https://romanialibera.ro/op-ed/opinii/razboiul-si-raspunderea-globala/
boc sa se mute cu acelasi steag la bîstroe