Manevrele din spatele locuinţelor sociale

Maria Totir: grija faţă de pisică, mai presus decât bunurile sale materiale

Povestea pensionarei din Constanța care a fost evacuată de autorități în lipsa ei, lăsând și pisica încuiată în casă, dovedește relele intenții ale autorităților locale. Maniera în care a acționat Primăria Constanța arată disperarea față de criza de locuințe, lipsa de discernământ, cruzimea față de oameni și animale, dar și ilegalitățile în care preferă să se complacă. În vreme ce oameni necăjiți, cu pensii și salarii mizere, sunt dați afară din locuințe pentru că nu fac față costurilor aberante impuse de autorități, funcționari publici cu salarii de zeci de mii de lei ocupă ilegal locuințe sociale.

Faptul că un executor judecătoresc din Constanța a evacuat o pensionară dintr-un apartament din fondul locativ al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPO), instituție din subordinea Primăriei Constanța, a contat mai puțin. Dar când s-a aflat că nu a evacuat și pisica, aceasta stând în casă opt zile fără apă și mâncare, toată suflarea omenească a fost înduioșată. A contat mai mult că executorul a refuzat să elibereze pisica și să prevină astfel decesul animalului, caz stipulat în Legea 205/2004 republicată în 2017 drept cruzime față de animale, care se sancționează penal. Nu a contat deloc faptul că, la bătrânețe, pensionara a fost alungată din casa în care locuia de 45 de ani.

Povestea evacuării abuzive

După cum relatează presa din Constanța, Maria Totir locuia în apartamentul 21 din blocul F 9 de pe Aleea Topolog de mai bine de 45 de ani. Femeia nu a avut situația materială necesară pentru a-și cumpăra apartamentul repartizat soțului ei, în anii ‚70, de la întreprinderea la care lucra, rămânând simplă chiriașă. În anul 2014, prin efectul HG nr. 43, femeia a beneficiat, ca toți chiriașii din România, de prelungirea de drept a contractului de închiriere a locuinței pentru o perioadă de cinci ani, scrie publicația ordinea.ro. Deși contractul ei ar fi fost valabil până în 2019, în 2015 RAEDPP a deschis un proces de evacuare, susținând în instanță că Maria Totir nu beneficiază de prevederile HG 43/2014, deoarece ar fi fost notificată cu patru zile înainte de intrarea în vigoare a actului normativ că i s-ar fi terminat contractul, semn că o notificare bate o hotărâre de guvern în ochii instanței de judecată. Deși în instanță s-a stabilit, prin verificarea de scripte, că așa-zisa notificare nu a ajuns la Maria Totir, semnătura de primire aparținând unei alte persoane, instanțele constănțene au dat câștig de cauză regiei. Hotărârea de evacuare, redactată de judecătoarea Chirățica Enache, a fost ulterior pusă în executare de executorul judecătoresc Dumitru Dușu. În ianuarie 2017, în timpul acestor proceduri, ­RAEDPP a adeverit într-o adresă cât se poate de oficială că Maria Totir are contract de închiriere perfect valabil până în 2019, beneficiind de prevederile HG 43/2014. Cu toate acestea, chiar și după adeverire, regia a continuat procedurile de executare întreprinse prin intermediul lui Dumitru Dușu. Maria Totir a depus o contestație la executare la grefa Judecătoriei Constanța, însă, în mod ciudat, aceasta nu a primit încă un termen de judecată după luni bune de la înregistrare. Oricum, contestația nu suspendă executarea silită. Suspendarea este o procedură separată, pentru care se plătește o cauțiune, care ajungea în cazul acesta la aproximativ 1.000 lei. Având o pensie de 523 lei, deja poprită de executorul judecătoresc, pensionara a fost în imposibilitatea de a cere suspendarea executării silite. În aceste condiții, pe 5 octombrie 2017, executorul i-a spart ușa, a inventariat mobilele și hainele femeii, după care a schimbat butucul yalei, a încuiat cu noile chei și dus a fost. Trei zile Maria Totir a dormit pe străzi, fără medicamente și fără ­haine de schimb. Apoi, a găsit o pensionară miloasă care a primit-o în casa ei. Din nefericire, pisica Suzy a rămas închisă în apartament. Timp de opt zile, animalul a stat în fereastra apartamentului, stârnind mila trecătorilor.

Replici, replici

Directorul RAEDPP Constanța, Mădălina Moțățăianu, a declarat pentru Cotidianul că Maria Totir a fost dată în judecată din cauza datoriilor acumulate. „Primăria Constanța a fost parte în proces, ea este proprietarul imobilului pe care îl administrează RAEDPP“, ne-a spus directoarea. Întrebată dacă s-a discutat ceva sau dacă s-a găsit o soluție pentru situația locativă a pensionarei, directoarea ne-a spus că nu este treaba ei, ci a primăriei, care știa că femeia rămâne pe străzi.

„Am fost la domnul executor și la RAEDPP să mă lase să intru în casă, să-mi iau lucrurile și pisica. Secretara domnului Dușu mi-a spus că acesta este bolnav și și-a luat concediu medical, iar cei de la RAEDPP mi-au spus că îmi trimit prin poștă documentele de executare silită. Dar unde să-mi trimită prin poștă, dacă m-au evacuat? Vă rog să faceți ceva, să nu moară pisica. I-am spus și domnului primar Făgădău de pisică. Am fost în audiență la el. Mi-a spus că nu-l interesează de pisici, că are treburi mai importante de rezolvat“ – declara Maria Totir oricui voia să o asculte.

Pensionara are dreptul la o locuință socială, având o pensie de numai 523 lei. Revoltător este că primăria, cea care trebuia să o protejeze și să o ajute, a alungat-o din locuința alocată de stat cu 45 de ani în urmă. Cazuri ca acesta sunt multe în România. Sunt și situații în care primăriile nu respectă testamente, iar bătrâni imobilizați la pat sunt internați în „aziluri ale morții“. La fel de multe sunt și abuzurile autorităților locale.

Zeci de evacuați vs funcționari chiriași

În 2010 a fost un mare scandal în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, când s-a votat lista de repartizare a locuințelor sociale. Din cele 44 de cazuri de evacuați, doar 35 au primit imediat locuințe. Pe lista Primăriei Capitalei figurau și funcționari. Comisia numită de primarul general Sorin Oprescu pentru alegerea beneficiarilor de locuinţe sociale a considerat că Ileana Anghel-Person, director executiv în cadrul Direcţiei de Management Proiecte şi Finanţări Externe, are o situaţie deosebită şi merită o locuinţă socială. Asta, în condiţiile în care, conform declaraţiei de avere din 3 noiembrie 2010, angajata primăriei avea un teren şi o casă în construcţie în Ialomiţa, bijuterii de 25.000 euro şi un salariu lunar de aproape 5.000 lei. Mai mult, soţul său, care este angajat la Direcţia Juridică a RADET, avea şi el un venit lunar de 4.000 lei. „Doamna Anghel-Person are o situaţie deosebită. Dumneaei are teren şi casă în construcţie în Ialomiţa, dar în Bucureşti stă în chirie, se descurcă greu cu copilul. Comisia a considerat că are o situaţie deosebită şi poate beneficia pe perioadă determinată de o locuinţă socială“, a declarat la acea vreme Cosmina Simiean, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. Pe lista beneficiarilor se mai regăsesc alţi patru angajaţi ai Primăriei, respectiv Elena Boghină, Ana Gentimir, Gabriela Ghiţă şi Mariana Perşunaru. Aceasta din urmă era şef serviciu la Direcţia de Asistenţă Tehnică şi Juridică şi avea în 2010 un venit lunar de 3.180 lei. Acum, Perșunaru este directorul Direcției Patrimoniu, cu un salariu declarat pentru 2016 de 3.280 lei lunar, fără alte sporuri. Ea este și membru în mai multe consilii de administrație, iar venitul ei lunar este estimat la circa 80.000 lei.

Cine merită locuință socială

Pentru a se califica la alocarea unei locuințe sociale cu chirie, o persoană trebuie să demonstreze că are venituri mici, că nu deține o altă casă sau terenuri în proprietate. Dacă are și un copil în întreținere, punctajul este mai mare. Din lipsa spațiilor locative, primăriile au decis că evacuații pot sta în chirie la persoane private, urmând ca autoritatea locală să le plătească contravaloarea chiriilor la prețul pieței. Sunt familii care se înghesuie și închiriază garsoniere sau apartamente ca să obțină un ban în plus. Este cazul Sandei Simion, care avea peste 50 de ani când a fost evacuată abuziv de proprietar, fără să primească despăgubiri pentru îmbunătățirile aduse locuinței unde crescuse cinci copii. După aproape patru ani, ea nu a primit încă locuință socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Calicii si sarantocii nu se dezmint.Pot avea averi colosale, ei put a calicie de la o posta.De executorii judecatoresti ce sa mai zic? Niste creaturi bipede care sunt suboameni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.