Manifestații antiguvernamentale de amploare în Thailanda

Manifestanți care solicită demisia premierului thailandez Yingluck Shinawatra au pătruns, luni, în sediul unui minister și amenință că vor ocupa și alte instituții, ca ultimă etapă a celei mai ample mișcării de stradă de la criza politică din 2010, relatează AFP.

Sute de manifestanți au pătruns în complexul Ministerului Finanțelor din Bangkok. „Este ultima etapă a nesupunerii civile”, a declarat mulțimii Suthep Thaugsuban, unul dintre conducătorii Partidului Democrat, principalul partid de opoziție din țară, care a pătruns și el în clădire împreună cu susținătorii săi.

„Dacă funcționarii nu opresc lucrul, vom pătrunde în toate ministerele mâine pentru a arăta că sistemul Thaksin nu are legimitate să conducă țară”, a spus reprezentantul opoziției, cu referire la fostul premier în exil, Thaksin Shinawatra, care se află în continuare în centrul politicii acestui regat.

Mai multe zeci de mii de opozanți ai guvernului lui Yingluck Shinawatra, sora lui Thaksin, au mărșăluit luni prin fața mai multor instituții, între care sediul poliției și al armatei thailandeze. Manifestanții au anunțat că intenționează în înnopteze în sediul Ministerului de Finanțe și în fața Monumentului Democrației, loc emblematic al mișcării de stradă, unde sunt instalate corturi de mai multe zile. În centrul nemulțumii protestatarilor se află în special un proiect de lege de amnistie văzut ca un mijloc de natură să permită revenirea fostului premier Thaksin Shinawatra, aflat în exil pentru a scăpa de o condamnare de doi ani cu închisoarea pentru nereguli financiare. Respingerea de către Senat a acestei inițiative nu a fost îndeajuns pentru a calma nemulțumirea opozanților lui Thaksin. 

Susținătorii opoziției — în număr de 150.000 — 180.000, conform autorităților, dar mult mai numeroși conform organizatorilor manifestațiilor — au protestat și duminică în capitala thailandeză, după mai multe săptămâni de mobilizare aproape cotidiană, ceea ce a făcut să crească temerile unor confruntări violente.

În timpul ultimei crize din primăvara lui 2010, circa 100.000 de susținători ai lui Thaksin au ocupat centrul Bangkokului timp de două luni pentru a cere demisia guvernului de la acea vreme condus de șeful Partidului Democrat Abhisit Vejjajiva, înainte de intervenția armatei.

Actualul prim-ministru thailandez a exclus luni că va părăsi acest post. Marți, în parlamentul Thailandei se va dezbate o moțiune împotriva guvernului dar care, potrivit AFP, are puține șanse să fie votată, având în vedere majoritatea deținută de partidul la putere Puea Thai.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.