Manolescu, reales preşedintele Uniunii Scriitorilor

Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), anunţă Mediafax, citându-l pe Nicolae Prelipceanu, preşedintele Comisiei de monitorizare a alegerilor . Criticul literar ajunge astfel la al patrulea mandat în această funcţie.

Contracandidaţii lui Nicolae Manolescu au fost scriitorii Dan Lungu, Ştefan Mitroi şi Simona Vasilache şi eseistul Narcis Zarnescu.

Nicolae Manolescu a obţinut 60,26% din voturi, mai precis 744, iar principalul contracandidat, scriitorul Dan Lungu, a obţinut 336 de voturi, a mai spus Nicolae Prelipceanu.

Adunările Generale ale Filialelor USR au avut loc în perioada 11 – 29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR. Membrii filialelor au votat într-o urnă pentru preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde fost cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă au votat pentru preşedintele USR.

Rezultatele alegerilor au fost consemnate într-un proces-verbal întocmit de Comisia de monitorizare a alegerilor, sâmbătă, în cadrul Consiliului USR.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla atunci la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.

Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. El este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 19 filiale organizate în România şi în Filiala Chişinău din Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. USR,parca e si un partid politic,cu aceeasi sigla,nu?Salveaza,scriu,pana la urma ce fac…..Sa nu uiti,Darie,sa nu uiti? Zaharia Stancu,lectie de lectura data pe toate tembeliziunile,incepand cu PRO TV?

  2. Exista oameni ce isi dezvolta corpul mental, inteligenta ,dar in sens malefic.
    Oricat de bun critic literar ar fi ,caraterul este zero.
    Neconstitutita legal,Uniunea Scriitorilor a ajuns o oficina de acumulat bogatii, venituri pt.toata sleahta lui Nicolae Manolescu care se realege sine diae presedintele unei uniuni moarte ,decimate si inexistenta legal, fara vreun cuvant spus si de spus in Agora Cetatatii.
    Cu „societatea autorilor dramatici”fuzionand in 49 ,a auzit cineva dupa 89 glasul acestei uniuni semanand scandal intre membrii ei ,sau contestatari,supusa luptelor intestine si nepreocupata de rolul intelectualului in dramaticul destin al tarii?
    Starea legala mai bine zis ilegala a acestei uniuni si a promotorului,promotorilor ilegalitatilor prin afectarea bugetului si a tuturor celor intreprinse impotriva interesului public trebuie cercetate si acest Manolescu sa raspunda :un mazgalitor de hartie nu se poate ingrasa la infinit si sfida legea, dreptatea si echitatea ,justetea sociala :pe cine slujesc scriitorul, dramaturgul, criticul , intelectualitatea romaneasca inexistenta, dezbinata de dinozauri ca N Maloescu, Liiceanu,Plesu si altii rupti si in afara poporului ?Popor dispretuit, lovit si furat de chiar intelectualitatea sa ,mai are vreo sansa? Aceiasi sapa si Academia Romana, aceiasi dinozauri rapaci,lipsiti de caracter ce nu se pot regasi in moralitatea si trunchiul sanatos al unei tari-atacata si de ei ,ca ultimele secaturi suburbane.
    Nu este de mirare ca s-a pierdut si ultimul respect in tara asta cand asa zisele „elite”sunt cum sunt,in slujba buzunarului si al strainilor.

  3. La al patrulea Congres Manolescu reales! Să schimbe statutul și să fie reales pe viață. Păcat! În revista Contemporanul în care avem privilegiu să-i citim pe G. Călinescu, Șerban Cioculescu, T. Vianu, G. Oprescu, Dan Hăulică, D.I. Suchianu. G. Macovesc. O Paler, elev de liceu, student și inginer îi citeam săptămânal Cronicile literare.

    • Ca profesor la Facultatea de litere era un exemplu pozitiv, studenții l-au iubit. Păcat!
      A devenit din nou exemplu, dar cu semnul minus.
      Vrea să iasă din funcție doar cu picioarele înainte.
      Va fi reales și a cincea oară, pentru că îl susțin cei care sunt plătiți și onorați, deși meritul lor este aproape de zero. Cei cu adevărat valoroși nu se amestecă în „hrănitoarea” porcilor.
      TRIST!

  4. N. MANOLESCU „este considerat a fi unul dintre cei mai importanti critici literari contemporani”.

    SACRILEGIU! Manolescu este cel mai important! Cel mai destoinic ambasador UNESCO al Romaniei! Cel mai mare academician! Cel mai mare profesor universitar!

    Din pacate, in absenta unor instante straine care sa imparta lauri scriitorilor romani, criticii autohtoni, mari sau mici, devin importanti pentru existenta mizera a scriitorilor romani.
    In plus, politicul polarizeaza atentia in jurul unor personaje radicalizand breasla si impartind-o in tabere. Sa nu uitam cum Manolescu, cu sustinerea fatisa a lui Basescu, prin ICR, dispunand de piscoturi si sampanie fina in ambasadele Romaniei din Suedia, Franta, Italia, Germania si tot proclamandu-l pe Cartarescu demn de un Nobel a reusit sa-l convinga pe acesta ca Bob Dylan nu merita o asemenea onoare!
    🙂

  5. nu ma pot pronunta asupra valorii criticii literare a domnului Manolescu! faptul ca numarul mandatelor este nelimitat, pe de o parte si indecenta de a candida de atatea ori contribuie de imaginea degradata a respectivei uniuni! si in plus, cum poti sa-ti dai votul pentru un manager care are 78 de ani, ce ai in minte cand faci asa ceva? scriitorii constiinte ale natiunii? sa fim seriosi…

  6. Nu cumva avea dreptate C.V. Tudor in caracterizarea pe care o facea lui N.Manolescu – Apolzan?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.