Manualul rezistenţei în faţa unei invazii ruse

Dintre toate ţările flancului estic al NATO, statele baltice resimt cel mai puternic ameninţarea rusă. Dependente energetic de Rusia, cu o minoritate rusa extrem de importantă, în cazul Letoniei, aceste state au fost supuse unora dintre cele mai puternice atacuri cibernetice din partea Rusiei, aşa cum a fost cazul Estoniei, iar sistemele lor bancare sunt uşor de influenţat de instituţiile financiare din Rusia.

Lituania este unul dintre statele NATO care investeşte foarte mult în apărare, raportat la PIB şi la numărul de locuitori. Recent, guvernul a încheiat cel mai mare contract militar din istoria ţării, pentru achiziţia unor blindate fabricate în Germania. Nu este vorba însă doar de armament. Mai nou, guvernul de la Vilnius a început să distribuie manuale de supravieţuire în cazul unei invazii ruse.

“Cum să rezişti, prin forţa armelor, unei potenţiale ocupaţii ruseşti” – acesta este titul unui manual de securitate civilă editat de Ministerul lituanian al Apărării şi ajuns acum la a treia ediţie, scrie Courrier International, care citează site-ul 15min.lt. Această noua ediţie se bazează “pe experienţa războaielor provocate de Rusia”, în special războiul din Ucraina. Din acest manual distribuit în şcoli şi în bibliotecile publice lituanienii pot învăţa cum să acţioneze în cazul în care ţara ar fi invadată de o armată străină.

Manualul oferă elemente pentru identificarea materialelor militare folosite de armata rusă, de la celebrele kalaşnikov, până la tancuri. Sunt incluse şi sfaturi practice: “cum să strângi provizii, să te deplasezi în teritoriul ocupat sau să pansezi o rană”.

Manualul a fost prezentat de ofiţerii lituanieni, care au repetat că a şti să te lupţi este o artă, scrie site-ul 15min.lt. Iar manualul vrea să înveţe populaţia cum să susţină armata în lupta împotriva agresorului rus. Sunt şi sfaturi pentru colectarea informaţiilor despre mişcările de trupe ale inamicului, sfaturi pentru analiza acestor informaţii şi transmiterea lor rezistenţei lituaniene.

“Cartea nu este un ordin pentru apărarea patriei”, ci mai degrabă o colecţie de recomandări practice care se pot dovedi foarte utile, scrie site-ul 15min.lt. Militarii lituanieni prezenţi la lansarea cărţii nu au vorbit despre un pericol iminent venit din partea Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.