Marea trădare colonială

Deși evident un proces, și nu un act de la o dată dintr-un calendar, transformarea României într-o colonie se poate considera că s-a produs din momentul în care salariile în România au coborât, ca pondere în PIB, de la circa 40% în urmă cu un deceniu spre numai 30%, cotă de batjocură care nu este întâlnită decât în colonii! Este ceea ce munca preia din PIB, restul revenind capitalului (55% în cazul României) și participării nete a statului. Potrivit Eurostat, o asemenea împărțire absolut odioasă a PIB-ului între muncă și capital a fost atinsă în România la 6-7 ani de la intrarea în UE, lucru despre care bineînțeles că nu se pomenește nimic în aprecierile oficiale privind bilanțul apartenenței României la UE. Să precizăm că în țările centrului colonial vestic din UE împărțirea PIB-ului între muncă și capital este exact inversă: 30-40% capitalul și 50-55% munca! Acum, în cazul mutării contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate doar în sarcina salariatului, se adâncește această împărțire odioasă existentă în România și, poate încă și mai important, se pecetluiește „legal“ și „instituțional“ statutul de colonie al României în UE, pe care nu-l exprimă mai bine altceva decât împărțirea PIB-ului între muncă și capital. Căci iată consecințele:

  1. Prin respectiva mutare fiscală în sectorul privat, unde nu există nicio obligație a angajatorilor de a mări salariul brut spre compensare, salariile nete vor scădea. Că aceasta este consecința o dovedește însăși decizia Guvernului de a mări cu peste 30% salariul minim brut (la 1.900 lei de la 1.450 lei) pentru ca salariul minim net să nu scadă. Se mizează pe faptul că mulți angajatori se plâng în momentul de față de lipsă de forță de muncă și, ca urmare, vor mări salariile brute spre a nu pierde salariați. Dar absența forței de muncă nu este un fenomen general care se manifestă peste tot în același fel. În practică, în funcție de situația specifică pe sectoare și regiuni, unii angajatori vor mări salariul brut, iar alții doar într-o mică măsură sau chiar deloc, ceea ce va duce pe ansamblu la o reducere, nu mare, dar oricum o reducere, de cel puțin 10%, a salariilor nete în sectorul privat, care, de altfel, ocupă cea mai mare parte a forței de muncă din România.
  2. Conștient că mutarea fiscală cu pricina produce scăderea salariilor nete, Guvernul însoțește măsura cu o preluare de către stat a unei părți din efortul financiar, prin micșorarea cotei de contribuții sociale (pensii și sănătate) de la 37% la 35% și prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Grație acestei preluări, angajatorii privați ar trebui să crească salariile brute doar cu 22%, și nu cu peste 30%, pentru a nu afecta actualele salarii nete ale angajaților. Dar această preluare prăbușește și mai mult încasările la buget ale statului, ducându-le spre 27-28% din PIB. Este un prag necunoscut în UE (unde se află la peste 44% în medie)! Altfel spus, încă un pas spre „statul minimal“ vizat de colonialism, care va fi și mai incapabil decât este de a întreprinde ceva în folosul societății, indiferent dacă este vorba despre infrastructură, ocrotirea sănătății sau educație.
  3. Cea mai teribilă implicație este pe termen lung. Toate discuțiile actuale privind respectiva mutare fiscală se referă la momentul zero! În timp ce marele impact asupra relațiilor de muncă și asupra raporturilor dintre muncă și capital vine abia după aceea. Capitalul va rămâne apoi complet decuplat și deci deresponsabilizat social de actul productiv, care, oricât ar fi de tehnologizat, este un act social! Într-un capitalism târziu, electronizat și digitalizat, este reînviat capitalismul primitiv! Relația dintre muncă și capital este pur și simplu sclavagizată. Într-un cuvânt, colonialism sadea! Că onor capitalul străin, ca mare câștigător, este cel interesat în mutarea fiscală respectivă, se vede de la o poștă: tace mâlc, în semn de conivență cu acțiunea Guvernului, în timp ce față de orice încercare de creștere chiar derizorie de salarii s-a ridicat împotrivă cu gălăgie și vehemență toată floarea cea vestită a întregului Apus!

Terifiant este faptul că un asemenea impact este patronat de un partid care se dă de stânga! Mă rog, dacă PSD o fi de stânga înseamnă că femeile gravide sunt fete mari. Prin însăși prezența cea mai îndelungată la guvernare în perioada postdecembristă, PSD este principalul responsabil de trimiterea României din comunismul cel mai ortodox în capitalismul cel mai sălbatic. Dar, evident, de această formidabilă trădare a valorilor stângii să se preocupe fraierii care tot votează PSD în ideea că ar vota stânga.

Înfricoșător este însă că avem de-a face cu un experiment, la a doua încercare după cea similară de pe vremea guvernului Cioloș. Trebuie subliniat clar că această punere a contribuțiilor sociale integral în cârca angajatului și deci deresponsabilizarea socială totală a angajatorului nu există nicăieri în UE! Nu întâmplător, cobaiul este România, colonia cea mai colonie dintre coloniile de la periferia UE. Angajații din celelalte periferii estice ale UE, dar și cei din centrele de putere vestice ale UE, ar trebui să fiarbă: nu din solidaritate față de salahorii din România, ci din îngrijorarea că asta îi paște și pe ei! Capitalul, în vajnica sa ofensivă împotriva muncii, rade tot, în mod global. Colonialismul însuși este global. Doar intensitatea cu care se manifestă diferă, depinzând de concursul trădărilor de neam și țară de pe plan local.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Experimentul fiind infricosetator, este evident insa ca „de această formidabilă trădare a valorilor stângii să se preocupe fraierii care tot votează PSD în ideea că ar vota stânga’, adica nu DOAR EI, deoarece suntem lezati cu TOTII! Este de eneexplicat cum Dragnea si PSD comit aceasta IMENSA TRADARE, da rnu e mai putin adevarat ca „prin însăși prezența cea mai îndelungată la guvernare în perioada postdecembristă, PSD este principalul responsabil de trimiterea României din comunismul cel mai ortodox în capitalismul cel mai sălbatic”.CE-I DE FACUT ? Doar o PUTERNICA OPOZITIE SI BLOCAREA INFAMULUI EXPERIMENT! RENUNTAREA LA CRIMINALA MASURA !

  2. Iar steluta cea de sus // Oare ce-o avea de spus ? // Socialismul spune ea // Se cladeste-n tara mea ! // Bravo elev Iliuta , esti foarte destept pentru anul pregatitor ! Bre nea Ilie , poti sa ne mai slabesti ? Comunismul a avut in Romania 45 de ani , iar la altii 75 de ani pentru ca sa demonstreze ceva ! N-a demonstrat nimic ! Saracie , foamete , temnita , niste analfabeti ajunsi la putere care tanjeau sa se imbuibe si sa traiasca precum cei pe care i-au bagat in puscarii , …. cam atat ! Lasa-ne !!! Vaya con Dios !!!

    • Nastratine, bati campii,ESTI CU VACA. Nu era vorba de comunism cretinule, atata te duce mintea aia putina si fixista pe care o ai. Cred ca a gresit comunismul grav ca nu te-a dat putintel cu capul de pereti, ai fi meritat … poate te-ai mai fi desteptat. Du-te dracului pomana!

  3. Foarte interesante afirmatiile domnului Serbanescu de la sfirsitul articolului. Alo propagandistii de toate felurile cititi articolul. Poate intelegeti si voi ceva. Macar incercati.

  4. România este expusă experimentelor socioeconomice încă din decembrie 1989, fiind un popor de țărani, românii nu au memorie socială, poți să îi extermini și cu tunul ca la 1907, căci țăranul nu are memorie socială, azi îl biciuiești și mâine îți sărută mâna în genunchi, Isărescu în anii 90 sa jucat cu inflația de 300%, inflație specifică statelor afectate de conflicte armate civile sau războaie, azi rumânul îi pupă mâna și-l consideră erou că a amanetat aurul bnr la marea finanța și la sărăcit pe rumân de economii în ani 90. In România nu există partide de stânga, PSD-ul este „de stânga” pentru că electoratul este pauper, în realitate, PSD este un partid al burgheziei comuniste la origine, aia care au distrus comunismul din interior pentru a le fi bine numai lor și sunt adepții neoliberalismului, adică a celei mai violente forme economice , a capitalismului sălbatec, al neosclavagismului și neoiobăgiei, a neocolonialismului ce se ascunde sub sintagma de globalizare.

  5. Masura e buna. Astefl, oamenii vor constientiza cat de mult sunt furati de stat. Contributiile la angajator au fost o smecherie pentru a ascunde de ochii lumii furtu pe care-l face statu. Sa nu uitam ca la asta se adauga TVA, taxe pe benzina, auto, case… ajungi sa dai din munca ta 70% la stat. E insa surprinzator ca miscarea asta o face psd-ul.

  6. E bineeee, e foarte bineee, vor plesni Romanii de BINEEEEELE lui Dragnea!!
    E bineeeeee!!!

    • Pt.lili.Dumneata esti obsedata de Dragnea, ia oarece pastile ca este grav ! Sanatate maxima !

  7. Cred ca domnul Ilie Serbanescu il copiaza pe sindicalistul Emil Hossu si alti slugoi precum respectivul ai sotului doamnei Carmen, nu cred ca trecerea de la angajator la angajat a unor taxe poate produce scaderea salariului net, practic angajatorul da angajatului ce dadea prin taxe, nu suntem handicapatti sa nu intelegem si culmea sa mai si demonstram pentru ceva ce nu se justifica legat de o aritmetica simpla ! Legat de faptul ca tara ROMANIA azi dupa 28 de ani de mega hotii si mega banditisme economice a ajuns practic o colonie, cu toata apartenenta noastra la N.A.T.O., U.E., Parteneriat cu ” colegii americani ”, sunt in acord cu domnul Ilie Serbanescu ! In rest, vai mama noastra de romani amarati !

  8. Cu tot respectul dle.profesor..dar stapanul nu isi poate trada sluga…niciodata; este un comportament absolut firesc, ca stapanul sa impuna slugii azi ceva, maine altceva…Tradare poate fi doar intre egali, iar atunci solutia este conflictul armat!

  9. 1) Shi totusi nu este legal ca patronul sa itzi scada slariul ?
    BA DA SHI ATUNCI CE E DE FACUT ? Ai de als ori TFL-esti ori te sindicalizezi da sindicat adevrat shi nu vashela politica de o vedem noi la TV.

    2) asa este de un sfert de secol incaoe noi ne indreptam catre statul minimal e corect din nefericire trendul asta ne-a venit la pachet din USA unde exacta aclesi lucru s-a petrecut s-au tot taiat taxe si impozite ca sa se minuimizeze staul. Shi acolo tot colonialism ori doar porcie pe baza de prosteste-i pe prosti.
    Ca peste tot porsteste-i pe prosti.

    3) „Relația dintre muncă și capital este pur și simplu sclavagizată.” o da asta nu e de azi de ieri.
    Shi de ce n-ar fi shi scalavagismul „electronizat și digitalizat” ce nu se poate ?
    Nu se poate pune tag pe gatul scavului si tzine evidentzie moshoie latifundiare pe cloud ?
    Ha?

    Tzara asta este exact cum ne-am facut-o noi.
    Rea, egoista shi autista.
    Adica TFL-ista.

  10. Hai sa vedem dupa 6 luni cum se prezinta situatia. Am asigurari profesioniste ca va fi bine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.