Marele fermier Mihai Anghel – dosar politic în agricultură

Descinderile de vineri ale mascaţilor la sediul Cerealcom Segarcea confirmă ce s-a mai scris în presă: DIICOT a devenit un instrument politic împotriva oamenilor de afaceri care nu s-au înrolat în armata de susţinători ai PDL!

Mihai Anghel este unul dintre oamenii de afaceri din România care, în opinia anchetatorilor, nu trebuie să scape cu una, cu două.

De peste zece ani, procurorii DIICOT Craiova încearcă să-i fabrice un dosar penal de proporţii lui Mihai Anghel, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri care se ocupă de agricultura României.

Cine este Mihai Anghel?

Mihai Anghel, patronul firmei Cerealcom, lucrează pământul pe o suprafaţă de peste 20.000 de hectare, pe terenul ce aparţine unui număr de peste 10.000 de arendaşi. Divizia de cereale din compania sa are în prezent capacităţi de stocare de circa 350.000 de tone, aşa cum scrie „Ziarul Financiar”. Aceeaşi sursă arată că investiţiile în utilaje ale Cerealcom sunt de câteva zeci de milioane de euro, bazându-se pe credite bancare şi pe fonduri europene. Despre ele, Mihai Anghel spunea în acelaşi ziar: „Fondurile europene sunt o amăgire. Noi absorbim tehnologie din Occident. Cei care iau fonduri europene susţin industria din vest, absorbim doar fiarele. Achiziţia acestor echipamente rezolvă problemele celor care produc aceste materiale”.

Anghel a reabilitat brandul „Domeniile Coroanei”, care a reprezentat cândva mîndria României în domeniul viticulturii. Cine are curiozitatea să vadă azi viile din Segarcea va observa că, în ultimii ani, a fost înlocuită viţa-de-vie pe o suprafaţă de câteva sute de hectare şi că irigarea prin „picătură la rădăcină” s-a realizat printr-o investiţie de proporţii. Toate acestea au făcut ca afacerile cu vin să se ridice la aproape 5 milioane de euro anual!

Omul de afaceri craiovean a vorbit deseori despre lipsa de preocupare a autorităţilor în domeniul agriculturii. În acelaşi interviu din „Ziarul Financiar”, Mihai Anghel a pus punctul pe „i” în ceea ce priveşte adevăratul statut al celor care se ocupă de agricultură: „Proprietatea asupra terenului este esenţială înainte de toate. Toţi agricultorii au fost minţiţi că ei sunt fermieri, dar în realitate nu sunt nimic. Construcţia generică, casa (businessul din agricultură – n.red.), noi românii o construim pe teren închiriat şi asta este o nebunie. Niciun om cu mintea la cap nu îşi face casă dacă nu are întâi pământul”. El vorbeşte şi despre faptul că datele oficiale arată că în România terenurile se tranzacţionează între 1.500 şi 3.000 de euro/hectar, în timp ce în Spania preţul este de 11-12.000 de euro, ceea ce face ca terenurile să fie înstrăinate pe bandă rulantă!

Pentru a rezista în aceste condiţii, firmele lui Anghel au contractat credite bancare uriaşe, deşi, cum singur spune, băncile au mari reticenţe în acordarea acestora. Numai în anul 2009, de pildă, aşa cum citim în ziarele economice, Cerealcom a luat un credit de 14 milioane de euro de la BCR, care venea în completarea unei linii de credit de 9,5 milioane de euro!

Tabloul activităţii agricole din zona Segarcea, judeţul Dolj, este completat de sutele de angajaţi ai firmelor deţinute de Mihai Anghel şi de cei peste 10.000 de arendaşi care trăiesc din munca pământului.

În astfel de condiţii extrem de dificile, când seceta sau inundaţiile pot distruge într-o zi o bună parte din producţie, se poate spune că marii agricultori ai ţării, între care, fără îndoială, este şi Mihai Anghel, sunt adevăraţii eroi care asigură pâinea de pe masa românilor!

Pe acest fond, dosarul Comcereal, aşa cum vom vedea, nu este decât o formă de intimidare şi de şantaj politic, menite să-l determine pe Mihai Anghel, despre care se ştie că este de mult timp un apropiat al PSD, să-şi schimbe opţiunile!

Se confirmă astfel că, în România lui Traian Băsescu, dacă vrea cineva să nu intre în vizorul DIICOT sau DNA, există o singură soluţie: să nu facă nimic! Altfel, ca şi în cazul lui Mihai Anghel, mascaţii o să-ţi bată la uşă când vor dori ei, la ordinul unei puteri nevăzute, care vrea însă să fie simţită pretutindeni.

Neamţul era apărat de Bundestag, românul a fost aruncat în gura presei

Eu trăiesc în Oltenia şi stau în Craiova de o viaţă, aşa încât ştiu foarte bine care este situaţia din această parte a ţării. Altădată, aici erau uzinele Electroputere, unde munceau peste 15.000 de oameni, care a ajuns azi în mâinile lui Taher, fabrica de avioane, de care azi s-a ales praful, o uzină de tractoare şi un combinat chimic care se taie acum pe bucăţi. Nimic din ceea ce asigura un loc de muncă pentru craioveni nu mai stă azi în picioare.

Mai rămăsese agricultura şi, iată, acum, singurul om care s-a înhămat să muncească performant în acest domeniu este târât cu duba să dea declaraţii prin Bucureşti, într-un dosar ce miroase de la o poştă a făcătură politică.

Societatea Cervina S.A. a fost subiectul unui scandal imens, în care Mihai Anghel s-a luptat ani de zile prin instanţe pentru a-şi afla drepatea. Atunci, când Anghel obţinuse câteva sentinţe favorabile, neamţul s-a adresat autorităţilor din ţara sa şi, prin intermediul consulului german, Adrian Năstase, care era premier, şi-a folosit influenţa şi, cu preţul sacrificării unui aliat, au apărut în presă primele dezvăluiri împotriva românului intrat în afacerea de la Segarcea.

Cu toate acestea, instanţele de la acea vreme i-au dat dreptate lui Mihai Anghel şi totul părea că intră în normal, iar pământurile din Oltenia vor contribui la bunăstarea românilor. Urmele acelor anchete au rămas, totuşi, şi iată, acum, Mihai Anghel este din nou hărţuit într-un dosar care, după cum veţi vedea, ar putea fi soluţionat de grupa mică a oricărei grădiniţe din ţară!

Pentru a elimina posibilul subiectivism al unui craiovean care vrea să-şi vadă concetăţenii trăind în condiţii omeneşti, prezentăm mai jos dosarul Cerealcom, aşa cum s-a oglindit el în mai multe articole de presă.

Money Channel: „Cerealcom Dolj, fără datorii la stat, dar în executare silită!”

În cel mai dotat parc de utilaje agricole din România

Dosarul despre care se vorbeşte în aceste zile se referă la aşa-zise infracţiuni săvârşite în perioada 2002-2006, când firmele lui Mihai Anghel ar fi încasat TVA ilegal în sume ce, cum se va vedea, variază în funcţie de organul care anchetează! Ţinut la dospit până acum doi ani, acest dosar a fost mană cerească în mâinile celor care sperau ca sponzorizările unei firme atât de mari să se îndrepte către PDL.

Prima tentativă de „agăţare” a lui Anghel s-a produs la începutul anului 2010, când Fiscul a inventat o datorie a Cerealcom de 52 de milioane de lei!

Iată ştirea de pe Money Channel din 8 februarie 2010, care avea titlul „Cerealcom Dolj, fără datorii la stat, dar în executare silită”:

„Cerealcom Dolj, una din cele mai mari companii agricole din România este în vizorul fiscului pentru executare silită. Datele ANAF arată că la sfârşitul anului trecut societatea avea o restanţă la buget de 52,8 milioane de lei. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, este sigur că inspectorii ANAF au făcut o greşeală. Cea mai veche datorie a sa la stat are şapte zile.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dat publicităţii lista marilor datornici la bugetul de stat. Cerealcom Dolj, una din cele mai mari companii agricole din România figurează cu o restanţă la buget de 52,8 milioane de lei. Conform informaţiilor de pe site-ul ANAF, pentru Cerealcom Dolj, s-a început procedura de executare silită. Omul de afaceri Mihai Anghel, proprietarul companiei, spune că la mijloc este în mod clar o neînţelegere”.

Evenimentul a fost consemnat şi de „Gazeta de sud” din 10 februarie 2010, care, în articolul „Mihai Anghel, făcut ’din pix’ dator la stat”, a prezentat chiar recunoaşterea erorii de către Andrei Vass, pe atunci directorul Direcţiei Mari Contribuabili, din cadrul ANAF:

”’Sunt convins că este o greşeală. Nu ştiu nimic de unde sunt sumele astea. 530 de miliarde! Te apucă nebunia, nu alta!’, a spus Mihai Anghel, proprietar Cerealcom Dolj.

Potrivit lui Mihai Anghel, compania sa are de achitat la stat 1,4 milioane de lei, reprezentînd o plată scadentă la 25 ianuarie 2010. De-altfel, spune el, Cerealcom nu a primit nici o somaţie privind o restanţă atât de mare.

’Am primit o somaţie de plată pentru nişte salarii, vreo 400.000 de lei, pe care le-am plătit ieri şi azi. La 16.09.2009, am primit certificat fiscal de la ANAF Bucureşti, cu numărul… că nu avem nici un fel de datorii’, a adăugat Anghel”.

„Dintr-o eroare a funcţionarilor de la ANAF, firma lui Mihai Anghel, Cerealcom Dolj, figurează pe lista datornicilor către bugetul statului cu peste 52 de milioane de lei. Omul de afaceri spune că e o greşeală a Fiscului de la Bucureşti.

Firma latifundiarului Mihai Anghel, Cerealcom Dolj, figurează cu datorii de zeci de milioane de lei la Fisc, pentru că un funcţionar i-a trecut din greşeală suma plătită deja de firmă în contul statului ca fiind o sumă de recuperat. Omul de afaceri s-a trezit că ar avea de plătit către buget 52 de milioane de lei, bani ce reveneau statului pe anul trecut.

Potrivit portalului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Mari Contribuabili a introdus firma lui Anghel pe lista datornicilor către stat, ba chiar funcţionarii distraţi au făcut menţiunea că ’s-a început executarea silită’ a companiei pentru recuperarea banilor, iar penalizările calculate au depăşit 316.000 de lei. În cele din urmă, totul s-a dovedit o eroare uriaşă din partea oamenilor Fiscului din Capitală, aspect recunoscut de directorul Direcţiei Mari Contribuabili, din cadrul ANAF, Andrei Vass, la o emisiune pe postul TV The Money Channel. Contactat de GdS, Anghel a susţinut că Fiscul din Bucureşti l-a făcut dator ’din pix’ şi că nu s-a început executarea silită a Cerealcom Dolj ’sub nici o formă’”.

Şi astfel, ceea ce părea a fi cea mai mare fraudă din România s-a dovedit a fi un ridicol fâs, despre care nimeni n-a mai vorbit de atunci şi nimeni nu i-a cerut scuze lui Anghel pentru confuzia creată.

Magia unei „hoţii” inexistente: de la 5.000.000 de euro la doar 200.000 de euro

Văzând că prin această „eroare” de 530 de miliarde, care ar fi produs oricui un infarct, „vânătorii” lui Mihai Anghel s-au văzut obligaţi să se întoarcă la dosarul returnărilor de TVA. Din păcate pentru ei, şi aici îşi dau cu stângul în dreptul, DIICOT vorbind despre o evaziune de 5.000.000 de euro, iar DNA spunând că suspiciunile s-ar referi la cel mult 200.000 de euro!

Documentul „scăpat” de procurori în presă, ca de obicei, „pe surse”

Ziarele „Adevărul” şi „Gazeta de sud” din 18 decembrie 2010 au scris ample articole dictate de DIICOT Craiova. Iată un fragment din articolul „Patronul Cerealcom, cercetat de DNA” din GDS:

„Încă din anul 2006, politiştii specializaţi în macrocriminalitate economico-financiară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au început cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorilor DIICOT Craiova. Anchetatorii au stabilit că Anghel a obţinut în perioada 2002 – 2006, prin intermediul firmelor sale, returnări de TVA de peste 16 milioane de lei – aproximativ cinci milioane de euro la acea dată – de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj”.

Ca să-şi întărească acuzaţiile, s-a făcut referire şi la preluarea firmei Cervina (scandalul cu nemţul despre care am vorbit mai sus), deşi asta nu avea absolut nicio legătură cu acele returnări de TVA:

„Primele calcule ale anchetatorilor, făcute pe vremea cînd dosarul era încă la DIICOT Craiova, indicau că Anghel ar fi pus mîna pe acţiunile Cerealcom fără o reevaluare a capitalului social, a cărui valoare reală era de peste 12,5 milioane de lei, de aproape şapte ori mai mult decît cele 1,9 milioane de lei plătite de omul de afaceri. Acelaşi lucru s-ar fi întamplat şi în cazul SC Cervina SA Segarcea, prejudiciul creat bugetului de stat prin nereevaluarea patrimoniului fiind de peste 7,5 milioane de lei” (GDS, 18.12.2010). Fără să insistăm, reamintim doar că această discuţie referitoare la preţul de achiziţie a SC Cervina SA nu s-a pus atunci când firma fusese cumpărată ilegal de un cetăţean german!

Aşadar, pentru că „paguba” statului a fost estimată la peste un milion de euro, dosarul a fost trimis la DNA. În scurt timp, analiza efectuată de procurorii acestei instituţii au dus la concluzia că „marea hoţie” de 5.000.000 de euro n-ar prea exista şi că suspiciunile ar fi de cel mult 200.000 de euro, astfel încât, un an mai târziu, au retrimis dosarul la… DIICOT!

Şi acest moment a fost redat de presă. Cităm din articolul „Dosarul lui Mihai Anghel, la DIICOT”, apărut pe 7 aprilie 2011, tot în „Gazeta de sud”:

„În urma unei expertize ce a durat aproape un an şi jumătate, anchetatorii au reuşit să stabilească faptul că suma obţinută ilegal de Anghel, prin intermediul firmelor sale, s-ar ridica la aproape 200.000 de euro. În acest context, dosarul a fost restituit pe 29 martie 2011 la DIICOT Craiova, în vederea finalizării cercetărilor”. În rest, articolul reproduce cuvânt cu cuvânt acuzaţiile din articolul „dictat” de DIICOT cu un an înainte!

Aşadar, în faţa aceluiaşi dosar, procurorii de la DIICOT Craiova au văzut o returnare ilegală de 5.000.000 de euro, iar cei de la DNA, doar o suspiciune de vreo 200.000 de euro, sumă care, chiar reală să fi fost, se putea returna, putând fi pusă, eventual, pe seama unei erori de contabilitate!

O mai clară dovadă despre excesul de zel cu care a fost construit acest dosar împotriva lui Mihai Anghel şi a firmelor sale nu există!

În mod normal, procurorul de la DIICOT care s-a ocupat de acest dosar ar fi trebuit să fie trimis la plimbare pentru incompetenţă şi să suporte din banii săi prejudiciile aduse Cerealcom, ale cărei afaceri au fost serios puse în pericol în urma informaţiilor difuzate în mass media!

În loc să se ia astfel de măsuri care să împiedice repetarea acestui gen de erori, poate şi pentru a-l intimida pe Mihai Anghel să se îndrepte cu plângeri penale către cei vinovaţi, vineri dimineaţa, în timp ce colegii lor îi anchetau pe ţăranii din Oltenia pentru că au participat la referendum, procurorii DIICOT, însoţiţi de zeci de mascaţi, au descins la Segarcea pentru a-l ridica pe omul de afaceri craiovean în vederea unei anchete deja compromise!

Libanezii şi rapiţa buclucaşă

Operaţiunea absurdă care s-a derulat vineri la DIICOT, pentru a se acoperi dosarele răsuflate ale evaziunii sau returnărilor de TVA, a fost pusă pe seama unui grup infracţional format din libanezi şi români, grup „specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale”, despre caream aflat că au cumpărat de la firmele lui Mihai Anghel… rapiţă!

Cine citeşte articolul postat ieri pe site-ul „Ora de Dolj” va observa că, pe fondul ştirii referitoare la descinderile celor de la DIICOT la Cerealcom, sunt reluate toate acuzaţiiile despre care am vorbit mai sus.

În spatele acestor lucruri care au un impact uriaş în opinia publică stau, de fapt, interesele financiare ale unor clanuri financiare care au afaceri în agricultura din Oltenia şi care văd în firmele lui Mihai Anghel o ţintă sigură şi profitabilă.

În din octombrie 2009, Mihai Anghel declara pentru „Ziarul Financiar”: „Trebuie să vorbim de agricultura României la trecut. Au zis-o mulţi şi o spun şi eu că avem un potenţial de a hrăni 80 de milioane de oameni, dar că importăm cel puţin 50% din ceea ce mîncăm. Asta înseamnă că asigurăm mîncarea doar pentru jumătate din cei 16 milioane de locuitori cît mai suntem. Am distrus pînă în momentul de faţă tot – pămîntul este fărîmiţat ca nicăieri în altă parte, lucrăm ca în Evul Mediu”. Şi adăuga: „Am avut şi eu oferte de la strşinii care au venit în România să cumpere teren agricol, dar nu am acceptat. Nu voi vinde nimic, nici măcar nu m-am gîndit cît valorează”.

Şi dacă nici nu-i trece prin cap să vândă pământul de care acum se ocupă, poate că vom înţelege mai bine de ce, în loc să fie sprijinit, lui Anghel i se pun mereu beţe în roate, reactivându-se din când în când dosare ce ar fi trebuit să fie de mult clasate.

Un lucru trebuie însă subliniat în legătură cu astfel de practici ale procurorilor. Mai ales acum, când haita Laurei Codruţa Kovesi bate din poartă în poartă pentru a-i oferi lui Traian Băsescu argumente care să arate că numărul celor care au votat pentru demiterea sa este mult mai mic decât cel oficial. Când sunt acuzate aceste practici staliniste, se invocă separaţia puterilor în stat, uitându-se că acest principiu nu spune că fiecare îşi poate face nestingherit de cap, ci că puterile unui stat acţionează independent, însă se controlează reciproc! Altfel, sub masca independenţei justiţiei se pot petrece cele mai grave abuzuri.

Dar poate că şi oamenii de afaceri ar trebui să fie mai solidari şi, atunci când unul de-al lor este în faţa unui abuz, să nu se bucure că nu li s-a întâmplat lor. Poate că, într-o zi, aceşti oameni de afaceri, văzuţi prea des ca „bandiţi odioşi”, vor fi apăraţi chiar de Guvernul ţării, căci, în bună măsură, banii din buget vin tocmai din activitatea lor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.