Petrol, arme și complicități vs. viața unui jurnalist

Mari democrații cocoșate

Pe 2 octombrie, un jurnalistul saudit Jamal Khashoggi este dat dispărut. Ultima oară a fost văzut intrând în consulatul țării sale din Istanbul. Potrivit The Washington Post, autoritățile turce au informat SUA că dețin dovezi video și audio care demonstrează că jurnalistul a fost ucis în consulat și chiar dezmembrat de o echipă de asasini sosiți special în Turcia. Partea saudită susține că jurnalistul incomod pentru regimul condus de facto de prințul Mohammed bin Salma a ieșit viu și nevătămat din consulat.

Duminică, la aproape doua săptămâni de la dispariție, miniștrii de Externe din Germania, Franța și Marea Britanie au semnat o declarație comună prin care cer saudiților ”să facă lumină” în acest caz, să ”fie identificați cei responsabili” și să aceștia ”să dea socoteală”. Miniștrii au recurs la această declarație pentru că ”apărarea libertății de expresie și a presei libere, asigurarea protecției jurnaliștilor sunt priorități esențiale ale Germaiei, Regatului Unit si Frantei”.  Peste Ocean, președintele Donald Trump a spus la CBS News că Arabia Saudită ar putea fi ”pedepsită sever” dacă se dovedește că jurnalistul a fost ucis la consulatul din Istanbul. ”Am fi foarte supărați și furioși în acest caz. Îi vom da de cap și va fi o pedeapsă severă, în orice fel vă imaginați”, a spus Trump.

Patru din primele șase economii ale lumii, primele patru democrații ale lumii, printre care și cea mai mare putere militară au transmis un avertisment dur Arabiei Saudite. Care a fost răspunsul? Agenția oficială de presă din Arabia Saudită a citat un ”oficial” care arată că regatul salafist respinge orice amenințări cu sancțiuni economice sau presiune politică și a amenințat cu ”ripostă și mai mare”. Apoi a venit reacția redactorului sef al televiziunii Al-Arabiya, care a avertizat că, dacă SUA vor impune sancțiuni, asta ar însemna că ”SUA se vor înjunghia singure”, că prețul petrolului ar ajunge la 200 de dolari barilul, că Arabia Saudită va permite Rusiei să-și deschidă o baza militară la granița cu Israelul și Iordania, la Tabuk, că ”va urma un dezastru economic care va lovi întreaga lume”.

Liderii din Germania, Franța, Marea Britanie și SUA nu au nevoie să afle nimic de la Riyadh despre soarta jurnalistului, pentru că, cel mai probabil, știu deja. Ceea ce fac miniștrii de Externe europeni și președintele SUA este un exercitiu de imagine în fața propriilor cetățeni. Iar cetățenii celor mai mari democrații și economii nu vor afla nimic despre soarta jurnalistului saudit.

”Pusculița” din Golf a europenilor

Nu vor afla nimic pentru că democrațiile și economiile pentru care plătesc taxe au o coloană vertebrală încovoiată de munții de petrodolari veniți din Golf. Marea Britanie, care cere ca posibilii asasini saudiți să dea socoteală, a semnat recent un contract pentru livrarea a 50 de avioane Tornado către Arabia Saudită. Marea Britanie, care iese din UE și are nevoie de noi acorduri comerciale ca de aer, depinde de petrodolarii din Golf.

Germania, unde prin acordul de coaliție guvernul s-a angajat să nu mai vândă arme beligeranților din Yemen, unde coaliția codusă de saudiți este acuzată de crime de război, a decis să vândă arme Arabiei Saudite. În septembrie, Germania, al cincilea exportator mondial de arme, a aprobat livrarea a patru sisteme de poziționare pentru vehiculele blindate, radare care pot localiza originea focului inamic și pot ghida lovituri de precizie. Se mai adaugă apoi zeci de focoase pentru sistemele de apărare de pe navele Emiratelor Arabe Unite, aliații Arabiei Saudite.

Franța și-a dublat în 2017 exporturile de arme către Orientul Mijlociu, scria Reuters în luna iulie. În ciuda opoziției venite din partea deputaților și a ONG-urilor, președintele Emmanuel Macron a decis vânzarea de arme în special către Arabia Saudita și Emiratele Arabe Unite, Egipt și Kuweit. Franța a vândut arme de aproape 4 miliarde de dolari în 2017 doar în această regiune, bani extrem de importanți pentru companii ca Dassault și Thales, contributori majori la buget. În paralel, investițiile din Golf în Franța au crescut vertiginos în ultimii ani, din nou o gură de oxigen pentru una dintre cele mai leneșe economii din zona euro.

Cea mai profitabilă relație pentru SUA

Cetățenii celei mai mari economii și puteri militare a lumii nu vor afla nici ei despre soarta unui jurnalist saudit, pentru că Donald Trump a semnat, chiar în Arabia Saudita, în 2017, contracte militare de 110 miliarde de dolari. Președintele Trump a declarat că îl va trimite pe secretarul de Stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a se interesa de soarta juralistului. Dar nici Pompeo, fost șef al CIA, nu va dori să știe nimic, câtă vreme chiar el a ”susținut continuarea sprijinului militar pentru Arabia Saudită în războiul din Yemen, trecând peste obiecțiile membrilor echipei sale, după ce a fost avertizat că anularea contractelor militare ar duce la pierderea a 2 miliarde de dolari, după cum arată un memoriu clasificat și persoane implicate în luarea deciziei”, potrivit. The Wall Street Journal.

Cetățenii americani sensibili la soarta libertății de exprimare și a presei nu vor afla nimic, câtă vreme prințul ”reformator” Mohammed bin Salman i-a spus bunului său prieten american Jared Kushner, ginerele prezidențial, că nu este nimic de aflat despre jurnalistul saudit. Iar această prietenie este cea mai importantă, căci este una geostrategică, menită să creeze un ”NATO sunnit” în Golf, pentru a contra Iranul.

Cetățenii americani nu vor afla nimic pentru că relatia SUA-Arabia Saudita a fost cea mai eficientă și lucrativă relație postbelică a Americii, care, din 1945, a asigurat perpetuarea monarhiei saudite în schimbul petrolului. Apoi, începând cu administrația Nixon, Arabia Saudită a finanțat mereu datoria externă de mii de miliarde de dolari a SUA și a alimentat mereu complexul militaro-industrial american.

Avertismentul Arabiei Saudite

Niciunul dintre liderii marilor democrații și economii ale lumii nu dorește să piardă această profitabilă apropiere. Duminică, Arabia Saudita le-a mulțumit mai multor state pentru că ”s-au abținut să tragă concluzii pripite” în cazul jurnalistului. Interpretată în lumina celor de mai sus, această îndulcire de ton este de fapt un avertisment venit din deșertul Arabiei: nu trageți concluzii pripite dacă doriți continuarea relației profitabile.

Iar pentru cei care nu au dorit să înțeleagă a venit editorialul șefului televiziunii Al-Arabiya. ”Nimeni nu ar trebui să excluda urcarea prețului petrolului la 100, 200 de dolari sau chiar dublu”, a scris jurnalistul, adăugând ca Arabia Saudita ar putea să-și comercializeze petrolul în yuani, nu în dolari. A mai scris că țara sa ar putea ajunge să găzduiască o bază militară rusă, că ar putea importa arme din Rusia, în cazul unor sancțiuni militare din partea SUA. A scris că Arabia Saudită ar putea să transforme Hezbollahul din Liban și Hamasul din Plaestina în ”prieteni”, că Arabia Saudită ar putea întrerupe schimbul de informații cu SUA, informații care ”protejează milioane de occidentali”. A mai scris că Vestul nu s-ar mai putea baza pe influența Arabiei Saudite în lumea islamică, pentru că ”Arabia Saudită este fața a 1,8 miliarde de musulmani”.

Odată semnată declarația pentru apărarea ”libertății presei”, liderii occidentali își vor vedea de afacerile cu Arabia Saudită și cu aliații din Consiliul de Cooperare al Golfului. Informații despre cealaltă față a acestor regimuri nu vor apărea decât în urma disputelor dintre ele, așa cum face acum presa fianțată de Qatar, un rival al regimului saudit. Astfel apar informații despre relația apropiată a jurnalistului Khashoggi cu fostul ambasador saudit la Washington, prințul Turki al-Faisal. Acesta a fost șef al serviciilor secrete saudite timp de 23 de ani și a demisionat cu zece zile înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, în care au fost implicați cetățeni sauditi. Oare Khashoggi aflase de la al-Faisal ceva ce nimeni nu trebuia sa știe?

Relația dintre marile economii și democratii ale lumii cu monarhiile din Golf este însă prea apropiată, prea profitabilă și prea complice pentru a fi deranjată de întrebările iscate de dispariția unui jurnalist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

18 Comentarii

  1. Cand cursa colonialista a fost relansata dupa 1990,cand Franta vrea sa bage in Francofonie tarile golfului,cand UK baga Brexitul in ideea unui viitor Imperiu Britanic Redivivus, cand in SUA 100% din congresmeni sunt finantati de Arabia saudita,ce poti sa faci in cazul bietului ziarist?

  2. Saraca Ungarie este pusa la zid, cu toate ca are o democratie non-liberala functionala. Altii omoara oameni, sponsorizeaza teroristi etc. si nimeni nu le zice nimic. Dimpotriva.

    • Dimpotriva??? „Senators From Both Parties Urge Tough U.S. Response Over Missing Saudi Arabian Journalist” Time, October 14.
      Ungaria, ca si Romania, e o parte a UE. Daca vrea „democratie non-liberala” sa o faca pe cont propriu si pe proprii bani, in afara UE.

    • @ena
      Democratia exista sau nu. Povestile cu democratia „iliberala” sau „non-liberala” tin la fazani care ciugulesc din palma ipocritilor din occident. Deocamdata, in Ungaria exista democratie. Poporul maghiar s-a exprimat clar la urne!

    • @Cib Sa se exprime PE BANII LOR. Nu pe banii UE. Orice om are dreptul sa fie tampit pe banii lui. Si orice natiune are acelasi drept.

  3. Noroc că UE e vigilentă cu România, unde libertatea presei şi a justiţiei e ameninţată zilnic 🙂

  4. Occidentul trebuie să-și vada de problemele si democratiile lor, care nu sint asa cum par si dupa aia sa dea lectii la altii.

  5. N-ar fi pacat sa se observe public o cantarire cu doua oka-le intre cazul Skripal, soldat cu imediate, retrospectiv abuzive expulzari de diplomati, fundamentate doar pe indicii si cazul Khashoggi ?
    Nu ar parea batator la ochi de anti-democratic, partinitor, o dubla-judecata ORWELLIANA a doua cazuri, de facto, aidoma … ?
    Un articol curajos si destul de detaliat .Nu e nimic de contrazis in coerenta logica a argumentelor expus jurnalistic …
    E un mod rational de-a vedea evenimentele congruent cu realitatea si cantitatea de informatie disponibila pe piata, probabil nu singurul posibil insa dependent de ce stim-din-ziare, coerent la realitatea intamplata si intamplabila …
    O, ulterioara rezolvarii, comparatie intre cazul Skripal si cazul Khashoggi , ca modalitate de democratie traita … e de analizat si
    MORALIZAT !
    IQ=?
    😉

  6. ” Niciunul dintre liderii marilor democrații și economii ale lumii nu dorește să piardă această profitabilă apropiere. Duminică, Arabia Saudita le-a mulțumit mai multor state pentru că ”s-au abținut să tragă concluzii pripite” în cazul jurnalistului. ”

    Intr-o comparatie a cazului Skripal si cazului Khashoggi trebuie introdusa discrepanta: ”s-au abținut să tragă concluzii pripite” … lipsa in in comportamentul fata de capitalistii rusi a capitalistilor britanici … probabil din egoismul obligativitatii optimizarii profitului de … piata-libera ?

  7. ” Niciunul dintre liderii marilor democrații și economii ale lumii nu dorește să piardă această profitabilă apropiere. Duminică, Arabia Saudita le-a mulțumit mai multor state pentru că ”s-au abținut să tragă concluzii pripite” în cazul jurnalistului. ”

    Intr-o comparatie a cazului Skripal si cazului Khashoggi trebuie introdusa discrepanta: ”s-au abținut să tragă concluzii pripite” … lipsa in in comportamentul fata de capitalistii rusi a capitalistilor britanici … probabil din egoismul obligativitatii optimizarii profitului de … piata-libera ?

  8. Cat timp occidentalii acopera solidar asasinatele politice facute pe teritoriul UE, cine sa ii ia in seama? Romanii stiu asta si insista sa ii ingroape, insa ei consimt pentru ca nu isi pot opri fascinatia pentru satanism.

  9. Poate se supara ciuhapii si inchid „robinetul” ! Ca parca si vad cum pe autostrazile Jarmaniei vor circula carute, iar in Franta, Italia si alte tari din astea care fac „scandal”, problema somajului va fi reglata, milioane de someri fiind angajati sa dea la pedale, pentru a produce curent electric !

  10. „O, ulterioara rezolvarii, comparatie intre cazul Skripal si cazul Khashoggi , ca modalitate de democratie traita … e de analizat si
    MORALIZAT .
    !

  11. Astia din occidentul cel parfumat sunt de o ipocrizie infioratoare. Numai ca astia au invatat o lectie. Cat timp cetateanul occidental are matul plin, TV-ul cu circ 24/24/7, si magazinele pline de margele colorate, politicianul poate face aia mare fara probleme. Se pare ca la noi doar aia din PSD au inceput sa priceapa aceasta lectie, restul stau inca la bariera.

  12. Concluzia articolului este, pe cat de simplista, pe-atat de reala. Indiferent cat de valoros este omul (in general, nu acest individ) si chiar daca „totusi, totusi, totusi, baza lumii e in om”, cum spunea Cristi Minculescu, totusi individul, omul, este o creatie aproape sau „numai buna” de exploatat, chiar si aub aceasta forma, inacceptabila din punct de vedere legal.
    Si? Care-i treaba? Cainii latra, caii trec.
    Nimic din acest episod nu este nou sub soare.
    Sauditii sunt curtati de americani mai ceva decat vadana de aurolaci.
    Numai ca Bin Salman ala mic nu se mai incadreaza in x-ul si y-ul senilului bunic.
    Autismul generatiei tinere si puternice se pare ca va crea un tsunami scurt, devastator si ultimul.
    Iar guvernul american sa inceapa un program de turism rural si sa lase politica, aia este pentru oameni.

  13. Desi dublul standard in politica occidentala este demult o realitate, Arabia Saudita face o echilibristica la limita daca mizeaza pe pirghia petrolului. Petrol nu produce numai Arabia Saudita dar Arabia Saudita produce practic numai petrol. Aproape tot ce se consuma in Arabia Saudita, de la alimente la produsele tehnicii de virf sint din import. Intreruperea legaturilor cu Occidentul ar insemna restarea intregii vieti, posibil cauzatoare de tulburari sociale, la care regimul teomonarhic nu poate avea solutii prompte. De aceea, criza, intr-un fel sau altul, se va aplana dupa arhicunoscutul mecanism: mai dau eu, mai lasi tu.

  14. Arabia Saudista este proprietatea familiei Saud.
    Faptul ca monarhul este absolut[ist] face ca orice parere din afara sa ofenseze Sultanul, ca nu e rege… rege au „albii”, in special cei pe care Papalitatea i-a numit in functie sau… a acceptat sa-i recumoasca (Rumania, Serbia, Bulgaria, Grecia).
    Cand auzi „libertatea de exprimare” venind din „gura” celor 3 puteri europene mi se face greata: ei sa vorbeasca de valurile de invadatori si sa nu interzica mass-mediei sa prezinte realitatea imploziei UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.