Mari pictori români la Palatul Regal din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia, prezintă, între 12 mai şi 30 august 2016, la Palatul Naţional Ajuda din Lisabona, Expoziţia Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte.

Camil Ressu, Pe terasă

Theodor Pallady, Vălul alb

Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ştefan Dimitrescu, Ştefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Vasile Popescu, Adam Bălţatu, Samuel Mützner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Constantin Isachie, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Henri Catargi, Jean Cheller, ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Ion Theodorescu Sion, Ţărănci la troiţă

Jean Cheller, Peisaj cu geamie la Balcic

Adam Bălţatu, Peisaj

Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecţionar, Alain Bonte, ci şi a unui rar devotament pentru o cauză culturală şi a credinţei – exersată în timp, cu argumente profesioniste – că arta plastică românească merită şi trebuie cunoscută cum se cuvine şi peste graniţele ţării.

Cunoscând colecţia, Institutul Cultural Român din Lisabona împreună cu Ambasada României în Portugalia au decis să o valorifice potrivit meritelor sale şi intenţiilor care au constituit-o.

Gheorghe Petraşcu, Femeia cu umbrelă

Ştefan Popescu, Peisaj cu copaci

Afişul expoziţiei

Proiectul de faţă a primit o nouă dimensiune prin cooptarea Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, instituţie culturală portugheză de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu“ al capitalei portugheze. Fostă reşedinţă a regilor Portugaliei începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, Palatul Naţional Ajuda este astăzi sediu pentru un muzeu, pentru o uriaşă bibliotecă, precum şi pentru Ministerul Culturii din Portugalia. Început în 1791, cu un profil arhitectural baroc, palatul este modificat începând cu 1802 în sens neoclasic, nota definitorie pentru ansamblul arhitectural al palatului. Decoraţiunile interioare glorifică însă, în spiritul aglomerării opulente de factură barocă, vechea Portugalie a cuceririlor.

În spaţiul de ţinută regală al muzeului se vor afla pe simeze, începând cu 12 mai, 57 de tablouri din Colecţia Bonte ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.