Maria Tănase şi Edith Piaf, două voci nemuritoare

“Piaf, hymnes a la Môme”, la Beacon Theatre

TV5 transmite de la New York

“Nu contează în ce oraş cânt, trebuie să cânt în fiecare seară”, mărturisea Edith Piaf în 1962. Dar dintre toate, Parisul a fost oraşul cel mai des amintit în cântecele ei. Numeroase locuri ale capitalei franceze îi jalonează textele: bulevardul Sébastopol şi Place Pigalle, cârciumioarele din Haut-de-Seine pe care le-a frecventat…

Iar Parisul a întreţinut legenda acestei “La Môme de Paris”. O inscripţie poate fi citită şi astăzi în strada Belleville, potrivit căreia pe treptele casei de la numărul 72 s-a născut Piaf. De fapt, se născuse în spitalul din apropiere.

Epoca de aur a music-hall-ului, Moulin Rouge, Yves Montand, casa ei din Boulogne-Billancourt, cele 100 de reprezentaţii de la Olympia în numai trei luni în 1961, spitalizările ei… totul este legat de Paris.

Dar Edith Piaf înseamnă şi New York, cu turneele triumfale din 1948 şi 1956, cu înregistrarea de la Carnegie Hall. Iar cântecele ei evocă şi Hamburg, Bornéo, White Chapel, Santiago sau Rotterdam.

A fost numită “La Môme Piaf” de către Louis Leplée, directorul cabaretului de pe Champs-Élysées care a remarcat-o pe când cânta pe stradă. Viaţa ei a fost făcută din mizerie şi drame personale, dar şi din succes şi fericire. Era exigentă, talentată, geloasă… Charles Dumont, compozitorul căruia i se datorează celebrul “Non, je ne regrette rien”, povestea: “A fost o artistă unică, o voce şi o prezenţă scenică fără egal, dar în viaţa cotidiană nu era un extraterestru, ci numai o fiinţă umană cu zilele ei bune şi rele. Nu era o persoană comodă, dar niciodată n-am întâlnit o fiinţă excepţională care să fie”.

Casa lui Edith Piaf, asăzi proprietate britanică, este de vânzare de doi ani. Închiriată de un muzician canadian, clădirea de 620 de metri pătraţi, înconjurată de 1,6 hectare de teren, evaluată la 6,9 milioane de euro, îi farmecă pe vizitatori, chiar dacă nu şi-a găsit încă un cumpărător, prin aura pe care i-o conferă amintirea.

Există, în Menilmontant, un muzeu particular “Edith Piaf”. De aproape 50 de ani, Bernard Marchois colecţionează orice obiect ce a aparţinut Divei din Belleville, iar un volum, “La vraie Piaf”, apărut la editura Didier Carpentier, enumeră amintirile.

Moment din spectacolul de la Beacon Theatre

Bernard Marchois era student când a cunoscut-o, în 1958, pe Edith Piaf. A frecventat-o în locuinţa din bulevardul Lannes, unde a asistat la momente unice, cum ar fi repetiţia la “Milord” cu “Jo” Moustaki şi Marguerite Monnot, creatorii faimoasei melodii. În muzeu lui se află, printre altele, scrisori emoţionante trimise de Piaf surorii sale Denise, testamentul olograf prin care îl lasă legatar universal pe Théo Sarapo, mănuşile de box ale lui Marcel Cerdan, o foarte rară rochie de cocktail, împodobită cu blană albă, cumpărată de colecţionar de la Drouot…

La 50 de ani de la moartea ei, Edith Piaf rămâne icoana cântecului francez în cele patru colţuri ale lumii, iar omagiile se înlănţuie. Concertului de la New York din septembrie i s-a adăugat, ieri seară, cel al Patriciei Kaas de la Olympia, “Kaas chante Piaf”. Până duminică, 13 octombrie. Pe străzile arondismentelor 19, 20 şi 21, Comitetul Piaf îi invită pe parizieni la expoziţii, concerte şi alte evenimente dedicate celebrei cântăreţe.

Artistă cu voce unică şi cântece atemporale ca “La Vie en rose” sau “L’Hymne à l’amour”, Edith Piaf a lansat carierele multor staruri ale muzicii, ca Charles Aznavour sau Yves Montand.

La 50 de ani de la moartea ei, cântăreaţa din Belleville, încarnată pe ecran de Marion Cotillard, rămâne o figură de neocolit în istoria muzicii franceze şi nu numai.

Cu ocazia a cincizeci de ani de la dispariţia lui Edith Piaf şi odată cu prima ediţie a Festivalului “Francofolies” de la New York, TV5 va difuza în exclusivitate, sâmbătă, 12 octombrie, la ora 22.00 (ora Bucureştiului), programul “PIAF, hymnes à la Môme”, care le va permite telespectatorilor săi să trăiască acest concert-omagiu din 19 septembrie, de la “Beacon Theatre” din New York, şi să aibă acces în culisele spectacolului prin intermediul interviurilor cu artiştii invitaţi, prin numeroase imagini de arhivă şi amintiri despre Piaf…

Pe scena de la “Beacon Theatre”, artişti francezi şi internaţionali îi aduc un omagiu lui Edith Piaf, “la Môme”, o prezenţă obişnuită a scenelor newyorkeze. Cu François Xavier Demaison în rolul maestrului de ceremonii şi cu Charles Aznavour, ca naş al evenimentului, artiştii interpretează piesele din repertoriul cântăreţei, la cele mai înalte standarde. Printre ei, Duffy, Patricia Kaas, Zaz, Jean-Louis Aubert, Emmanuel Moire, Olivia Ruiz, Camélia Jordana, Nolwenn Leroy, dar şi Coeur de Pirate, Madeleine Peyroux, Beth Ditto sau Alex Hepburn.

Patricia Kaas cântă Piaf

Acest program special se înscrie în misiunea TV5MONDE de a promova pe plan internaţional cultura francofonă. De altfel, era firesc ca TV5MONDE să ofere acestui eveniment o acoperire mondială. În afara concertului, canalul va difuza emisiunea “Acoustic spécial, Patricia Kaas”, iar online va lansa o aplicaţie dedicată lui Edith Piaf.

Patricia Kaas va interpreta într-o manieră acustică piesele lui Edith Piaf la TV5MONDE Europe, sâmbăta aceasta, de la ora 23.30 (ora Bucureştiului). Cele mai frumoase cântece ale lui Edith Piaf, pe care artista le-a selectat pentru ultimul său album, “Kaas chante Piaf”.

La trei ani după albumul “Kabaret”, Patricia Kaas a lansat în septembrie 2012 acest nou album-omagiu adus lui Edith Piaf. Kaas este una dintre cele mai cunoscute artiste franceze pe plan internaţional (17 milioane de albume vândute şi concerte în 48 de ţări)

În octombrie, “TV5MONDE” va lansa o aplicaţie web şi pentru mobil despre Edith Piaf: melodiile artistei, o biografie video, o galerie foto. Dezvoltate în partenariat cu INA (“Institutul Naţional al Audiovizualului”, din Franţa), aplicaţiile au fost create pentru ca utilizatorii să aibă ocazia să redescopere această figura mitică. “TV5MONDE” este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a 9 canale regionale distincte şi a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.

“TV5MONDE Europa” difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1.300 de ore de ficţiune, 2.000 de ore de film documentar şi reportaj, 19 emisiuni zilnice de ştiri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

Concert de gală la Sala Radio: Centenar Maria Tănase

A fost supranumită de către istoricul Nicolae Iorga „pasărea măiastră” a folclorului românesc şi a fost adesea considerată o „Edith Piaf a României”.

În această toamnă se împlinesc o sută de ani de când, pe 25 septembrie 1913, se năştea la Bucureşti celebra artistă, moment care nu putea trece neobservat în stagiunea Sălii Radio.

Duminică, 13 octombrie, la ora 17.00, pe scena bucureşteană, sub titlul „Centenar Maria Tănase”, se va desfăşura o Gală dedicată celei care a îmbogăţit frumuseţea folclorului românesc, concert susţinut de “Orchestra de Muzică Populară Radio”, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

Va fi evocată personalitatea puternică a unei interprete cu o voce inconfundabilă şi o carismă deosebită, care trecea rampa, un artist complet, care s-a dăruit publicului prin cântece şi doine, melodii populare culese de la ţărani, cântece de pahar, romanţe, muzică uşoară, cuplete şi jazz. Puţini sunt poate cei care ştiu că pe lângă cariera muzicală, Maria Tănase a jucat în filme, teatru şi comedii muzicale.

Programul evenimentului prezentat de “Orchestra de Muzică Populară Radio” a fost conceput astfel încât publicul să se bucure de oameni ai scenei şi de momente în directă legătura cu viaţa şi cariera Mariei Tănase. Spectatorii se vor întâlni cu artişti care au cunoscut-o pe marea artistă şi care vor evoca amintiri despre aceasta şi cu muzicieni care au dus mai departe tradiţia cântecelor interpretate de „pasărea măiastră”.

Lucrările pe care le veţi asculta au făcut parte din repertoriul său. Printre cei care vor păşi pe scenă se numără: Maria Dragomiroiu, Dumitru Zamfira, Maria Butaciu, Lia Lungu, Rodica Anghelescu, Ionuţ Sidău, Ovidiu Homorodean, Emilia Dorobanţu, Florin Boita, Ancuţa Corlăţan, Andreea Feraru, Ileana Constantinescu (care a fost elevă a Mariei Tănase). Invitaţi speciali: Margareta Pâslaru, Temistocle Popa.

Evenimentul va fi prezentat de actriţa Nataşa Raab. Programul serii va include şi o frumoasă evocare a artistei prin proiecţii ale unor fragmente de interviuri.

Legătura între Sala Radio şi Maria Tănase nu este de altfel una întâmplătoare: artista a imprimat mai multe piese la postul public de radio şi unul dintre evenimentele importante ale Societăţii Române de Radiodifuziune la care a participat este inaugurarea fundaţiei noii clădiri a instituţiei – 28 octombrie 1946 – când a interpretat câteva cântece româneşti de mare popularitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.