Marile puteri europene, împotriva paradisurilor fiscale, dar cu jumătăţi de măsură

Cele cinci mari puteri economice europene se află în prima linie a luptei împotriva paradisurilor fiscale, după ce, la presiunea opiniei publice inflamate de scandalul Panama Papers, au lansat o iniţiativă pentru combaterea evaziunii fiscale. Germania, Spania, Franţa, Italia şi Maria Britanie au căzut de acord să se mobilizeze pe două directii: să afle ce se ascunde în spatele societăţilor paravan din paradisurile fiscale şi să întocmească o listă statelor care permit acest tip de evaziune.

Principalul mijloc pentru atingerea celor două obiective este schimbul de informaţii între agenţiile financiare şi de informaţii dinte cele cinci state.

“Dăm o lovitură puternica celor care profită de cotloanele sistemului financiar pentru a disimula manevrele ilicite ale evaziunii fiscale”, a spus ministrul britanic de Finanţe George Osborne.

“Panama Papers au produs o undă de şoc care creează circumstanţe favorabile pentru a continua lupta împotriva evaziunii fiscale”, a spus comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici. “Dacă cele cinci state mari din UE ajung să adopte o atitudine comună şi ambiţioasă, asta nu poate fi decât un lucru bun”, a mai spus Moscovici.

Miniştrii de Finanţe din cele cinci state au ajuns la acest acord de principiu la Washington, acolo unde s-au întâlnit pentru reuniunea Fondului Monetar Internaţional. Directoarea FMI, Christine Lagarde, a salutat această iniţiativă a marilor puteri europene. “FMI salută şi sprijină acest nou impuls în lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale… noi, la FMI, vom analiza dacă asistenţa pe care o oferim împotriva spălării banilor şi pentru finanţarea contra-terorismului este bine calibrată”, a spus Lagarde.

Criticii observă însă că acordul de la Washington nu include Statele Unite şi alte mari puteri economice si că din acest motiv nu va putea funcţiona cu adevărat.

Oficialii din cele cinci state UE au subliniat însă că scopul final al acestei iniţiative europene este de a ralia pe frontul împotriva evaziunii toate statele G20. Asta ar însemna schimb de date financiare până acum secrete între SUA, Arabia Saudită şi China, spre exemplu, din nou un aspect asupra căruia planează scepticismul.

“Anunţul acesta este important pentru că recunoaşte imaginea de ansamblu a corupţiei transnaţionale şi a fluxurilor financiare ilicite, însă mai este drum lung”, arată un comunicat al Transparency International. “Deşi s-au angajat să aducă mai multe ţări în acest acord, Statele Unite sunt o absenţă notabilă”, mai arată Trnsparency International.

Până acum, doar Marea Britanie a anunţat că va face publice registrele cu adevăraţii beneficiari ai activelor deţinute de companiile paravan. Însă nici acest lucru nu ajută prea mult. Potrivit lui Richard Murphy, director la Tax Research UK, “marea problemă este ca Marea Britanie pur si simplu nu colectează aceste informatii din propriile paradisuri fiscale şi nici nu cred că o va face”. El a arătat că în Marea Britabie sunt 400.000 de companii care nu oferă informaţii despre proprietari şi niciuna dintre ele nu a fost penalizată pentru asta. “A sugera că vom face schimb de informaţii cu aceste ţări este destul de ridicol. Până când nu ne vom pune lucrurile la punct la noi acasă, promisiunea este goală”.

Partea bună este, în opinia analistilor de la BBC, că Germania, un stat extrem de reticent când vine vorba de schimbul de informaţii, a fost de acord cu acest lucru şi s-a alaturat celorlalte mari economii europene.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică susţine iniţiativa celor cinci state europene şi spune că are la dispoziţie “tot materialul” pentru intocmirea unei liste negre a ţărilor care permit evaziunea fiscală, informaţii strânse în ultimii opt ani. Este de notat că OCDE a reusit sa ralieze circa o sută de ţări care au adoptat noi standarde pentru comunicarea conturilor bancare şi a unor investiţii, însă din acest mare grup de state lipsesc puteri economice majore precum Statele Unite.

“Trebuie să-i combatem pe cei care ajută la aceste lucruri – avocaţi, contabili, instituţii financiare şi care joacă un rol în menţinerea secretului. Asta înseamnă să eliminăm portiţele care le permit să-şi ascundă averea. Trebuie să fim siguri ca aceste portiţe sunt închise”, a spus Jose Angel Gurria, secretarul general al OCDE.

ONG-uri precum ONE susţin că iniţiativa de la Washington nu merge prea departe. ONE susţine că informaţiile care se vor schimba între aceste state ar trebui făcute publice, in caz contrar totul ar fi făcut cu jumătăţi de măsură.

Oxfam arată că acţiunea nu trebuie limitată la Panama şi că trebuie analizate marile companii. Potrivit Oxfam, între 2008 şi 2014, 50 de mari companii americane, printre care Apple, Wal-Mart sau General Electric, au adăpostit în paradisuri fiscale circa 1.400 de miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.