”Marionete” ale corupților: Revoltă a tehnocraților străini din guvernul Ucrainei

Președintele Parlamentului Ucrainei a avertizat că țara ”intră într-o criză politică gravă”, după ce ministrul Economiei și-a depus demisia și a acuzat membrii partidului președintelui Petro Poroșenko de corupție, scrie Bloomberg.

”Criza poate fi soluționată de reprezentanții partidelor politice, împreună cu președintele”, a declarat președintele Radei Supreme de la Kiev, Volodimir Hroisman. ”Trebuie să reînnoim acordul coaliției și să facem din el un plan care să funcționeze. Trebuie să remaniem guvernul pentru a îndeplini obiectivele. Trebuie să încetăm certurile și să-i lăsăm pe cei care vor să facă reforme să aducă rezultate benefice pentru societate”.

Cine este ministrul care prin demisia sa a produs asemenea reacții? Aivaras Abromavicius este lituanian și a fost numit ministru în decembrie 2014, după ce peste noapte președintele i-a oferit cetățenia ucraineana. La fel au intrat în guvernul lui Arseni Iațeniuk și americanca Natalie Jaresko (care a activat în Departamentul de Stat și la ambasada SUA la Kiev), ca ministru de Finanțe, și georgianul Alexander Kvitașvili (medic în SUA, apoi reprezentant al unui ONG al Bisericii Metodiste în Georgia natală, pentru ca apoi să devină ministru al Sănătății), ca ministru al Sănătății. Ulterior, fostul presedinte al Georgiei, Mihail Saakasvili, a devenit cetățean ucrainean pentru a putea prelua funcția de guvernator al regiunii Odessa.

Lituanianul Aivaras Abromavicius, ministrul demisionar al Economiei, a lucrat in Ucraina vreme de șase ani, pentru fondul de investitii suedez Eeast Capital, cu afaceri importante în spatiul ex-sovietic. Este căsătorit cu o ucraineancă. Abramovicius a lucrat pentru East Capital nu mai puțin de 12 ani. In ianuarie 2015, el a numit în funcţia de consilier pentru investiţii străine, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi coordonarea programelor internaţionale o specialistă venit tot din ţările baltice. Este vorba de estoniana Jaanika Merilo, care a renunţat şi ea la cetăţenia europeană, o brunetă care a găsit cu cale ca imediat după numirea în funcţie să posteze pe facebook nu noul ei program economic, ci o serie de fotografii a la Sharon Stone sau Angelina Jolie.

Abromavicius a anunțat că părăsește echipa guvernamentală miercuri, spunând că nu dorește sa fie o „marionetă” a oficialilor, pe care îi acuză că blochează reformarea statului. Președintele Poroșenko a declarat că ministrul ar trebui să rămână în funcție, iar acuzațiile sale ar trebui să facă obiectul unor investigații.

Și Statele Unite, care au oferit Ucrainei miliarde de dolari în schimbul aplicării unor reforme, și-au exprimat dezamăgirea privind decizia ministrului lituanianio-ucrainean. Demisia sa a produs sciziuni și mai mari în coalitia aflată la guvernare.

Imediat după anunțul lui Abromavicius, președintele Poroșenko s-a întâlnit cu ambasadorii statelor G7, cu premierul Iațeniuk și cu președintele parlamentului, pentru a discuta despre ritmul reformelor și despre situația cabinetului.

”Poroșenko cel mai probabil se va folosi de remanierea guvernului pentru a calma situația și pentru a căuta candidați cu o imagine pro-reforme pentru pozițiile importante din guvern”, spune pentru Bloomberg Otilia Dhand, vicepreședintă la Teneo Intelligence din Bruxelles. ”Însă trecerea pe o linie moartă a celor acuzati de corupție din cercul președintelui și al premierului este puțin probabilă. Iar fără o schimbare a modului în care se exercită puterea în actualul sistem politic, reformele nu vor fi pe măsura așteptărilor”.

Măsurile anticorupție luate în Ucraina sunt o condiție pentru continuarea acordului cu FMI în valoare de 17,5 miliarde de dolari, însă progresele înregistrate sunt dezamăgitoare. Indicele percepției coruptiei în Ucraina, potrivit Transparency International, plasează țara pe locul 130 dintr-un total de 168, pe același nivel cu Camerunul sau Iranul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.